Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Mateusz1q napisał:

Żartujesz 

Poważnie. Tak na poważnie po co mają się hamować skoro jest zbyt jak cholera . Wiem bo sam byłem blisko zakupu ale nie pomyślałem sobie lepiej robić tym co jest a kupić sobie coś innego co da jakiś zysk a z dealera się próbowałem śmiać że jeszcze trochę i nie będzie komu kupić a teraz on się śmieje że mnie że wzrosła im sprzedaż w ostatnich 4 miesiącach i mogłem wziąć za tyle a już jest tyle a jeszcze idą następne podwyżki i powiedział że firma x 4 prpfent a inni 3-8

1 godzinę temu, Ksawery napisał:

To ciekawe kto będzie kupować te ciągniki

Będą brać tak jak kolega pisze jak polifoske po 3700 i dzierżawy po 3 tys . Wezmą i traktory . Żeby poszedł jakiś impuls to sprzedaż z 50 procent musiałaby spasc a u dealerów zakupy cała para idą nie tylko ciągników 

Edytowane przez alfa
Opublikowano
7 godzin temu, Peron napisał:

Pewnie ci sami, którzy płacą 3700 za Polifoskę. 

Można też kupić „litewską” za 2400, od firmy, która obraca milionami euro, a jej kapitał zakładowy to 2 500 euro. Jak kogo stać. Już kamienie na czarno malowane, jako węgiel sprzedawali. 

Opublikowano
8 godzin temu, Ksawery napisał:

To ciekawe kto będzie kupować te ciągniki

Spokojna głowa chętni się znajdą w imię zasady im drożej tym bardziej się dowartościuje, najwyżej się dzieci na studia nie puści, żeby  Fynt był  :P.  Niech podnoszą i o 50%.

• Thanks 1
Opublikowano
Dnia 6.09.2023 o 00:16, alfa napisał:

Poważnie. Tak na poważnie po co mają się hamować skoro jest zbyt jak cholera . Wiem bo sam byłem blisko zakupu ale nie pomyślałem sobie lepiej robić tym co jest a kupić sobie coś innego co da jakiś zysk a z dealera się próbowałem śmiać że jeszcze trochę i nie będzie komu kupić a teraz on się śmieje że mnie że wzrosła im sprzedaż w ostatnich 4 miesiącach i mogłem wziąć za tyle a już jest tyle a jeszcze idą następne podwyżki i powiedział że firma x 4 prpfent a inni 3-8

Będą brać tak jak kolega pisze jak polifoske po 3700 i dzierżawy po 3 tys . Wezmą i traktory . Żeby poszedł jakiś impuls to sprzedaż z 50 procent musiałaby spasc a u dealerów zakupy cała para idą nie tylko ciągników 

To chyba śmiech przez łzy. W zeszłym roku to tak mogło być ale nie w tym. Mieszkam niedaleko dk10 i w zeszłym roku co chwile jakaś laweta z nowymi maszynami chodziła a w tym roku...no cóż...

Opublikowano

W tym tygodniu pytałem o nowego NH, przedstawiciel powiedział, że ceny w przyszłym roku raczej nie wzrosną, mają nakupowane ciągników na zapas, i jeszcze rabat dawał.

NH t6.145 330 netto golas

• Haha 1
Opublikowano

jakoś statystyki nie pokazują tej hossy w sprzedaży nowych maszyn czy traktorów. Ostatnie miesiące, to co wyjdą nowe dane to są gorsze. rok do roku sprzedaż traktorów siadła o 30 procent bodaj. i końca spadków nie widać. A w takiej sytuacji to się robi promocje a nie wprowadza kolejne podwyżki. Czas na podwyżki to był jak rzepak był po 4k, pszenica niemal po dwa, a sprzetu brakowało przez pocovidowe zerwane łańcuchy dostaw. Był i minął.

Opublikowano

trochę powiem ekonomiczną głupotę ale z prywatnych obserwacji wynika że hossy niepotrzeba w sprzedaży żeby cena rosła pójdzie mniej sztuk za drożej tak jak wszędzie nie ma rąk do pracy to szefowie koncentrują się na mniejszej ilości ogarniętych pracowników którym sypią większą kasę żeby zapi.......ali na jego sukces i to działa tam gdzie się obracam. 

Opublikowano
12 godzin temu, limousine napisał:

W styczniu ferguson 5709m 300 netto a teraz promocja 270.

W grudniu 5s.105 w efficient, pakiet led, pneumatyka, amortyzowana oś, datatronik i LS 340 netto  mnie  kosztował

Opublikowano
15 godzin temu, limousine napisał:

Miałem jesienią 22 dokładnie taka sama ofertę w agroskladzie.

W styczniu ferguson 5709m 300 netto a teraz promocja 270.

mi rok temu 240 netto

Opublikowano
58 minut temu, proxima95 napisał:

Mnie za takiego podobnie wyposażonego MF 5S 105 powiedział 484 tys netto, i ktoś jeszcze wątpi w to że oni nie sa dogadani, że nie ma regionalizacji . ...

O jakiej regionalizacji Ty mówisz ?! Oszalałeś??? 
Czegoś takiego na bank wśród dilerów nie ma !!!!!!!!!

Jest rejonizacja :)

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Nie wiem jak teraz ale od dawna do jeszcze kilku lat temu rejonizacja była. Znajomemu dealerowi jd firma z wielkopolski się wpakowała na teren znajdując sobie pod dealera przez którego sprzedawać chcieli na Podlasiu i Mazowszu. Od razu poszło zgłoszenie do Poznania i się skończyło. Wiem też, że do niego przyjeżdżali klienci od innego dealera z lubelskiego i jakoś tam sprzedawali te traktory ale tamten też kablował na niego do centrali. Tak więc jakaś tam rejonizacja jest. Ale jak pojedziesz mieszkając w rejonie jednego dealera do drugiego to nikt ci nie odmówi sprzedaży bo i prawnie nie może. Ale dealerzy się potem o to między sobą drą. A centrala pilnuje by się dealerzy nie zwalczali na wzajem i by nie dochodziło do zbytniego konkurowania i obniżania cen.

Ogólnie rynek maszyn rolniczych to patologia. O ile np w przypadku aut możesz sobie sprawdzić ile kosztuje dany model i wyposażenie w zasadzie na całym świecie o tyle ceny ciągników kombajnów i wielu innych maszyn to tajemnica na zasadzie golimy ile się da. 500 tys za traktor w okolicy 100 KM to chora cena. Pewnie co najmniej 1/3 bierze dealer. Oni sami zarżną branże i zostaną tylko wielkie gospodarstwa.

Edytowane przez hubertuss