Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
  • 0
Opublikowano
33 minuty temu, galan99 napisał:

Prawica i lewica i pozostali nic nie mogą zrobić jak cała Unia pomaga a w Polsce robi się burdy jak to  wygląda . Sama Urszula jedzie do Kijowa a Polski rolnik rozrabia .

A co mnie obchodzi Niemka. Zresztą co mnie obchodzi ta cała wojna. Wojna między ruskim a banderą, powtarzalem i powtórzę proszę zwrócić uwagę na filmach jakie zamieszczają orki widać loga bandery. Wczoraj cały ich parlament świętował urodziny bandery. Akurat co jak co ale zgodzę się ze słowami Putina że tam walczą nacjonaliści banderowcy bo zwykły ork jeździ do pl i robi biznes teraz na tej wojnie. I niech nie nikt z tu obecnych nie łodzi że jak orki wygrają wojnę to dla nas to będzie super. Bo wtedy zobaczycie jak ci ludzie fanatycy dojdą do władzy i co będą robić. Dlatego trzeba gonic to towarzystwo z dala od nas i zabezpieczyć się gospodarczo i wojskowo. Tylko z kim jak w rządzie up orki to o czym tu mowa że staną za nami. Nawet w radiu jak wspomnieli o śmierci dwóch Polaków to nie powiedzieli co i jak tylko no że zginęli i tyle. 

• Like 6
  • Thanks 2
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Tak 1480 netto + 7 % VAT TO ILE BĘDZIE . ZABRAKŁO 16,64 ZŁ DO 1600 ZŁ .

321613863_588364989796664_5013129929875329019_n.jpg

A To teraz netto operujesz?🤭😜

Pokaż z faktury a nie z wywieszki.

• 0
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Damianek20 napisał:

A co mnie obchodzi Niemka. Zresztą co mnie obchodzi ta cała wojna. Wojna między ruskim a banderą, powtarzalem i powtórzę proszę zwrócić uwagę na filmach jakie zamieszczają orki widać loga bandery. Wczoraj cały ich parlament świętował urodziny bandery. Akurat co jak co ale zgodzę się ze słowami Putina że tam walczą nacjonaliści banderowcy bo zwykły ork jeździ do pl i robi biznes teraz na tej wojnie. I niech nie nikt z tu obecnych nie łodzi że jak orki wygrają wojnę to dla nas to będzie super. Bo wtedy zobaczycie jak ci ludzie fanatycy dojdą do władzy i co będą robić. Dlatego trzeba gonic to towarzystwo z dala od nas i zabezpieczyć się gospodarczo i wojskowo. Tylko z kim jak w rządzie up orki to o czym tu mowa że staną za nami. Nawet w radiu jak wspomnieli o śmierci dwóch Polaków to nie powiedzieli co i jak tylko no że zginęli i tyle. 

My się nie liczymy ale zaraz cie zwyzywają od szurów nam nie trzeba wojny bo sąsiad sąsiada za hektar dzierżawy jest wstanie podpalić...  Ale radujmy się wszak były igrzyska tera sylwester naród wybrany lubi to

Edytowane przez mezik0
Bo tak
  • Like 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, DamianRolnikSkup napisał:

Mokra jest składana w rękawy, nie muszą teraz kosić ale fakt że nie widziałem już kukurydzy na polu. W hurtowni zniszczy nawet zrobili sobie dwa duże rękawy 

W okolicy gdzie ma powstać cpk dużo 🌽 jeszcze stoi na polach. Nie wiem czy dlatego że na bagnach i wjechać nie mogą, czy czekają że pisuary im więcej za działki zapłacą.

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, DamianRolnikSkup napisał:

Mokra jest składana w rękawy, nie muszą teraz kosić ale fakt że nie widziałem już kukurydzy na polu. W hurtowni zniszczy nawet zrobili sobie dwa duże rękawy 

Ode mnie dzisiaj odbierali resztę pszenicy , to jak byłem na wadze to gościu przywoził mokrą kuku , jak spytałem czy z rękawów wyciąga , to odpowiedział że kosi i jeszcze ma 16 ha do skoszenia , a właściciel skupu mówił że gościu jakiś dzwonił że też ma jeszcze 40 ha na polu , i o cenę dzwonił , ale ci już za bardzo nie chcą brać bo swojej mają jeszcze trochę w rękawach . 

• 0
Opublikowano
14 minut temu, mezik0 napisał:

My się nie liczymy ale zaraz cie zwyzywają od szurów nam nie trzeba wojny bo sąsiad sąsiada za hektar dzierżawy jest wstanie podpalić...  Ale radujmy się wszak były igrzyska tera sylwester naród wybrany lubi to

Dobrze mówisz 👍

• 0
Opublikowano
5 godzin temu, macius11157 napisał:

Czekać że sprzeda,y zboża czy uciekać jak mowicie

U mnie w okolicy większość ludzi czeka na lepsze ceny, ruska ofensywa ma ruszyć, coraz więcej jest takich opinii a to powinno nieco podnieść ceny.

Tak więc - czekać, ale jak stracisz na tym czekaniu to wiesz, rozmowy nie było:)

• Like 3
  • 0
Opublikowano
25 minut temu, 6465 napisał:

W okolicy gdzie ma powstać cpk dużo 🌽 jeszcze stoi na polach. Nie wiem czy dlatego że na bagnach i wjechać nie mogą, czy czekają że pisuary im więcej za działki zapłacą.

Dziś czytałem że wykup dobrowolny 200% wyceny gruntu. Potem etap wywłaszczeń niby do 120% ile w tym prawdy nie wiem. Na interii czytałem. 

• 0
Opublikowano (edytowane)

Szybki przegląd informacji z niemieckiego portalu rolnego https://www.kaack-terminhandel.de/

Kukurydza: USDA publikuje dane dotyczące zapasów

Europejska kukurydza zakończyła wczoraj handel lekkimi spadkami. Według raportu CFTC, inwestorzy instytucjonalni w USA nadal stawiają na wzrost cen i zwiększają swoje długie pozycje.

Pszenica: niższa produkcja w Argentynie / wyższe prognozy zbiorów w Rosji

Przed przełomem roku pszenica ponownie była bardziej przyjazna zarówno na CBoT, jak i Euronext. Skupiono się na wiadomościach z Argentyny, że żniwa...

Nasiona oleiste: Deszcz potrzebny w Argentynie

Rzepak był stosunkowo cichy na Euronext przed przełomem roku, ale handel był niekonsekwentny w piątek. Z drugiej strony soja na CBoT wzrosła. Widok jest do...

Ja już nie wierze jakoś w mego wzrosty może w tymczasową stabilizację.

Edytowane przez Tigon
  • Like 2
  • 0
Opublikowano
4 godziny temu, macius11157 napisał:

Narazie cena chyba w miejscu cały czas

A Ty Grzesiu sprzedawałeś?

Pszenżyto poszło po 1200 zł dla świnek chłopak zabrał tyle sam zaoferował i dogadałem. Trochę pszenicy i rzepaku zostało i to w tym miesiącu pewnie sprzedam.

• 0
Opublikowano
19 godzin temu, szymon09875 napisał:

Rozumiem że próbowałeś ? 

nie musze próbować kurzaka granulowanego żeby wiedzieć że to dla działkowców. Podczas procesu granulacji magicznie nie zwiększa się ilość NPK. Trzeba było się nie reklamować tutaj może jakiś jeleni byś złapał. Teraz ludzie wpiszą w google kurzak granulowany przeniesie ich na to forum i będą widzieć ile to warte. 

1 godzinę temu, Damianek20 napisał:

nie obchodzi Cię ta wojna a jednak o niej piszesz ? Orki to rosyjscy żołnierze na Ukraińców inaczej się mówi.

cedrob kluczbork 

pszenica 1300 netto 

reszty cen mi nie podali. 

• 0
Opublikowano
50 minut temu, kibix napisał:

nie musze próbować kurzaka granulowanego żeby wiedzieć że to dla działkowców. Podczas procesu granulacji magicznie nie zwiększa się ilość NPK. Trzeba było się nie reklamować tutaj może jakiś jeleni byś złapał. Teraz ludzie wpiszą w google kurzak granulowany przeniesie ich na to forum i będą widzieć ile to warte. 

nie obchodzi Cię ta wojna a jednak o niej piszesz ? Orki to rosyjscy żołnierze na Ukraińców inaczej się mówi.

cedrob kluczbork 

pszenica 1300 netto 

reszty cen mi nie podali. 

Dla mnie jedni i drudzy są tacy sami. Piszę bo elita robi sobie biznes na tym a my pokrywamy wszystko poprzez śmiesznie zawyżone ceny.

Jagra Hrubieszów 1300

• Like 3
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano

im kto ma blizej do wschodniej granicy tym bardziej kocha rosjan- dla  czlowieka z zachodnich rejonow to dziwne-czyzby im dluzej armia czerwona stacjonowala w danym rejonie tym wieksza milosc genetycznie uwarunkowana ??

moze i lepiej zeby onuce poczuly z powrotem smak ruskiego buta ???

• 0
Opublikowano

Zobaczcie kto walczy a kto uciekł z UA.  Kilka tygodni temu odwiedziłem , Rzeszów  przejeżdżając przez całe miasto.   Spotkałem kilkanaście samochodów z rej.  zza wschodniej granicy. Myślę że nie będę w błędzie twierdząc że  wartość każdego z nich to minimum 100 tyś.   Cóż robią ci bogaci patrioci w naszym kraju ??

• Like 6
  • 0
Opublikowano
4 godziny temu, macius11157 napisał:

Dzwoniłem o żyto mazowieckie kosieradzki 1100 brutto

Jelonki podobno na bramie 1050 netto konsumpcja

20 minut temu, Agra napisał:

Zobaczcie kto walczy a kto uciekł z UA.  Kilka tygodni temu odwiedziłem , Rzeszów  przejeżdżając przez całe miasto.   Spotkałem kilkanaście samochodów z rej.  zza wschodniej granicy. Myślę że nie będę w błędzie twierdząc że  wartość każdego z nich to minimum 100 tyś.   Cóż robią ci bogaci patrioci w naszym kraju ??

To samo co bogaci patrioci zrobili by w Polsce- wyjechali. Dla tych bogatych to czy mieszkać w swoim kraju czy na obczyźnie to wsiera wno. 

• 0
Opublikowano
30 minut temu, Agra napisał:

Cóż robią ci bogaci patrioci w naszym kraju ??

Dzień dobry mam 16km do Rzeszowa i codziennie pracuje w mieście. Ci Ukraińcy robią u nas interesy, zakupy itp. Tak jak u nas tam też są ludzie majętni myślisz że jeśli u nas wybuchła by wojna to warszafka by starym oplem czy pociągiem uciekała ? 

13 minut temu, PAN88 napisał:

to wsiera wno. 

wsio rawno. 

• 0
Opublikowano
Damianek20 napisał:

33 minuty temu, galan99 napisał:

Prawica i lewica i pozostali nic nie mogą zrobić jak cała Unia pomaga a w Polsce robi się burdy jak to  wygląda . Sama Urszula jedzie do Kijowa a Polski rolnik rozrabia .

jako, że mieszkam na pld-zach Polski nic z tego nie rozumiem, wytłumacz te skróty dziwne typu orki, bandera, up 🤷🤔

• 0
Opublikowano
4 godziny temu, galan99 napisał:

Tak 1480 netto + 7 % VAT TO ILE BĘDZIE . ZABRAKŁO 16,64 ZŁ DO 1600 ZŁ .

321613863_588364989796664_5013129929875329019_n.jpg

I tak powstaje zamieszenie jedni netto inni brutto, dla ,mnie sprzedałeś po 1480

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v