Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
  • 0
Opublikowano
33 minuty temu, melon10641 napisał:

Dla tego ci co sieją tylko zboża powinni stać murem za drobiarzami i świniarzami. 

UJ ze stania murem, za hodowlę niech się wezma.

33 minuty temu, Agrest napisał:

Poddaje się

don't give up, to nie Ty zlikwidowałeś plantacje porzeczek i wiśniowy sad?
  • 0
Opublikowano
35 minut temu, melon10641 napisał:

Witejus widzę, że ty masz myślenie takiego chłopa co najdalej w świecie to był w biurze powiatowym ARiMR a dalej to już świat nie istnieje. Akurat świniarze i tym co się robić nie chce i sieją tylko zboża (np. ja i ty) to jadą na jednym wózku. 
My jeszcze nie odczuliśmy skutków ASF i powrotu pogłowia świń do stanu po II Wojnie Światowej bo co roku szedł dobrze eksport zbóż w naszym kraju. Ale pomyśl co będzie jak każdy co ma świnie posłucha Twojej rady zlikwiduje stado i posieje pszenicę z myślą o sprzedaży. Z krajowego popytu zostaje nam przemiał na mąkę konsumpcji i pszówka na kurniki ale niech w kurnikach coś pójdzie nie tak np. brak gazu do ogrzewania albo nie daj Boże ptasia grypa? 

Wiesz już co wtedy będzie? A podpowiem: a gówno nie zarobek będzie z Twojej pszenicy bo będziemy się nią dławić bo jedyna nadzieja będzie w eksporcie a jak ten nie będzie szedł to w kraju będziemy zasypani. Dla tego ci co sieją tylko zboża powinni stać murem za drobiarzami i świniarzami. 

Bo witejek to jest ruda menda bez pojęcia. Lata wszędzie i tylko patrzy jak by tu kogoś podpierdzielić, nie myśli żeby mu było lepiej tylko żeby drugiemu było gorzej. 

• 0
Opublikowano
pedro2 napisał:

35 minut temu, melon10641 napisał:

Witejus widzę, że ty masz myślenie takiego chłopa co najdalej w świecie to był w biurze powiatowym ARiMR a dalej to już świat nie istnieje. Akurat świniarze i tym co się robić nie chce i sieją tylko zboża (np. ja i ty) to jadą na jednym wózku. 
My jeszcze nie odczuliśmy skutków ASF i powrotu pogłowia świń do stanu po II Wojnie Światowej bo co roku szedł dobrze eksport zbóż w naszym kraju. Ale pomyśl co będzie jak każdy co ma świnie posłucha Twojej rady zlikwiduje stado i posieje pszenicę z myślą o sprzedaży. Z krajowego popytu zostaje nam przemiał na mąkę konsumpcji i pszówka na kurniki ale niech w kurnikach coś pójdzie nie tak np. brak gazu do ogrzewania albo nie daj Boże ptasia grypa? 

Wiesz już co wtedy będzie? A podpowiem: a gówno nie zarobek będzie z Twojej pszenicy bo będziemy się nią dławić bo jedyna nadzieja będzie w eksporcie a jak ten nie będzie szedł to w kraju będziemy zasypani. Dla tego ci co sieją tylko zboża powinni stać murem za drobiarzami i świniarzami. 

Bo witejek to jest ruda menda bez pojęcia. Lata wszędzie i tylko patrzy jak by tu kogoś podpierdzielić, nie myśli żeby mu było lepiej tylko żeby drugiemu było gorzej. 

tak będzie niestety

• 0
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, pedro2 napisał:

Bo witejek to jest ruda menda bez pojęcia.

Nie dość że burak ze słomą w gumofilcach to jeszcze głupek wioskowy, autor powyższego.

Edytowane przez witejus
  • 0
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, witejus napisał:

Dlaczego naśmiewa? jak stwierdził że z 12 ha pszenicy zysk większy niż z 1000 tuczników to po co się męczy z nimi?dla sportu czy to hobby jego?

1000 sz tucznika - 50 zł zysku = 50 tyś .

12 ha pszenicy 3 tyś zysku + 900 zł dopłata = 46800 zł to po jaki h*j się męczyć z Hodowlą .

Edytowane przez galan99
  • Like 1
  • 0
Opublikowano
11 minut temu, galan99 napisał:

12 ha pszenicy 3 tyś zysku + 900 zł dopłata = 46800 zł to po jaki h*j się męczyć z Hodowlą .

Jesteś głupszy niż ustawa przewiduje. 

Przerażająca krótkowzroczność. 

• Thanks 2
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
10 godzin temu, witejus napisał:

To po co męczysz te tuczniki?zasiej 12 ha pszenicy i nie męcz siebie i tuczników.

No właśnie większosc trzodziarzy idzie dokładnie Twoim tokiem rozumowania, czyli likwiduje i w to miejsce sieje rzepak ,kuku,pszenicę, w mojej miejscowości przykładowo świniarze zużywali ok 1000 t własnej produkcji zbóż + kolejny tys ton dokupywali na obecną chwile to właśnie te 2 tys ton pojawia sie na rynku i to Tobie w sumie robi konkurencje jeszcze większą?, chciałbym zauważyć że w Polsce pobito historyczny rekord zbioru zbóż według GUS i wyniósł on 36mln t i to jeszcze przy bardzo niesprzyjających warunkach klimatycznych w części Polski, kiedyś aby zachować równowagę popyt- podaż trzeba było wyeksportować ok 5mln t zbóż ,obecnie mówi się już o 10-12mln t aby zapewnić równowagę na rynku

• Like 4
  • 0
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, ws71 napisał:

No właśnie większosc trzodziarzy idzie dokładnie Twoim tokiem rozumowania, czyli likwiduje i w to miejsce sieje rzepak ,kuku,pszenicę,

A co mają robić? dokładać? z czego i w imię czego?moja wina że hodowla jest nieopłacalna lub że zysk z 1000 tuczników jest taki jak z 12 ha pszenicy?

Edytowane przez witejus
  • Like 1
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, jacus napisał:

wiele co pobrali unijne dotacje na firmy tak zrobili-2 lata albo 5 i koniec biznesu. sprzet sprzedany i na etat..

ba ,nawet poczta przysylaja, wielkie firmy paszowe maja oddzialy w calej polsce a faktury wypisuja w jednym miejscu.

wysylaja ci meilem dokumenty, drukujesz ,podpisujesz,skanujesz ,wysylasz na meila -ot taka nowoczesnosc 🤣.

dostajesz fakture, podpisujesz i wysylasz kopie zeby szybciej dostac kase.

de heus wszedzie tak robi ??

Matko ile to roboty, ja jak sprzedaję to biorę druczki ze sobą. i wypełniam na miejscu. Jestem na Vat

• 0
Opublikowano

Twórzcie grupy producenckie mówili, będziecie mogli negocjować lepsze ceny i warunki, łatwiejszy dostęp do programów mówili. Weź stwórz grupę z takim rudzielcem co jak mu zawieje tak się ustawia bez pojęcia. Podpisz cyrografy, a łajza cię utopi bo mu się coś odwidzi jak będziesz miał złotówkę więcej. Zawiść i dziadostwo bez honoru. 

• 0
Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, galan99 napisał:

Ja mam blisko 150 zł zarobku na szt i obornik zostaję, tuczniki kupuje lokalna ubojnia która zaopatrza lokalnych producentów

Edytowane przez Tigon
  • Like 1
  • 0
Opublikowano
1 minutę temu, pedro2 napisał:

Podpisz cyrografy, a łajza cię utopi bo mu się coś odwidzi jak będziesz miał złotówkę więcej. Zawiść i dziadostwo bez honoru. 

Jeszcze ci nie przeszło?głupku wioskowy.

• Haha 1
  • 0
Opublikowano
2 minuty temu, pedro2 napisał:

Twórzcie grupy producenckie mówili, będziecie mogli negocjować lepsze ceny i warunki, łatwiejszy dostęp do programów mówili. Weź stwórz grupę z takim rudzielcem co jak mu zawieje tak się ustawia bez pojęcia. Podpisz cyrografy, a łajza cię utopi bo mu się coś odwidzi jak będziesz miał złotówkę więcej. Zawiść i dziadostwo bez honoru. 

Piłeś coś z rana 🤔

• Like 1
  • 0
Opublikowano
2 minuty temu, pedro2 napisał:

Te grupy w naszym prawie I naszymi przepisami nie mają racji bytu a nawet jak jest to nikt się z nią nie liczy a każdy w niej woli robić sam zakupy, byłem raz tylko pod dopłaty i więcej nie mam zamiaru. 

• 0
Opublikowano
1 minutę temu, Tigon napisał:

Ja mam blisko 150 zł zarobku na szt i obornik zostaję

Pszenica liczona z 6 ton jak by było 7 ton już by ładniej było .

Pszenica i na samym nawozie rośnie już od lat . I nie ma tyle zapierdolu przy świniach .

• 0
Opublikowano
4 minuty temu, Tigon napisał:

Ja mam blisko 150 zł zarobku na szt i obornik zostaję, tuczniki kupuje lokalna ubojnia która zaopatrza lokalnych producentów

Przecież oni wiedzą lepiej ile masz... 🤷

• 0
Opublikowano
1 minutę temu, galan99 napisał:

Pszenica liczona z 6 ton jak by było 7 ton już by ładniej było .

Pszenica i na samym nawozie rośnie już od lat . I nie ma tyle zapierdolu przy świniach .

No wiadomo ale 150 zł to jakiś zysk już jest a pszenice i sypaly po 8t ale trzeba było za 600 zł sprzedawać, raz lepiej raz gorzej. 

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Wicherek napisał:

To pisiory tak pisali, zawsze propaganda  !

Nie chodzi o Pisiorów to pseudo orki którzy czują się nimi a są w polsce

1 godzinę temu, Wicherek napisał:

To pisiory tak pisali, zawsze propaganda  !

Nie chodzi o Pisiorów to pseudo orki którzy czują się nimi a są w polsce

• 0
Opublikowano
47 minut temu, misio3p napisał:

Jesteś głupszy niż ustawa przewiduje. 

Przerażająca krótkowzroczność. 

Nie widzę tu głupoty tylko szacunek do swojej pracy i własnego czasu. Od lat stare pokolenia były wykorzystywane i robili jak woły za grosze. Jak chcą mieć mięso, mleko, jaja to niech płacą tak aby było warto się z tym męczyć a nie minimalnie więcej niż na roślinnej.

• Like 3
  • 0
Opublikowano
31 minut temu, Tigon napisał:

Specjaliści wszędzie wyliczają że ciągle trzoda jest pod krechą i to sporą, choć koszta są i tak zaniżone, a ten ma 150 zł zysku.  :D   W obornik mogę uwierzyć.   :P

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v