Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano (edytowane)

Jak by mieli walczyć w naszej sprawie  to bądz  pewny że by się od razu poddali, i ciekawe jak by nas z zachodu  zaatakowali czy by się tak samo nami zajęli jak my nim bo ja uważam że nie . Nie wiem  skąd jesteś  bo ja ze wschodniej  ściany, większość mojej  rodziny że strony matki została wymordowana   10 pażdziernika 1943 r  wieś koło Sahrynia  powiat hrubieszów  przez tych twoich obywateli z ukrainy  tak że daruj  sobie  i nie umoralniaj tu  wszystkich.

Edytowane przez Zbyszek3939
  • Like 7
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano

Oczywiście że tak wystarczy że wprowadzili by obowiązkowe kontrole fitosanitarne i na pozostałości ŚOR  każdej partii zbóż z poza UE i import spadłby praktycznie do 0

• Like 1
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
8 minut temu, Piffpaff napisał:

Jak czytam niektóre posty to mi się scyzoryk otwiera z kieszeni. Typowie Polaczki, bo mi koszty wzrosły a z Ukrainy wiozą i muszę dokładać! Jeśli uważasz że to że pomagamy Ukrainie która walczy na swoim terenie z orkami i giną jej obywatele to jedz jeden z drugim z kalachem na Moskwę ustrzel putina i po problemie. Czego wy ludzie nie rozumiecie? Oni walczą w naszej sprawie, my sobie piszemy spokojnie posty a oni giną, nie wnikam w politykę itp. ale wielu z was którzy psioczą tu na Ukrainę to zachowujecie się jak ruscy cywile przed mobilizacja, popierali wojne a jak przyszło do poboru to spierda...ja Wy też tacy mocni tylko w gębie czy zostawisz swoją rodzinę dzieci rodziców i ziemię po to żeby zginąć? Myślcie trochę ludzie?

Mów za siebie nie za wszystkich bo za mnie nie walczą  ja się z nikim nie kłóciłem by się  bić . Możni wielcy udają że się kłócą na tej wojnie interesy robią a nas zwykłych ludzi wystawiają jako mięso armatnie 

• Like 5
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
32 minuty temu, 6MaaJsTeR9 napisał:

Mów za siebie nie za wszystkich bo za mnie nie walczą  ja się z nikim nie kłóciłem by się  bić . Możni wielcy udają że się kłócą na tej wojnie interesy robią a nas zwykłych ludzi wystawiają jako mięso armatnie 

A ja myślę że i za ciebie i za mnie walczą żeby nie to zapewne putin by już z wojskami stojal na naszej granicy a wtedy masz od północy ruskie ze wschodu prawie ruskie Białorusy i że wschodu też ruskie . A może by pomyślał że wziął Ukrainę cała to wezmę i Polskę Litwę łatwe i estonie bo nikt nic się nie odzywał 

• Like 4
  • Haha 3
  • 0
Opublikowano

tu nie chodzi żeby było drożej tylko żeby nie zaniżali sztucznie cen, teraz ma matifie pszenica prawie 1700 zł a u nas ciężko dostać 1400 i to jeszcze sobie trzeba transport opłacić ale jak przychodzi do zakupu paliwa nawozów itp to mówią że taniej się nie da bo po tyle jest na giełdzie, to jest chore i to najbardziej zabija rolnictwo. 

• Like 7
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, alfa napisał:

A ja myślę że i za ciebie i za mnie walczą żeby nie to zapewne putin by już z wojskami stojal na naszej granicy a wtedy masz od północy ruskie ze wschodu prawie ruskie Białorusy i że wschodu też ruskie . A może by pomyślał że wziął Ukrainę cała to wezmę i Polskę Litwę łatwe i estonie bo nikt nic się nie odzywał 

A ja myślę że ty za dużo słuchasz TFP a za mało myślisz samodzielnie  to tak podobnie jak z COWID

Edytowane przez 6MaaJsTeR9
  • Like 3
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, ws71 napisał:

co do pszenicy to skoro nie jest eksportowana przez polskie to dlaczego na terminalu w Gdańsku są dwie kolejki[ Ukraińcy wjeżdżają poza kolejnością] to od kwietnia przewożą te 50tys ton pszenicy?

a chyba tydzień temu czy dwa tyg . temu tłomaczyłem sytuacje z portami znajdujacymi sie na terenie polski , one nie są zarządzane przez ..........  polskie firmy , cała infrastruktura jest sprzedana . Ale tez jest mozliwosc zakupu ukrainskiego zboza z polskiego portu i wtedy to zboze idzie na inny magazyn , silos w porcie .

• 0
Opublikowano

Zachodzi pytanie czy jak byśmy walczyli z ruskim to ukraińcy by nam pomagali ? Historia pokazuje że by pomagali ale ruskim ,tam mentalnie się nic nie zmieniło i nie walczą o nas czy za nas -po prostu walczą o swoje życie i nikt im w tym nic nie ujmuje ale dlaczego ja mam się do tego dokładać a nie np. francuz ? Ja mam sprzedawać po 1300 a francuz po 1700 . Czy Polska to milijon bo za miliony kocham i cierpię katusze . A na giełdzie zielono pszenica po 354 euro .

• Like 7
  • Thanks 3
  • 0
Opublikowano
Zbyszek3939 napisał:

Jak by mieli walczyć w naszej sprawie  to bądz  pewny że by się od razu poddali, i ciekawe jak by nas z zachodu  zaatakowali czy by się tak samo nami zajęli jak my nim bo ja uważam że nie . Nie wiem  skąd jesteś  bo ja ze wschodniej  ściany, większość mojej  rodziny że strony matki została wymordowana   10 pażdziernika 1943 r  wieś koło Sahrynia  powiat hrubieszów  przez tych twoich obywateli z ukrainy  tak że daruj  sobie  i nie umoralniaj tu  wszystkich.

nie umorlaniam i rozumiem że to co wydarzyło się w Wołyniu i okolicy to zbrodnia ale jakbyś nie zauważył zyjemy trochę w innych czasach. Powiedz mi co byś zrobił jakby Ukraina się poddała a 150tys rosyjskich orków rozpedzonych wkroczyło do Polski i zaczęli mordować twoja wioskę jak w buczy? Zrozum że nie bronie ich bo jak pisałem wcześniej Wołyń to ludobójstwo. Napisz w prost co byś wolał: zapłacić za zboże 200zl na tonie mniej żeby zamknąć się na zero albo dołożyć przez 2 lata aż się uspokoi sytuacja czy mieć wymordowana rodzinę i rosyjskich gralcicieli za oknem?

marks50 napisał:

Zachodzi pytanie czy jak byśmy walczyli z ruskim to ukraińcy by nam pomagali ? Historia pokazuje że by pomagali ale ruskim ,tam mentalnie się nic nie zmieniło i nie walczą o nas czy za nas -po prostu walczą o swoje życie i nikt im w tym nic nie ujmuje ale dlaczego ja mam się do tego dokładać a nie np. francuz ? Ja mam sprzedawać po 1300 a francuz po 1700 . Czy Polska to milijon bo za miliony kocham i cierpię katusze . A na giełdzie zielono pszenica po 354 euro .

A pomysł, co obchodzi zwyklego francuza wojna na Ukrainie jak to jest 2tys km od ich granic? A co interesuje ciebie Syria albo Gruzja jak to jest 2tys km od twojego domu? jak spojrzysz na to co się dzieje na świeci globalnie to zrozumiesz o co chodzi a nie tylko twoje podwórko. Putina nie interesuje twoje podwórko tylko całe kraje. punkt widzenia od punktu siedzenia

• Like 1
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano

6MaaJsTeR9 napisał:

7 minut temu, alfa napisał:

A ja myślę że ty za dużo słuchasz TFP a za mało myślisz samodzielnie  to tak podobnie jak z COWID

wielkich tego świata nie interesuje co ty myślisz ich interesuje żebyś Ty myślał to co oni chcą. chcesz to się buntuj, nie sprzedawaj zboża taniej niż uważasz za słuszne, albo lepiej rzuć rolnictwo i idź pod most bo innych dorabiać nie będziesz, no idź idź... Czy tak sobie popiszesz pomarudzis a i tak nic nie zmienisz?

żebyśmy się dobrze zrozumieli, nie jestem za ukraincami, nie przyjąłem ich do domu, nie organizuje zbiórek z darami itp. Poprostu staram się rozumieć zależności jakie panują na świecie i ile moja osoba znaczy na całym świecie.

masa24 napisał:

kolego do tej buczy i innych iziumow gdzie ruski dokonal ludobojstwa to podchodz ostroznie, bo mnie nic nie zdziwi    ...  to jedno

teraz byly referenda, caly swiat oburzony. Ale czemu media nie wspominaja ze wschod ukrainy jest rosyjskojezyczny i prorosyjski ??   http://l24.lt/pl/swiat/item/371694-mariusz-lewandowski-o-ukrainie-ludzie-sa-mocno-podzieleni-ale-nie-bylo-nienawisci

na wschodzie mówią po rosyjsku bo po rozpadzie ZSRR podzielili granice jak im pasowało a nie tak jak mieszkali ludzie. Po rozpadzie okazało się że np mój dom rodzinny został w Rosji a ja wyprowadziłem się 30km dalej i jestem juz na Ukrainie. Rozumiesz? Ukraina jako państwo ma dopiero 30 parę lat to nawet nie jest jedno pokolenie?

• 0
Opublikowano
22 minuty temu, Piffpaff napisał:

A pomysł, co obchodzi zwyklego francuza wojna na Ukrainie jak to jest 2tys km od ich granic? A co interesuje ciebie Syria albo Gruzja jak to jest 2tys km od twojego domu? jak spojrzysz na to co się dzieje na świeci globalnie to zrozumiesz o co chodzi a nie tylko twoje podwórko. Putina nie interesuje twoje podwórko tylko całe kraje. punkt widzenia od punktu siedzenia

Mnie nie obchodzi ani Syria ani Gruzja  a tym bardziej ukraina , Jesteśmy w NATO i tym różnimy się od ukrainy , z moich podatków opłacane jest NATO i z tąd mam oczekiwać pomocy bo jak nas wystawi NATO to i ukraińcy nie pomogą , to są fakty więc nie ma co zastawiać się ukrainą , a jeszcze mam tracić na cenie zboża by zarobiło parę pośredników na handlu ? Nie ma głupaka .

• Like 3
  • 0
Opublikowano
3 godziny temu, GRZES1545 napisał:

Jak się wszyscy rzucą z wiosny ze sprzedażą bo kasa na nawozy I inne będzie potrzebna, to różnie może być.

Jak ludzie nie wyjdą na ulicę to nic się nie zmieni. Wydawało się że Ruski więcej tych zbóż spali w lecie, a tu jednak zalewają nas tym ziarnem.

Pisałem na tym forum że nic nie będzie palił to byłem wyśmiany. Jest lipa i coś trzeba robić bo może zaraz okazać się że z pola nic nie zarobimy a dołożymy z innej gałęzi. Zresztą bydło w dół, mleko niby w górę ale i wszystko do jego produkcji w górę więcej niż ono. Marnie widzę przyszły sezon. 

Ma może ktoś do sprzedania wysłodki mokre z cukrowni Werbkowice ?

2 godziny temu, mar353 napisał:

Oczywiście że tak wystarczy że wprowadzili by obowiązkowe kontrole fitosanitarne i na pozostałości ŚOR  każdej partii zbóż z poza UE i import spadłby praktycznie do 0

😅 Znajomego żona robi w firmie która handluje kwalifikatem. No i jak zboże nie przechodzi a gość jest kolega prezesa to jest tel i musi przejść 😁 . I tak było by w tym przypadku.

• Like 1
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, Piffpaff napisał:

Jak czytam niektóre posty to mi się scyzoryk otwiera z kieszeni. Typowie Polaczki, bo mi koszty wzrosły a z Ukrainy wiozą i muszę dokładać! Jeśli uważasz że to że pomagamy Ukrainie która walczy na swoim terenie z orkami i giną jej obywatele to jedz jeden z drugim z kalachem na Moskwę ustrzel putina i po problemie. Czego wy ludzie nie rozumiecie? Oni walczą w naszej sprawie, my sobie piszemy spokojnie posty a oni giną, nie wnikam w politykę itp. ale wielu z was którzy psioczą tu na Ukrainę to zachowujecie się jak ruscy cywile przed mobilizacja, popierali wojne a jak przyszło do poboru to spierda...ja Wy też tacy mocni tylko w gębie czy zostawisz swoją rodzinę dzieci rodziców i ziemię po to żeby zginąć? Myślcie trochę ludzie?

Debilu w 1943 upowcy pomagali Niemcom!!!!!. Oni i teraz deklu by cię zabili jakby weszli

• Like 5
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, PAN88 napisał:

Debilu w 1943 upowcy pomagali Niemcom!!!!!. Oni i teraz deklu by cię zabili jakby weszli

czemu tak emocjonalnie?

po co epitety... i po ile ta pszenica?/

Edytowane przez Pafnucy
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, Piffpaff napisał:

A o co chcesz walczyć , ważne żeby przeżyć ,a nie głowe nadstawiać, nie warto

• 0
Opublikowano
9 minut temu, PAN88 napisał:

.ja Wy też tacy mocni tylko w gębie czy zostawisz swoją rodzinę dzieci rodziców i ziemię po to żeby zginąć? Myślcie trochę ludzie?

a Ty? a Ty co wtedy ?

• 0
Opublikowano

Nasi pradziadowie , dziadowie walczyli za nasz kraj aby odzyskać wolność a teraz słyszę i czytam że nie którzy by spie....li aby tylko przeżyć, to jakieś nie porozumienie gdzie ja jestem i w jakim kraju ? nie mieści mi się w głowie.😔

• Like 2
  • 0
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Piffpaff napisał:

Ciekawy jestem Kolegi kto nam będzie tak pomagał jak nie daj Boże u nas dojdzie do wojny. Ja wiem że  trzeba pomagać, ale z głową.

Tym czasem ktoś liczy na wzrosty cen zbóż? Na pewnej stronie można poczytać jak wygląda sytuacja...Polaków nie trzeba wysyłać na wojnę,  wykończą nas w inny sposób bez strzałów .

https://www.facebook.com/groups/884331731672052/permalink/5078601435578373/

30 minut temu, DamianRolnikSkup napisał:

na wschód nie uciekną, a na zachodzie szybciej ich ściągną do mobilizacji, niż my Ukraińców co uciekli 😂 na zachodzie ludzie są wygodni, a Polaka zawsze palcem wskażą

Dian jak pszenżyto płacisz teraz, za całe  auto LRA?

Edytowane przez GRZES1545
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v