Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Najważniejsza jest praworządność i doktryna Neumanna.

Wyrok sądu już znamy . Kierowca najechał bo Opel jechał zbyt wolno. :):):). Reguła neumanna napewno zadziała.

1 minutę temu, many13 napisał:

Brawo - kończę temat Wołynia bo  kto tego nie zrozumiał to nie jest moją rolą edukowanie grupy na forum - to primo a tercjo - widzę zainteresowanie wierchuszki tej grupy co daje mi pewien sygnał do uniku na z góry upatrzone pozycje. Ludzików z błąkającą pod czuprynką " myśl iż prezentowane wynurzenia to ściema" nie będę przekonywał bo  rolą tego forum jak sądzę jest tylko wymiana poglądów a każdy który tu trafił powinien mieć podstawy do refleksji i wyciągnięcia własnych wniosków. Zdrowia życzę.

czyli nareszcie przestaniesz spamować ? 😁 

• Haha 1
Opublikowano
22 minuty temu, many13 napisał:

Brawo - kończę temat Wołynia bo  kto tego nie zrozumiał to nie jest moją rolą edukowanie grupy na forum - to primo a tercjo - widzę zainteresowanie wierchuszki tej grupy co daje mi pewien sygnał do uniku na z góry upatrzone pozycje. Ludzików z błąkającą pod czuprynką " myśl iż prezentowane wynurzenia to ściema" nie będę przekonywał bo  rolą tego forum jak sądzę jest tylko wymiana poglądów a każdy który tu trafił powinien mieć podstawy do refleksji i wyciągnięcia własnych wniosków. Zdrowia życzę.

na jutro ma wezwanie na przymusowe leczenie 😂

a moze zrozumial w koncu ze wiekszosc ma gdzies jego posty.. ze wazny jest rok 2022 a nie 1943 i donieck a nie wolyn...

Opublikowano
39 minut temu, Roman176 napisał:

czyli nareszcie przestaniesz spamować ? 😁 

Dokładnie określiłeś swoje wypociny o zerowaj w2artości intelektualnej.

16 minut temu, jacus napisał:

na jutro ma wezwanie na przymusowe leczenie 😂

a moze zrozumial w koncu ze wiekszosc ma gdzies jego posty.. ze wazny jest rok 2022 a nie 1943 i donieck a nie wolyn...

Zgadza się Donieck gdzie od roku 2014 zginęło ponad 7 tys mieszkańców rosyjskojęzycznych - jak myślisz co podpowiadają ci fałdowania pod czuprynką kto ich zneutralizował?

• Like 1
Opublikowano

manius-roman pieprzy glupoty gdy jest pijany,a ty za to zawsze....

kto ich zgladzil-ci sami co bombardowali czeczenie,wysadzali bloki a nawet mordowali swoje wlasne dzieci..

Opublikowano
17 minut temu, many13 napisał:

Dokładnie określiłeś swoje wypociny o zerowaj w2artości intelektualnej.

a czego się spodziewałeś profesora ? lata wdychanie gazów metanów itp  tlen na poziomie 19 %   brak światła itp 

a teraz trochę intelektu użyje pewnie robisz zakupy w biedronce ? jeździsz po autostradzie a może lubisz świeże owoce ?

to dobra wy***iemy ich teraz pójdziesz za***rdalać na tira ? zbierzesz owoce warzywa albo kto to ma zrobić  firmie transportowej ? u mnie firma 600 tirów 380 Ukraińców jeździ 

https://kadry.infor.pl/wiadomosci/5458713,Kto-zastapi-pracownikow-z-Ukrainy.html

Deficyt mężczyzn na polskim rynku pracy widoczny od początku wojny w Ukrainie ciągle się pogłębia, odnotowuje Centrum Analityczne międzynarodowej agencji zatrudnienia Gremi Personal. Rzutuje to też na wzrost stawek wynagrodzeń w branżach potrzebujących męskiej siły roboczej

Ofert dla kobiet jest coraz mniej. Przed wojną był to stosunek 30/70, obecnie na tysiąc otwartych wakatów mamy tylko 60 przeznaczonych dla kobiet – komentuje Anna Dzhobolda, dyrektorka departamentu rekrutacji Gremi Personal.

Nowe wakaty szybko się wypełniają – Ukrainki, które uciekły od wojny do Polski, tłumnie ruszyły po pracę. Według statystyk Ministerstwa Rodziny i Polityki Społecznej już ponad 250 tysięcy uchodźców z Ukrainy znalazło w naszym kraju zatrudnienie. Jest to niemal połowa uchodźców w wieku produkcyjnym zarejestrowanych w bazie numerów PESEL na mocy specustawy o ochronie tymczasowej. Większość z nich to właśnie kobiety.

Natomiast liczba ofert dla mężczyzn rośnie wręcz lawinowo, w dniu dzisiejszym mamy ich o 40 proc. więcej, niż przed tygodniem. Chodzi zarówno o wykwalifikowanych, jak i niewykwalifikowanych pracowników. O ile wcześniej chodziło głównie o sektor budowlany i transport oraz logistykę, teraz dotyczy to już wszystkich branży – mówi Anna Dzhobolda.

Jako wyjście z sytuacji Gremi Personal oferuje klientom sprowadzenie pracowników z Azji, szczególnie z Kazachstanu, Uzbekistanu oraz innych państw Azji Środkowej. Mówią po rosyjsku i są stosunkowo łatwo w stanie zastąpić Ukraińców.

Achtung Baby TVN / autor: Pixabay, Fratria

Fakty TVN czyli "Achtung! Nie pytaj o Niemcy!"

• Haha 1
Opublikowano

Szkocja: Premier Nicola Sturgeon ogłosiła, że rząd zamrozi czynsze i wprowadzi tymczasowe wstrzymanie eksmisji w związku z gwałtownie rosnącymi cenami energii w kraju. Wzrost kosztów nazwała "kryzysem humanitarnym".

Holandia: Gabinet premiera Marka Ruttego chce przejąć długi Holendrów, którzy nie mogą zapłacić rachunków za energię

Kanada: Ceny nieruchomości w Kanadzie wzrosły ostatnio średnio o 20 procent, znacząco utrudniając dostęp do własnego dachu nad głową dla niezamożnych i średniozamożnych. Przeciętny dom w Kanadzie kosztuje już ok. 817 tys. dolarów kanadyjskich. Środkiem mającym pomóc w walce z cenami nieruchomości zaproponowanym przez rząd Justina Trudeau jest dwuletni zakaz kupowania nieruchomości przez obcokrajowców.

Niemcy: Ceny gazu i prądu eksplodowały, a inflacja zubaża coraz większą liczbę ludzi. Wielu z nich nie wie, jak opłaci przyszłe rachunki. Niemiecki rząd wprowadza w życie nowy plan odciążenia obywateli warty 65 miliardów euro, (zamrożenie cen prądu i gazu, dodatek na koszty energii, wyższy dodatek mieszkaniowy, zasiłek obywatelski, większy zasiłek na dzieci, wolne od podatków dopłaty pracodawców dla swoich pracowników)

UK: Plan zamrożenia cen energii ma przewidywać, że spółki energetyczne dostaną gwarantowane przez rząd pożyczki, które pozwolą im na pokrycie różnicy pomiędzy rynkową ceną prądu i gazu a ceną regulowaną. Te pożyczki będą później spłacane przez 10-20 lat. Koszt tego programu może sięgnąć od 100 mld do 130 mld funtów.

Norwegia: wsparcie gospodarstw domowych – zwiększenie dopłat do rachunków do 90 proc. (wielki producent ropy i gazu)

itd.

Opublikowano

Pis doprowadził nas do dziadowania.Na wszystkim co państwowe ogromne marże procenty na procentach.A następnie dla swoich którzy mają problemy z dodawaniem i odejmowaniem słowa o ogromnych zyskach Orlenu PGNiK czy firm energetycznych.Oni nie są w stanie zrozumieće za ich plusy sami płacą więcej za paliwo gaz czy energię elektryczną a to znaczy że za wszystko.Obłęd.

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Roman176 napisał:

Reguła neumanna napewno zadziała.

prawo Newtona 😁 tylko którą zasade by zastosować , , JeSli ciało poruszasię zbyt wolno ............

9 godzin temu, hubertuss napisał:

Tranzyt? W tvp ci tak powiedzieli. Szacuje się, że już milion ton zostało w PL. Rolnicy na tym forum oczekiwali tego importu bezcłowego z UA? Serio?

Tak dodruk jest od 6 lat. Ale z różną skalą. W 2020 popłynęli grubo i walnęli konkretny szmal na tarcze. Bo trzeba było Dudzie drugą kadencje kupić. Ludzie polecieli po mieszkania i samochody i się zaczęło. Ludzie zaczęli wydawać ciężki szmal i inflacja ruszyła do przodu. Nawet politycy pis to przyznali. Tłumacząc, ze musieli dać tarcze.

Rolnicy na forum oczekiwali odblokowania granicy , co do tranzytu to znowu to o tranzycie mówi zarówno polsat jak i tvn  szkoda ze brak jest wiarygodnych danych ile zbóz i rzepaku wjechało do polski i ile opusciło nasz kraj choc ten import ze wschodu troche ustabilizował   ceny pasz  .                Nie masz genu racjonalnego myslenia , na ten wzrost inflacji jest kilka przyczyn , od przerwanych łańcuchów dostaw , dodruku pieniądza , i wojny na ukrainie i brak pracowników .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

@jarecki przecież ci pisałem szacuje się milion ton i to są szacunki z przed miesiąca. Chyba nie masz wątpliwości, ze producenci np pasz szukają gdzie taniej. I zamiast płacić w PL dajmy na to po 2 tys wolą zapłacić z UA 1,5 tys. Chyba logiczne. Ceny pszenicy i rzepaku pokazały w naszym kraju, że to prawda. O ile żyto którego z UA nikt nie ściąga trzyma w zasadzie cenę z wiosny. Pszenżyto to samo to pszenica zjechała nieźle rzepak też Nie widzisz tego nie rozumiesz?

Co do inflacji w PL tarcze 2020 były istotnym jej impulsem. Tak są czynniki które związane są z sytuacją na świecie. Ale są też czynniki które wprowadzili ludzie pisu. Jak np osłabianie złotego celowe którym chwalono się w zeszłym roku do póki eksperci tego nie skrytykowali. Wtedy przechwałki znikły. Generalnie racjonalne myślenie jest takie, że mniej więcej za połowę z tych 16 % odpowiada sytuacja na świecie i taka inflacja około 8 % jest w podobnych krajach. A za drugą połowę odpowiada pis.

Opublikowano
9 godzin temu, many13 napisał:

Żenada - można było się tego spodziewać. Żegnam  nie będę się zniżał do Pańskiego poziomu.

Twój poziom to poziom kamratów Wojtka jaszczura i Ludwiczka z ogryzionymi uszkami.

Opublikowano

Czy potomkowie banderowców niszczą własny kraj?

Cały czas to udowadniam śmiejąc się z pisowskiej propagandy czego dowodem są przekazy z zachodniej prasy.

"Propagandyści żydowskich mediów napisali o purysowym zwycięstwie w obwodach Chersoń i Mikołajów. w rzeczywistości telewizje francuska i brytyjska pokazują zdjęcia z informacją, że w wyniku pożarów płoną tysiące hektarów, Rosjanie z ich powodów wycofują się z tych terenów. Pożary spowodowane ostrzałem z Ukrainy spłonęły 11 000 hektarów lasu w unikalnym rezerwacie przyrody na półwyspie Kinburn Spit w obwodzie mikołajowskim – powiedział RIA Nowosti Chersoń przedstawiciel służb ratunkowych z sąsiedniego obwodu mikołajowskiego".

8 minut temu, witejus napisał:

Twój poziom to poziom kamratów Wojtka jaszczura i Ludwiczka z ogryzionymi uszkami.

Póki co mamy demokrację i rzekomą wolność wyboru a tu na forum ścierają się różne poglądy i o to chyba chodzi.

274215043_4901360923234332_8304234116883276958_n.jpg

Opublikowano

Pyrrusowe zwycięstwo – wyrażenie przysłowiowe oznaczające zwycięstwo osiągnięte nadmiernym kosztem , nieproporcjonalnie dużym wobec osiągniętych skutków.
Powstało od sytuacji związanej ze zwycięstwem Pyrrusa – króla Epiru, który w III wieku p.n.e. toczył wojnę z Rzymem. Po wygranej bitwie pod Ausculum.

- dzięki za zwrócenie uwagi na lapsusa.

Opublikowano
31 minut temu, hubertuss napisał:

@jarecki przecież ci pisałem szacuje się milion ton i to są szacunki z przed miesiąca. Chyba nie masz wątpliwości, ze producenci np pasz szukają gdzie taniej. I zamiast płacić w PL dajmy na to po 2 tys wolą zapłacić z UA 1,5 tys. Chyba logiczne. Ceny pszenicy i rzepaku pokazały w naszym kraju, że to prawda. O ile żyto którego z UA nikt nie ściąga trzyma w zasadzie cenę z wiosny. Pszenżyto to samo to pszenica zjechała nieźle rzepak też Nie widzisz tego nie rozumiesz?

Co do inflacji w PL tarcze 2020 były istotnym jej impulsem. Tak są czynniki które związane są z sytuacją na świecie. Ale są też czynniki które wprowadzili ludzie pisu. Jak np osłabianie złotego celowe którym chwalono się w zeszłym roku do póki eksperci tego nie skrytykowali. Wtedy przechwałki znikły. Generalnie racjonalne myślenie jest takie, że mniej więcej za połowę z tych 16 % odpowiada sytuacja na świecie i taka inflacja około 8 % jest w podobnych krajach. A za drugą połowę odpowiada pis.

tylko ceny były troche przeszacowane rzepak po 4 tys . przenica po 1,8 tys . jako rolnik chciałbym zarabiać jak najwiecej tylko trzeba brać pod uwagę cały łancuszek od producentów zbóz , hodowców zwierząt po konsumenta i to jest teraz rozregurowane o ile rolnik dostawał cena zbyt niskie to juz konsument czasem płacił drogo 

Opublikowano

No tak ceny przeszacowane. Sprzedawałem pszenżyto tylko 80 zł taniej niż pszenica. w żniwa. To ceny pszenicy przeszacowane spadły a pszenżyta nie? Czy ja coś nie po polsku tłumaczyłem wcześniej?

Ja nie piszę o żadnym łańcuszku czy jest drogo czy tanio dal rodnika czy konsumenta. Ja ci pokazuje jak zmieniał się ceny gdy ruszyły ciężarówki z UA niby do polskich portów. A wiele zostało w kraju.

Opublikowano
27 minut temu, hubertuss napisał:

No tak ceny przeszacowane. Sprzedawałem pszenżyto tylko 80 zł taniej niż pszenica. w żniwa. To ceny pszenicy przeszacowane spadły a pszenżyta nie? Czy ja coś nie po polsku tłumaczyłem wcześniej?

dobitnie to widać po cenie owsa który przed żniwami kosztował ok.1000-1200 zł, a w żniwa dochodził do 1400 pln.

Opublikowano
2 godziny temu, hubertuss napisał:

A jakie to są podobne kraje do Polski wg Ciebie? Litwa, Łotwa,  Czechy , Węgry. A tam inflacja jak u nas.  Ja bym powiedział że max 4% to polityka, reszta to wojna , szaleństwo cenowe na energii i na wszelkich surowcach.

Za ceny zbóż odpowiada matif.  Zajrzyj sobie na wykres od początku roku i porównaj z cenami w Polsce. Uważasz że ktoś by zapłacił 2000 tys za pszenicę gdy na giełdzie jest ponad 300 euro.  W żniwa była wyżej wyceniana jak teraz ,  o rzepaku nie wspominając 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v