Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, KlimekPL napisał:

Pany właśnie ożywiłem trzecią sekcję przy swoim turze, która nie działała. Był przerwany przewód przy dżojstiku i trzeba było rozruszać ten tłoczek który znajduje się w cewce. Działa, ale jest jeden problem, mianowicie prąd do cewki płynie cały czas i dopiero naciśnięcie przycisku na dżojstiku go wyłącza. Czyli jest odwrotnie niż powinno być, trzecia sekcja dziala bez guzika a druga sekcja (ramka) działa z guzikiem. Po odpięciu zasilania ta kwestia wraca do normy, czyli druga sekcja działa bez przycisku. Dlatego na wszelki wypadek na noc odłączyłem cewkę od zasilania, bo cały czas płynie tam prąd, nawet bez zapłonu.

Może po prostu jakieś przewody są zamienione miejscami? A jeśli nie to gdzie szukać przyczyny takiego stanu rzeczy?

IMG_20230401_195504.jpg

edit, kiedy masz napięcie na cewce? może guzik w dżojstiku trzeba wymienić.

Edytowane przez jaco512
Opublikowano
7 minut temu, daron64 napisał:

Mają rozmach skurwesyny 

Screenshot_20230401-204948~2_copy_540x981.png

Zapytaj jaka cena za Zetora bez rozrzutnika i pola 

5 minut temu, szymon09875 napisał:

Ten 7711 to jakiś unikat, 5 cylindrowy ?🤔

Może nowe głowice taka jakość że od razu do regeneracji poszła 😁

• Haha 1
Opublikowano
10 minut temu, szymon09875 napisał:

Ten 7711 to jakiś unikat, 5 cylindrowy ?🤔

W wolowince mam 5 garów - za***iście to gada, to tylko na + taki silnik 

6 minut temu, bratrolnika napisał:

Zapytaj jaka cena za Zetora bez rozrzutnika i pola 

Rozrzutnik 3k, a ziemi to chyba z hektar musiałby byc żeby to miało ręce i nogi 

• Like 1
Opublikowano

Te zetory trzymają kasę a one wszystkie takie dobre że często kupa pieniędzy wyłożona na zakup a remonty trzeba już przeprowadzać. Swoje lata mają a jak robily kiedyś jako główny to już wgl wyeksponowane. 

Opublikowano
2 minuty temu, daron64 napisał:

W wolowince mam 5 garów - za***iście to gada, to tylko na + taki silnik 

Rozrzutnik 3k, a ziemi to chyba z hektar musiałby byc żeby to miało ręce i nogi 

W Caterpillarach też te 5 cylindrowe dość fajnie chodzą ;)

Przed chwilą, mf362 napisał:

Te zetory trzymają kasę a one wszystkie takie dobre że często kupa pieniędzy wyłożona na zakup a remonty trzeba już przeprowadzać. Swoje lata mają a jak robily kiedyś jako główny to już wgl wyeksponowane. 

Na forum jest taki przypadek niedawno wstawiał zdjęcia w galerii, a też miała być igła 

Opublikowano
8 minut temu, mf362 napisał:

No słuchaj to ma 30-40 lat. Pesla nie oszukasz. No i jak to znajomy mechanik mi mówił przy okazji któregoś remontu-  "Darek, ile byś w niego nie włożył - nowego już z niego nie zrobisz".

• Like 1
Opublikowano

Witam panowie, zapatruje się na przyczepy, według mnie pasowała by jedna konkretna niż 2 mniejsze, 120 koni z napędem więc spokojnie by dźwigła, rozpatruje 12 ton+ 

znalazłem np coś takiego:https://www.olx.pl/d/oferta/przyczepa-hl-8011-hl-80-11-ifa-CID757-IDRGf94.html?isPreviewActive=1&sliderIndex=3

https://www.olx.pl/d/oferta/przyczepa-rolnicza-CID757-IDRsaZq.html

Co sądzicie o takich przyczepach? Macie jakieś zastrzeżenia ? Warto się za takimi rozglądać? Pozdrawiam

Opublikowano

Hl to dobre przyczepy. Kiedyś mozna było kupić w miarę dobrym stanie za 10000, teraz jest masakra z cenami... Panowie jaka farba pomalować rozrzutnik żeby szybko wyschla? Będę malował w srednio ogrzewanym garażu 

Opublikowano
3 godziny temu, bratrolnika napisał:

Ale ta cewka to raczej na chwilowe pojawienie się napięcia jest gotowa, @Łolek pisał kiedyś że jak mu przycisk się skleił to cewka zaraz gorąca była 

Tak było u mnie, dobrze że jeszcze kręciłem się przy ciągniku dłuższą chwilę i coś jeszcze robiłem, bo jak potem dotknąłem cewki to byla jebitnie nagrzana dlatego zaraz wyjąłem wtyczkę. Jakbym tak zostawił na noc to strach pomyśleć co by się stalo, bo bezpiecznika to tam raczej nie ma po drodze żadnego.

Wątpię żeby to byla wina niesprawnego przycisku, przecież on działa tylko cały mechanizm jest odwrotnie bo prąd się wyłącza po naciśnięciu a on wtedy powinien się pojawiać. Nie wiem gdzie szukać przyczyny, czy przekładać odwrotnie przewody na dżojstiku a jesli tak to które zamienić?

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, mf362 napisał:

Zetory prawie wszystkie te na sprzedaż, mają licznik motogodzin starego typu, te zegary niby się masowo psuły, czyli nie wymieniane na nowszy typ, podają w ogłoszeniu mały względnie stan licznika, a jak zapytasz czy licznik nabija mtg, to mówią że nie, ale pokazuje obroty, ciśnienie jakie ma, nie wiem nie mierzyłem, kontrolka się zapala, tak, no to wyłechtany panie, nie Zetory wszystkie tak mają.   :D

Za 40,50, czy 60tys. każdemu coś brakuje, ostatnio oglądałem film na yt z kupna Zetora 5211 za 40 tys, toż tam trzeba na dzień dobry co najmniej dychę wsadzić żeby miał chociaż wygląd jaki taki, a jeszcze pytanie co tak naprawdę jest w środku, oryginalne części tanie nie są dzisiaj.

Edytowane przez Desperado
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, daron64 napisał:

-  "Darek, ile byś w niego nie włożył - nowego już z niego nie zrobisz".

To się tyczy każdego wyeksploatowanego ciągnika 

Edytowane przez Aktywnyrolnik7245
Opublikowano
31 minut temu, wlamaj1 napisał:

To co napisałeś to się tyczy większości pojazdów używanych - co tak naprawdę kupiłeś to dowiadujesz się w trakcie użytkowania...

Tak, tylko Zetory typu 5211-7211, to są małe względnie traktorki za dużą kasę.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, Desperado napisał:

Tak, tylko Zetory typu 5211-7211, to są małe względnie traktorki za dużą kasę.

W używanych ciągnikach raczej cena nie jest skorelowana z ich mocą/wielkością. 

Ale to, że są stanowczo za drogie to już inna sprawa.

Edytowane przez daron64
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v