Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

@dluginmało prawdopodobne, zawsze ktoś bedzie produkować więcej taniej, przykład dawnego ZSRR produkował w najlepszych latach ok 140mln t wszelkich zbóż, teraz Rosja z Ukrainą produkują prawie 190mln t i to przy śmiesznej wydajności na poziomie ok 2,2t/ha, teraz tylko zwiekszenie wydajności o 0,5t/ha powoduje dodatkowe dziesiątki mln t,dlatego miedzy innymi światowe i europejskie koncerny rolno-przemysłowe ładują kasę w tamtejsze rolnictwo , bo europejskie[Unijne] powoli staje się mało konkurencyjne

• Like 1
  • 0
Opublikowano
56 minut temu, witejus napisał:

To skąd taki zalew polskiego rynku ukraińskim zbożem?

Idzie głównie kukurydza. Z tego że mają małe zapotrzebowanie wewnętrzne. Produkują głównie na eksport.

Jak bym miał gromadę towaru a zero twardej waluty też bym sprzedawał gdzie się da.

• 0
Opublikowano
28 minut temu, ws71 napisał:

@dluginmało prawdopodobne, zawsze ktoś bedzie produkować więcej taniej, przykład dawnego ZSRR produkował w najlepszych latach ok 140mln t wszelkich zbóż, teraz Rosja z Ukrainą produkują prawie 190mln t i to przy śmiesznej wydajności na poziomie ok 2,2t/ha, teraz tylko zwiekszenie wydajności o 0,5t/ha powoduje dodatkowe dziesiątki mln t,dlatego miedzy innymi światowe i europejskie koncerny rolno-przemysłowe ładują kasę w tamtejsze rolnictwo , bo europejskie[Unijne] powoli staje się mało konkurencyjne

Teraz właśnie zachód wycofa się z takich dzikich niepewnych krajów. USA już wznawia produkcje wielu komponentów importowanych z Chin, żeby być niezależnym. Myśle że z rolnictwem podobnie by było gdyby nie idioci z UE bo biznesmeni już to zrozumieli.

• 0
Opublikowano (edytowane)

Trzeba powiedzieć jasno kto sprzedał w żniwa ten gość pszenica u nas 1600 rzepak 3200 a teraz jest jak jest  ktoś powie ze  będzie drożej jest to prawdopodobne ale bardziej to że będzie taniej a dla czego bo wszystko tanieje budowlanka staje stal poniżej 5tys gospodarki  zwalniają więc na chwilę obecną nie ma żadnych przesłanek żeby było drożej. Ale zawsze może się coś zakotlowac i jest reset wszystkiego 

Edytowane przez bravo2
  • 0
Opublikowano

Panowie pomimo rekordowych zbiorów w kraju, i nawet przywozu z Ukrainy,  trzeba  pamiętać że zachodnia Europa i południe susza, na tej Ukrainie to na bank na zdrowy rozum o połowę zboża mniej niż rok wcześniej

poza tym jak kraj pozbawiony prądu w 50 %, to będą problemy z transportem, przeładunkiem itd, + zniszczona inna infrastruktura

oczywiście giełdy weryfikują i trzeba się z tym liczyć ale do żniw jeszcze sporo czasu, nie raz było tak że kukurydza drożała ale w sierpniu, oczywiście każdy z nas ma wydatki i wielu było przekonanych że po żniwach zacznie się jazda do góry a tu na razie stagnacja a rozliczać się trzeba, trudno być może na zwyżki trzeba będzie do wiosny poczekać,

tylko przypomnę że już raz tak było jeden sezon wysoki po żniwach w następnym każdy liczył na wzrosty a tu spadki

• 0
  • Root Admin
Opublikowano

Patrzcie jak mocno spadła kukurydza, a co za tym idzie wszystkie zboża. U nas z 950 na 880, pszenica z 1480 na 1360, a jęczmień z 1200 na 1100.

Mam nadzieje ze jak się skończą żniwa kukurydziane to zacznie się ruch do góry. Bo trochę ziarna na magazynie stoi.

• 0
Opublikowano
5 minut temu, pawelek98 napisał:

Panowie pomimo rekordowych zbiorów w kraju, i nawet przywozu z Ukrainy,  trzeba  pamiętać że zachodnia Europa i południe susza, na tej Ukrainie to na bank na zdrowy rozum o połowę zboża mniej niż rok wcześniej

poza tym jak kraj pozbawiony prądu w 50 %, to będą problemy z transportem, przeładunkiem itd, + zniszczona inna infrastruktura

Tak a w Polsce cena kukurydzy zbliża się do ubiegłorocznej ceny.

• 0
Opublikowano
2 minuty temu, witejus napisał:

Tak a w Polsce cena kukurydzy zbliża się do ubiegłorocznej ceny.

no i co z tego wynika? 

nic

dziś jakie ceny będą za pół roku to jak wróżenie z fusów

trzeba było umowy podpisywać

• 0
Opublikowano
13 minut temu, bravo2 napisał:

Trzeba powiedzieć jasno kto sprzedał w żniwa ten gość pszenica u nas 1600 rzepak 3200 a teraz jest jak jest  ktoś powie ze  będzie drożej jest to prawdopodobne ale bardziej to że będzie taniej a dla czego bo wszystko tanieje budowlanka staje stal poniżej 5tys gospodarki  zwalniają więc na chwilę obecną nie ma żadnych przesłanek żeby było drożej. Ale zawsze może się coś zakotlowac i jest reset wszystkiego 

Na chwilę obecną tak, jakbym miał takie ceny na pld-wschodzie to bym sprzedal rzepak i trochę pszenicy, u nas w żniwa rzepak tylko chwilę miał dobrą cenę na początku, ja swoje kosilem ostatni w okolicy..pszenica u nas była 1300-1350netto, teraz gdyby nie te święta to bym sprzedal trochę po 1470netto bo przed wszystkimi świętymi byla taka cena , a tu ten ma wolne tamten i myślę dobra sprzeda się po weekendzie 11.. a tu kuku zjazd o prawie 100. Teraz już mam w nosie, zimno, lodowisko, czekamy na rozpwi sytuacji. W tamtym roku też w tą porę były spore spadki którym uleglem i sprzedalem rzepak. Mam jakieś przeczucie że ruskim też będzie zależeć żeby drożej sprzedawać więc trzeba być dobrej mysli. A z tym że wszystko tanieje No to cóż..  budować się nie każdy musi, ale jeść to chyba wszyscy muszą??

• 0
Opublikowano
8 minut temu, yacenty napisał:

Patrzcie jak mocno spadła kukurydza, a co za tym idzie wszystkie zboża. U nas z 950 na 880, pszenica z 1480 na 1360, a jęczmień z 1200 na 1100.

Mam nadzieje ze jak się skończą żniwa kukurydziane to zacznie się ruch do góry. Bo trochę ziarna na magazynie stoi.

pszenżyto sprzedane 1280, część rzepaku 3000, trochę pszenicy (3 auta) 1500, jęczmień 1300, kukurydza sucha 1350

kupiony azot na przyszły sezon a reszta czeka

kilka razy pisałem że sprzedaż partiami przez cały rok i wyciągamy średnią

a jak was stać na złote strzały to powodzenia

• Like 1
  • 0
  • Root Admin
Opublikowano

ja tez sprzedaje cały rok, po troszeczku. Z tych żniw sprzedałem 15 ton pszenicy i 20 t jęczmienia.
Do kukurydzy nie mam jeszcze infrastruktury to cała pojechała prosto z pola, ale nie mogę narzekać bo poszła po 920-930.
Rzepak tak samo poszedł prosto z pola. Za rzepak kupiłem nawozy i przyczepę.

• Like 2
  • 0
Opublikowano
8 minut temu, pawelek98 napisał:

no i co z tego wynika? 

nic

dziś jakie ceny będą za pół roku to jak wróżenie z fusów

trzeba było umowy podpisywać

Kiedy te umowy podpisywać? W czerwcu jak słońce zabierało plon? Jaka masz gwarancję że wywiążesz się z parametrów i ilości? Jak to wygląda w realu? Pytam bo nigdy nie kontraktowalem. 

• 0
Opublikowano
1 minutę temu, yacenty napisał:

ja tez sprzedaje cały rok, po troszeczku. Z tych żniw sprzedałem 15 ton pszenicy i 20 t jęczmienia.
Do kukurydzy nie mam jeszcze infrastruktury to cała pojechała prosto z pola, ale nie mogę narzekać bo poszła po 920-930.

dokładnie wiadomo że chce się jak najdrożej sprzedać, wszystko drożeje, maszyny  w zabójczym tempie

• 0
Opublikowano
2 minuty temu, yacenty napisał:

I dobrze zrobiłeś. Ja na wiosne miałem kase na jakiś używany opryskiwacz i przyczepe. Teraz ceny w góre+ inflacja to na jedno starczy.

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, ws71 napisał:

Dobrze napisałeś dodam że o to ziemie właśnie toczy się wojna

• 0
Opublikowano
3 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Kiedy te umowy podpisywać? W czerwcu jak słońce zabierało plon? Jaka masz gwarancję że wywiążesz się z parametrów i ilości? Jak to wygląda w realu? Pytam bo nigdy nie kontraktowalem. 

fakt jaką masz gwarancję że do żniw dożyjesz- żadną

w realu to wygląda tak podpiszesz i cena wzrośnie to chodzisz wkurwiony nie podpiszesz a cena spadnie i też chodzisz wkurwiony

a tak na poważnie jak sprzedaje i tak umowę podpisuję z pewnymi parametrami przed odbiorem, po pewnej cenie, odbiór za miesiąc a cena np do góry i co towaru nie wydasz? 

wczoraj np rzepak autko puściłem po 2950 netto umowa podpisana miesiąc temu, w międzyczasie można było po 3200 sprzedać a dziś wiadomo ile

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, JanKrzysztof napisał:

Rozumiem, że wierzysz też w zniszczenie skupu w Przewodowie przez Rosjan?

Skoro dzięki tej wypowiedzi giełdy poszły w dół to coś było na rzeczy, raczej nie gadał by tak żeby taniej sprzedać . Mi wystarczy to że tanieje zboże przez nich. 

A z tym skupem to nie bardzo rozumiem do czego pijesz ? 

Tego typu aluzje kieruj do Dudusia albo komika żydowskiego .

Ja bym im posłał taka sama rakietkę jak oni nam .

• 0
Opublikowano
10 minut temu, Damianek20 napisał:

Skoro dzięki tej wypowiedzi giełdy poszły w dół to coś było na rzeczy, raczej nie gadał by tak żeby taniej sprzedać . Mi wystarczy to że tanieje zboże przez nich. 

A z tym skupem to nie bardzo rozumiem do czego pijesz ? 

Tego typu aluzje kieruj do Dudusia albo komika żydowskiego .

Ja bym im posłał taka sama rakietkę jak oni nam .

Jeden już tu pisał że gdyby była to rakieta dalekiego zasięgu to byłaby dziura na co najmniej 20 m a nie tylko waga rozwalona i przewrócona przyczepa

• 0
Opublikowano
28 minut temu, 6MaaJsTeR9 napisał:

Jeden już tu pisał że gdyby była to rakieta dalekiego zasięgu to byłaby dziura na co najmniej 20 m a nie tylko waga rozwalona i przewrócona przyczepa

To rozwiń myśl ?

Sugerujesz że ktoś podłożył bombę pod wagę ? 

Czy że  rakieta wystrzelona przez ruska jest zła a przez ukrainca dobra ? 

Nie musiała wybuchnąć skoro ja wyłączyli, samą siłą uderzenia i resztki paliwa zrobiły swoje. Zresztą całej prawdy nie powiedzą a zdjęcia dziś pokazane z większego formatu wcale nie zmniejszają wielkości dziury, jest dość spora 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v