Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
20 minut temu, masa24 napisał:

fajne dobre ceny i płaci terminowo ? W

Poczekaj rok. Jak agrounia wygra wybory to lepszą cenę zrobią dla rolnika 😎

• 0
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, marulekk napisał:

Grzesiu jak to teraz tam jest, przywozisz np 100kg swojej pszenicy i on ci to odrazu zmieli i zabierasz mąke czy zostawiasz zboże i za tydzien odbierasz mąke niekoniecznie ze swojego zboża?? 

kolejki sa tam??

z Kilimandżaro dobra maka wychodzi ?? bo tylko taką mam

Czasem są duże kolejki, bywa tak że zostawiasz ziarno z telefonem i czekasz.  Ale można się też na telefon umówić, czas jest luźno i wieziesz te 100kg i za 2-3godz sypiecie już mąkę i otręby z młynarzem.

Ja z ostrogi I hondii robiłem to jest ok, a o tę pszenicę zapytaj młynarza da Ci odpowiedź, a jak chcesz to zamienię Ci tylko nie mam wyczyszczonej swojej.

Edytowane przez GRZES1545
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, Rolnik1973 napisał:

No bo da

Na piec da

Na ocieplenie da

Na wszystko da.

Z połykiem da czy bez? Są jeszcze tu tacy co jeszcze z kolan nie wstali i jeszcze łaskę ciągną Radzącym :) tylko się nie obrażać za bardzo bo zamknę się w sobie i trzasnę drzwiami.

Edytowane przez NieMadry
  • 0
Opublikowano
9 godzin temu, jacus napisał:

rolnik postepowy-gdzie taki mlyn zostal -byl w regulicach i pod spytkowicami chyba w laskowej , inne juz dawno zlikwidowano, 

kiedys bawilismy sie w pieczenie chleba -piec co prawda nadal jest ale nikt by mnie nie zmusil do pieczenia.. raz w tygodniu i ta wysychal, 

Klecza Dolna.

• 0
Opublikowano
11 godzin temu, stach12 napisał:

juz widzę tą pszenice i mąkę z tych młynów które mielą tym ekologom po 100 kg. partie ,  w co drugim worku gówn... kocie , na dodatek ciasto nie rośnie

Jak widzę jak niektórzy przechowują, i później wywożą na skup i pomyślę sobie, że mąka w sklepie jest z tego, to mnie trochę trzęsie. Właśnie z tego powodu wolę swoją. Wiem co to za towar i wiem jak jest przechowywana. Zdziwiłbyś się

• Like 1
  • 0
Opublikowano
9 godzin temu, Wędrowycz85 napisał:

Kurde stachu  ty chyba na kurwiach żeś podpatrywał metody gospodarzenia bo takie praktyki jak opisujesz to tylko tamte rejony. 

Robili kiedyś badania mięsa i jajek tych cudownych kur co to biegają luzem i trawkę skubią i się okazało że zawierają takie ilości metali ciężkich że za bardzo nie nadaje się do jedzenia. A warzywka z własnego ogródka to prawie każdy załatwia jednym opryskiem, ja jak pryskam to biorę ciecz roboczą z opryskiwacza wtedy mam pewność że nie przekroczę dawki.

• 0
Opublikowano

Skoro pisze że jest kolejka to wierzysz że gość zmieli 100 kg pszenicy , wsypie mąke i ootreby do worka Twoje,  i dopiero następnego bierze i nie pomyli skoro kolejka na 2-3 godz.

• 0
Opublikowano
22 minuty temu, mikad napisał:

Robili kiedyś badania mięsa i jajek tych cudownych kur co to biegają luzem i trawkę skubią i się okazało że zawierają takie ilości metali ciężkich że za bardzo nie nadaje się do jedzenia. A warzywka z własnego ogródka to prawie każdy załatwia jednym opryskiem, ja jak pryskam to biorę ciecz roboczą z opryskiwacza wtedy mam pewność że nie przekroczę dawki.

Stąd ich niepowtarzalny smak ;) 

• 0
Opublikowano
23 minuty temu, mikad napisał:

Takie badania są po to żeby zniechęcić do własnej hodowli i upraw. A jeść trzeba więc marsz do sklepów 

• Like 4
  • 0
Opublikowano

Agri plus cena z soboty 1260 netto

Zz Zamość 1401 brutto.

Słyszeliście Pany jak 🦆 mówi o naszej pazerności i sprzedajność 🤣

Chłopy z Hrubieszowa organizują się na sprawdzanie tirów ze zbożem jakie trafiają do skupów. Pewna ciekawostką jest fakt że ludzie którzy zajmują się handlem zbóż z UA przewożą je nie tylko w naczepach ale także dla niepoznaki w KONTENERACH. 

• 0
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Damianek20 napisał:

Agri plus cena z soboty 1260 netto

Zz Zamość 1401 brutto.

Słyszeliście Pany jak 🦆 mówi o naszej pazerności i sprzedajność 🤣

Chłopy z Hrubieszowa organizują się na sprawdzanie tirów ze zbożem jakie trafiają do skupów. Pewna ciekawostką jest fakt że ludzie którzy zajmują się handlem zbóż z UA przewożą je nie tylko w naczepach ale także dla niepoznaki w KONTENERACH. 

Zz Zamość 1401 brutto.

PiS trzyma cenę na dobrym poziomie .

Edytowane przez galan99
  • 0
Opublikowano

Ale oczywiście że tak, skoro rzepak zboża idą w weglarkach gdzie było to nie spotykane tak teraz jest normą. Rzepak idzie czerwony wciąż . Obstawa z LC i Wawy . 

1 minutę temu, hubertb napisał:

No druga czapka niewidka nie omal taki kontener. 

Tu nie chodzi o to że nikt tego nie zauważy. Chodzi o to że mało kto by pomyślał że w takim kontenerze można przewozić zboże. Ba że ktoś sobie zada tyle trudu żeby wyciąć otwory w nim na załadunek i rozładunek . 

5 minut temu, galan99 napisał:

Zz Zamość 1401 brutto.

PiS trzyma cenę na dobrym poziomie .

I opłacalnym 

• 0
Opublikowano
50 minut temu, miwigos napisał:

Skoro pisze że jest kolejka to wierzysz że gość zmieli 100 kg pszenicy , wsypie mąke i ootreby do worka Twoje,  i dopiero następnego bierze i nie pomyli skoro kolejka na 2-3 godz.

U mnie tak właśnie robi we młynie, a swoje zboże na mąkę miele w innych dniach albo po południu.

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Screenshot_2022-12-19-09-06-56-058_com.android.chrome.jpg

34 minuty temu, galan99 napisał:

A nie 1401 zł to mało .

Myślisz że wybryk jaki był zeszłym roku będzie co roku .

Tak jak 2020 rok -Covidu wybryk cen .

Oczywiście że za dużo. Ja proponuję nawozy po 4 tys a zboże po 800 zł dla ochłody 

Może i 🦆 źle nie gadał że chłop pazerny da się parę groszy przed wyborami to i zagłosuje 🤣

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Też widziałem tego posta, fakt ujawniani takich dokumentów jest nielegalny a ludzie w głowę się zastanawiają dlaczego, klepią o jakimś rodo a to nie o to chodzi 😂

Co nam z tej cmr ki, żebyś umowę zdobył i była by tam ilość, cena i informacja o pochodzeniu czy firmy się zgodziły na to ze to Ukraińskie to już coś 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v