Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
12 godzin temu, oregano napisał:

A co mają z siekierami na ruskich lecieć? To nie czasy gdy liczyła się przewaga w liczebności żołnierzy. Dzisiaj liczy się sprzęt, artyleria, czołgi, lotnictwo itd. Ukraina może wysłać milion żołnierzy, ale bez wsparcia ciężkiego sprzętu nic nie zrobią. Ukraina z tego co można wyczytać, ma obecnie około 500-600 tysięcy żołnierzy, tych ludzi trzeba karmić, uzbroić, ubrać i to wszystko kosztuje krocie. 500 tysięcy walczy a reszta próbuje pracować, trzymać gospodarkę żeby nie padła całkiem i próbują zarabiać na swoje życie i prowadzenie kosztownej wojny. To takie trudne do zrozumienia?

Kiedyś im wystarczyły siekiery piły i młotki dzisiaj też niech wrócą do tego 

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, komizmo napisał:

Nie wiem skąd przekonanie o tym,że gdyby sowiet zajął w dwa tygodnie Ukrainę to nie poszedłby dalej. Walczymy z moskalami od 500 lat, a z 300 nas ciemiężą. Jaki powód zatrzymałby ich przed tym żeby zgruzować przynajmniej wschodnią Polskę? Tupali byście nóżkami? Wyruchali by wszystko co by spotkali w każdy otwór,czy ciepłe czy zimne. Zaważyła jedna rzecz, NATO zaczęło wspierać Ukraińców i pokazało, że działa. Przypomnę czego domagał się ławrow, żeby nato spieprzało za Odrę. I nie wyszło. Dlatego teraz rusek jedyne co może to próbować wyjść z tego z twarzą i zachować wschód ukr, a będzie ciężko bo Jankesi wysoko obstawili ich przegraną. Zainwestowali tyle, że musi nastąpić zwrot inwestycji, a może nastąpić tylko jeśli Ukraina i zachód wygra. 

Ja tam do Ukraińców mam neutralne nastawienie, ale ważne że ktoś wreszcie leje się za nas i nie płynie najtańsza w Europie polska juha

Trudno się nie zgodzić. Plan zajęcia Polski a nawet dalej pod Berlin jest w różnych ruskich książkach, nawet rosyjscy studenci się o tym uczą, profesorowie tamtejsi rozprawiają o tym często, to jest głęboko zakorzenione.  Trzeba mieć tego świadomość i to musi wiedzieć każdy Polak! Czy Wam się to podoba czy nie. Ja miałem to szczęście, że jestem w wielu miejscach i dużo rozmawiam z ludźmi, to oczy się otwierają. 

Możecie się spierać, kłócić i wyzywać, ale to wszystko jest im na rękę, łatwo jednak o tym zapomnieć.

Smoleńsk był katastrofą, ale jak to pięknie rusek rozegrał, to aż dziw, taki prezent dostali od nas, niczym nie dało się tak narodu podzielić jak zwyczajnie zatrzymać wrak. Tam nic nie ma, żadnych śladów, żadnych dowodów, ale wystarczy go nie oddawać a my już sobie sami teorię spiskowa  zrobimy. Tak o to śmierć brata wykorzystał największy oszust i koniobijca Polski. Prześcignął w fałszu Tuska. Nam wszystkim krzywdę zrobił.

A co do ruskich to oni planów nie porzucili, nawet u Niemców jeszcze nacjonalizm i faszyzm może się odrodzić, Ukraińcy też bezpieczni nie są, nie można im ufać, ale na jakiś czas od wschodu będziemy mieć spokój. To czas żeby się dobrze przygotować, bo kto wie czy Ukraińcom nie zechce się odzyskać terenów pod Przemyśl. 

Nie nam jednak o tych sprawach rozprawiać, bo od tego są politycy, tylko nam ich dobrze wybrać, a to już za groma w tym kraju nie wychodzi, bo byle Judasz obieca parę groszy i każdy kupiony - głos odda. Oj można by pisać i pisać. 

• Like 3
  • Confused 1
  • 0
Opublikowano
25 minut temu, radeklegia napisał:

Gdzie jest tu jakiś moderator tego forum tu rozmawiamy o cenach zboza a nie o Putinie i Ukrainie i wojnie to nie miejsce na tego typu rozmowy 

kibic legii warszawa??? to tlumaczy ten wpis...

jesli ktos nie rozumie jaki wplyw na ceny -takze pszenicy- ma putin i wojna na ukrainie to co rozumie ??? jak kogos takiego nazwac ??

• Like 2
  • 0
Opublikowano (edytowane)

No właśnie, proś i tłumacz a tu dalej. No waluty nie trzeba pisać, bo wiadomo że nie bitcoiny ale już netto/brutto byłoby fajno. 

Edytowane przez ravoj
  • Like 1
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano

Będzie głodno i drogo, oj będzie. Chyba oleje system i kupie prosiaki, bo za rok skąd wezmę jak wszystko zjedzą. To nie jest ani trochę śmieszne. Żywność może stać się towarem luksusowym, jak na Ukrainie za Hołodomoru. Łatwo taki scenariusz wywołać, bo to już się dzieje. 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, yacenty napisał:

ja dziś 1420 bo potracili za gęstość

1 godzinę temu, jahooo napisał:

to ceny netto czy brutto ??

47 minut temu, ravoj napisał:

No właśnie, proś i tłumacz a tu dalej. No waluty nie trzeba pisać, bo wiadomo że nie bitcoiny ale już netto/brutto byłoby fajno. 

To ani netto, ani brutto- to śednia z 3 dni wilości punktów na indexie WIG20 jest... 😜

• 0
Opublikowano
7 minut temu, ravoj napisał:

Będzie głodno i drogo, oj będzie. Chyba oleje system i kupie prosiaki, bo za rok skąd wezmę jak wszystko zjedzą. To nie jest ani trochę śmieszne. Żywność może stać się towarem luksusowym, jak na Ukrainie za Hołodomoru. Łatwo taki scenariusz wywołać, bo to już się dzieje. 

Ja myślę nad drobiem na wiosnę gęsi kury kaczki.

• 0
Opublikowano
12 minut temu, ravoj napisał:

nie prawda. 

ziarka nie zabraknie 🤣

zabraknie mleka, mięsa  owoców i warzyw. zabraknie wszystkiego nad czym trzeba się urobic.

• 0
Opublikowano

Wczoraj azoty podały zysk finansowy za drugi kwartał , był rekordowy .Przyznali także że gaz im podrożał względem poprzedniego roku o 290 % więc nawozy powinny być na poziomie 2000zł a nie jak piszecie 5000 zł za tonę .

• Like 2
  • 0
Opublikowano
marks50 napisał:

Wczoraj azoty podały zysk finansowy za drugi kwartał , był rekordowy .Przyznali także że gaz im podrożał względem poprzedniego roku o 290 % więc nawozy powinny być na poziomie 2000zł a nie jak piszecie 5000 zł za tonę .

pomoc Ukrainie i wszelkie plusy i dodatki kosztują.

• Like 2
  • 0
Opublikowano (edytowane)

6 minut temu, Uziu92 napisał:

pomoc Ukrainie i wszelkie plusy i dodatki kosztują.

nie tylko ukraina , wczoraj sprzedawałem owies  kupił gosc co ma 5 kobył rasa sztumska trzyma je tylko dlatego ze bierze dopłaty do zachowania rasy , tak samo dopłaty do bydła , do pomidorów , a chodzi mi o to ze jak te dopłaty znikną to tego zboza nie bedzie komu kupować skarmianie przeze mnie  zboza przy cenie 1,2  tys za tone  bydłem jest zupełnie nie opłacalne a szczególnie opas HF 

Edytowane przez jarecki
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
Przed chwilą, jarecki napisał:

nie tylko ukraina , wczoraj sprzedawałem owies  kupił gosc co ma 5 kobył rasa sztumska trzyma je tylko dlatego ze bierze dopłaty do zachowania rasy , tak samo dopłaty do bydła , do pomidorów , a chodzi mi o to ze jak te dopłaty znikną to tego zboza nie bedzie komu kupować skarmianie przeze mnie  zboza przy cenie 1,2  tys za tone  bydłem jest zupełnie nie opłacalne .

Owies z powodzeniem można skarmiać kurami- tyle że bezpiecznie to do 15% zawartości w paszy... Tylko, że kury też tłuką jak opętani bo mimo cen jest gorzej niż 10 lat temu.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v