Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 minut temu, mf362 napisał:

Jakby jeździł na opale to już było by po pompie wtryskowej. 

czym się różni dobry opał od ON ? dla starszych ciągników na mechanicznych pompach jest to paliwo wystarczające

kiedyś, w dobie podrabiania wszystkiego, podrabiano także olej opałowy różnymi szuwaksami, dziś to poprostu zwykły ON barwiony, bez dodatków, nie musi spełniac norm jak dla paliwa i nie zawiera biododatków

• Thanks 1
Opublikowano

Opał nie jest suchy? Pompy wtryskowej nie zatrze ? 

Od nas kilka osób jeździło na opale i pompy w c360 szlak trafił. My też trochę laliśmy tego ale mieszaliśmy pół na pół.

Opublikowano
1 godzinę temu, jahooo napisał:

czym się różni dobry opał od ON ? dla starszych ciągników na mechanicznych pompach jest to paliwo wystarczające

kiedyś, w dobie podrabiania wszystkiego, podrabiano także olej opałowy różnymi szuwaksami, dziś to poprostu zwykły ON barwiony, bez dodatków, nie musi spełniac norm jak dla paliwa i nie zawiera biododatków

Jasiu u nas jeden jak jeszcze nie był opał tak powszechny , sprzedawał go za kopalniane bo KWB miała właśnie czerwone 😊

Opublikowano
20 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Jasiu u nas jeden jak jeszcze nie był opał tak powszechny , sprzedawał go za kopalniane bo KWB miała właśnie czerwone 😊

Początkiem tego wieku ojciec kupował jako szwedzkie rolnicze paliwo

Opublikowano
2 godziny temu, Leni933 napisał:

Na co zwrócić szczególną u2age przy goledzinach tego MF? Są jakieś szczególne tematy w oezypadku tej serii l?

Cena wyjwba a więc wszystko po kolei . I ma działac. Będzie 390 pod koniec lutego jak by co. 

Opublikowano

Zasadniczo mi sie nie spieszy z zakupem. Chciałbym do wakacji cos kupic. Tego z ogłoszenia mam plan jechać zobaczyc w przyszłym tygodniu, ale cena dla mnie wygórowana

Opublikowano
4 godziny temu, daron64 napisał:

A liczyłeś jakby zrobić inaczej zagarniacz? U siebie mam pojedyncze i jakoś nie widziałem ziarna na wierzchu po siewie.

Musiałbym zrobić próbę w polu i zobaczyć jak sieje. A poprzedni właściciel mówił że sieje poprawnie i ziaren na wierzchu nie ma, ale może tylko mówił.

Jaki olej trzeba lać do przekładni w tym siewniku?

Opublikowano
3 godziny temu, jaco512 napisał:

Nie jest, opał idzie w rafinerii z tej samej linii co ON, można znaleźć sobie karty obu paliw.

No jeśli karty przeczytać to ON w stosunku do opałowego ma dopuszczalna ilość siarki wyższą. Ilość zanieczyszczeń też jest wyższa. CO NIE ZNACZY ŻEBY NIESTOSOWAĆ TEGO JAKO PALIWO ZASTĘPCZE. Paliwem w pełni zastępczym jest BIO100. 

Opublikowano
daron64 napisał:

ł: No wlasnie a wypozyczenie 40 zl na 6 godzin wiec szkoda zachodu. To jak za darmo. Napisz do kolesia niech Ci go zmierzy dokładniej i będziesz wiedział na czym stoisz, ale nie wydaje mi się, żeby miał być ten pług dużo krótszy czy węższy niż mój

Przede wszystkim Darku dzieki za pomoc. Pług juz przywieziony. przyczepka ponad 3m długosci i ledwo wszedl. kolko podporowe stalo na burcie. ale bym sie wyglupil jakbym pojechał 200 km ta swoja popiedolka

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, jaco512 napisał:

normalnie tak, ale w 398 jest a4,236 z turbo

No nie dopisałem . Ten sam motore jest w naszym ursusie 6014 i w 45xx 53xx 60xx tylko bez T 

Edytowane przez Stodoła
Opublikowano
8 godzin temu, kubaguzik napisał:

jakby kto pytał, to ten ciágnik i tur to nie są najlepsi koledzy. ciągnik jest dość delikatny, jak na ruska, a jeszcze tur o ładowności 800kg. Nawet jak ma rame pod spodem

Ale ciągnik jako tako oblecialby 60tke albo i takiego 3 cylindrowego zetorka.

Opublikowano
16 godzin temu, jaco512 napisał:

Nie ma sterownika, ten ciągnik jest z początku lat 80tych, świeca załącza się tak samo jak w mf255, czyli po przekręceniu stacyjki na drugi stopień.

https://drive.google.com/file/d/0ByJoJWGETLkVNWVDOWY3bi1NNm8/view?resourcekey=0-5PU1ugNtWWswLtSOf2E58A

Wiązka el.

Nie ma do tego normalnego schematu ? Ja bym chyba dorzucił moduł od np iveco wtedy działa to automatycznie 

Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, Leni933 napisał:

Chyba jednak na opale jezdzi bo pisałem do gościa, mowil ze rok użytkuje ten ciagnik. Cena wg mnie też wysoka, widać troche się poci tu i tam. Dlatego wstawiłem turaj zasięgnąć opini

Sprawdź go dobrze, skoro rok użytkuje i chce pogonić, to może oznaczać że wszyły jakieś kwiatki, drogie do naprawy. Wszyscy mówią że drogo, tyle że niewiele taniej krzyczą za ciężkie Ursusy z tych lat. Zapocenia ma, bo nie zlikwidował ich jak to robią handlarze z perełkami (czyli masz fajny stan do oglądania- nie myty, wszystko widać. Patrząc na zdjęciach to nie jest tragicznie z wyciekami. Chcesz mieć suchy- idź do handlarza, po kupnie może ze dwa dni nadal będzie bez wycieków). W tym Masseyu, w porównaniu z innymi "lalkami z zachodu",  masz już wymienione opony i komplet zaczepów- jak doliczysz ile to kosztowało, to cena mocno wywindowana nie jest

Edytowane przez MF675ursus
  • Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, jedrus2020 napisał:

Przede wszystkim Darku dzieki za pomoc. Pług juz przywieziony. przyczepka ponad 3m długosci i ledwo wszedl. kolko podporowe stalo na burcie. ale bym sie wyglupil jakbym pojechał 200 km ta swoja popiedolka

To szybka akcja widzę. A bo ten Twój chyba miał kółko na końcu? To wtedy i dłuższy i szerszy jeszcze się robi. Najważniejsze, że się udało bezproblemowo przywieźć 👍

13 minut temu, MF675ursus napisał:

Zapocenia ma, bo nie zlikwidował ich jak to robią handlarze z perełkami (czyli masz fajny stan do oglądania- nie myty, wszystko widać. Patrząc na zdjęciach to nie jest tragicznie z wyciekami. Chcesz mieć suchy- idź do handlarza, po kupnie może ze dwa dni nadal będzie bez wycieków). 

Kiedyś oglądałem zetorka 7745 z turem, od rolnika. Przez telefon oczywiście luks. Zajechaliśmy, a tam widać jak na bloku i moscie ktoś szpachelka mocno pracował żeby cały syf wydrapać. Nawet nie tak, że delikatnie co grubsze, a potem szmata, tylko szpachelka aż lakier zdzierała 😅 Fakt, że był suchy - dosłownie - wyjęliśmy bagnet z silnika, to ani śladu po oleju nie było 😅 do tego jeszcze oczywiście ciągnik nie jego, tylko jakiegoś "wujka" co to mieszka ileś km od niego i dał mu do sprzedania itd. 

Ale wtedy to jeszcze były ceny - za 7745 z turem chciał 41tys. Tego samego roku w wiosce obok połowicy koleś sprzedawał 7245 z turem (no i ten już - z opinii znajomych- był w fajnym stanie) za 42tys. Swojego 8145 (zaspawany żółw, opony ~40%) dałem 30, a normalnie do 35 chodziła wiekszosc. Jak znajomy dał 40za 1014 z turem, to wydawało się bardzo wysoką ceną. Jednego 1014 eskprotowego za 42 oglądałem, to odpuściłem, bo miał słabe opony i cena wydawała się przynajmniej o wysokość ceny nowych opon za duża. Ehh..

kiedys-to-byly-czasy_2018-04-06_13-53-42

Opublikowano
1 godzinę temu, MF675ursus napisał:

Sprawdź go dobrze, skoro rok użytkuje i chce pogonić, to może oznaczać że wszyły jakieś kwiatki, drogie do naprawy. Wszyscy mówią że drogo, tyle że niewiele taniej krzyczą za ciężkie Ursusy z tych lat. Zapocenia ma, bo nie zlikwidował ich jak to robią handlarze z perełkami (czyli masz fajny stan do oglądania- nie myty, wszystko widać. Patrząc na zdjęciach to nie jest tragicznie z wyciekami. Chcesz mieć suchy- idź do handlarza, po kupnie może ze dwa dni nadal będzie bez wycieków). W tym Masseyu, w porównaniu z innymi "lalkami z zachodu",  masz już wymienione opony i komplet zaczepów- jak doliczysz ile to kosztowało, to cena mocno wywindowana nie jest

Często jest tak że w Polsce oleje do skrzyń i silników dolewają albo wymieniają na najtańsze. I wszędzie się leje . 

Opublikowano
23 godziny temu, daron64 napisał:

@konteno

Tak to wygląda. W jednej metalowej wtyczce brakuje tej gumy w środku. Plastikowe gniazdo w rzeczywistości wygląda lepiej niż na tym zdjęciu. Jak jesteś zainteresowany, to dawaj na priv imię, nazwisko, telefon, mail i jaki paczkomat.

IMG_20230126_120812_copy_1125x2000.jpg

IMG_20230126_120825_copy_1125x2000.jpg

IMG_20230126_120833_copy_1125x2000.jpg

IMG_20230126_120837_copy_1125x2000.jpg

IMG_20230126_120847_copy_1125x2000.jpg

IMG_20230126_120856_copy_1125x2000.jpg

IMG_20230126_120903_copy_1125x2000.jpg

IMG_20230126_120909_copy_1125x2000.jpg

IMG_20230126_121208_copy_2000x1125.jpg

IMG_20230126_121220_copy_2000x1125.jpg

IMG_20230126_121118_copy_2000x1125.jpg

wtyczki wezmę obie ale gniazdo sobie daruję bo jak śruby zardzewiałe to pewnie albo sie ukręcą albo sie omknie śrubokręt na łbie 

wiadomość poszła ale odpisz na pw ile za te 2 wtyczki i przesyłke jestem winien żebym przelew ogarnął i nr konta podaj

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v