Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
13 minut temu, jarecki napisał:

Nie ma gdzie prosiaka kupić czy wszystkie pozgłaszane do dopłat i ciezko bez rejestracji nabyć ?

Po zarejestrowane jechałem 70km do innego województwa,bez kwita nieosiągalne 

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano

Gęsi chyba najtaniej hodować bo zielonką się żywią a znam się trochę na hodowli bo kiedyś drób różny hodowałem a najwrażliwszy to indyk za małego wychować. Po ile w tym sezonie pisklę gęsi kosztowało?

3 minuty temu, soltys48 napisał:

Po zarejestrowane jechałem 70km do innego województwa,bez kwita nieosiągalne 

A to potem można samemu ubić i zjeść?

• 0
Opublikowano
53 minuty temu, marks50 napisał:

Wczoraj azoty podały zysk finansowy za drugi kwartał , był rekordowy .Przyznali także że gaz im podrożał względem poprzedniego roku o 290 % więc nawozy powinny być na poziomie 2000zł a nie jak piszecie 5000 zł za tonę .

Przecież Wam tłumaczę że to nowa forma podatku, skrzętnie zaplanowana jeszcze przed pandemią albo w trakcie, Orleny, banki, Azoty zerżnęli z nas miliardy w marżach a teraz Sasin te kasę do budżetu przeleje tzw. podatkiem od nadzwyczajnych zysków spółek skarbu państwa. Proste i logiczne. 

23 minuty temu, soltys48 napisał:

Instytucja uboju gospodarskiego dalej istnieje

Ale musisz zabezpieczyć hodowlę przed ASF a potem zgłosić i fachowca z uprawnieniami nająć do uboju. Takie prawo obowiązuje. 

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Uziu92 napisał:

a saletra na skaldzie 5500 zł za tonę.... trzeba 4 tony pszenicy na tone saletry , niektórzy tyle z hektara koszą nie nakosza...

1 godzinę temu, jarecki napisał:

nie tylko ukraina , wczoraj sprzedawałem owies  kupił gosc co ma 5 kobył rasa sztumska trzyma je tylko dlatego ze bierze dopłaty do zachowania rasy , tak samo dopłaty do bydła , do pomidorów , a chodzi mi o to ze jak te dopłaty znikną to tego zboza nie bedzie komu kupować skarmianie przeze mnie  zboza przy cenie 1,2  tys za tone  bydłem jest zupełnie nie opłacalne a szczególnie opas HF 

Część tego nie rozumie

• Like 1
  • 0
Opublikowano
13 minut temu, tomek904 napisał:

CENY NETTO DOSTARCZONE Psze 14 1720-1740 Psze 13,5 1680-1690 Psze 12,5 1640-1670 Psze pasz 1520-1540 Kuku 1430-1460 Pszenzyt 1380-1400 Owies 1250-1290 good grains

Polska trochę dużą. Gdzie dostarczone? Wlkp pasza 1550. Polska jak długa i szeroka palą się suszarnie, ruszyło koszenie słonecznika. Niestety to nie taka sprawa prosta jak z kukurydza.

• 0
Opublikowano
32 minuty temu, QuQurydza napisał:

Polska trochę dużą. Gdzie dostarczone? Wlkp pasza 1550. Polska jak długa i szeroka palą się suszarnie, ruszyło koszenie słonecznika. Niestety to nie taka sprawa prosta jak z kukurydza.

słonecznik tez trzeba dosuszać ?

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, HF86 napisał:

nie prawda. 

ziarka nie zabraknie 🤣

zabraknie mleka, mięsa  owoców i warzyw. zabraknie wszystkiego nad czym trzeba się urobic.

Zabraknie patrząc na tutejsze zachwyty, że na bardzo małych dawkach nawozu mają plony rekordowe. W okolicy też takich mamy, siłą rozpędu kilka lat rosło, a potem obraz nędzy i rozpaczy.

• 0
Opublikowano (edytowane)

Holendrzy w Sejmie: Oni po prostu chcą przejąć naszą ziemię .

Goście z Holandii uczestniczyli w czwartkowym posiedzeniu Parlamentarnego Zespołu ds. Rozwoju Gospodarstw Rodzinnych, które było poświęcone m.in. inicjatywom wpływającym na bezpieczeństwo żywnościowe Europy. Holendrzy przedstawili sytuację rolników w ich kraju i wyrazili zaniepokojenie stanem holenderskiej demokracji.

„ Zielony Ład”

Sieta van Kempeima, członek zarządu Farmers Defence Force i prezes European Milk Board, podkreśliła, mówiąc o Polsce, że przedstawiciele rolników holenderskich „znaleźli w Europie przyjaciół, którzy mogą nam pomóc coś zrobić z tym, jak nas traktuje rząd holenderski, który chce nas zmazać z mapy Holandii”.

https://www.tvp.info/61538938/zielony-lad-holenderscy-rolnicy-walcza-o-swoje-prawa

Polska ma się oprzeć zielonemu ? .

Cena pszenicy paszowej była w pewnym czasie  1551 zł brutto .

Edytowane przez galan99
  • 0
Opublikowano
8 minut temu, Bercik92 napisał:

I gdzie jest ta pszenica po 2 tyś za tonę jak co poniektórzy wczesną wiosną mówili? 🤭 🤔

U mnie jest. Jeśli jesteś chętny to i chętnie sprzedam. Nawet z ceny zejdę ze trzy dychy i po 1970 pogonię, żebyś cieszyć się mógł, że nie przepłaciłeś. 

• Haha 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v