Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

https://wydarzenia.interia.pl/zagranica/news-przewodow-rosyjski-resort-obrony-o-wybuchu-celowa-prowokacja,nId,6413111                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Na razie wojny nie będzie 

• 0
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Damianek20 napisał:

Funglicyd , herbicydy i odżywki dla mnie jako małego przy zakupie z pułki sklepowej poszły .

Różne ta chemia jest jedna podrożała druga nie, odżywki poszły w górę niektóre więcej drugie mniej. 

Edytowane przez Tomek90
  • 0
Opublikowano
27 minut temu, GRZES1545 napisał:

Co by nie było, czyją rakieta by nie była naszych granić trzeba bronić i nie liczyć na pomoc. Ja Ukraińców też nie ufam.

Ale co tu chcesz bronić w takim wypadku? 

Mamy uderzyć na Rosję w odwecie czy jak. 

Ja w sumie też bym się nie zdziwił gdyby to była ukraińska rakieta żeby wciągnąć NATO w wojnę z rosją

• Like 2
  • 0
Opublikowano
3 minuty temu, 6MaaJsTeR9 napisał:

https://wydarzenia.interia.pl/zagranica/news-przewodow-rosyjski-resort-obrony-o-wybuchu-celowa-prowokacja,nId,6413111                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Na razie wojny nie będzie 

A podobno amerykance już potwierdzili 😅 jedni piszą ze miejscowość leży 8km od granicy drudzy ze 5km. Takkze tego, dalej oglądać i czytać i wierzyć 🕵️♂️

• 0
Opublikowano
4 minuty temu, robercikj100 napisał:

Ale co tu chcesz bronić w takim wypadku? 

Mamy uderzyć na Rosję w odwecie czy jak. 

Ja w sumie też bym się nie zdziwił gdyby to była ukraińska rakieta żeby wciągnąć NATO w wojnę z rosją

Trzeba czekać na jakieś info konkretne,  bo za dużo zamieszania się robi, i wiele niewiadomych aby konkretne działania podejmować.

• 0
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, stach12 napisał:

10 godz po wybuchu i nie wiadomo co wybuchło , a wojna za miedzą

Wiadomo, ale układy układziki I trzeba jakąś wersje przyjąć która będzie wszystkim stronom odpowiadać..  chybaze będą jakieś powtórki? Ja słyszałem że jebly też ze dwie w chlopiatynie niedaleko ale nie wiem o tym więcej 

Edytowane przez skywalker89
  • Like 1
  • 0
Opublikowano
7 minut temu, komizmo napisał:

Najprawdopodobniej były to rakiety ukraińskiej obrony przeciwlotniczej 

Też tak sądzę. Tym bardziej że rakieta typu Cruz. Na Ukrainie dużo budynków jest niszczonych przez działanie systemu antyrakietowego. U ruskich w bielgorodzie też tak się działo

• 0
Opublikowano
12 minut temu, Tomek90 napisał:

A podobno amerykance już potwierdzili 😅 jedni piszą ze miejscowość leży 8km od granicy drudzy ze 5km. Takkze tego, dalej oglądać i czytać i wierzyć 🕵️♂️

I artykuły też widziałem piszą raz gmina hrubieszów a raz Dolhobyczów 😅

• 0
Opublikowano
14 minut temu, Wicherek napisał:

A nasza obrona nie działa  ! Ukraińcy zestrzelili 75 sztuk a nasi zero

poczytaj sobie jak takie systemy działają bo głupoty pleciesz.

na g20 negosjowali pokój rosji z ukrainą. Widocznie rosji się umowa nie spodobała i zatakowali rakietami żeby zmiękczyć Ukraine. Przypadkiem trafili na Polskie terytorium i teraz Nato musi jakość odpowiedzieć. Pewnie zapowiedź dostarczenia obrony przeciwlotniczej dla Ukrainy. Ukraińcy są w czepku urodzeni. 

Od momentu jak wieść się poniosła po świecie pszenica na CBOT zyskała maksymalnie 4% po czym spadło na 2,5% wzrostu. Trochę mało jak na takie info. 

• 0
Opublikowano
54 minuty temu, Tomek90 napisał:

Różne ta chemia jest jedna podrożała druga nie, odżywki poszły w górę niektóre więcej drugie mniej. 

Kretynie wszystko poszło do góry o kilkadziesiąt procent i jeszcze ma podrożeć dużo środków jest nie dostępnych. Poszukaj ścianę weź rozpęd i pierdolnij się w głowę.

• Confused 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, sthil007 napisał:

Kretynie wszystko poszło do góry o kilkadziesiąt procent i jeszcze ma podrożeć dużo środków jest nie dostępnych. Poszukaj ścianę weź rozpęd i pierdolnij się w głowę.

Kretyn to może i ciebie zrobił. 

Jak się nie oplaca to zjobuj na etat bidulko. 

Dimetachlor 

Expert

Metkonazol 

A tako na szybko sobie co ostatnio lałem do opryskiwacza jest tańsze względem poprzedniego sezonu 

8 minut temu, STIG13 napisał:

Widzę coraz większa kultura zaczyna panować 

Obowiązkowo moderator. Tu od dawna niema ładu i składu. 

Edytowane przez Tomek90
  • 0
Opublikowano
12 minut temu, Tomek90 napisał:

Kretyn to może i ciebie zrobił. 

Jak się nie oplaca to zjobuj na etat bidulko. 

Dimetachlor 

Expert

Metkonazol 

A tako na szybko sobie co ostatnio lałem do opryskiwacza jest tańsze względem poprzedniego sezonu 

Obowiązkowo moderator. Tu od dawna niema ładu i składu. 

Fajnie że wiesz że masz ojca kreatyna, mój jest normalny. O opłacalności nic nie pisałem tylko o niepodważalnym fakcie drastycznych podwyżek śor i nawozów.

• 0
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, sthil007 napisał:

Fajnie że wiesz że masz ojca kreatyna, mój jest normalny. O opłacalności nic nie pisałem tylko o niepodważalnym fakcie drastycznych podwyżek śor i nawozów.

Nie, ty pisałeś o podwyżce wszystkich śor, czemu ja zaprzeczam. 

9 minut temu, sthil007 napisał:

I co idioto?

Przepraszam, a wsie w doma?  Czy może brat w Daszach?? 

I nie wysilaj się nawet z przeprosinami. 

11 minut temu, marek1977 napisał:

Ludzie, jeden drugiego by zjadł ,dajcie sobie na luz ,bo szkoda zdrowia.

Taki już nasz naród 🕵️♂️

Edytowane przez Tomek90
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v