Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

29715 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
15 minut temu, PawelWlkp napisał:

Jak się coś nie opłaca kupic to się bierze usługę albo robi po staremu. Ja nie czasowy i malorolny to biorę usługę. Usługodawcy sami się przed sezonem przypominają.  Teraz np w sprawie siania buraków juz dzwonili. Nie kupię przecież sprzętu do strip till i konia koło 300 mechanicznych żeby zasiac 8 ha buraka.

A na tą usługę też musisz zarobić z tego hektara.

• 0
Opublikowano
2 minuty temu, jajanek1 napisał:

jak stosowałeś NPK  jesienią i pojedziesz saletrosanem po 3700 to śpisz spokojnie pod warunkiem że dodawać nie potrafisz albo siejesz nawóz  taty

Czytaj ze zrozumieniem.

• 0
Opublikowano
6 minut temu, GRZES1545 napisał:

Dla garstki rolników te instytucje nie mają racji bytu,

Docelowo i tej garstki nie będzie, planowana jest likwidacja rolnictwa w unii i cofnięcie do gospodarki zbierackiej, bo już nie łowieckiej (chyba zostanie kłusownictwo), leśny miód i szarańcza nam zostanie, tak jak świątobliwi pustelnicy się odżywiali

• Like 2
  • 0
Opublikowano
4 minuty temu, LonelySoul napisał:

Dodam jeszcze że jak rzucałem urząd w 2020 to zarabiałem około 3100 do ręki z wszystkimi dodatkami ( teraz podobno mają około 3700) jeżeli policzymy cenę pszenicy 1000 to około 1.5 ha = miesięczna pensja niższego szczebla urzędnika . 

To roczna pensja 18ha pszenicy. Jakim kapitałem musisz dysponować a jakim kapitałem dysponuje urzędnik?

• Like 1
  • 0
Opublikowano
20 minut temu, Tigon napisał:

Dobry fach elektryka, ocieplenia, CO,kanaliza to można wyciągać naprawdę solidną kasę tylko trzeba ogarniać i mieć prawe ręce, ogólnie cała wykończeniówka 

Ja wolę stołłek Obojtka i fachu nie musisz  mieć ,nie mówiac o innych

• Thanks 1
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano

Jestem za tym by pszenica była 101 Euro - jak nie potraficie razem grać ,wybieracie debili do rządzenia krajem ,kłłócicie się miedzy sobą  i lubicie być ruch w d*p... to cierpcie

• Like 1
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
3 minuty temu, Dziadek1187 napisał:

wybieracie debili do rządzenia krajem

Dziadek zapamiętaj,KAŻDY po wejściu do rządu staje się debilem, a jeśli nie to długo nie porządzi

• Like 1
  • 0
Opublikowano
30 minut temu, Tigon napisał:

Dobry fach elektryka, ocieplenia, CO,kanaliza to można wyciągać naprawdę solidną kasę tylko trzeba ogarniać i mieć prawe ręce, ogólnie cała wykończeniówka 

U mnie za położenie metra płytek chcą 140 zł ,chyba się przebranżowie i za 100 będę kładł 

• 0
Opublikowano
13 minut temu, witejus napisał:

Docelowo i tej garstki nie będzie, planowana jest likwidacja rolnictwa w unii i cofnięcie do gospodarki zbierackiej, bo już nie łowieckiej (chyba zostanie kłusownictwo), leśny miód i szarańcza nam zostanie, tak jak świątobliwi pustelnicy się odżywiali

I co ogłosiłeś już swoje hektary na sprzedaż?  Jak teraz sprzedasz to ograsz system. Bo jeśli wierzysz w swoje teorie to wkrótce za hektar ziemi to butów na zimę nie kupisz. Tacy wizjonerzy co przewidują co będzie zawsze sa na wierzchu. 

• 0
Opublikowano
10 minut temu, witejus napisał:

Dziczyzny dużo, las blisko u mnie z głodu się nie umrze, dziadki co nieco przekazali co i jak  😉

29 minut temu, LonelySoul napisał:

Dodam jeszcze że jak rzucałem urząd w 2020 to zarabiałem około 3100 do ręki z wszystkimi dodatkami ( teraz podobno mają około 3700) jeżeli policzymy cenę pszenicy 1000 to około 1.5 ha = miesięczna pensja niższego szczebla urzędnika . 

Nic tylko pola kupować I brać się za gospodarkę 😎

• 0
Opublikowano
31 minut temu, LonelySoul napisał:

żeby nie było pensja bardzo słaba ale nie musisz utrzymywać budynku, robić remontów, kupować komuputrów, drukarek itp.

• 0
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, Dziadek1187 napisał:

Jestem za tym by pszenica była 101 Euro - jak nie potraficie razem grać ,wybieracie debili do rządzenia krajem ,kłłócicie się miedzy sobą  i lubicie być ruch w d*p... to cierpcie

W wyborach na Duduisa w 2020 przyjmuje się ze elektorat rolniczy stanowił około 0,5 mln głosów a łącznie dostał 5,5 mln około. To tam reszta kim jest? 

Edytowane przez Tigon
  • 0
Opublikowano
42 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Rolnictwo zlikwidowane a w raz z nim inne gałęzie,  mniejsze sklepy z częściami, chemią, nawozami, ODR I ARiMR  w każdym powiecie itp.  W skali  kraju wiesz ile tego jest? Dla garstki rolników te instytucje nie mają racji bytu, armia ludzi na bezrobocie...

A niektórym ciężko to pojąć.

26 minut temu, Dziadek1187 napisał:

Niektórzy z togo forum i tak by uważali, że to niezły biznes.

• 0
Opublikowano
15 minut temu, Tigon napisał:

W wyborach na Duduisa w 2020 przyjmuje się ze elektorat rolniczy stanowił około 0,5 mln głosów a łącznie dostał 5,5 mln około. To tam reszta kim jest? 

Czyli reszta rolnikow glosowala na Czaskowskiego? To nie ma co sie dziwic....

• 0
Opublikowano
16 minut temu, Tigon napisał:

A wygrał oszust 450 tys. ,więc kto go wybrał?

• 0
Opublikowano
20 minut temu, Tigon napisał:

żeby nie było pensja bardzo słaba ale nie musisz utrzymywać budynku, robić remontów, kupować komuputrów, drukarek itp.

Nie no kur*a nic nie musi... Bo w szałasie mieszka i za nic nie płaci...🤦

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Dziś Polska wieś powinna powiedzieć wypier  zdrajcom z PIS z Po i dziwce PSL . Jedynie ugrupowania ,które nie wyruchał chłlopa powinny wygrać ,ale cóż to za trudne dla polskiego chłopa .

• Thanks 2
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, tomek222 napisał:

Nie no kur*a nic nie musi... Bo w szałasie mieszka i za nic nie płaci...🤦

Czytaj... Dostaje pensje i guzik go obchodzi czy jego zakład pracy się rozpada czy nie, nie chodzi mi o mieszkanie. 🤦‍♀️

Edytowane przez Tigon
  • Like 1
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
20 minut temu, Dziadek1187 napisał:

Dziś Polska wieś powinna powiedzieć wypier  zdrajcom z PIS z Po i dziwce PSL . Jedynie ugrupowania ,które nie wyruchał chłlopa powinny wygrać ,ale cóż to za trudne dla polskiego chłopa .

Jak chcesz robić loda holowni czy bosakowi to rob. Potem i tak cie wyruchają.

• Confused 1
  • 0
Opublikowano
2 minuty temu, misza85 napisał:

Jak chcesz robić loda holowni czy bosakowi to rob. Potem i tak cie wyruchają.

Ale nie ruchają mnie teraz jak ciebie PIS .Cóż sa tacy ,że lubią w d*p....

• Like 3
  • Thanks 5
  • Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez dominikl95
      witam czy można sprzedawać legalnie nadwyżki warzyw z własnego ogródka? Aby nie mieć problemów z urzędem skarbowym
    • Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez yacenty
      test
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v