Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Dostałem w czwartek informację, że do Kruszwicy przyjeżdża sporo aut z ukraińskim rzepakiem.... Więc ten tranzyt to jest ściema. Tak samo jak wszelkie embarga na rosję itp. Z niemiec towary wożą na potęgę, przez Polskę, a później białoruś. Dlatego nikt łukaszenki nie rusza....

• Like 2
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Minister tez powiadał o tym .

Spichlerz Północy za 250 mln zł na bazie magazynów Elewarru

Modernizacja i rozbudowa magazynów produktów rolniczych spółki Elewarr w północnej Polsce ma kosztować 250 mln zł. To ważna inwestycja, która przełoży się na eksport zbóż przez bałtyckie porty - ocenił wicepremier, minister rolnictwa Henryk Kowalczyk.

- To ważne, bo tutaj są duże gospodarstwa towarowe, produkujące wiele zbóż. To ważne ze względu na odległość do portów Morza Bałtyckiego. Inwestycja jest też istotna po to, by Polska pomagała w eksporcie ukraińskim rolnikom - mówił podczas konferencji w Bartoszycach wicepremier Kowalczyk.

Wiceminister aktywów państwowych Andrzej Śliwka powiedział, że w Polsce północno-wschodniej infrastruktura Elewarru była przez lata niedoinwestowana i dlatego potrzebne są nakłady.

POLSKA BĘDZIE TERAZ OGROMNYM  SKŁADEM DLA ZIARNA I NIE TYLKO PORTY PRZEŁADUNKOWE BĘDĄ  JAK BYŁY NA UKRAINIE .

Edytowane przez galan99
  • Like 1
  • 0
Opublikowano
Dnia 18.11.2022 o 10:18, Damianek20 napisał:

Tego typu aluzje kieruj do Dudusia albo komika żydowskiego .

Ja bym im posłał taka sama rakietkę jak oni nam .

5 godzin temu, Damianek20 napisał:

🤣🤣🤣 Już niedługo będziesz większym tylko nie będziesz miał odwagi przyznać mi racji . 

Nie musisz czytać tego co pisze. Mamy wolność słowa a jeżeli tobie wszystko jedno ze przez Ukraińców zginęło dwóch naszych to dla mnie jesteś nie będę mówił kim. Na ich miejscu mógł być każdy z nas kto pojechał z towarem żeby go sprzedać .

Dnia 18.11.2022 o 10:18, Damianek20 napisał:

1. Ktoś taki jak ty, nie jest w stanie mnie obrazić.                                                                                                                                                                                  

2. Twój poziom intelektualny wskazuje, że pisząc to co piszesz, nie jesteś dywersantem, a użytecznym idiotą. Niestety skutek działań obydwóch jest podobny.

3. Prośba do moderatora, by w trosce o poziom forum, temperował "literackie" zapędy różnych tępych cymbałów (vide: pierwszy przytoczony cytat).

• Haha 2
  • 0
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Damianek20 napisał:

Nie ciekawie, u mnie część qq stoi nikt nie kosi podejrzewam że problem ze zbytem 

Niech by kosili jak był zbyt,   a nie czekali nie wiadomo na co  ,  jak masz towar pod dachem to można czekać na cenę  a nie jak stoi na polu , znajomy ma usługę to jeżdził i namawiał to mówili że za mokra że tanieje , teraz będzie droga i sucha.

Edytowane przez Zbyszek3939
  • 0
Opublikowano

Nie znam się zbytnio na kuku , ale akurat z kukurydzą to chyba nie problem jak postoi nawet jeszcze z miesiąc na polu , to na plonie się to chyba nie odbije ? Z drugiej strony dużo ludzi się nakręcało że cena cały czas szła do góry i pewnie niektórzy celowo nawet się wstrzymywali z koszeniem licząc że drożej sprzedadzą . Mając z 500 ton i sprzedać ze 100 drożej to już ładny pieniądz się robi , niestety teraz jest ze 100 taniej , i też ładny pieniądz się zrobił , tyle że w plecy 

• Like 2
  • 0
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, tmk1974 napisał:

1. Ktoś taki jak ty, nie jest w stanie mnie obrazić.                                                                                                                                                                                  

2. Twój poziom intelektualny wskazuje, że pisząc to co piszesz, nie jesteś dywersantem, a użytecznym idiotą. Niestety skutek działań obydwóch jest podobny.

3. Prośba do moderatora, by w trosce o poziom forum, temperował "literackie" zapędy różnych tępych cymbałów (vide: pierwszy przytoczony cytat).

Jeżeli poczułeś się urażony to tylko dlatego że wziąłeś to do siebie nie czujesz się Polakiem tylko kimś innym.

W imię poprawności politycznej ludzie takiego pokroju jak Ty zaprzedali Polskę .

Dzięki podobnym ludziom którzy boją się mówić wprost co myślą jesteśmy dymani przez wszystkich jak leci.

Jeżeli moderator ma już działać to musiał by uczciwie przywołać do porządku większą połowę tego forum.

Pragnę zauważyć że mój poziom inteligencji pozwala ogarnąć różne fakty , domniemania itp. 

To że ktoś zaczął temat o wybuchu i został poderwany przez resztę niestety ale wiąże się z cenami również pszenicy. Bo wiadomo jak zareagowały na to rynki. Całokształt tej wojny i działania rządu w PL jak i na świecie mają wpływ pośredni lub bezpośredni na cenę naszych płodów . 

Więc wybacz kolego ale żyjemy w takich czasach że bez polityki nie ogarniesz ceny płodów rolnych nie ten czas. Ale w końcu to ja jestem ten zły i nie chodzi tobie o moje płacze tylko o to że pojechałem po ukraincach i tylko dlatego żeś się sflustrował. A prawda jest taka że przez nich w rolnictwie będzie coraz gorzej a tacy dywersanci jak Ty świadomie ich wspierają. Nie mogę włazić im w d*pę jak przez nich tracę no przykro mi 🤷

Edytowane przez Damianek20
  • Like 1
  • 0
Opublikowano
1 minutę temu, Damianek20 napisał:

większą połowę

nie istnieje coś takiego...

• 0
Opublikowano
49 minut temu, Zbyszek3939 napisał:

Niech by kosili jak był zbyt,   a nie czekali nie wiadomo na co  ,  jak masz towar pod dachem to można czekać na cenę  a nie jak stoi na polu , znajomy ma usługę to jeżdził i namawiał to mówili że za mokra że tanieje , teraz będzie droga i sucha.

Trudno powiedzieć o co chodzi jednoznacznie. Z sąsiedniej wioski gość woził na gorzelnie bo już nikt nie chce brać teraz. Wcześniej jak nie szedł towar od orków to dużo zboża rzepaku i qq brał jasina z Metelina bo miał limity na UA. Dziś jasina bierze od nich, Hadam to samo, Werbkowice też . Kot zapchany bo to mały skup a ukraincy rozjeżdżają się na dalsze skupy w głąb lubelskiego. W poniedziałek podziwianie po skupach i zobaczymy na ile już spadła 

4 minuty temu, Pafnucy napisał:

nie istnieje coś takiego...

50 proc plus 1 😁

• 0
Opublikowano
21 minut temu, mysza103 napisał:

Nie znam się zbytnio na kuku , ale akurat z kukurydzą to chyba nie problem jak postoi nawet jeszcze z miesiąc na polu , to na plonie się to chyba nie odbije ?

Na jakości tak.

• 0
Opublikowano
8 minut temu, galan99 napisał:

Ruski nie pozwolił przez port , Ukrom wszystko przez Polskę na długi czas .

Dobrze wie że Polaczkom za wciskanie nosa niech gospodarka po d*pie dostanie. Zresztą ma sprzedawać gaz Turcji a ona Europie i jak układ był tak bedzie 

5 godzin temu, Andpol napisał:

Na dworcu PKP zrobili skup qq i magazyn z dworca. Widziałem jak rolnicy tam wożą ale też tiry z UA ale ceny to nie wiem.

Na dworcu PKP w Hrubieszowie ?

• 0
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Damianek20 napisał:

Na dworcu PKP w Hrubieszowie ?

Tak ale tam już dawno dworca nie ma ostatnio sala weselna była nawet tam na weselu byłem.

Edytowane przez Andpol
  • 0
Opublikowano
11 minut temu, jacek1296 napisał:

Na jakości tak.

Miałem w tym roku pierwszy raz 2,5 ha kuku i badana była tylko wilgotność , i z tego co słyszałem to przynajmniej u nas tylko wilgotność badają , 

• 0
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, galan99 napisał:

Ruski nie pozwolił przez port , Ukrom wszystko przez Polskę na długi czas .

A to nie doszli jednak do porozumienia w sprawie exportu przez porty czarnomorskie ? TO pewnie na świecie ceny w górę , a w Polsce cena w dół w skupach  @Wicherek to jak w końcu , dogadali się czy nie , bo nic nie wiem na ten temat po za tym że jeszcze ze 3 -4 dni temu nic nie było ustalone

Edytowane przez mysza103
  • 0
Opublikowano
6 minut temu, Andpol napisał:

Tak ale tam już dawno dworca nie ma ostatnio sala weselna była nawet tam na weselu byłem.

PKS dworzec chyba . Tam niby mają powstać spore silosy .

Skup w rękawy jest jeszcze w Szczebrzeszynie na placu cukrowni albo to jeszcze bodaczow . Tam pchają w rękawy .

• 0
Opublikowano
2 minuty temu, Damianek20 napisał:

PKS dworzec chyba . Tam niby mają powstać spore silosy .

Wiem co piszę przecie w Hrubieszowie mieszkam a dworzec PKS na chwile obecną wyburzony jest.

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, mysza103 napisał:

Miałem w tym roku pierwszy raz 2,5 ha kuku i badana była tylko wilgotność , i z tego co słyszałem to przynajmniej u nas tylko wilgotność badają , 

Przy sprzedaży mokrej tak jest. Z mokrej masz suchą, w której badają DON-y(mykotoksyny).

• 0
Opublikowano
6 godzin temu, Andpol napisał:

Na dworcu PKP zrobili skup qq i magazyn z dworca. Widziałem jak rolnicy tam wożą ale też tiry z UA ale ceny to nie wiem.

Jak ludzie nie wyjdą na ulicę jak za czasów Leppera, i nie pogonią upowców z ziarnem i ,,naszego" ministera rolnictwa to wesoło nie będzie. 

• Like 5
  • 0
Opublikowano

Jak może być dobrze jak nam wycofują środki bo wszystko niby trujące a z drugiej strony przywozi się ze wschodu zboże, rzepak, kuku gdzie wszystko można stosować. Tak samo z zielonym ładem - Europa ma niby zbawić cały świat pod względem dbania o klimat a inne kontynenty które mają o wiele większy wpływ, mają na to wyrąbane 

• Like 6
  • Thanks 3
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v