Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, Sylwekx25 napisał:

Mój wuja podobnie, żonę miał z Rosji, poznali w Niemczech w niewoli.😉

To bardzo niesprawiedliwe traktowali... Wuja miał zwykłą rolniczą, chyba 600zł, do tego jakiś dodatek ale to grosze miał, kombatant, członek ZBOWID-u, 90 lat żył i nic mu takiego dużego nie dołożyli🤔

Mój dziadek brał z zusu bo na kolei po wojnie pracował. Ale żadnych dodatków nie miał .

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Sylwekx25 napisał:

To bardzo niesprawiedliwe traktowali... Wuja miał zwykłą rolniczą, chyba 600zł, do tego jakiś dodatek ale to grosze miał, kombatant, członek ZBOWID-u, 90 lat żył i nic mu takiego dużego nie dołożyli🤔

mój dziadek też mógł zależeć do ZBOWID, ale powiedział, że tam w 3/4 szemrane towarzystwo z "AK" czyli "A Kury brali, a Kaczki ludziom" i nie chce miec z nimi nic wspólnego. Przynajmniej tymi z naszej okolicy, co ich znał. Od nas większość prawdziwego AK wylądowała w łagrach albo poległa pod Budziszynem, a po wojnie woleli się nie ujawniać i siedzieli cicho.

Edytowane przez jahooo
Opublikowano

Witam. A jak już mowa o kombatantach i wysokich emeryturach. Najlepsze były "wały", ktoś nawet wojny nie widział na oczy bo za młody,po latach wystarczyło świadka zawieźć i cyk emerytura kombatanta. Wielu takich było w okolicy. Mój dziadek kilka dni temu skończył 93 lata i w takie rzeczy się nie bawił

• Like 1
Opublikowano

to jest Polska. 

przekręty są w naturze obywatela. wyłudzania rent, zasiłków itd jest na codzień. 

przecież nawet w zeszłym roku za 3 tyś ludzie pisali że z rodzicami rodziną nie są🤭

Opublikowano
9 godzin temu, 6465 napisał:

Zawodowcy. Ja z minelabem to amator 😟

masz wykrywacz??? u nas na Dębsku był kiedyś okop wykopany za stodołami w poprzek pól, do tej pory widać gdzie była gorsza ziemia wyrzucona, nawet na mapach google widać taki przepłon w poprzek pól

Opublikowano
5 minut temu, HF86 napisał:

to jest Polska. 

przekręty są w naturze obywatela. wyłudzania rent, zasiłków itd jest na codzień. 

przecież nawet w zeszłym roku za 3 tyś ludzie pisali że z rodzicami rodziną nie są🤭

bo nie ma za to żadnej kary

7 minut temu, bratrolnika napisał:

masz wykrywacz??? u nas na Dębsku był kiedyś okop wykopany za stodołami w poprzek pól, do tej pory widać gdzie była gorsza ziemia wyrzucona, nawet na mapach google widać taki przepłon w poprzek pól

minęło ponad 100 lat

obraz.png

Opublikowano
4 godziny temu, Krzysztof81 napisał:

Za to pradziadek zajmował Kijów z Piłsudskim, obrona Warszawy w 21, w 40 aresztowany przez NKWD jakoś się wywinął, przez reszte życia gnębiony przez komuchów. W 90 dostał b. wysoką emeryture, jakieś medale, nacieszył się tym 3 lata.

dziadek ,tak samo był w obronie  Warszawy ,i tam ranny,z Suwalskich strzelców ,w karabinach maszynowych ,jego brat w drugiej wojnie ,lotnikiem we francji . Dziadka ,Wałęsa mianował na podporucznika w 91 ,i dał medal ,a grosza nic . Ci starsi o wojnie nic nie opowiadali ,chyba że rozmawiali z kolegą i podsłuchałeś  jak siekli na krzyżowym ogniu kmami . To musiało być traumatyczne ,jak tyle ludzi w ataku zabili 

Opublikowano
jahooo napisał:

9 godzin temu, Sylwekx25 napisał:

mój dziadek też mógł zależeć do ZBOWID, ale powiedział, że tam w 3/4 szemrane towarzystwo z "AK" czyli "A Kury brali, a Kaczki ludziom" i nie chce miec z nimi nic wspólnego. Przynajmniej tymi z naszej okolicy, co ich znał. Od nas większość prawdziwego AK wylądowała w łagrach albo poległa pod Budziszynem, a po wojnie woleli się nie ujawniać i siedzieli cicho.

U nas te bandy zlikwidowali pod koniec lat 40-tych to w zbowidzie raczej nie byli. Ale też było tak jak mówisz jak grasowali to patrzyli tylko coś zaje**ać , ludzie dość byli biedni to jeszcze pozbawiali ich skromnego dobytku... A teraz wielcy wyklęci i ich gloryfikują. Fakt wyklęci bo ich tamtejsi ludzie wykleli i przekleli.

Opublikowano
10 minut temu, kizak napisał:

dziadek ,tak samo był w obronie  Warszawy ,i tam ranny,z Suwalskich strzelców ,w karabinach maszynowych ,jego brat w drugiej wojnie ,lotnikiem we francji . Dziadka ,Wałęsa mianował na podporucznika w 91 ,i dał medal ,a grosza nic . Ci starsi o wojnie nic nie opowiadali ,chyba że rozmawiali z kolegą i podsłuchałeś  jak siekli na krzyżowym ogniu kmami . To musiało być traumatyczne ,jak tyle ludzi w ataku zabili 

Pewnie znali się z moim.

• Like 1
Opublikowano
13 minut temu, Strongman napisał:

Wieje a ja tylko tak sobie nakrył

20231103_082752.jpg

o, to jednak żona pozwoliła kupić???

34 minuty temu, jahooo napisał:

minęło ponad 100 lat

obraz.png

Tak to u nas wygląda 

Ostatnie dwa kawałki po sąsiedzku zasypane były z 15 lat temu, może trochę lepiej 

Screenshot_20231103-084607.png

Opublikowano
7 minut temu, bratrolnika napisał:

o, to jednak żona pozwoliła kupić???

Tak to u nas wygląda 

Ostatnie dwa kawałki po sąsiedzku zasypane były z 15 lat temu, może trochę lepiej 

Screenshot_20231103-084607.png

Nie wygląda na okop, tylko rów przeciwczołgowy, szerszy i głębszy

Okopów nikt nie kopał w linii prostej na tylu metrach

• Like 1
Opublikowano

rolnik spi wiec napisze jaka pogoda-w nocy padala. teraz cieplo i wieje delikatnie,slonce sie przebija przez chmury delikatnie.

10 godzin temu, Strongman napisał:

Kto był na wojnie to miał dużą emeryturę muj dziadek z 4tyś brał z 20 lat temu ,kombatantem był.

w ludowym wojsku polskim i armii ludowej ??

10 godzin temu, Sylwekx25 napisał:

dzierzawie pole od kobiety ktorej matka byla rodowita niemka. jakos nigdy nie mielismy z tym problemu, jej dzieciom nikt nie dokuczal.

z niemieckiego mieli marne oceny 🤣

1 godzinę temu, Belaruss820 napisał:

Witam. A jak już mowa o kombatantach i wysokich emeryturach. Najlepsze były "wały", ktoś nawet wojny nie widział na oczy bo za młody,po latach wystarczyło świadka zawieźć i cyk emerytura kombatanta. Wielu takich było w okolicy. Mój dziadek kilka dni temu skończył 93 lata i w takie rzeczy się nie bawił

tak jest z powstancami warszawskimi.. do niedawna zylo ich wiecej niz walczylo naprawde..

45 minut temu, bratrolnika napisał:

u nas byly stawy krolewskie ,gdy stolice przeniesli do warszawy to je zasypali. pola sa  w poprzek , w suchych latach to doskonale widac jaka ziemia z okolicy je zasypali.

od rudego ilu do bialego piasku - nawet za gleboko nie da sie zaorac bo wywala sie spod spodu.

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, jahooo napisał:

Nie wygląda na okop, tylko rów przeciwczołgowy, szerszy i głębszy

Okopów nikt nie kopał w linii prostej na tylu metrach

bardzo możliwe że masz rację, z tego co pamiętam to to było głębokie na jakieś 4m

mówiąc okop nawiązałem do nazewnictwa jakie stosowali dziadkowie czy rodzice

Opublikowano
1 godzinę temu, bratrolnika napisał:

Czasami pożyczony 🤭 w lesie na brakach to skarby były. Jak się trafiło dołek po ckm. To łuski można grabiami grabić.

• Like 1
Opublikowano
15 minut temu, 6465 napisał:

Czasami pożyczony 🤭 w lesie na brakach to skarby były. Jak się trafiło dołek po ckm. To łuski można grabiami grabić.

jak tam cała bitwa nad Bzurą w tamte i z powrotem ciągle się działa to co się dziwić

• Like 1
Opublikowano
11 godzin temu, szymon09875 napisał:

A tu od idiotów potrafili wyzywać bo ktoś jechał po 6 kupować 🤷

Co przeżywasz , Tuskuś przecież obiecał że paliwo będzie po 5 zł , siedzieć i czekać 

43 minuty temu, gregor1284 napisał:

Jednak przekonałeś?

Może koperty były grubsze 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v