Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

29715 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Nic nie dostałem z dopłat do zboża bo mi się nie należało za drogo sprzedane było .

Do nawozu nie dostałem  jeszcze .

Co do dopłat do zboża to nie było dobre , jeszcze bardziej rozjechali się ceny na zboża .

• Haha 1
  • 0
Opublikowano
5 minut temu, Ulman napisał:

No i widzisz do czego przez 8 lat doprowadzili ci pisowscy kretyni? 

Myślisz że za peowsko-zedezelowskich kretynów byłoby inaczej? byłoby tak samo lub jeszcze gorzej

• Like 4
  • 0
Opublikowano (edytowane)

To tez mogę teraz powiedzieć że wedle zeszłego roku jakie były ceny na pszenicę 1600 zł . Wobec tego  jakie są to jest wielka strata bardzo wielka , a za ile się sprzeda to wielka nie wiadoma ?.

Myślisz że za peowsko-zedezelowskich kretynów byłoby inaczej? byłoby tak samo lub jeszcze gorzej

Dopłat by nie dali a tak komuś wypłacili kto miał  Szczęście  to dostał .

Edytowane przez galan99
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
Dnia 22.08.2023 o 21:51, Ulman napisał:

A jakie  ziemie ma pani prezes, jakie wydajności i ile ludzi do utrzymania że taka cienizna jej wychodzi? Jak przy 900 pln za pszenicę zostaje jej 1000 pln to cos robi źle.

U mnie koszty jakieś 4300-4500. Nawozy różnie kupowane i muszę ceny uśrednić żeby dokładnie policzyć

obraz.png.6c2e8f5d1b8a1cac84e50321f4fe8614.png

Teraz pochwal sie swoimi osiągnięciami, jakby co jest wakat na sąsiednim 350 ha gospodarstwie

• Haha 1
  • 0
Opublikowano
35 minut temu, galan99 napisał:

To tez mogę teraz powiedzieć że wedle zeszłego roku jakie były ceny na pszenicę 1600 zł . Wobec tego  jakie są to jest wielka strata bardzo wielka , a za ile się sprzeda to wielka nie wiadoma

nie przejmujta sie jarek da

• 0
Opublikowano
42 minuty temu, ws71 napisał:

Teraz pochwal sie swoimi osiągnięciami, jakby co jest wakat na sąsiednim 350 ha gospodarstwie

Typowo polskie nazwisko😁, dziwne żeby z żydowskimi korzeniami sobie nie radziła w interesach.

• 0
Opublikowano (edytowane)
55 minut temu, ws71 napisał:

Nie mam bazy na 2,5 ton ale mi wychodzi z pszenicy ok 3 tys z ha a nie 1tys. 

Obok mnie jest spółdzielnia gdzie przez blisko 20 lat prezesem była kobieta i to było 1000ha w tym 200ha warzyw i ponad 100szt mlecznych. Tak więc twoja pani prezes mi wcale nie imponuje.

Edytowane przez Ulman
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, marks50 napisał:

Tak będą mówili wszyscy co dostali ? Pomorskie i zachodniopomorskie pewnie dostało co do grosza :) 

Ja wiem że to nam się czkawką odbije po wyborach, połowę tego  co straciłem się wróciło na ten moment 

1 godzinę temu, Zbyszek3939 napisał:

Może koło Kołodziejczaka .🤔 

Nie osobiscie ale znam lokalnego jego przydupasa co pierwszy na naszych tutaj wschodnich blokadach stał, jak mówiłem że będzie się pchał na posła to się ze mnie śmiali, i co? Kandyduje🙂 A gość jest taki nieogar i taki półgłówek że szkoda gadać a do polityki to chyba wiekszosc takich się pcha bez pojęcia 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, marks50 napisał:

To jak by się cieszyć że kopię cię w d..ę ale lekkko bo inni to by kopali z całej siły .Efekt jest taki sam jesteśmy kopani .

A widzisz? A część się cieszy z lżejszych kopniaków. Czyli nic się nie zmienia.

13 minut temu, Ulman napisał:

Obok mnie jest spółdzielnia gdzie przez blisko 20 lat prezesem była kobieta

U nas też dziewczyny rządzą. Polecą mi po premii bo w czwartek rozwaliłem oponę w przednim kole ciągnika.

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Łukaszek napisał:

Typowo polskie nazwisko😁, dziwne żeby z żydowskimi korzeniami sobie nie radziła w interesach.

Może  już  wie co czeka Polskie rolnictwo.

53 minuty temu, Ulman napisał:

Obok mnie jest spółdzielnia gdzie przez blisko 20 lat prezesem była kobieta i to było 1000ha w tym 200ha warzyw i ponad 100szt mlecznych. Tak więc twoja pani prezes mi wcale nie imponuje.

Pochwal się woimi wyliczeniami 🤔

• 0
Opublikowano

Dadzą mi konsumpcję jak mam Białko od 12.4 do 13.7  Gluten od 26 do 30 Gęstość 71.7 do 74.8 Wyrównanie 83-84% a liczbę opadania od 158 do 210? Ile mogę liczyć za taką pszenice ewentualnie ( w tym momencie)? Dwie odmiany a próbek kilka zrobiłem i takie wartości 

• 0
Opublikowano
57 minut temu, GRZES1545 napisał:

Może  już  wie co czeka Polskie rolnictwo.

Niestety ale wie, przeszła szkołę [Rosja, Ukraina], mam takie przemyślenia przy pszenicy zysku u nas niby 2 tys i wiecej,na Ukrainie poniżej 1 tys, Rosja max kilkaset zł[w przypadku  załapanie sie na dotacje państwowe] i to oni przejmują rynki  a my jesteśmy z nich rugowani przecież to przeczy podstawowym prawom ekonomii i co najmniej 99% postów skoro przy obecnych cenach sa takie zyski, czyli srednie gospodarstwo 25ha generuje  czysty zysk ok 50 tys rocznie????

2 godziny temu, Ulman napisał:

Pani prezes za młodu 50tys ha za Bugiem,80 tys  nad Wołgą także  nie licytujmy co było kiedyś liczy się tu i teraz

• 0
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, GRZES1545 napisał:

Orka 200, siew 150, wjazdy opryskiwacz plus rozsiewacz 300 pln, koszenie 550 razem 1200 pln

Chemia - herbicydy 150 , Fungi T1 -200, T2 200, T3 100, regulacja plus adiuwanty i drobne odżywki ok.150 razem 800pln

Nawożenie - azot 370kg mocznik - 1500, NPK - 200 PLN, - tu mam dużą przewagę bo nawożę czymś mocno niespotykanym i dostaje to za grosze - razem 1700 pln .

podatek 200pln, transport 100pln - 300 pln

materiał siewny 250 pln

Amortyzacja niech będzie ok 300pln

razem +/- 4500 pln 

pszenica 9,25t parametry średnie, podpisałem kontrakt na 790pln czyli przychód 7300.

7300 - 4500 =  2800pln

doliczmy dopłaty które w tym roku pewnie będą na poziomie 600-700 pln i mamy ok 3400- 3500. Nawet przyjmując ze NPK powinny kosztować 500 pln drożej to końcowy wynik powinien się zamknąć w pobliżu 3 tys pln. 

Jeśli Pani prezes ma średnie plony na poziomie 7 ton to faktycznie może jej wyjść 1tys pln ale wtedy to guzik nie interes. Niech ma 200ha pszenicy i z tego 200 tys? Czym tu się chwalić? 

Wszystko liczę w kwocie netto bo na obecną chwilę za pszenicę nie odprowadzam żadnego vatu a mam prawo do odliczenia.

I zaraz  będzie burza komentarzy 😁

Edytowane przez Ulman
  • Like 2
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano

Nie będzie masy komentarzy bo nie ma się do czego przyczepić. Jedynie plon dla 90% jest nieosiągalny przede wszystkim z uwagi na słabsze gleby.

A większość rolników w tym roku będzie na minusie lub max 500-800zł na plusie.

Ja miałem jeszcze dużo tańszych nawozów a i tak przy plonie 7,2 pszenżyta i 8,5 jęczmienia wielkie g. zostanie. Na pewno nie przekroczę tysiąca ( dopłat nie liczę bo większość zboża na dzierżawach.

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, Ulman napisał:

Orka 200, siew 150, wjazdy opryskiwacz plus rozsiewacz 300 pln, koszenie 550 razem 1200 pln

Chemia - herbicydy 150 , Fungi T1 -200, T2 200, T3 100, regulacja plus adiuwanty i drobne odżywki ok.150 razem 800pln

Nawożenie - azot 370kg mocznik - 1500, NPK - 200 PLN, - tu mam dużą przewagę bo nawożę czymś mocno niespotykanym i dostaje to za grosze - razem 1700 pln .

materiał siewny 250 pln

razem +/- 4500 pln 

pszenica 9,25t parametry średnie, podpisałem kontrakt na 790pln czyli przychód 7300.

7300 - 4500 =  2800pln

doliczmy dopłaty które w tym roku pewnie będą na poziomie 600-700 pln i mamy ok 3400- 3500. Nawet przyjmując ze NPK powinny kosztować 500 pln drożej to końcowy wynik powinien się zamknąć w pobliżu 3 tys pln. 

Jeśli Pani prezes ma średnie plony na poziomie 7 ton to faktycznie może jej wyjść 1tys pln ale wtedy to guzik nie interes. Niech ma 200ha pszenicy i z tego 200 tys? Czym tu się chwalić? 

Wszystko liczę w kwocie netto bo na obecną chwilę za pszenicę nie odprowadzam żadnego vatu a mam prawo do odliczenia.

Jeszcze trzeba doliczyć uprawę ścierniska i jakąś uprawę przedsiewną do tego raz na 3-4 lata wapnowanie niby nie dużo ale łączne też ze 400 zł się nazbiera

• 0
Opublikowano

Znajomy sprzedawał dziś pszenice paszową po 700 zł netto , w młynie w tym tygodniu płacili od 800do 850 netto w zależności od parametrów , więksi rolnicy wozili przed 15 września bo się bali ze puszczą z ukrainy i chyba mieli racje żeby sprzedawać       

• 0
Opublikowano
46 minut temu, sw_kamil napisał:

Jeszcze trzeba doliczyć uprawę ścierniska i jakąś uprawę przedsiewną do tego raz na 3-4 lata wapnowanie niby nie dużo ale łączne też ze 400 zł się nazbiera

Z drugiej strony chyba nie odliczona łaska pańska w postaci dopłaty do nawozu i paliwa

• 0
Opublikowano
5 godzin temu, Ulman napisał:

materiał siewny 250 pln

razem +/- 4500 pln 

7300 - 4500 =  2800pln

Aleś mi zaimponował. Nareszcie ktoś konkretnie policzył, tylko te 9,25 trudne do uzyskania dla wielu, ale pewnie decyduje klasa ziemi. 

• 0
Opublikowano

Mamy taki rok że jedynie dobry plon powoduje zysk,na dobrych ziemiach w wielu miejscach w kraju w tym sezonie realny , u mnie a pszenicy rok rekordowy , rzepak w stosunku do pszenicy kiepski, kuku też dobra , ale cena do bani ,buraki dobre , a cena rewelacja

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez yacenty
      test
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez danielhaker
      Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają. 
      Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?
      To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 
      Cena pszenicy 2022 - prognozy
      Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.