Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Leszy napisał:

To się z Jarosławem pomyliłeś i z rozkazem "lądować za wszelką cenę" bo się wybory zbliżają, więc trzeba się pokazać w Katyniu.  

Liberalna(Nazwijmy to dla uproszczenia) koalicja musiała przejąć władzę, bo ogół społeczeństwa ma dosyć PiS-u. Więc tak, lepsza jest koalicja w której znajduje się PSL niż taka w której PSL-u nie będzie. I tak by rządziło PO, wiec chyba lepiej by to robili z jakimiś koalicjantami niż samodzielnie, albo tylko z lewicą. 

PSL już było w koalicji z PO kiedyś i nazwało cię frajerem, krótką masz pamięć jednak.   :P Masz szczęście że Kosiniak nie miał nic do gadania, bo uj wie czym by cię wyszczepił na siłę do tej pory.   xD

Edytowane przez Desperado
  • Like 2
Opublikowano
18 minut temu, WojtekBuawski napisał:

Zobacz jak wygląda przygotowanie pod przybycie prezydenta USA. Najpierw przylatują służby ochrony państwa by wszystko sprawdzić a potem dopiero prezydent z obstawa. A u nas w 2010r od tak polecieli sobie. Nikt nie sprawdzał otoczenia ani nic. Ta katastrofa to nie był przypadek. To był zamach

Bo u nas się tak szanuje procedury. Za PiS-u prezydent Duda też startował czy lądował mimo zgody kontroli lotu. Bo tak, bo mógł. Jest prezydentem, to go procedury nie dotyczą. SOP ma kolizje za kolizją. Gdyby Secret Service tyle kraks spowodował, to by ich komisja za komisją maglowała do oporu. U nas spoko, nic się nie stało.  

Mnie tam nikt frajerem nie nazywał. Żyło się normalnie, i normalnie gospodarzyło.  Pewnie mniej gospodarstw upadło wtedy niż za PiS-u, a ziemię wtedy za 30-35/ ha szło kupić. Mimo, że KOWR przed spekulantami jej nie chronił. 

22 minuty temu, Desperado napisał:

PSL już było w koalicji z PO kiedyś i nazwało cię frajerem, krótką masz pamięć jednak.   :P Masz szczęście że Kosiniak nie miał nic do gadania, bo uj wie czym by cię wyszczepił na siłę do tej pory.   xD

• Like 2
Opublikowano
5 minut temu, Leszy napisał:

Bo u nas się tak szanuje procedury. Za PiS-u prezydent Duda też startował czy lądował mimo zgody kontroli lotu. Bo tak, bo mógł. Jest prezydentem, to go procedury nie dotyczą. SOP ma kolizje za kolizją. Gdyby Secret Service tyle kraks spowodował, to by ich komisja za komisją maglowała do oporu. U nas spoko, nic się nie stało.  

Mnie tam nikt frajerem nie nazywał. Żyło się normalnie, i normalnie gospodarzyło.  Pewnie mniej gospodarstw upadło wtedy niż za PiS-u, a ziemię wtedy za 30-35/ ha szło kupić. Mimo, że KOWR przed spekulantami jej nie chronił. 

Zobacz jak na zachodzie teraz rolnicy pobrali ziemię co zabrali obcokrajowcom. Taki durny szoko chodzi pieprzy i narzeka że źle a tylko w tym roku wzięli może ze  100 ha państwowej ziemi.  Więc teraz państwowa ziemie jest dużo łatwiej wziąć, mowa tutaj głównie o zachodzie i północy bo tam tak było 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, farmerss34 napisał:

zostaną tylko ci, którzy potrafią produkować , a nie żyją dla socjalu 

No tu masz rację, zostaną przedsiębiorstwa rolnicze a nie tacy mali fikacze z kilkudziesięcioma hektarkami, co to kupił JD na kredyt i myśli że świat zawojuje i żeby nie ten socjal, to już na raty pewnie by nie było.

Edytowane przez Desperado
  • Like 4
Opublikowano
6 minut temu, Roman176 napisał:

tak jak żyłem a nawet lepiej ... a ty ? nie boisz się uwolnienie ukraińskiego zboża ?  

Będziesz lepiej zył za gorszej władzy? Ty sie logiki w burdelu uczyłes?

• Haha 1
Opublikowano

a skakacie już jak świnki ... to są badania exit pollu oni mają potwierdzenie do 45% frekwencji  na Słowacji poszedł spać inny prezydent a obudził się inny 

1 minutę temu, Ulman napisał:

Będziesz lepiej zył za gorszej władzy? Ty sie logiki w burdelu uczyłes?

ja sobie poradzę gorzej z tobą jak prywaciarze z elewaruw masową bd sprowadzać zborze w imię równości handlu 

Opublikowano

Tak jak pisałem przed wyborami to troche namieszała pogoda , zrobiło sie zimno i emeryci zostali  w domach według tego exitpolu frekwencja u emerytów była mała . Sprawdzam tez cząstkowe wyniki to traz wieś po prostu nie poszła na wybory , frekwencja nie przekracza 50 % do 17 godziny . Tak jak koledzy pisali wcześniej pusto w lokalach . W miastach natomiast ludzie głosowali po 21. Przychodził przewodniczący komisji o 21 i stawał na końcu kolejki .Tłumy stały nawet godzinami . To jest właśnie efekt "porażki" PiS , wieś w proporcji nie poszła głosować zniechęcona polityka PiS , miasto natomiast nabiło frekwencje a na dodatek na codzień widzieli socjalna patologię , gdzie ludzie pracujący musieli robić na nich , to ludzi trafia , do tego włączali TV i wiedzieli że rolnicy dostali z ich podatków 15 mld zł -tak niosła propaganda . Tak jak niosła wcześniejsza propaganda że to rolnicy wybrali PiS (choć nie stanowili nawet 5 % wyborców ale tak niosła propaganda ) tak teraz za obecne wybory odpowiada w pełni miasto które pewnie teraz (jak rolnicy poprzednio) poniesie konsekwencje typu 15 minutowe miasto, zakaz wjazdu do centrów , 1 kg mięsa itp. 

Konfederacje zabiła niespodziewana frekwencja w której ich poparcie utoneło . Jak i sama rozpoznawalność , zakazy w TV co jest kluczem do wyniku . Przykłedem niech będzie to że na do TV na debatę  zaprosili smorządowców i zrobili zauważalny wynik a zdeklasowano piecha z PJJ bo nikt ich w TV nie widział nawet rydzykowej choć są typowymi katolikami . Krótko mówiąc społeczeństwo jest manipulowane jak ciemna masa a tylko część świadomych przechyla szalę na zwycięstwo . 

brakujący elektorat PiSowi wyparował przez właśnie debilne decyzję w ostatnim miesiącu czyli na siłę trzymania ceny paliwa aż do jego blokowania , ze swojego podwórka wiem ze decyzja Telusa o zdjęciu badań tranzytu 4 pażdziernika odsuneła twardy elektorat rolniczy który sie wahał , nie zostawił im marzeń że może po wyborach cos zablokują skoro przed wyborami nadal służą ukrainie . Takie właśnie niby małe decyzje ale obcieły brakujące promile PiS na ich własne życzenie , jak to pisano wcześniej "pycha kroczy przed upadkiem" . Może po prostu tak chcieli by teraz znowu rządziła KO to za 4 lat znów oni :) bo PO miała jedna kadencje w plecy :) . Oni sobie krzywdy nie dadzą zrobić , wszak maja najwięcej posłów w sejmie .

• Haha 1
Opublikowano

większego debila jak ty to nie słyszałem  rekordowa frekwencja  za pisu za po 39 3 partie muszą stawić się jednemu dla ciebie to sukces ? 

tu też Niemiec na siłę liczy na ratunek  na zmianę władzy 

jak widać jedna partia się wstawiła przeciw Niemcowi 

Opublikowano

Właśnie przez takie lewe prawo tworzone na kolanie PiS też obrywa , przykład z ziemią to najlepszy z Kaczmarczykiem , gdzie z jednej strony PiS wprowadził ograniczenia w dzierżawch by dzierżawili sąsiedzie a nie z drugiego powiatu ale Kaczmarczyk(ten od JD w prezencie ślubnym)  jednak poddzierżawiał z daleka bo dla siebie furtki zrobili . Tworzone prawo jest skomplikowane i kumoterskie , to ksiądz w rodzinie z prawem pierwokupu , to szwagier w KOWR opiniujący dzierżawę , tu jest problem właśnie PiS że tworząc prawo zostawiaja furtki dla swoich ale jak nie jesteś wtajemniczony to sie tylko obliżesz . Jak masz kolegę w rzadzie to zboże przywieziesz i dostaniesz parasol bezpieczeństwa ze nikt nie wie czy wozisz z ukrainy . Ale jak jesteś drobnym dorobkiewiczem i chciałeś zrobić interes życia na zbożu technicznym to lista już jest . A kolega matiego może właśnie kupuje tranzytowane zboże z Litwy :) . Teraz pewnie zboze bedzie kupował kolega rudego, kosiniak i czażasty roztoczy parsol nad firmami które sciągają głownie rzepak i pszenicę (każdy wie o kogo chodzi ) ,szymek dobrze zrobi piątkowskiej - te układy były i za PiS i nic z tym nie zrobiono , każdy zarabiał rolnik w Polsce tracił a Telus jeszcze utajniał listy .Takie są fakty .

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Kało wyprzedził pis po cząstkowch

OJ, I PiS ma swój wariant słowacki o którym tak gadał xD 

Szykuj się Rychu do roboty, koniec leżenia wentylem do góry w oczekiwaniu na suszowe ;) 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

Rysiek przyzwyczajaj się do rannego wstawania 😁. Martwiłeś się że wiosną nie będziesz miał co robić. Tusk ci tam jaką robotę wymyśli 🤣🤣

Funkcjonariusze TVP już roboty szukają 😀to mnie najbardziej cieszy😂😂😂

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano
7 godzin temu, Takeda napisał:

no wiesz @racyl zachwalał jedyną słuszną partię a i tak kupił zapas, taki syndrom sztokholmski

nakupił ale zagłosował na człowieka z psl 😄

wstyd głosować na ludzi PIS 😄

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v