Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
14 godzin temu, Taurus83 napisał:

No k**wa bez przesady. Na dobrej ziemi gdzie nie brakuje wody to 8 pszenicy czy 4 rzepaku to z palcem w d*pie chłopy wyciągają. Matematykę pozostawiam wam...

Prawda...tylko, o ile ziemia ok to wody brakuje w wielu regionach kraju i te 8 t to w wielu gospodarstwach to jest max w ostatnich latach. Ceny w ostatnim sezonie fakt ciekawe, ale nie ma co liczyć że tak będzie zawsze. A kolejna sprawa, jak ktoś utrzymuje rodzinę z gospodarstwa to nie ma mowy aby cały zysk pchać w kredyt na ziemię. Żyć też z czegoś trzeba. Policz dokładnie wszystkie koszty i tak wesoło wcale nie jest, gdyby tak było pewnie nie jeden mieszkaniec bloku kupił by pole i trzepał kokosy😎

4 godziny temu, robercikj100 napisał:

To przy takim podejściu wystarczy jeden rok nieurodzaju albo nawozów po 5 tys i dużo z takich gospodarstw leży

Nie każdy jest mocno dorobiony i z zapasami kasy na kącie. Niektórzy zaczynają rozwijać gospodarstwa, zacznij teraz od 5 ha I c360 zobaczysz jak łatwo będzie Ci szedł rozwój.

• Like 2
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
15 godzin temu, Taurus83 napisał:

No k**wa bez przesady. Na dobrej ziemi gdzie nie brakuje wody to 8 pszenicy czy 4 rzepaku to z palcem w d*pie chłopy wyciągają. Matematykę pozostawiam wam...

Tak,  kup ziemię za 50tys a potem zbierz z niej tyle co piszesz i splac siejąc pszenica+rzepak w 5-10 lat. 

Po 1 nie kupisz dobrej ziemi za tyle, prędzej perz z samosiewami sosny na piachudrach

Po 2 jeśli nawet ci się uda kupić dobra klasę w dobrej kulturze to bierz pod uwagę płodozmian i fakt ze nie każdy rok będzie tak samo dobry a tendencja będzie spadkowa z uwagi na właśnie ubogi płodozmian. 

Prywatnie myślę że taka inwestycja spłaci się w min 12 lat. 

Generalnie jednak dobrą ziemię 50tys za ha pewnie każdy tu zaglądający by przygarnął,  diabeł jednak tkwi w szczegółach i nie ma co fantazjować że się zwróci w 5lat za pszenicę... 

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Bercik92 napisał:

Po co kupywac jak można dzierżawić? 🤭

A po co kupować mieszkanie jak można wynajmować?

U mnie za dzierżawę płacą 2k bez dopłaty, mają na tym jakiś zysk. W 10-12 ok at może się nie zwróci ale do 20 lat powinno....

Edytowane przez Minkes
  • 0
Opublikowano
9 godzin temu, GRZES1545 napisał:

sy😎

Nie każdy jest mocno dorobiony i z zapasami kasy na kącie. Niektórzy zaczynają rozwijać gospodarstwa, zacznij teraz od 5 ha I c360 zobaczysz jak łatwo będzie Ci szedł rozwój.

Wiem jak "łatwo" idzie rozwój bo zaczynałem z 15 ha. Teraz ma ok 40 więc wiem jak się rozwija takie małe gospodarstwo. 

Ale nie wyobrażam sobie nie mieć kasy na rok do przodu i jakiś tam zapas w razie jakiejś klęski. 

Tak samo nie wyobrażam sobie sprzedawać zboże w żniwa chyba że nie mieści się w magazynie. 

• Like 1
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
8 godzin temu, Minkes napisał:

U mnie za dzierżawę płacą 2k bez dopłaty, mają na tym jakiś zysk. W 10-12 ok at może się nie zwróci ale do 20 lat powinno....

Polacy są nieliczną narodowosc która musi mieć wszystko na własność    dobra dzierzawa czy wynajem nie jest zły tylko trzeba cena urealnić to zarobków ale skoro jest klient  to jeszcze nie jest zle 

• 0
Opublikowano

może to być spowodowane ciągłym poczuciem niepewności w tym zawodzie czy wręcz kraju. Jak mam coś na własność to już prawie nikt nie może mi tego zabrać , a z dzierżawami bywa różnie. Sam mam sporo dzierżaw , część na papierze ,część na "gębę".

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano
9 godzin temu, robercikj100 napisał:

Tak samo nie wyobrażam sobie sprzedawać zboże w żniwa chyba że nie mieści się w magazynie. 

Żniwa pszenica 1400 i teraz to samo to poco magazynować.

• Like 1
  • 0
Opublikowano
23 godziny temu, pawel10987 napisał:

Czyli co taniej?

Tak, w  dwa dni -80 zł. 

59 minut temu, Andpol napisał:

Żniwa pszenica 1400 i teraz to samo to poco magazynować.

Od 2004 roku mam Biny to dwa razy straciłem, taniej sprzedałem niż w  żniwa, 3 razy  po tej samej cenie. Z tamtym roku sąsiad w  żniwa po 900 sprzedał ja na wiosnę  średnio 1600 netto.  

2 dni temu odwiozłem   transport żeby przyczepy było pod kukurydzę po 1530 netto. 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
11 godzin temu, robercikj100 napisał:

Wiem jak "łatwo" idzie rozwój bo zaczynałem z 15 ha. Teraz ma ok 40 więc wiem jak się rozwija takie małe gospodarstwo. 

Ale nie wyobrażam sobie nie mieć kasy na rok do przodu i jakiś tam zapas w razie jakiejś klęski. 

Narazie w tym roku kto trzyma to stracił a jeszcze dużo osób płaci za przechowanie, a wystarczyło wcześniej podpisać dobry kontrakt i oddać w żniwa i mieć spokój.

• 0
  • Root Admin
Opublikowano
18 minut temu, poosa21 napisał:

Narazie w tym roku kto trzyma to stracił a jeszcze dużo osób płaci za przechowanie, a wystarczyło wcześniej podpisać dobry kontrakt i oddać w żniwa i mieć spokój.

skąd wiesz co będzie w lutym?

• 0
Opublikowano
12 godzin temu, Minkes napisał:

No niby można wynajmować za parę złotych 😛 jak kupujesz mieszkanie to później spłacaj 30 lat.. u nas za dzierżawę chcą po max 500zl a kupno od 40 tys w górę 

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano

twoje myślenie jest typowo życzeniowe

popatrz na statystyki zbiorów, niedobory na lokalnym rynku i ceny paliw

aby zbić cenę do takiego poziomu, musiałaby spaść o połowę cena frahtu statkami, bo inaczej każdy patrzy za towarem lokalnie

Ukraina powoli wypycha swoje nadwyżki z ubiegłego roku, a w tym roku nie mieli za wysokich zbiorów, nastepny rok szykuje się cienko w całej UE z powodu wysokich cen środków do produkcji i paliw

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

W lutym wszyscy zaczną wywozić i będzie 1100 i  kolejki do skupów

Tyle jest towaru że kukurydza mokra na zachodzie Polski po 1000netto. Ostatnie lata początek grudnia i marzec, kwiecień to zazwyczaj zwyżka ceny. Pożyjemy zobaczymy. U nas wyznacznikiem ceny jest gielda amerykańska za którą matif zazwyczaj podąża. Rynek jest niepewny ale na takie spadki bym nie liczył. 

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, Bercik92 napisał:

No niby można wynajmować za parę złotych 😛 jak kupujesz mieszkanie to później spłacaj 30 lat.. u nas za dzierżawę chcą po max 500zl a kupno od 40 tys w górę 

Też mam na przechowaniu pierwszy raz i jak narazie to mam cenę o 50zl wyższa niż w żniwa 😦

W mojej okolicy od kilku lat cena ziemi od 100tys , dzierżawa od 1tys.

Popyt wielki  , podaż= zero 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v