Skocz do zawartości

Dopłaty bezpośrednie na nowych zasadach- 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, Desperado napisał:

A 3 miesiące temu przed wyborami, fikali żeby zabrać wszelki socjal, pinindzy mamy dość, to jak to jest? mamy, czy już w portki sramy?

Bo to taki naród jest. Było kiedyś że nie chcemy dopłat a dobre pieniądze za produkty, teraz że dopłaty do qq i zboża, dopłata do nawozu, suszowe, dopłaty bezpośrenie, dopłata do wymiany eternitu, nasz prąd, rmg, mgr, prow , dobrostany, ekoschematy...itd. Same dopłaty a rentownością gospodarstwa sam rolnik się nie przejmuje bo po co skoro są dopłaty. Część osób bez dopłat to by już dawno zginęło.  A i duża część trzyma tylko ziemię bo KRUS niski i dopłaty zostaną, takich powinno się wyeliminować ale UE takich utrzymuje.

Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, Michał88 napisał:

Boicie się o te dopłaty jak o ostatnią kromkę chleba, bez dopłat nie umiecie już żyć? 

Chłopie ale co ty gadasz skoro w coś się weszło czyli w te ekoschematy to niby czemu maja kogoś za nos wodzić, trzeba było od razu dać konkretne wytyczne wtedy sam bym może i w to nie wchodzi i nie było by halo. Reszta dopłat ok jest czas ale z tymi ekoschematami za dużo już kombinują 

To tak samo jak byś zawiózł zboże na skup i nie dostał kasy i dopytywał o nią a ktoś ci ciągle mówił że zaraz będzie... też byś siedział cicho 🤦

Wprowadzili durnote a teraz sami nie mogą w tym się połapać i ciągle jakiś farmazon za farmazonem że nie wiedzą ile czego kto zgłosił. A kontrolę jakie u jednego to kontrolują u innego znów co innego a ten sam ekoschemat

Edytowane przez Roki212
  • Like 1
Opublikowano
19 minut temu, Michał88 napisał:

Bo to taki naród jest. Było kiedyś że nie chcemy dopłat a dobre pieniądze za produkty, teraz że dopłaty do qq i zboża, dopłata do nawozu, suszowe, dopłaty bezpośrenie, dopłata do wymiany eternitu, nasz prąd, rmg, mgr, prow , dobrostany, ekoschematy...itd. Same dopłaty a rentownością gospodarstwa sam rolnik się nie przejmuje bo po co skoro są dopłaty. Część osób bez dopłat to by już dawno zginęło.  A i duża część trzyma tylko ziemię bo KRUS niski i dopłaty zostaną, takich powinno się wyeliminować ale UE takich utrzymuje.

Chłopie pomyśl co, a raczej kto zmusił ludzi do takiego gospodarowania, może będzie trochę boleć, ale coś Ci wpadnie do głowy. A nie pieprzysz o narodzie.

• Like 2
Opublikowano
9 minut temu, Roki212 napisał:

Chłopie ale co ty gadasz skoro w coś się weszło czyli w te ekoschematy to niby czemu maja kogoś za nos wodzić i za coś nie zapłacić, trzeba było od razu dać wytyczne wtedy sam bym może i w to nie wchodzi i nie było by halo.

To tak samo jak byś zawiózł zboże na skup i nie dostał kasy i dopytywał o nią a ktoś ci ciągle mówił że zaraz będzie... też byś siedział cicho 🤦

A kto mówi że nie zapłacą, jest czas do końca czerwca. Oczywiście że powinni zapłacić bo umowa to umowa ale ta umowa jest określona terminem wypłaty do czerwca. Cytując Ciebie to jak byś zawiózł zboże na skup, sprzedał z terminem płatności 30 dni  a następnego dnia od sprzedaży byś wołał kasę. Spokojnie... mieli nie zapłacić dopłat do nawozów do zboża itd ... wszytko jest i będzie.

4 minuty temu, jajonasz napisał:

Chłopie pomyśl co, a raczej kto zmusił ludzi do takiego gospodarowania, może będzie trochę boleć, ale coś Ci wpadnie do głowy. A nie pieprzysz o narodzie.

Nikt nikogo nie zmuszał, było referendum i każdy kto chciał zagłosował w być albo nie być. Pamiętam jak kiedyś  w latach 90 wyglądały gospodarstwa i nikt kitu nie wciśnie że było lepiej. Jako 10 latek zapierdzielałem z rodziną a i tak wielkie G z tego było. Ostatnie 10 lat przed wejściem do UE to były chyba najgorsze lata na gospodarstwie. Teraz jedna osoba pracuje na 100ha ziemi  i zabiera rodzinę na ferie, wakacje a żona do pracy jeździ nowym autem. Jeśli ktoś nie jest w stanie przeżyć bez dopłat to jest jakiś problem w prowadzeniu interesu. 

• Like 2
Opublikowano
3 godziny temu, Desperado napisał:

Pytanie co podpisali przy wejściu do unii, bo o tym żaden rząd nie wspomina nawet i czy jest to w ogóle do odkręcenia, podejrzewam że nie i dlatego przez tyle lat nikt tego nawet nie próbuje ruszyć, poza czczym gadaniem przed wyborami że coś zrobi.

Gdy wchodziliśmy do uni to trąbili że w ciągu 10 lat dojdziemy do 100% dopłat zachodniounijnych. A było to za rządów SLDiPSL.doskonale pamiętam.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, Michał88 napisał:

Oczywiście że powinni zapłacić bo umowa to umowa ale ta umowa jest określona terminem wypłaty do czerwca

A gdzie ta umowa była gdy się przystępowało do płatności były wtedy już jasne zapisy w niej zawarte kiedy będzie wypłata czyli w końcowych do czerwca i tak samo z ostatecznymi stawkami kiedy będą znane czy dopiero jak zakończył się nabór to tak sobie wymyślili aby im pasowało... Bo ja nic nie słyszałem wtedy o terminach ale mogę się mylić i może ktoś słyszał na dzień składania wniosku 

A co do zboża co dałem przykład chyba logiczne że chodzi o brak kasy po terminie i brak tej przez kolejne dni po to jest umowa i jest jasna akurat przy takiej sprzedaży bo mam ją przed sobą w dniu sprzedaży 😉

Edytowane przez Roki212
Opublikowano
2 minuty temu, Roki212 napisał:

A gdzie ta umowa była gdy się przystępowało do płatności było wtedy już jasne kiedy będzie wypłata czyli w końcowych do czerwca czy dopiero jak zakończył się nabór to tak sobie wymyślili. Bo ja nic nie słyszałem wtedy o terminach.

A co do zboża co dałem przykład chyba logiczne że chodzi o brak kasy po terminie i brak tej przez kolejne dni po to jest umowa i jest jasna akurat przy takiej sprzedaży bo mam ją przed sobą w dniu sprzedaży 😉

Obecnie umową z ARiMR jest złożenie dokumentu o dopłaty bezpośrednie. Terminy ustalili wg swojego widzimisie  ale nikomu do tego momentu to nie przeszkadzało. Nie wiem czy korzystasz obecnie z programów  ale teraz to wygląda tak że składasz dokument np o Rmg i umowa w przypadku akceptacji warunków przez ARiMR jest zawierana automatycznie. 

Oczywiście uważam że dopłaty być powinny ale rolnik powinien dbać o rentowność gospodarstwa  a nie czekać tylko na dopłaty.

Opublikowano
3 minuty temu, Michał88 napisał:

Oczywiście uważam że dopłaty być powinny ale rolnik powinien dbać o rentowność gospodarstwa  a nie czekać tylko na dopłaty.

Widzisz, a politykom się wydaje, że nie jest ważna cena zboża, tylko wystarczy dorzucić kilka zł ochłapów i rolnicy będą się cieszyć. Zamiast podjąć działania strukturalne, nakłada się łatki, jak na naszych drogach, dziura goni dziurę, a łata łatę

Opublikowano
10 minut temu, Michał88 napisał:

Nie wiem czy korzystasz obecnie z programów  ale teraz to wygląda tak że składasz dokument np o Rmg i umowa w przypadku akceptacji warunków przez ARiMR jest zawierana automatycznie. 

Ja o nic nigdy nie występowałem tylko o normalne dopłaty, może źle się wyraziłem odnośnie umowy gdzie ona była bardziej chodziło mi o konkretne zapisy w niej zawarte czy już wtedy były na dzień składania wniosków dostępne 

Opublikowano

podpuszczają was pismaki a wy piane z pycha toczycie

ekoschematy zastąpiły programy rolnośrodowiskowe  są i  musza być wypłacane póżniej , jak ktoś się dobrze przyłozył do ekoschematów  to będzie miał więcej niz niemiec dopłat i o tym mówili

jak ktoś sobie nasiał kuku na całej powierzchni gospodarstwa bo chciał być milionerem to niech teraz nie płacze

• Haha 3
Opublikowano (edytowane)

Teraz rozważajcie , czyja jest większa prawda i władza .

Jak dowiedziała się redakcja Politico, zespół komisarzy pod egidą przewodniczącej Ursuli Von der Leyen podzielił się w sprawie wolnego handlu z Ukrainą. Janusz Wojciechowski, komisarz ds. rolnictwa UE nie chce całkowitego otwarcia na handel z Ukrainą, komisarz ds. handlu Valdis Dombrovskis - wprost przeciwnie.

Ursuli Von der Leyen , chce .

Zaś Wojciechowski, nie chce jak to będzie ?. Kobiecie się nie odmawia .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
4 godziny temu, Michał88 napisał:

A kto mówi że nie zapłacą, jest czas do końca czerwca. Oczywiście że powinni zapłacić bo umowa to umowa ale ta umowa jest określona terminem wypłaty do czerwca. Cytując Ciebie to jak byś zawiózł zboże na skup, sprzedał z terminem płatności 30 dni  a następnego dnia od sprzedaży byś wołał kasę. Spokojnie... mieli nie zapłacić dopłat do nawozów do zboża itd ... wszytko jest i będzie.

Nikt nikogo nie zmuszał, było referendum i każdy kto chciał zagłosował w być albo nie być. Pamiętam jak kiedyś  w latach 90 wyglądały gospodarstwa i nikt kitu nie wciśnie że było lepiej. Jako 10 latek zapierdzielałem z rodziną a i tak wielkie G z tego było. Ostatnie 10 lat przed wejściem do UE to były chyba najgorsze lata na gospodarstwie. Teraz jedna osoba pracuje na 100ha ziemi  i zabiera rodzinę na ferie, wakacje a żona do pracy jeździ nowym autem. Jeśli ktoś nie jest w stanie przeżyć bez dopłat to jest jakiś problem w prowadzeniu interesu. 

Raczej najlepsze pod względem siły nabywczej za wyprodukowany towar w gospodarstwie prawdziwy wolny rynek, zadnych durnych rozporzadzeń, przepisów, osobiscie chetnie zamieniłbym obecne lata na tamte

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, przybyslawice5211 napisał:

W telewizorze mówili na 1 programie 

I uwierzyłeś?będą mieli więcej ja za punkt będzie 30 zł, jak się słyszy.

Edytowane przez witejus
Opublikowano
8 minut temu, witejus napisał:

I uwierzyłeś?będą mieli więcej ja za punkt będzie 30 zł, jak się słyszy.

Dlaczego powtarzasz pierdoły ekonomicznych imbecyli, wytłumacz mi w jaki sposób skoro skoro na ta chwilę ekoschematy sa wycenione na 106% sumy na nie przeznaczone , możesz matematycznie to wyliczyć , tym bardziej że obecnie znamy ogólną wielkość areału na które złożono ekoschematy

Opublikowano (edytowane)

A ja podam inny pogląd. Część ekoschematow powinna trwać do 15 lutego i jest na nie pula kasy. Więc jak można wypłacić ekoschematy wcześniej? Może  pojawić się zmiana w wielkości pozytywnie/negatywnie zakwalifikowanych działek po kontroli itp.  itd. 

Edytowane przez TryTony0
Opublikowano
22 minuty temu, ws71 napisał:

Dlaczego powtarzasz pierdoły ekonomicznych imbecyli, wytłumacz mi w jaki sposób skoro skoro na ta chwilę ekoschematy sa wycenione na 106% sumy na nie przeznaczone , możesz matematycznie to wyliczyć , tym bardziej że obecnie znamy ogólną wielkość areału na które złożono ekoschematy

Pamiętam ten artykuł, jakiś protestujący rolnik tam powiedział: "boimy się, że za ekoschematy będzie 30 zł za 1 punkt". I poszło...

20 minut temu, Celownik07 napisał:

Qrla a ja zlozylem ten wniosek DJP3 przez IRZ zeby do arimr nie leciec specjalnie- nie przejdzie w gminie?

Mogą się uprzeć, że na tym z neta podpisu nie ma. Teraz załatwiałem sprawę, gdzie był potrzebny wydruk wniosku o dopłaty i odesłali mi go, bo podpisu nie ma.

25 minut temu, TryTony0 napisał:

A ja podam inny pogląd. Część ekoschematow powinna trwać do 15 lutego i jest na nie pula kasy. Więc jak można wypłacić ekoschematy wcześniej? Może  pojawić się zmiana w wielkości pozytywnie/negatywnie zakwalifikowanych działek po kontroli itp.  itd. 

Miałem program rolnośrodowiskowy, decyzja w ostatnim roku zobowiązania 2 miesiące przed 14.03.