Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

29715 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano (edytowane)

Co do ceny blachy to T 18  teraz po 45zł/m2 brutto . zgroza. Wczoraj dzwoniłem, oczywiście 1 gatunek, oczywiście na olx masz po 22.99 netto ale to są ścinki  lub w podkładzie. 

Edytowane przez Michał88
  • 0
Opublikowano
49 minut temu, DamianRolnikSkup napisał:

Stal blachy rynny na luzie w dół, nie siej fermentu. 

Chyba, że jakiś dowód? 

Gaz też w dół a nawóz drogi. A wali mnie już to niech sobie podnoszą najwyżej nic się nie będzie robić i tyle.  Take info dostałem od blachy ziemiński. 

50 minut temu, Michał88 napisał:

Co do ceny blachy to T 18  teraz po 45zł/m2 brutto . zgroza. Wczoraj dzwoniłem, oczywiście 1 gatunek, oczywiście na olx masz po 22.99 netto ale to są ścinki  lub w podkładzie. 

Mi po 42 proponowali z filcem brutto 

• 0
Opublikowano (edytowane)

Agencja daje dopłaty to zaraz w góre, dekarze też podnoszą ceny

Edytowane przez miwigos
  • 0
Opublikowano
4 godziny temu, GRZES1545 napisał:

Zgadza się, zostawiłem 1/3, bo też liczyłem że cokolwiek zdrożeje labo chociaż nie stanieje. Cena była za pszenicę w żniwa po 1400 netto, gdyby chociaż ta się utrzymała pewnie nikt by nie protestował. 

Jak się nie da, a gdzie certyfikaty na paszę? Duzi chodowcy chyba muszą je mieć jak żywieniowiec sprawdzą kurnik czy chlewnie? 

Jakie certyfikaty?czy  za Wschodzie nie ma już nikt pojęcia o hodowli i stosowaniu pasz[spełniania norm] i jakie obowiązują zasady

• 0
Opublikowano
4 godziny temu, tracker napisał:

Agrounia to jest partia polityczna, a dokładniej przybudówka PełO. Aby tylko do korytka, a głupich zawsze się znajdzie. :)

nawet ktos ta glupi jak ty powinien wiedziec ze kolodziejczak byl radnym z pis-u. a jego poprzednik lepper byl w koalicji z pis-em

• 0
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Damianek20 napisał:

Tak głupi byłem że nie sprzedałem, uległem gadaniu innych o inflacji itp. 

Skoro twierdzisz że ono jest zdrowe to k**wa czego zabrali nam tanie i dobre opryski ?

Karmisz świnie ukraińskim bo jedynie to może sprawić że coś zarobisz ale nie martw się jeszcze i ze świnkami cię wyruchaja jak resztę. Kwestia tylko czasu. 

Skoro twierdzisz że ono jest zdrowe to k**wa czego zabrali nam tanie i dobre opryski ?

Unia zabrała , ma być zielona ,ekologiczna , pozostali po za Unii nie taki jest plan i realizacja od tego roku . Nic nie  słyszał , co ma Polski rząd do gadania nic .

Michał cyrk robi i kabaret , szychy na wschodzie Polski radzą , komedia .

Tajne spotkanie dowódców armii USA i Ukrainy na wschodzie Polski

Po raz pierwszy od początku wojny na Ukrainie bezpośrednie rozmowy odbyli ze sobą naczelni dowódcy armii USA i Ukrainy — generałowie Mark Milley i Wałerij Załużny. We wtorek spotkali się w pobliżu granicy polsko-ukraińskiej. Miejsce spotkania nie zostało ujawnione. Associated Press podaje jedynie, że chodzi o bazę wojskową w południowo-wschodniej Polsce.

Wiele krajów tym zbożem karmi świnie i nic się nie dzieje . Zobacz czym karmią świnie w Ameryce jakimi odpadkami jest dobrze .

Ceny pszenicy wracają przed wojny jak była cena a no 1000 zł .

Nawozy też powrócą do cen przed , może nie całkiem 2 tyś mogą być .

Tylko bardzo wielu będzie w tym roku produkować tanią pszenicę  na drogich nawozach i paliwie bo nakupili drogo .

Edytowane przez galan99
  • 0
Opublikowano
5 godzin temu, Damianek20 napisał:

uległem gadaniu innych o inflacji itp.

hmm , inflacja w rolnictwie nie wystepuje chyba  , nawet wzrosty cen maszyn nigdy nie wzrastały proporcjonalnie do inflacji , zamiast inflacji wiekszy wpływ ma kurs walut .  tu rządzi nadpodaż i   nieurodzaj .

• 0
Opublikowano
Przed chwilą, jarecki napisał:

inflacja w rolnictwie nie wystepuje chyba  

no jak się liczyć nie potrafi to z pewnością. kurdupel na takich liczy....

• 0
Opublikowano (edytowane)

ok Pafnucy , na przykładzie cen warzyw z ostatnich 10 lat jak ma się wzrost inflacji do cen , nawet ceny nawozów nie są stałe i nie podlegają inflacji pamietam z 7-10 lat temu mocznik był juz po 3 tys i co się stało że staniał ? recesja  wystąpiła ? 

Edytowane przez jarecki
  • 0
Opublikowano (edytowane)

bambry zaczynają sprzedawać pszenicę jak kosztuje 1100 zł to się obudzili .

Jak była cena 1600 zł brutto to ni ch*ja nie sprzedali bo mało i mało jak by podrożała na 2 tyś , też by było mało czekamy na 3 tyś .

Edytowane przez galan99
  • Like 2
  • 0
Opublikowano
49 minut temu, jarecki napisał:

hmm , inflacja w rolnictwie nie wystepuje chyba  , nawet wzrosty cen maszyn nigdy nie wzrastały proporcjonalnie do inflacji , zamiast inflacji wiekszy wpływ ma kurs walut .  tu rządzi nadpodaż i   nieurodzaj .

To cofnij się kilka mies wstecz i poczytaj jak każdy inflacja itp. 

A z drugiej strony to niby czemu w rolnictwie nie ma inflacji ?

Nawozy w górę , sprzęt w górę wszystko w górę a nasze w dół. W sklepie jędzenie w górę to powinno iść wszystko w dół. 

Daj Panie Boże galan niech tego komika rozpierdol a może trochę spokoju bedzie już przeżyje stratę na zbożu ale jednego zida mniej. 

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, galan99 napisał:

Jak była cena 1600 zł brutto to ni ch*ja nie sprzedali bo mało i mało jak by podrożała na 2 tyś , też by było mało czekamy na 3 tyś .

Dobrze że sprzedają ,to do wiosny magazyny puste i jak w maju otworzę swój to będzie ssanie i cena .Wiadomo że jak by była po 2000 to ty byś brał 1200 ,bo to przecież bardzo dobra cena.

Edytowane przez marek1977
  • Like 2
  • 0
Opublikowano
1 minutę temu, marek1977 napisał:

Dobrze że sprzedają ,to do wiosny magazyny puste i jak w maju otworzę swój to będzie ssanie i cena .

Też tak mówie, w maju 1500

*To nie jest porada inwestycyjna 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
49 minut temu, galan99 napisał:

Tak było PISał tu że poniżej 2000 nie otwierają drzwi do magazynu

A tera za Połowę wywiozą 😁😁😁

• 0
Opublikowano
2 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

A tera za Połowę wywiozą

czego tobie życzę

• 0
Opublikowano (edytowane)

jaaaasne. mistrz byznesa normalnie...

tylko gdyby nie Ci na strajkach, to za moment po 60 byś sypał w te pokrzywniaki.

pisałeś o mnie że kiedyś zetorki to był gość, ale wisz, ty takim nigdy nie byłeś. przez tą rudą zazdrość większość już cię tu poznała i oceniła.

Edytowane przez Gość
  • 0
Opublikowano

Przynajmniej nikogo nie udaje i pokazuje  prawdziwy obraz każdego z nas, a być może nawet jest lepszym człowiekiem, a już napewno nie fałszywym prorokiem jak Ty.

• 0
Opublikowano

kuźwa. Marecek sie nauczył po polsku pisać.... ale jaja... 😄

2 minuty temu, Dublin napisał:

Przynajmniej nikogo nie udaje i pokazuje  prawdziwy obraz każdego z nas

uchroń Bóg przed takim obrazem

• 0
Opublikowano
30 minut temu, Pafnucy12 napisał:

jaaaasne. mistrz byznesa normalnie...

tylko gdyby nie Ci na strajkach, to za moment po 60 byś sypał w te pokrzywniaki.

pisałeś o mnie że kiedyś zetorki to był gość, ale wisz, ty takim nigdy nie byłeś. przez tą rudą zazdrość większość już cię tu poznała i oceniła.

Tylko że szkoda tych rolników co tam stoją na deszczu i zimnie a i tak rząd ma ich w d*pie przed wyborami ukraińskie żydy przypomną sobie o nas. Tylko całkowita blokada granicy coś zmieni a przynajmniej zobaczą że nie jesteśmy pachołkami do pomiatania.

• Like 3
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez yacenty
      test
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez danielhaker
      Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają. 
      Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?
      To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 
      Cena pszenicy 2022 - prognozy
      Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.