Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

taka sprawa: sąsiad sprzedaje przyczepę, którą nie przerejestrował na siebie po zakupie w latach 90, umowy i dowód jest ale nie była ubezpieczana, jakbym ją kupił to będzie jakiś problem np z funduszem gwarancyjnym?

Opublikowano (edytowane)

Ty nie będziesz miał żadnego problemu, a on zależy od tego czy system wyłapie. Najlepiej byłoby umowę zrobić na koniec roku i przerejestrować w ostatni dzień otwarcia urzędu w danym roku. 

Jeśli fundusz się dopatrzy tego w styczniu to i tak nic nie zrobi bo nie rozpatrują spraw z ubiegłego roku. 

Edytowane przez szymon09875
Opublikowano

Namierzyłem jeden przewód, który idzie od bezpiecznika do zegarów, ale myślę - czemu po kolei nie poszedłem - stacyjka. Rozbieram, a tam taki o widok. Zadowolony (bo byłem pewien, że mam przyczynę) wszystko porozlaczalem, poizolowalem, pozaciskalem, poskładałem wszystko, założyłem bezpiecznik, włączyłem hebel, wsiadam, wkładam kluczyk - jeb poszedł bezpiecznik 🤦 czyli jednak po kolei wszystko musze przeglądać.

IMG_20230713_150738939_copy_918x1632.jpg

Opublikowano
szymon09875 napisał:

Ty nie będziesz miał żadnego problemu, a on zależy od tego czy system wyłapie. Najlepiej byłoby umowę zrobić na koniec roku i przerejestrować w ostatni dzień otwarcia urzędu w danym roku. 

Jeśli fundusz się dopatrzy tego w styczniu to i tak nic nie zrobi bo nie rozpatrują spraw z ubiegłego roku. 

W tym rzecz że właściciel już leciwy i zchorowany i nie wiem jak długo pociągnie, wolałbym nie przeciągać tematu. A skoro ustawa o obowiązkowym ubezpieczeniu weszła w 2003r to FG obejmie to jeżeli nawet przed nie była ubezpieczona?

Opublikowano
30 minut temu, Grzechooo napisał:

taka sprawa: sąsiad sprzedaje przyczepę, którą nie przerejestrował na siebie po zakupie w latach 90, umowy i dowód jest ale nie była ubezpieczana, jakbym ją kupił to będzie jakiś problem np z funduszem gwarancyjnym?

Musisz tego dnia którego podpiszesz umowę kupna-sprzedaży  wykupić OC na siebie. I nie będzie żadnych problemów. Tylko musi być ta samą data. 2 przyczepy tak kupiłem. 

Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, jahooo napisał:

Widzę, że myszy zalajkowały twoją instalację

Rozebrałem znowu stacyjke. Od bezpiecznika odchodzą dwa przewody i wchodzą w jedna wiązkę i w peszlu idą do stacyjki. Odpinany jeden przy bezpieczniku i przy stacyjce sprawdzam, który to przewód. Na stacyjce pokazuje ciągłość w 3 miejscach. Odpinam przewód z oierwszego - na odłączonym przewodzie nie ma ciągłości, na stacyjce jest w dwóch miejscach. No to odpinam kolejny. Na tym kolejnym odpierym pokazuje ciągłość. Super, jest jeden. Ale sprawdzam jeszcze stacyjkę i w tym trzecim miejscu dalej pokazuje ciągłość...jeden przewód wychodzący od bezpiecznika pokazuje mi ciągłość w dwóch przewodach przy stacyjce..także chyba trzeba będzie rozbebeszac wszystko.

Co do ubezpieczenia, to musiałby się dopatrzeć fundusz. A ubezpieczenie musi być aktualne na dzień kupna, bo inaczej w wydziale komunikacji nie zarejestruja

Edit

A drugi kabel idzie uj wie gdzie - nie znajduje go ani przy stacyjce, ani przy zegarach 

Edytowane przez daron64
Opublikowano
20 minut temu, Grzechooo napisał:

W tym rzecz że właściciel już leciwy i zchorowany i nie wiem jak długo pociągnie, wolałbym nie przeciągać tematu. A skoro ustawa o obowiązkowym ubezpieczeniu weszła w 2003r to FG obejmie to jeżeli nawet przed nie była ubezpieczona?

Tobie nic nie będzie, a i szansa że wyłapie jego jest znikoma 

Opublikowano
ZetorMisio napisał:

Musisz tego dnia którego podpiszesz umowę kupna-sprzedaży  wykupić OC na siebie. I nie będzie żadnych problemów. Tylko musi być ta samą data. 2 przyczepy tak kupiłem.

z ubezpieczeniem to wiem że w dniu zakupu wykupić ubezpieczenie, chodzi o to żeby zminimalizować ewentualne kary i czy w ogóle ktoś się dopatrzy kar jak przyczepa po 2003r nie miała ubezpieczenia

szymon09875 napisał:

Tobie nic nie będzie, a i szansa że wyłapie jego jest znikoma

właśnie że nie tylko o mnie chodzi bo dobrze żyję z sąsiadem i chciałbym aby tak pozostało nie chcę go na jakąś minę wprowadzić.

Opublikowano

Wyłapują tylko te, co mają jakieś ruchy w CEPIX max 5 lat do tyłu, inaczej już się nacieli na martwe dusze.

Jak przyczepa bez przeglądów i rejestrowana 20 lat temu ostatnio, to nic nie wypłynie

Opublikowano
14 minut temu, Grzechooo napisał:

z ubezpieczeniem to wiem że w dniu zakupu wykupić ubezpieczenie, chodzi o to żeby zminimalizować ewentualne kary i czy w ogóle ktoś się dopatrzy kar jak przyczepa po 2003r nie miała ubezpieczenia

Czy ktoś się dopatrzy? Małe szanse,za przyczepy OC w tej chwili to tyle co lepsza  flaszka , więc chyba nie chce im się w to bawić. Te przyczepy co ja kupiłem też OC nie miały z 10 lat. 

A tak swoją drogą jak to trzeba być głupio chytrym żeby zaoszczędzić 50 zł rocznie, a za 10 czy tam 20 lat mieć problem przy sprzedaży 🤦

Opublikowano
szymon09875 napisał:

8 minut temu, jedrus2020 napisał:

masz jakies foto albo link do aukcji? podeślij coś może buć na maila. Ja centrum Polski.

Dziś się dowiedziałem od znajomego że chce to sprzedać, jutro może będę tam to coś zrobię, albo napisze żeby podesłał.

I masz może jakieś zdjecia? mozesz wyslac na maila albo tel.

Opublikowano
ZetorMisio napisał:

Czy ktoś się dopatrzy? Małe szanse,za przyczepy OC w tej chwili to tyle co lepsza  flaszka , więc chyba nie chce im się w to bawić. Te przyczepy co ja kupiłem też OC nie miały z 10 lat.  A tak swoją drogą jak to trzeba być głupio chytrym żeby zaoszczędzić 50 zł rocznie, a za 10 czy tam 20 lat mieć problem przy sprzedaży 🤦

nie wiem czy tu o chytrość chodzi bo ubezpieczenie obowiązkowe weszło w 2003, właściciel ma teraz 90lat może po prostu z przyzwyczajenia nie płacił, aczkolwiek jak ja przejąłem gospodarstwo to ubezpieczenia były, przeglądy nie zawsze bo raz że pobliska skp jest do 3,5t a i same przyczepy były ciężarowe dopiero ja zrobiłem porządek w papierach. W dawnych czasach nie było takiej nagonki na rolników, w sumie mnie nigdy policja ciągnikiem nie trzymała, jak sprzęt jest wizualnie ok to raczej nikt się nie przyczepia.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v