Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, daron64 napisał:

Nie obrażam się, toc to wszystko żarty tylko.

U mnie niby są przewody i dochodzą w miejsca gdzie są świece, ale nijak nie ma na nich prądu. Do tego wchodzą w peszel i mieszają się z innymi. Jak w starej instalacji próbować dojsc.ladu i składu, to chyba łatwiej pociągnąć nowy kabel

No to miernik w dłoń i szukaj drugiego końca. . 

1 godzinę temu, Leni933 napisał:

Tam tylko napęd i blokady mostów są na elektrozawór że . Cena wysoka to fakt. Skrzynia 12/12 LHM. No i rewers 

Opublikowano
2 godziny temu, andrzej78 napisał:

Identyczne założyłem do Hassii , po dwie szt . na stronie. Dorabiałem od podstaw łącznie z uchwytami na ramę ,do spulchniacza dodałem z przodu  płaskownik z dołkami na śruby dociskowe , elementy skręcony śrubą w górnym otworze spólchniacza.

No i niestety te 40mm nie wejdą. Jest dziura dokładnie 32mm

IMG_20230124_162526.jpg

Opublikowano
daron64 napisał:

26 minut temu, KlimekPL napisał:

O takim mówisz? Muszę jeszcze zmierzyć szerokość swoich uchwytów i zobaczyć czy się zmieści.

https://www.zenox.pl/product/palec-spulchniacza-sladow-40mm-granit/1801209550

Ja mam w nordstenie (stary - jasno niebieski) takie jak pierwsze pokazywales

Jak do kupiłem to byly po dwie szt Ori i dokupiłem używki oryginalne dwie i mam po 3 na koło. Sieje solo ciągnikiem (ostatnio po awarii małego, to chyba dwa czy trzy sezony już zetorkiem 8145) i jak miałem po dwa, to było widać gdzie jechał ciągnik, teraz przy trzech już jest luks. Tylko na najlżejszej ziemi miejscami widać mocniej wgniecione po ciągniku, albo w najcięższej jak jest mokro. Ale tak jak w tym roku były ok warunki, to super - żadnych kolein, zboże też równo wschodziło.

10 minut temu, jedrus2020 napisał:

to tam bedzie podobnie. bede misial wieksza przyczepke wypożyczyć bo ma moja noe wejdzie

Ja mam 4x14". Nawet jakby zdjąć 3korpus, to sama rama wyjdzie pewnie ~2.5m. Także chyba mniej zabawy z pożyczeniem większej przyczepki, niz z rozkręcaniem tego.

No wlasnie a wypozyczenie 40 zl na 6 godzin wiec szkoda zachodu.

Opublikowano
39 minut temu, hubertb napisał:

4mm2 to przekrój który najczęściej widzę przy swiecach

A jak tam paczka, doszła? No w ogóle i tym zapomniałem

21 minut temu, Stodoła napisał:

Zobaczę zobaczę. Skoro wychodzą przy świecach, to gdzieś tam muszą się pojawiać w środku.

Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, Stodoła napisał:

Tam tylko napęd i blokady mostów są na elektrozawór że . Cena wysoka to fakt. Skrzynia 12/12 LHM. No i rewers 

390t i 398 niby moc ta sama a całkiem inne silnik ( zestawy naprawcze)  cenią sobie za te traktory , jeszcze tak się zagranicą ich nie pozbywają w porównaniu do serii 3000 

Edytowane przez mf362
Opublikowano
Przed chwilą, Krzysztof81 napisał:

Ciągnik fajny, cena wyjebana.

Co on na opale jeździ, czy gdzieś rolnicze paliwo jest czerwone?

Francja ma czerwone ON rolnicze.

2 minuty temu, mf362 napisał:

399t i 398 niby moc ta sama a całkiem inne silnik ( zestawy naprawcze)  cenią sobie za te traktory , jeszcze tak się zagranicą ich nie pozbywają w porównaniu do serii 3000 

Niby moc ale motor już 6cyl.

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Stodoła napisał:

Francja ma czerwone ON rolnicze.

Niby moc ale motor już 6cyl.

Tzn 399 te 6 sam źle napisałem miało być 390 t

398 to też 4 turbo. Nawet w katalogu można sobie zobaczyć 

Edytowane przez mf362
Opublikowano
45 minut temu, daron64 napisał:

A jak tam paczka, doszła? No w ogóle i tym zapomniałem

Zobaczę zobaczę. Skoro wychodzą przy świecach, to gdzieś tam muszą się pojawiać w środku.

Tak doszła zapomniałem o tym również nie zderzyłem otworzyć jeszcze 😀 takie świece maja zwykle sterownik. Twój ciągnik powinien mieć kontrolkę świec po przewodzie od niej znajdziesz sterownik 

Opublikowano
28 minut temu, mf362 napisał:

Tzn 399 te 6 sam źle napisałem miało być 390 t

398 to też 4 turbo. Nawet w katalogu można sobie zobaczyć 

399 6ka 104km

390 a4.248 80km

398 a4.236 93 km

O ile dobrze pamiętam 

• Like 1
Opublikowano

Ehh to na początek nieźle muszę utopić za ten siewnik żeby go doprowadzić do ładu. Przednich palców 26 sztuk + 4 na zapas czyli okrągłe 30, + 6 na tył i też plus 4 na zapas czyli 10 a więc 40x28 (oryginały) to 1120zl, do tego spulchniacze 4x80zl to 320zl, do tego niewielkie poprawki blacharskie ale materiał to już się znajdzie na podwórku. 1500zl na dzień dobry za drobiazgi

Opublikowano

Chyba jednak na opale jezdzi bo pisałem do gościa, mowil ze rok użytkuje ten ciagnik. Cena wg mnie też wysoka, widać troche się poci tu i tam. Dlatego wstawiłem turaj zasięgnąć opini

Opublikowano
1 godzinę temu, hubertb napisał:

Tak doszła zapomniałem o tym również nie zderzyłem otworzyć jeszcze 😀 

Ja dziś przechodziłem koło tej reszty części do skrzyni i sobie przypomniałem. Zrobiłem coś między 120-150 zdjęć i dla kolesia wysłałem a ten mnie olał. Jeszcze może raz wrzucę na internety i na złom. 

54 minuty temu, jaco512 napisał:

Nie ma sterownika, ten ciągnik jest z początku lat 80tych, świeca załącza się tak samo jak w mf255, czyli po przekręceniu stacyjki na drugi stopień.

https://drive.google.com/file/d/0ByJoJWGETLkVNWVDOWY3bi1NNm8/view?resourcekey=0-5PU1ugNtWWswLtSOf2E58A

Wiązka el.

Poszukam potem po kablach jeszcze. Bo to powinno dawać napięcie w tej pozycji takiej przed samym odpalaniem? U mnie to jest taki długi skok, który jak puszczę to wraca do poprzedniej pozycji

38 minut temu, KlimekPL napisał:

Ehh to na początek nieźle muszę utopić za ten siewnik żeby go doprowadzić do ładu. Przednich palców 26 sztuk + 4 na zapas czyli okrągłe 30, + 6 na tył i też plus 4 na zapas czyli 10 a więc 40x28 (oryginały) to 1120zl, do tego spulchniacze 4x80zl to 320zl, do tego niewielkie poprawki blacharskie ale materiał to już się znajdzie na podwórku. 1500zl na dzień dobry za drobiazgi

A liczyłeś jakby zrobić inaczej zagarniacz? U siebie mam pojedyncze i jakoś nie widziałem ziarna na wierzchu po siewie.

1 godzinę temu, jedrus2020 napisał:

No wlasnie a wypozyczenie 40 zl na 6 godzin wiec szkoda zachodu.

To jak za darmo. Napisz do kolesia niech Ci go zmierzy dokładniej i będziesz wiedział na czym stoisz, ale nie wydaje mi się, żeby miał być ten pług dużo krótszy czy węższy niż mój 

Opublikowano
17 minut temu, Leni933 napisał:

Chyba jednak na opale jezdzi bo pisałem do gościa, mowil ze rok użytkuje ten ciagnik. Cena wg mnie też wysoka, widać troche się poci tu i tam. Dlatego wstawiłem turaj zasięgnąć opini

Jakby jeździł na opale to już było by po pompie wtryskowej. 

Opublikowano
11 minut temu, mf362 napisał:

Jakby jeździł na opale to już było by po pompie wtryskowej. 

Chłopak u nas byli specjaliści co na opale jeździli latami i ciągnikom nic nie było

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v