Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, MalyRolnik18 napisał:

Nie będę wulgarnie pisał bo zaraz dostane bana. Napisze tylko że przez właśnie takich pisowskich idiotów w tym kraju nic sie nie zmieni... czy ty kur.. nie widzisz co te barany zrobiły i robią dalej z polskim rolnictwem ? Nie zasłaniaj sie Unią tylko patrz co się dzieje w kraju... Jeżeli przy najbliższych wyborach przejdą dalej to jedno jest pewne, polskie rolnictwo upadnie całkowicie! Ludzie zacznijcie myśleć! 

Może jakieś konkrety , bo w mojej ocenie tragedii nie ma . Wielu rolników jest zaopatrzonych w paliwo , nawozy , mimo że wszystkie płody rolne zgromadzone dalej leżą w magazynach. Jak kojarzę czasy po Balcerowiczowskie - to ojciec  brał zawsze kredyt w banku ,żaby na wiosnę wystartować i tak w koło.  Nie należy też przeceniać roli rządu bo głownie ceny z rynków światowych maja wpływ na sytuację rolnictwa nie tylko Polskiego.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Andrz_ napisał:

5,82  netto ,cena na dzisiaj

6,50 b 0  netto Orlen proszę nie robić propaganda hurt na dziś 

Edytowane przez CASd
Opublikowano (edytowane)

A mnie nie interesuje cena brutto, tylko właśnie netto ;) A ryczałtowcy mogli mieć tańsze paliwo przed 1 stycznia, tylko Obajtek zrobił ich bez mydła ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
3 godziny temu, robi57362 napisał:

inflacja jest duża na calym świecie, inflacja duża to jakoś trzeba ją zatrzymać najłatwiej prez stopy procentowe. A co do wykończenia małych gospodarstw to jak wcześniej nie bylo pracy to ludzie musieli sie trzymać na sile rolnictwa teraz jest to niepotrzebne. Bez urazy ale male gospodarstwa to jak wrzody na d..ie

CO tak ci w szczujni powiedzieli? Zapomnieli dodać, ze w wielu krajach połowa tego co u nas wynosi ta inflacja? CO do małych gospodarstw fajnie to sobie tłumaczysz do czasu aż przyjdzie kolej na twoje. CO masz 100 lub więcej ha?

3 godziny temu, tracker napisał:

PO i PSL bardzo dużo dobrego zrobili dla polskiej wsi choćby to że podnieśli wiek emerytalny ... że o innych atrakcjach dla rolników nie wspomnę :D

A co ty wiekiem straszysz.  CI co w pisie krzyczeli obniżać za kilkadziesiąt lat będą krzyczeli podnosić. Bo to wszystko zbankrutuje. Mnie jakeś straszenie wiekiem nie rusza.

2 godziny temu, pawelek98 napisał:

pie....... głupoty mam kredy ty i to nie małe i nie płaczę

małe gospodarstwa to rozumiem takie że dzieciak rolnika siedzi w mieście i wydzierżawia dla durnych chłopów

a zapomniałem  napisać jak wszystko podnoszą to trzeba podziękować za cenę rzepaku 5000zł/t rok temu i prawie 2000 zl/pszenicę

pozamawiaj z Polakami mieszkającymi np w Niemczech to niech ci opowiedzą o wzrostach cen, w Czechach na Litwie też Kaczor rządzi 

powiem Ci jedno nie jestem wyborcą PISU ale chyba rozważam chociaż bardziej na konfederacje , przez lata na PSL głosowałem i co myślisz dbali o rolników?

Pewnie, że nie płaczesz bankowi nie potrzebne twoje łzy tylko kasa. Odsetki ci się podwoiły lub potroiły co masz płakać trzeba płacić. I się cieszyć, że to w imię pisu płacisz.

Gdzie ty masz rzepak po 5 tys i pszenicę po 2? Pszenica to jest teraz w cenie owsa. Taki dobrobyt wam pis załatwił.

W Niemczech inflacje masz połowę tego co u nas. Od kiedy Niemcy dla pisu to wzór?

• Like 1
Opublikowano
16 minut temu, Tomasz0611 napisał:

A mnie nie interesuje cena brutto, tylko właśnie netto ;) A ryczałtowcy mogli mieć tańsze paliwo przed 1 stycznia, tylko Obajtek zrobił ich bez mydła ...

Obajtek zrobił wszystkich bez mydła na końcówce 2022 roku. Czy to ryczałtowców czy to vatowcow 

• Like 2
Opublikowano
3 minuty temu, krzychu121 napisał:

Obajtek zrobił wszystkich bez mydła na końcówce 2022 roku. 

To prawda, tylko VAT-owcy teraz mogą sobie to odbić, a ryczałtowcy już nie, bo nadal płacą brutto tyle samo ...

Opublikowano

no i dobrze ryczałtowcom podziękował bo się tylko śmiali z vatowców 🤣 dymają wszystkich równo czy sprzeda po tyle czy po tyle to musi zarobić a chłop to aby przeżył, dołoży z czego innego a jak nie będzie chciał głosować to się pseudo rolnikom z ziemią w dzierżawie kopsnie parę zł suszowego albo innego dziadostwa i zagłosują... Witamy w Polsce 😉

• Like 1
Opublikowano
15 godzin temu, GRZES1545 napisał:

Uważam że finalnie to Obajtek wygrywa, doją nas równiutko wszystkich z każdej strony.

Reasumując rząd zdjął VAT pod pretekstem tarczy, wmówił ciemnocie jaki jest wielki i zarabia mało na paliwie. Jednocześnie stacje narzuciły marże które pewnie zrównały się z obniżonym vatem i tym samym Bajtek i inne państwowe spółki zwiększyły swój zysk i tylnymi drzwiami odprowadziły go do budżetu państwa. Przynajmniej ja tak to sobie tłumacze 🙆

• Like 1
Opublikowano
22 minuty temu, Damianek20 napisał:

Reasumując rząd zdjął VAT pod pretekstem tarczy, wmówił ciemnocie jaki jest wielki i zarabia mało na paliwie. Jednocześnie stacje narzuciły marże które pewnie zrównały się z obniżonym vatem i tym samym Bajtek i inne państwowe spółki zwiększyły swój zysk i tylnymi drzwiami odprowadziły go do budżetu państwa. Przynajmniej ja tak to sobie tłumacze 🙆

Tak bylo, paliwo mzoe troszke tansze bylo niz na vacie 23 ale za to firmy nie mogly sobie vatu odliczac wiec kowalski mial tansze paliwo powiedzmy o 20 gr za to firma miala drosze o zlotowke :D

Opublikowano
55 minut temu, hubertuss napisał:

CO tak ci w szczujni powiedzieli? Zapomnieli dodać, ze w wielu krajach połowa tego co u nas wynosi ta inflacja? CO do małych gospodarstw fajnie to sobie tłumaczysz do czasu aż przyjdzie kolej na twoje. CO masz 100 lub więcej ha?

A co ty wiekiem straszysz.  CI co w pisie krzyczeli obniżać za kilkadziesiąt lat będą krzyczeli podnosić. Bo to wszystko zbankrutuje. Mnie jakeś straszenie wiekiem nie rusza.

Pewnie, że nie płaczesz bankowi nie potrzebne twoje łzy tylko kasa. Odsetki ci się podwoiły lub potroiły co masz płakać trzeba płacić. I się cieszyć, że to w imię pisu płacisz.

Gdzie ty masz rzepak po 5 tys i pszenicę po 2? Pszenica to jest teraz w cenie owsa. Taki dobrobyt wam pis załatwił.

W Niemczech inflacje masz połowę tego co u nas. Od kiedy Niemcy dla pisu to wzór?

kolega nieźle nakręcony przez telewizje -cała prawda calą dobę( jakby ktoś nie wiedział Tusk Vision Network)

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, koordynator napisał:

firmy charytatywnie nie działają i brakujący VAT sobie odebrały w cenach produktów.

Jaki brakujący vat?jeszcze nie wytrzeźwiałeś po  Sylwestrze?

Opublikowano
3 minuty temu, witejus napisał:

Jaki brakujący vat?

Jakby Obajtek nie miał sztucznie zawyżonych marż, to firmy mogły by taniej transportować swoje produkty, przez co mogły by być one tańsze... Swoim działaniem w ostatni dzień grudnia Obajtek zwyczajnie pokazał, że tarcza antyinflacyjna była fikcją.

• Like 6
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v