Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
12 godzin temu, mysza103 napisał:

Ja jeszcze z 1 naboru nie dostałem . Jest jeszcze ktoś taki że też nie dostał ?

Mój tata jeszcze nie dostał z pierwszego.Ja z siostrą składaliśmy w drugim naborze, trzeciego dnia to może coś wpadnie.

• Like 1
  • 0
Opublikowano
16 godzin temu, Łukaszek napisał:

Prostak to jesteś Ty że człowieka obrażasz , mieszkasz sobie po drugiej stronie kraju i nie masz takiej styczności z tą szarańczą bez honoru.

Wystarczy że te jego wywody raz poraz poczytam. 

• 0
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Nakata5555 napisał:

Panowie takie pytanie po ile u was pszenica paszowa, bo mam wrażenie w mojej okolicy że tak powiem r.....ą chłopa bez wazyliny.

750 brutto. zamojskie . ps. w mojej to znaczy gdzie?

Edytowane przez Zbyszek3939
  • 0
Opublikowano
23 minuty temu, Zbyszek3939 napisał:

750 brutto. zamojskie . ps. w mojej to znaczy gdzie 

Najbliżej mam Lipsko i tam paszówka po 620, słynny Janusz podobno na wymianę 600 a kasa 560. Dlatego pytam bo ja rozumiem że może być różnica ale żeby w obrębie jednego powiatu 150 zł 

• Haha 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, przemek28_28 napisał:

Mnie smieszy jak nasi ministrowie licza na kontrakty na odbudowę Ukrainy bo ,,podobno” jak twierdza juz sie takie odbywają. Wojna nie zakończona a juz są kontrakty na odbudowę frontu?🤣🤣🤣🤣 dostaniemy tyle samo co w Iraku i w Afganistanie, wielkie gówno. Dajemy sprzętu za setki milionów ,,bo podobno złom” a w kolejnej wypowiedzi Ukraina dzielnie walczy na sprzęcie wysłanym przez Polskę, przecież to jest jedno wielkie robienie ludziom z mózgu sieczki, dla każdego coś

Coś pomyliłeś się, setki milionów to była przed wojną, teraz to są nie naście ale dziesiątki miliardów nieoficjalnie wliczając w to pomoc dla uchodźców i wszystko co z wojną związane jest to kwota blisko 50 mld zł czyli 50000 mln. Nasze dzieci będą nam dziękować całym pokoleniem.

Pszenica dopiero lekko tknięta, jeszcze rzepaki stoją, Podkarpacie pływa.

Edytowane przez Tigon
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Nakata5555 napisał:

Panowie takie pytanie po ile u was pszenica paszowa, bo mam wrażenie w mojej okolicy że tak powiem r.....ą chłopa bez wazyliny.

Było 780netto Lubelskie , ale jak po niedzieli będzie 🤔

• 0
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, poosa21 napisał:

Coś namieszałeś z tym przelicznikiem bo to nie takie same kwoty.

Masz rację 50 mld to 50000 mln, poprawione 

Edytowane przez Tigon
  • Like 1
  • 0
Opublikowano

Najbliżej mam Lipsko i tam paszówka po 620, słynny Janusz podobno na wymianę 600 a kasa 560. Dlatego pytam bo ja rozumiem że może być różnica ale żeby w obrębie jednego powiatu 150 zł 

Te ceny wyleczą wielu z rolnictwa  , pytanie przed wyborami   - kto temu winien  ?  kto pozwala okradać polskiego rolnika  ?  co powiedzą Wam na  dożynkach  ?  

• Like 2
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, robik557 napisał:

Tu macie kolejny przykład kompetencji cwelusa...

Użył tzw skrótu myślowego , ,,normalne piwo'' powinno podczas fermentacji nabierać alkoholu do 20 dni, obecnie ten proces jest skrocony do 5-6 dni i faktycznie leje sie do piwa spirytus aby otrzymać pożądaną zawartość alkoholu [ w ogóle to obecnie leje sie do kadzi same koncentraty ,miesza sie z wodą 5-6 fermentuje,uzupełnia sie jeszcze CO2 i do butelek,dlatego ,,piwo'' masz od trochę  ponad 2zł i prawdziwe piwo z małych browarów zaczyna sie od 6 zł za 0,5 l.Także zanim coś bedziesz wyśmiewać proponuje zorientować się dokładnie w temacie

• Haha 1
  • 0
Opublikowano
7 minut temu, Wicherek napisał:

Te ceny wyleczą wielu z rolnictwa  , pytanie przed wyborami   - kto temu winien  ?  kto pozwala okradać polskiego rolnika  ?  co powiedzą Wam na  dożynkach  ?  

Nic nie powiedzą, wójt i starosta z rolnictwa się nie utrzymują. Znając życie pojawią się jakieś spadochrony na listach, jak 4 lata temu Sasin i Pawłowska. Z rolnictwa pewnie nie jednego wyleczą, trzeba mieć tylko nadzieję że jak najmniej sznurem. A jak już tak leczą to trzeba mieć tylko nadzieję że pomysł CPK upadnie to przynajmniej człowiek, będzie mógł sprzedać pole za 100% wartości a nie 30% nie wiadomo kiedy płatne.

• 0
Opublikowano

LHR też ceny zaczynają się od 750zł brutto ale jak zaczną się na dobre żniwa to cena na pewno spadnie.

• 0
Opublikowano
29 minut temu, ws71 napisał:

Użył tzw skrótu myślowego , ,,normalne piwo'' powinno podczas fermentacji nabierać alkoholu do 20 dni, obecnie ten proces jest skrocony do 5-6 dni i faktycznie leje sie do piwa spirytus aby otrzymać pożądaną zawartość alkoholu [ w ogóle to obecnie leje sie do kadzi same koncentraty ,miesza sie z wodą 5-6 fermentuje,uzupełnia sie jeszcze CO2 i do butelek,dlatego ,,piwo'' masz od trochę  ponad 2zł i prawdziwe piwo z małych browarów zaczyna sie od 6 zł za 0,5 l.Także zanim coś bedziesz wyśmiewać proponuje zorientować się dokładnie w temacie

Chyba jednak Kopyr się zna bardziej ;)

• 0
Opublikowano
Dnia 3.08.2023 o 23:21, Zdzinio napisał:

Dzisiaj o 18 wjechałem w pszenicę u sąsiada to miała 15.7 a o 20 już była 14.5

Ja wczoraj miałem już suchą do koszenia, ale nikt ani nie myśli przyjechać. Dziś znowu deszcz.

Dnia 3.08.2023 o 22:20, Ulman napisał:

Niech nam oddadzą 1/3 upainy i po kłopocie😆

Po co nam ta Ukraina?? Od ponad 100 lat nie potrafimy zatrzeć kulturowych, gospodarczych i mentalnych różnic powstałych po zaborach a tobie się marzy jeszcze większa bieda i zacofanie?? Polacy to nie Żydzi że w 80 lat na pustyni stworzyli od zera nowoczesne państwo. Tylko proszę, nie pierd&l mi że kosztem Arabów, bo Ci dziś na tym terenie dalej jeździliby na wielbłądach i ruchali kozy.

Dnia 4.08.2023 o 06:02, Łukaszek napisał:

Żeby nie było w drugą stronę ,bo sami sobie wychowaliśmy i uzbroiliśmy pretensjonalnego  wroga po zęby na własnej piersi.

Chłopie, zmień tabsy. Ukraina teraz walczy o to żeby być albo nie być, wystarczy odciąć ją od zachodnich dostaw i za parę miesięcy mamy na południowych wschodzie nową ruską granicę. Taka jest smutna prawda. Myślisz że oni dostali sprzętu na następnych 100 lat?? Do dziś sensownego lotnictwa wojskowego nie mają. Jedyny potencjalny realny agresor na wschodzi obecnie to FR, Białorusi nie wliczam bo to już jest cześć Rosji.

Dnia 4.08.2023 o 06:35, Michciubar napisał:

Oni wszyscy tak mówią że nie kupowali zboża z ukrainy a prawda jest na odwrót

Prawda jest taka że KAŻDY by kupił jak by mógł zarobić. Już widzę jak się kolejki polskich rolników ustawiają np. za polskim nawozem jak importowany byłby 30-40% tańszy. ..

Dnia 4.08.2023 o 06:58, Ulman napisał:

Jak pokazuje historia, na ukraine była jedna metoda - trzeba ich trzymać krótko, raz na jakiś czas łac w pysk i utrzymywać tam biedę. Złodziejstwo, korupcję i bandyterke zorganizują we własnym zakresie  Powinniśmy im natychmiast przestać dawać cokolwiek bo to jedynie koszty a wdziecności żadnej nie uzyskamy. Cała ta wojna będzie przez banderland podsycana bo tyle kasy, sprzętu i innych dóbr,  ile spływa z pomocą to niepowtarzalna szansa na powstanie nowych fortun  Póki jest co kraść wojną będzie trwała a zydowski komediant będzie robił show.

A zdajesz sobie sprawę z tego że Rosja do dziś a Niemcy jeszcze parę dekad temu tak samo myśleli o Polsce i Polakach??

Dnia 4.08.2023 o 07:28, marek1977 napisał:

Jak Pisowcy kupowali ,to czemu firmy miały tego nie robić.

Dokładnie, pieniądze wstydu nie znają.

Dnia 4.08.2023 o 07:53, melon10641 napisał:

Kolega dzwonił gdzieś wyczytał że od dzisiaj mają wypłacać za zboże z drugiego naboru. Prawda to? 

Prawda, minister Fallus zapowiedział z pompą że od tego piątku (05.08.2023) potok kasy od Szczerbatego Karła płynie na konta polskich rolników. Ja nie dostałem ani złotówki.

Dnia 4.08.2023 o 08:27, Andpol napisał:

Wczoraj byłem w agencji wycofać wniosek o dopłaty do mat.siewnego i wycofałem ale faktur nie oddali i muszę kopię brać z firm u których kupowałem. Specjalnie robią chłopu pod górkę a czas tylko do 14 sierpnia.

Bo w urzędach operuje się ZAWSZE na kserokopiach.

Dnia 4.08.2023 o 08:32, Andpol napisał:

Drukarka mi padła i oryginały dałem.

To była jedyna drukarka na całą gminę?? 🤣 Fakt, biedny jesteś.

23 godziny temu, PawelWlkp napisał:

Ruskie o tobie maja podobne zdanie jak ty o Ukraincach. Średniowiecze. Jednak im dalej na wschód.....  Można mieć kasę pojechać wszędzie ale mentalności zawistnego człowieka ze wschodu nic nie zmieni. 

Niemcy i cały Zachód tam samo. Jak pracowałem i żyłem w NL to Holendrzy (nieuczciwie) mieli takie samo zdanie o Polakach. Złodzieje, kombinatorzy i alkoholicy. Oczywiście to że Polak bez zająknięcia zapierd&lał świątek, piątek czy niedziela to tłumaczyli to tym, że taki przecież nasz los. I tak zarabiamy lepiej niż u siebie.

23 godziny temu, jaro330 napisał:

Panowie  myslicie  ze  jeszcze  pszenica  podrozeje  ?? sprzedajecie  prosto  z  pola  czy   kiper  na  magazyn??🤠

Ja daję ZAWSZE na magazyn. Tylko raz na tym przegrałem od 13 lat.

23 godziny temu, Łukaszek napisał:

Dobrze Ulman prawi ukraińcy to największe g... bez honoru godności ,niepotrzebnie się nad nimi litowaliśmy i weszli nam na głowę.

Patrz wyżej, 20 lat temu cała stara UE tak o nas myślała.

23 godziny temu, mds212 napisał:

Ale Ty jestes prymitywny? Bo wg CIebie jak ktos sie wypowiada krytycznie o upainie to odrazu jest zwolennikiem Putina? Swiat nie ejst taki zerojedynkowy jak CI sie wydaje

Nie zapominaj że za naszą granicą jest wojna. I czy tego chcemy czy nie - poglądy się radykalizują. Lepiej ważyć słowa czy się kłócić lub tłumaczyć??

22 godziny temu, Nakata5555 napisał:

Oczekiwanie od Ukrainy w chwili obecnej że przeprosi za Wołyń jest poronionym pomysłem i pokazuje też pewną niewiedzę i naiwność. Po pierwsze aktualnie połowa wojska ukraińskiego jest wpatrzona w banderę, bo oni innych "bohaterów" nie mieli. Po drugie zbrodnia wołyńska była sto razy okrutniejsza niż Bucza i Irpień, więc bardzo źle by to wyglądało dla sojuszników z zachodu. Po trzecie nikt na Ukrainie i w Polsce nie ma takich jaj, aby temat ruszyć i do tego trzeba mądrych ludzi a nie cebulaków. I takich czynników jest dużo a odwagi do ruszenia nie ma z dwóch stron Ukraina się nie przyznaję a Polska może polaryzować społeczeństwo czyli na pewno nie za tego rządu.

Niestety ale cebulaki mają w naturze myślenie dychotomiczne. I widzą tylko krzywdę Polaków w 1943, która jest faktem niezaprzeczalnych. Ale to że przez setki lat traktowaliśmy Ukraińców jako podludzi czy w najlepszym przypadku gorszy sort - mało kto wspomni.

21 godzin temu, jajanek1 napisał:

to prawda te q... będą ratować się w kampanii przeciwnikami pomagania ukrainie

Bedą kluczyć i kręcić. Chcą trochę ukraść głosów Konfederacji ale z drugiej strony ludzie pamiętają jak romansowali z Orbanem, a to teraz się stało "mało modne" w Europie, mówiąc delikatnie.

20 godzin temu, Ulman napisał:

Nie masz argumentów ze takie szaleńcze teorie tworzysz? W czym ty tą nienawiść widzisz? 

W każdym swoim poście w zasadzie przewija się problem złych Ukraińców i dobrego Polaka.

19 godzin temu, Ulman napisał:

Może nie on powinien to powiedzieć ale mysle że wyraził opinię co najmniej części rządzących i całkiem sporych rzesz zwykłych zjadaczy chleba.  

Błąd był popełniony na samym starcie - bezwarunkowe poparcie i pchanie kasy w dowolnych ilościach. Twardo powinni trzymać za pysk i uczyć ze jest coś za coś a nie coś za darmo. Jakeśmy ich rozpieścili to teraz będą nam wypominać ze nie dostaja wszystkiego o co poproszą. Tu jeszcze nakłada się parametr roszczeniowości plemienia ukraińskiego. Im się wszystko należy, oni potrzebują, żądają i ma być. Znasz angielski i z pewnościa zrozumiałeś w jaki sposób i w jakim tonie wypowiedział się upaiński komediant na szczycie NATO. U nas w TV tego nie widziałem ale zachód z pewnością wyrabia sobie coraz bardziej zdanie o ukrainie. Jak śledzisz zachodnia prase to tam też sie duzo więcej pisze o złodziejstwie i korupcji jaka mają obecnie w armii i urzedach które robią co chcą. To był gangstersko - złodziejsko - korupcyjny twór i tak zostanie. Oni tak już mają. 

Podbijam - 30 lat temu w Polsce nie było inaczej.

15 godzin temu, przemek28_28 napisał:

Mnie smieszy jak nasi ministrowie licza na kontrakty na odbudowę Ukrainy bo ,,podobno” jak twierdza juz sie takie odbywają. Wojna nie zakończona a juz są kontrakty na odbudowę frontu?🤣🤣🤣🤣 dostaniemy tyle samo co w Iraku i w Afganistanie, wielkie gówno. Dajemy sprzętu za setki milionów ,,bo podobno złom” a w kolejnej wypowiedzi Ukraina dzielnie walczy na sprzęcie wysłanym przez Polskę, przecież to jest jedno wielkie robienie ludziom z mózgu sieczki, dla każdego coś

Oczywiście że planuje się na długo przed końcem wojny. Jak ktoś mądry, zakłada różne scenariusze. Wszystko wskazuje na to że Rosja tej wojny na pewno nie wygra w sposób w jaki oczekiwała. Nasz obecny rząd nie prowadzi w zasadzie jakiejkolwiek polityki zagranicznej prócz kłócenia się ze wszystkimi (Niemcy - reparacje się nam należą, USA - uwalimy TVN, Czesi - Turów będzie działał tak czy siak, UE - to jakaś agresywna organizacja która Polsce warunki dyktuje). W ten sposób faktycznie, możemy dostać wielkie gówno i będziemy jęczeli że znowu nas Niemcy wydymali.

• Like 3
  • 0
Opublikowano

Nie odbierz tego osobiście - to był złośliwy ale tylko żart 🤪. Ale prawda taka że na tą kwestię wyczulił mnie wujas już świętej pamięci. ZAWSZE w urzędach dawać ksera, nie takie dokumenty "dziwnym" trafem ginęły urzędasom.

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, galan99 napisał:

Będzie i więcej różnicy , nakosili 16 % wilgotności i nie mogą sprzedać .

Biorą jedynie do 14 % oby nie przekroczyło i bez chwastu i plew jak przytulia to tez do domu .

Tyszowce biorą do 16.

• 0
Opublikowano
31 minut temu, Kaszlak79 napisał:

Po co nam ta Ukraina?? Od ponad 100 lat nie potrafimy zatrzeć kulturowych, gospodarczych i mentalnych różnic powstałych po zaborach a tobie się marzy jeszcze większa bieda i zacofanie?? Polacy to nie Żydzi że w 80 lat na pustyni stworzyli od zera nowoczesne państwo. Tylko proszę, nie pierd&l mi że kosztem Arabów, bo Ci dziś na tym terenie dalej jeździliby na wielbłądach i ruchali kozy.

A zdajesz sobie sprawę z tego że Rosja do dziś a Niemcy jeszcze parę dekad temu tak samo myśleli o Polsce i Polakach??

Napisałem żeby nam oddali 1/3 ukrainy a nie ukraińców. Nic nie powstało po zaborach. Stepowe plemię nigdy nie nadawało się by mieć swoje państwo. Nie zrobili tego przez kilka wieków i teraz też nie zrobią. To jest chwilowy złodziejsko korupcyjny twór.  

To że oni tak myśleli o nas nie ma żadnego wpływu na to jak ja myśle o banderlandzie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez danielhaker
      Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają. 
      Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?
      To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 
      Cena pszenicy 2022 - prognozy
      Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.