Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Dziś na farmerze był artykuł o cenach w skupach w Niemczech przy granicy z Polską i paszówka 300 euro a konsumpcja 330 

Dziś na farmerze był artykuł o cenach w skupach w Niemczech przy granicy z Polską i paszówka 300 euro a konsumpcja 330 

• 0
Opublikowano
22 minuty temu, poosa21 napisał:

Jestem z ZGY jeden skup wstrzymał drugi jeszcze dziś kupuje ale od poniedziałku nieczynny aż do stycznia. Na stronie młyn Stoisław cena owsa prawie taka jak pszenicy paszowej.

Ja jestem z ZGR

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano
5 minut temu, wojak1986 napisał:

Ciekawe co Ci ludzie będą jeść bo ktoś będzie dokładał do produkcji jedzenia żeby mogli się najeść. Stach weź nie pier...

Skoro w Rosji,USA, Ukrainie przy cenach sprzedaży w granicach 1000-1100 zł mają zyski to o czym my tutaj dyskutujemy, przypominam że łacznie w 1990 roku Rosja , Ukraina,Kazachstan miały średnie zbiory na poziomie 35-40mln t pszenicy w tym sezonie sama Rosja i Ukraina maja prawdopodobnie zbiory na poziomie 100 mln t samej pszenicy.

• 0
Opublikowano
50 minut temu, LonelySoul napisał:

Wczoraj na facebooku grupy o trzodzie było bardzo dobre podsumowanie obecnej sytuacji. Ukraińskie zboże jedzie do Hiszpanii, tam zjada ja świnia która potem jedzie na całą Europę a my w Polsce mamy protestować żeby zboże było droższe. Przecież to było by harakiri dla branży.. ktoś traci ktoś zyskuje , biznes 

Kwestią czasu jak tucznik po 3.50 będzie.

• 0
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, ws71 napisał:

Skoro w Rosji,USA, Ukrainie przy cenach sprzedaży w granicach 1000-1100 zł mają zyski to o czym my tutaj dyskutujemy, przypominam że łacznie w 1990 roku Rosja , Ukraina,Kazachstan miały średnie zbiory na poziomie 35-40mln t pszenicy w tym sezonie sama Rosja i Ukraina maja prawdopodobnie zbiory na poziomie 100 mln t samej pszenicy.

Zysk jest obecnie na tuczniku w Polsce, tylko bez udziału gospodarstw rodzinnych. Teraz stanie się to ze zbożem, powiększanie areału i coś zawsze ze skali zostanie, a w sklepie keczup już nie wyciskasz z opakowania tylko sam leci

Edytowane przez wojak1986
Poprawka
  • 0
Opublikowano
3 minuty temu, ws71 napisał:

problemem nie jest cena, za jaką sprzedamy pszenicę, bo tę ustala rynek w/g popytu i podaży, tylko poziom kosztów, jaki funduje nam Komisja Europejska i jej popierdoleni eksperci. Gdyby takie wymagania były na całym świecie , to na pewno ceny pszenicy byłyby inne - czytaj : o wiele wyższe

• Like 5
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, skywalker89 napisał:

Od kilku lat słyszy się tą samą śpiewkę że zawaleni, nie ma gdzie sprzedać itp, a jakoś to było. Myślę, że teraz faktycznie wjechało ze wschodu najwięcej kuku co trochę zablokowało skupy i logistyka siedzi bo porty węglem zajęte, ale w dużej części najwięksi skupujący wykorzystują obecną sytuację aby szerzyć propagandę i obniżać cenę przed końcem roku.. 

Też podzielam, Twoje zdanie. Nic tak nie cieszy skupujących jak zbiorowa panika => obniżanie cen=> wożenie na skup=> obniżanie cen.

Ja się nie znam na giełdzie i na tym co się w świecie dzieje ale tłumaczę sobie to tak, nie po to nasze skupy zasypały się po dach żeby na tym nie zarobić, przyjdzie czas że zechcą to opchnąć z zyskiem a teraz trzeba przeczekać, najgorzej wyjdą Ci co mieli qq o długim fao.  
W sezonie 2022 ukraińcy zebrali sporo mniej qq i pszenicy niż normalnie. Teraz z zasiewami też są do tyłu co do liczb to musze jeszcze to posprawdzać. Kolejny rok z rzędu (chyba 4 czy 6 raz) produkcja maleje a popyt rośnie. Fakt, że Brazylia spodziewa się rekordów w qq i rekordy będą w Australii. No ale od małego pamiętam, że Australia miała rekordy w Agrobiznesie. 
Jest teraz zator w portach u nas ale do wiosny raczej powinno się to już rozluźnić a i popyt na świecie też powinien się obudzić. Zobaczymy co wyjdzie, my mamy sprzedane ok 1/3 a reszta czeka do kwietnia - maja. 

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, Wicherek napisał:

Francuscy rolnicy już by stali na drogach a ministrowi by jaja urwali , a w Polsce brak lidera bo jest dwadzieścia związków rolniczych !, liczę na  Kołodziejczaka !

To jsk to się dzieje że, PSL wg sondaży znów przekroczy 5 cio procentowy i będzie, w, Sejmie a Agro Unia zdobędzie tylko 0.7%  Czyli ludziom jest bardzo dobrze nie chcą zmiany. 

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, poosa21 napisał:

Jestem z ZGY jeden skup wstrzymał drugi jeszcze dziś kupuje ale od poniedziałku nieczynny aż do stycznia. Na stronie młyn Stoisław cena owsa prawie taka jak pszenicy paszowej.

Wszystko sprowadzą jak nie będziemy chcieli sprzedawać, ale jak łowies poszedł w piec zamiast ekogroszku to nagle cena na niego się zrobiła, bo weganie i wegetarianie nie będą mieli czego do jogurtu wsypać...

6 minut temu, wojak1986 napisał:

@melon10641najgorsze że nie walczysz ze spekulacją skupujących tylko naszym rządem jako instytucją. Ich interes nie jest spójny z naszym szczególnie w roku wyborczym😁

Co to za walka z inflacją, skoro litr Adblue z państwowych zakładów kosztuje na stacji benzynowej 7,50 zł?? Dziad trans przecież wliczy to w cenę przewozu, a zapłaci za to Kowalski robiąc zakupy.

Edytowane przez JanKrzysztof
  • Like 1
  • 0
Opublikowano
16 minut temu, melon10641 napisał:

W sezonie 2022 ukraińcy zebrali sporo mniej qq i pszenicy niż normalnie. Teraz z zasiewami też są do tyłu co do liczb to musze jeszcze to posprawdzać. Kolejny rok z rzędu (chyba 4 czy 6 raz) produkcja maleje a popyt rośnie.

Te śpiewkę od wiosny słychać, do tego ruscy mieli w żniwa doszczętnie wypalić pszenicę na polach, z zasiewami do tyłu, produkcja maleje, popyt rośnie a cena maleje.

• 0
Opublikowano
50 minut temu, stach12 napisał:

wojak1986

rób podobnie jak korporacja , a nie słuchaj wicherka

przestańcie beczeć i liczyć na cud , sprzedawać póki biorą i nawet nie pytać po ile

chlewiki zamiast pełne świń zawalone rzepakiem , zaczynaja się ogniska grypy ptaków , kto to zje ?????

na giełdach taniej niż przed wojną , a tu dalej marzenia na 1600 po nowym roku

chcecie żeby ludzie za tone pszenicy chodzili miesiąc do roboty ???????????

Święte słowa wszystko z hodowli zrezygnowali i tylko by po 2 tys pszeniczke sprzedawali ..a h*ja . 

• Like 2
  • 0
Opublikowano
25 minut temu, Dastan napisał:

Ja co prawda jesienią sprzedałem 2/3 po średniej cenie 1450 netto, ale z resztą juz nie czekam. Po 1330 pójdzie i od razu na lokatę.

A jakież to oprocentowanie na owej lokacie proponują.

• 0
Opublikowano

chwilowo się cieszą. 

wkrótce zaczną płakać jak się obudzą. 

• 0
Opublikowano

No właśnie się nie obudzą, narody słowiańskie są wyjątkowo krótkowzroczne i bezgranicznie wierzą w to co się im sączy w mediach. Zaraz im wmówią że to wina niemców, żydów, putina i kosmitów.

• 0
Opublikowano

panowie znalezli mi troijszczyka w pszenicy, w silosie z 130 t zboża. Firma gazujaca powiedziała że musi być minimum 5 7 stopni żeby to dobrze zrobić a ocieplenia nie widać. Czy przez miesiąc troijszczyk może zniszczyć ziarko? Może przedmuchać silos gdy będą mrozy? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v