Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
  • 0
Opublikowano

Ogólnie to chyba kukurydza mokra mogła nam dać trochę do myślenia. Do teraz jestem w szoku. U mnie mokra startowała z 880-900 + VAT, nagle wystrzeliła na 1000-1050 i ni stąd i zowąd spadła na 600-700. Dosłownie w ciągu tygodnia. Giełda wówczas jeszcze jakoś stała, człowiek nie połączył faktów, że ruszyła UA. A szło wziąć 1550 + vat za pszenicę. Obecnie nie chce nawet się zatrzymać że spadkami, kilka dni na zero będzie dobrym znakiem, ale czy i kiedy to nastąpi?

• Like 1
  • 0
Opublikowano
24 minuty temu, DamianRolnikSkup napisał:

Śmiem twierdzić, ze dostając te 15k to sobie odłożę na ta utylizacje 😂

propozycja umowy, ze sami z utylizują 

Mieliśmy podpisaną umowę wstępną na 30ha, po dostarczeniu tej umowy dwóm różnym kancelarią adwokackim i przesłaniu ich poprawek na umowie firma od roku zamilkła[ogólny zarzut to nierówne traktowanie stron w umowie,pierwszy delikwent u nas już płaci podatek do gminy za 2ha luster, czyli obecnie w najlepszym razie wychodzi na 0]

• 0
Opublikowano

wszystko ładnie pięknie ale to dzierżawa i jak firma ogłosi upadłość czy przejmie to jakaś inna firma "córka" to się zostaje z działką już nie rolną a inwestycyjną i podatek zostaje na waszej głowię jak tam ci przestaną płacić. Dla tego oni nie chcą kupywać działek tylko wolą wydzierżawić i jak wrazie polegną to właściciel działki buli

• 0
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, VonVegans napisał:

Jakaś firma z Łosic Agro Team ? Nie płaci za zboże od żmiw

to prawda OSZUST - AGRO TEAM, w sasiednich wioskach czekają już długo, nawet pojechali w cztery oczy porozmawiać, znajomy słonecznik sprzedał niedość że 30 dni termin to i tak pieniedzy szybko niezobaczy 

https://aleo.com/pl/firma/agro-skup-spolka-z-ograniczona-odpowiedzialnoscia-losice

komentarze

Edytowane przez marulekk
  • Sad 1
  • 0
Opublikowano
1 minutę temu, marulekk napisał:

to prawda OSZUST - AGRO TEAM, w sasiednich wioskach czekają już długo, nawet pojechali w cztery oczy porozmawiać, znajomy słonecznik sprzedał niedość że 30 dni termin to i tak pieniedzy szybko niezobaczy 

A czego sie spdziewaliscie po firmie ktora zarejestrowala sie w cczerwcu 2022 r? w poprzednim roku byla byla podobna sytuacja w ok Losic, ktora opiekowal sie radny z powiatu losickiego

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

Tak po 30 latach zostaniesz z tym i będziesz musiał zutylizować

Tego troszkę mniej bałbym się,

też miałem propozycje i po przeczytaniu umowy, nie będąc prawnikiem stwierdziłem że to ściema. 
byl zapis że firma x zbiera ha do paneli i może w dowolnym momencie ,,odsprzedać” te umowy na dzierżawę firmie y, a ja w dowolnym momencie muszę na wyraźne żądanie firmy x lub y zgodzić się na wpis na hipotekę dla kredytu bankowego, a jeśli się nie zgodzę to ponoszę wszystkie dotychczasowe koszty jakie poniosła firma x czy y. 

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

4 minuty temu, ahten napisał:

A czego sie spdziewaliscie po firmie ktora zarejestrowala sie w cczerwcu 2022 r? w poprzednim roku byla byla podobna sytuacja w ok Losic, ktora opiekowal sie radny z powiatu losickiego

to ta sama firma, przeczytaj komentarz

Edytowane przez marulekk
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
3 minuty temu, przemek28_28 napisał:

Tego troszkę mniej bałbym się,

też miałem propozycje i po przeczytaniu umowy, nie będąc prawnikiem stwierdziłem że to ściema. 
byl zapis że firma x zbiera ha do paneli i może w dowolnym momencie ,,odsprzedać” te umowy na dzierżawę firmie y, a ja w dowolnym momencie muszę na wyraźne żądanie firmy x lub y zgodzić się na wpis na hipotekę dla kredytu bankowego, a jeśli się nie zgodzę to ponoszę wszystkie dotychczasowe koszty jakie poniosła firma x czy y. 

Oszustów i łapaczy umów nie brakuje, ale są uczciwe firmy z którymi można w miarę swobodnie - oczywiście bez przeciągania struny, negocjować i zmieniać warunki umowy 

• 0
Opublikowano
10 godzin temu, ws71 napisał:

Co rozumiesz przez słowo ,,sporo'' bo jeżeli sa prawdziwe dane to oficjalnie się mówi że zdołali wywieźć max 4-5mln ton, czyli blisko 3% rosyjskich zbiorów, czyli w praktyce bez znaczenia

nie czytam na bieżaco notowań z giełd swiatowych ale te 4-5 mln  ton ukrainskiego ziarna to o 5 mln mniej niz byłoby gdyby ukraina to wyeksportowała a rosja swoje ktore i tak im pewnie zostanie do nowych zbiorów .               Wczoraj przeleciałem szybko cennik skupu to zboza były ponad 100 % drozsze niz srednia wieloletnia a srednia  dla zyta wynosi około 580 zł za zyto kons.          a było czy jest 1200 zł 

• 0
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Damianek20 napisał:

razy 40/50t szt nie licząc transportu kołowego, pasuje postawić parę bigów saletry na torach i wiadomo co dalej.... 

Edytowane przez Tigon
  • 0
Opublikowano

W porannym Agrobiznes była  dziś mowa o problemie ze zbożem z Ukrainy. Jednak coś zaczęło się dziać jak zaczęto nagłaśniać problem, zobaczymy co zrobią, wiceminister mówił coś o kaucji na granicy .

• 0
Opublikowano
4 minuty temu, GRZES1545 napisał:

W porannym Agrobiznes była  dziś mowa o problemie ze zbożem z Ukrainy. Jednak coś zaczęło się dziać jak zaczęto nagłaśniać problem, zobaczymy co zrobią, wiceminister mówił coś o kaucji na granicy .

i co ci z tej kaucji - państwo na tym zarobi, a my jeszcze bardziej stracimy, bo kaucję sobie odbiją na cenie

• 0
Opublikowano
43 minuty temu, Tigon napisał:

razy 40/50t szt nie licząc transportu kołowego, pasuje postawić parę bigów saletry na torach i wiadomo co dalej.... 

efekt taki sam ja zawracanie Wisły kijem.

• 0
Opublikowano

szum jest tylko u typowych ziarkowcow. 

większość z jakąkolwiek hodowlą po cichu się cieszy że dzięki upainie ma taniej pasiorek zwierzętom. 

ziarkowcy po piszczą, a wyjdzie Kowalczyk i powie że do nawozów było, i paliwa, i siusia i zdobędzie jeszcze większe poparcie. 

a jak jeszcze dopowie że dzięki temu w sklepie będzie taniej 🙉

• 0
Opublikowano
1 minutę temu, HF86 napisał:

szum jest tylko u typowych ziarkowcow. 

większość z jakąkolwiek hodowlą po cichu się cieszy że dzięki upainie ma taniej pasiorek zwierzętom. 

ziarkowcy po piszczą, a wyjdzie Kowalczyk i powie że do nawozów było, i paliwa, i siusia i zdobędzie jeszcze większe poparcie. 

a jak jeszcze dopowie że dzięki temu w sklepie będzie taniej 🙉

jak ziarkowcy wyciągną na wierzch, że zwierzęta karmi się w Polsce ziarnem pozaklasowym, nie spełniającym żadnych norm i nie mającym badać, to po d*pie dostaną wszyscy, bo inne kraje zaraz zawieszą import od nas mięsa

i wtedy nikt się nie będzie cieszył, takie myślenie jak podałeś jest nie tylko naiwne, ale po prostu bezdennie głupie

• Like 7
  • 0
Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, jahooo napisał:

jak ziarkowcy wyciągną na wierzch, że zwierzęta karmi się w Polsce ziarnem pozaklasowym, nie spełniającym żadnych norm i nie mającym badać, to po d*pie dostaną wszyscy, bo inne kraje zaraz zawieszą import od nas mięsa

i wtedy nikt się nie będzie cieszył, takie myślenie jak podałeś jest nie tylko naiwne, ale po prostu bezdennie głupie

Hodowca, który karmi  swoje zwierzęta jakimś tanim gównem nadającym się tylko do utylizacji powinien mieć dożywotni zakas jakiejkolwiek hodowli.

Szkoda mi prawdziwych rolników zajmujących się hodowlą  bo oni dbają o swoje zwierzęta a często tak bywa że proponowane im ceny za ich produkty nie rekompensują wzrostu cen paszy.

Najlepsze jest to ,że zboża tanieją a pasze idą w górę.

W tamtym roku słyszałem jak pewien właściciel młyna chwalił się że sprzedaje otręby w cenie pszenicy którą kupuje.

Edytowane przez Marek1129
  • Like 2
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Wydaje mi się że będzie zwrot odnośnie zboża z UA.  Idzie zima, zapowiadają mrozy i opady śniegu, transport będzie utrudniony   koszty wzrosną a więc cena powinna powoli się podnosić. UA też ma swoje potrzeby i muszą żywność produkować a nawet jakieś zapasy zrobić bo nie wiadomo jak to z tą wojną u nich będzie. Holdingi będą wywozić ale im kiedyś tez się to ziarko skończy, teraz pchają bo cena jest niezła jak dla nich ale jeszcze chwila i pszenica ichsza będzie już mniej konkurencyjna.

Poza tym święta i będzie przestój w transporcie, kierowcy też chcą odpocząć.

Edytowane przez Michał88
  • Haha 2
  • 0
Opublikowano
15 minut temu, Marek1129 napisał:

Hodowca, który karmi  swoje zwierzęta jakimś tanim gównem nadającym się tylko do utylizacji powinien mieć dożywotni zakas jakiejkolwiek hodowli.

Szkoda mi prawdziwych rolników zajmujących się hodowlą  bo oni dbają o swoje zwierzęta a często tak bywa że proponowane im ceny za ich produkty nie rekompensują wzrostu cen paszy.

Najlepsze jest to ,że zboża tanieją a pasze idą w górę.

Szczególnie w tej hodowli że świnia świnie zjada , aby tylko zyska był .

Wzrost popularności tuczu nakładczego wiąże się z zagrożeniami dla rynku wieprzowiny w Polsce. Należy podkreślić, że źródłem problemu mogą być niedostateczne uregulowania prawne związane z zawieraniem umów z rolnikami o tucz farmerski. Problematyczne są również nieprawidłowe praktyki podatkowe stosowane przez podmioty zlecające tucz nakładczy. Resort rolnictwa powinien dołożyć starań, aby zabezpieczyć interesy rolników. Zleceniodawcy w przypadku tuczu nakładczego są nastawieni na jak największy zysk, co odbywa się kosztem polskich gospodarstw rolnych, które zajmują się hodowlą trzody chlewnej.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v