Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

21354 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

@Wicherek conajmniej drugi raz na przestrzeni trzech lat przyznał, że sprzedał, po tym, gdy cena padła na pysk. Wcześniej narzekał na cenę u swego dobroczyńcy, a teraz pisze, że ceny za jaką sprzedał, nie zdradzi. 
Sądzę, że wcale w marcu nie sprzedał. Ugotował się z towarem, a że placu już mało, a i czasu również, by do żniw kolejne magazyny postawić, to klei bizneswomena, by choć trochę z twarzą wyjść. Niestety, tylko w Jego przekonaniu z twarzą. 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
5 godzin temu, Wicherek napisał:

bardzo Was przepraszam  za to że sprzedałem pszenicę nie pytając Was o zgodę , ale już teraz oznajmiam że w żniwa nie sprzedam i będę trzymał pszenicę i rzepak oraz pewnie kukurydzę minimum do Stycznia  , wszystko w tym roku sprzedałem w Marcu bo liczyłem że wojna szybko się skończy , pewnie można było więcej zarobić ale Was nie posłuchałem 

Tym co wmówiłeś żeby nie sprzedawali bo będzie tylko drożej , i sam też twierdziłeś że sam taniej jak 2000zł nie sprzedaż , a nawet twierdziłeś że lada moment  będzie 2500, to rzeczywiście tych którzy ci uwierzyli w te prognozy , to bez dwóch zdań przeprosiny się należą , a i tobie pewnie od nich na delikatny wp***dol też pewnie zasłużyłeś 

• 0
Opublikowano

A co tu ludzie na forum są upośledzeni że twardo trzymają sie tego co kto napisze? Z ceną azotów i npk też nie jeden pisał że będzie taniej i czekać i potem jęczy jeden z drugim

• Like 2
  • 0
Opublikowano

Każdy ma swoj rozum, 3/4 tego forum to naciąga prawdę o swoim gospodarstwie. Mało prawdziwych osób.

Dnia 4.06.2022 o 19:54, mysza103 napisał:

• 0
Opublikowano

Wiem , dlatego nie raz wicherkowi odpisywałem że każdy powinien sprzedawać gdy uzna że cena jest dla niego satysfakcjonująca , a nie żeby kogoś słuchać , tym bardziej że taki ktoś swoją sprzeda , a na forum dalej rżnie głupa i mówi dalej , żeby nie sprzedawać bo będzie po 2500

10 minut temu, gustaww napisał:

Każdy ma swoj rozum, 3/4 tego forum to naciąga prawdę o swoim gospodarstwie. Mało prawdziwych osób.

• 0
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, bercik9894 napisał:

Oni wyprzedadzą się teraz, później Putin nie  pozwoli im zebrać i rząd będzie kazał każdemu gospodarzowi może oddać po przyczepie ziarna na rzecz braci? 

putin wyraził się jasno państwo Ukraina nie ma prawa bytu i jeszcze wiele może się wydarzyć, dzień po dniu, tydzień po tygodni, miesiąc po miesiącu, rok po roku ukraina będzie znikać

Edytowane przez Tigon
  • 0
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, gustaww napisał:

Na maszyny to ja mam garaże, magazyny są do magazynowania i nie koniecznie zboża ale np ziemniaków,słoma,siano.... jak się wkur...ie to i byki luzem puszcze, wszystko zależy jak wybudujesz magazyn.

A z drugiej strony co się może stać 50 letniej przewracarce do siana czy tam przyczepie do balotów? o bronach nie wspomnę.

Jak masz zboże to nie wsypiesz ziemniaki,slome czy siano bo to w jednym okresie, byki przez 4-6 miesięcy ci urosną , jak będzie wyglądał ten magazyn gdy będziesz tuczył pół roku byki, zastanów się co piszesz, zaczynasz tworzyć jak Wicherek

Edytowane przez miwigos
  • 0
Opublikowano
3 minuty temu, miwigos napisał:

Jak masz zboże to nie wsypiesz ziemniaki,slome czy siano bo to w jednym okresie, byki przez 4-6 miesięcy ci urosną , jak będzie wyglądał ten magazyn gdy będziesz tuczył pół roku byki, zastanów się co piszesz, zaczynasz tworzyć jak Wicherek

U mnie maszyny typu pług, talerzówka czy coś na ten styl , stoją już 12 lat pod chmurką i rdza ich się nie łapie , pod dach stawiam maszyny typu siewniki , kombajn  czy takie którym woda może zaszkodzić, nawet ciągniki sporo czasu też stoją na dworze , choć miejsce w garażu jest wolne.

• 0
Opublikowano
14 minut temu, miwigos napisał:

jak będzie wyglądał ten magazyn gdy będziesz tuczył pół roku byki, zastanów się co piszesz, zaczynasz tworzyć jak Wicherek

Od kilku lat jak wypchne zboże to w jego miejsce wsadzam opasy 

• 0
Opublikowano

Bardziej chodziło mi o perspektywy w dłuższym okresie, np zejdę ze zboża i wejdę mocnej w warzywa, czy też nawet nawozy pod bok upchnąć.

• 0
Opublikowano (edytowane)

sołtys a za pół roku gdzie je trzymiesz pod chmurką, jak trzeba sypać na magazyn zboże , najpierw wymyć osuszyć  trzeba , nie dla mnie takie rzeczy

Edytowane przez miwigos
  • 0
Opublikowano

Nie każdy trzyma plony do kwietnia, ja większość wypycham w grudniu bo to dla mnie termin optymalnej ceny i czas na zakup nawozów. 

Nie kombinuje, piszę jak jest.

• 0
Opublikowano
9 godzin temu, gustaww napisał:

Do głowy by mi nie przyszło pisać tu jakieś banialuki i kłamstewka ,dla mnie szkoda czasu i klawiatury.Po to jest forum żeby każdy mógł się wypowiedzieć , a jak ktoś już napisał ,że rozum trzeba mieć swój.Osobiście pszenicy nie sprzedałem i Wicherka nie winie za to ,mam swoje przemyślenia i stwierdziłem że zaryzykuję i poczekam dalej ,a że mam miejsce na nowe zbiory więc tragedii nie będzie , czas pokaże ,czy to było mądre posunięcie.

• 0
Opublikowano

27% pszenicy zeszłorocznej zostało , jak wróci na 1700 do żniw to sprzedam, chyba że nie będzie padało wtedy poczekam na lepszą cene

• 0
Opublikowano

z tego co pamietam wicherek pisał że ziarno ma trzymać do czasu kiedy odbiorca będzie chciał , a cene ma zaklepaną najwyższą jaką ten odbiorca płacił zw sezonie

teorię że nie sprzedaje i magazynuje od lat dorobili koledzy z forum ze mną włącznie hahah  pewnie na podstawie tego że notorycznie sugerował dostawianie binów , skoro binów przybywało to musiał albo magazynować od wieków hahaha albo całe podkarpacie wydzierżawić

czasami wyglądały posty wicherka jak reklama młyna u pana K..............  i reklama sillosów  B jak barbara  hahaha

jak ktoś posłuchał rad wicherka to w ostatnich 2 latach magazyny zwróciły się z nawiązką , którą w końcu trzeba będzie się podzielić w którymś sezonie bo wiecznie zarabiać na przechowywaniu się nie da

• 0
Opublikowano

Twierdzisz że w żniwa będzie drpożej niż później , może z raz w życiu doczekasz takiej sytuacji

• 0
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Tigon napisał:

a na matifie 1800 xD

To kupuj z ukrainy za 1100 i sprzedaj na matifie xDD Patrzycie w ten matif jak w obrazek. Matif jest bardziej wyznacznikiem trendu niz ceny. Toz e na matif jest jakas cena to nie znaczy ze w skupie taka bedzie. W afryce pewnie za importowana pszencie placa ponad 2k. I nie płacza ze na matifie jest taniej. 

Edytowane przez mds212
  • Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v