Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
16 minut temu, miwigos napisał:

Wyjaśniłem wam jak nie rozumiecie to trudno 

Słuchając glana to szybko szukać miejsce na cmentarzu , bo zabraknie miejsc 

Nowy ład tak cie po d*pie jebnie że poczujesz i nie będziesz w tedy tak powiadał .

• Like 1
  • 0
Opublikowano
14 minut temu, mysza103 napisał:

Co ty piszesz , przecież PO od paru lat już szuka tego planu i jakoś znalażć go nie mogą , przynajmniej nikt tego planu jeszcze nie widział 

Lans , nie lans , ale jednak taka 5 kaczyńskiego bez jego szumu by przeszła od razu , a tak to trochę zamieszania medialnego narobił i piątka przepadła ,  czy chociażby to ukraińskie zboże bez żadnego medialnego szumu , nik by na to nawet nie spojrzał , i jeszcze parę innych rzeczy których zrobił coś na plus też by się znalazło , a to że łapie się różnych rzeczy które też mi nie pasują żeby zaistnieć , na to raczej na dorobku to nic dziwnego , zresztą takie np, posłanki PO  czy słynny poseł który uprawiał slalon gigant na białoruskiej granicy . i tym podobni dostali się do sejmu właśnie tylko i wyłącznie dlatego że robili z siebie pajaców , zresztą czynią to cały czas żeby być gdzie w obiektywie mediów , więc co się dziwisz że taki Kołodziejczak próbuje też zaistnieć , ale przynajmniej nie robi z siebie głupa , bo raczej te kwestie co porusza to są realne problemy ludzi

Wszystko się zgadza, ale w przypadku Kołodziejczaka, to trzeba być  co najmniej "breszczatym na jedno oko", żeby nie zauważyć, że to jedna wielka ściema. Nie dziwi mnie, że to robi, ale dziwi mnie naiwność niektórych rolników, którzy upatrują w nim przywódcy.

• Like 1
  • 0
Opublikowano
2 minuty temu, galan99 napisał:

Nowy ład tak cie po d*pie jebnie że poczujesz i nie będziesz w tedy tak powiadał .

Nie strasz , z przedszkola juz dawno wyszłem , komuna nie dała rady i i to i ład przeżyje , najwyżej dopłat nie będzie

• 0
Opublikowano (edytowane)

Nie straszę tylko przestrzegam przed durniami Unii co mają w planach .

Jak dopłat by miało nie być wiesz jaki by tu był płacz .

Edytowane przez galan99
  • 0
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, miwigos napisał:

Chyba zapowiadali skup , pewnie nie kupili nic bo prywaciaże się wystraszyli i ceny dali dobre jak na żniwa , w moim rejonie interwencja nie była potrzebna , ukraińskiej nie ma, podmiótów skupowych kilka , każdy walczy o klienta żeby zarobić , skupują do 1 w nocy tak długo jak jest kolejka, kto nakosi  o 22 jedzie na skup

Czyli nie potrafisz nic pokazać, czyli nic nie zrobili, bo "chyba zapowiadali skup" to takie infantylne i śmieszne( a nawet żałosne).

Co do firm skupowych: ten młyn do którego sprzedajesz to jest "dobry pisowski" czy, jak piszesz "wasz" (czyli niedobry platformerski)?

Edytowane przez jacek1296
  • 0
Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, mysza103 napisał:

Co ty piszesz , przecież PO od paru lat już szuka tego planu i jakoś znalażć go nie mogą , przynajmniej nikt tego planu jeszcze nie widział 

Ale teraz siedzą i kombinują jak wrócić do władzy, już odpuścili sobie lamenty nad 500+ , ogólnie twierdzą że żadnych wsparć finansowych dla społeczeństwa nie chcą ciąć, ba nawet głośno przedstawili marzenia aby tydzień pracy skrócić do 4 dni, wystarczy obejrzeć ich ostatnie wystąpienia ,ale pewnie ludziska będą rypać po 10 godzin dziennie 🙆‍♂️. Zrobią wszystko dla poparcia a póżniej i tak po staremu. Tyle mojego  OT w temacie, w końcu mamy pisać o cenach i pszenicy do czego zachęcam  🙂

Edytowane przez Pigmei
  • Like 1
  • 0
Opublikowano
7 minut temu, jacek1296 napisał:

Czyli nie potrafisz nic pokazać, czyli nic nie zrobili, bo "chyba zapowiadali skup" to takie infantylne i śmieszne( a nawet żałosne).

Co do firm skupowych: ten młyn do którego sprzedajesz to jest "dobry pisowski" czy, jak piszesz "wasz" (czyli niedobry platformerski)?

Żałosne jest to, że już nawet młyny dzielisz na propisowskie i proplatformerskie. Żenada😂

• 0
Opublikowano
21 minut temu, jacek1296 napisał:

A jak rozróżniesz młyn pisowski od platformowski, ja się nie pytam na skupie czy w sklepie , za kim są sprzedaje gdzie najdrożej ,kupuje gdzie najtaniej

Tak na serio to plityke mam w du..e, 

Ty już jesteś znerwicowny bo PO już nie rządzi nie wiem 6-8 lat, tą i następną kaencje PIS jeszcze porządzi , bo opozycje nie wie jak wygrać i rządzić , nie mają koncepcji, taka jest prawda

• 0
Opublikowano

Ani PiS ani PO to wszystko to szambo tu potrzeba nowej władzy takiej typowo Polskiej która będzie niezależna od obcych wpływów i zjednoczy Polaków 

Ps PiS i PO to zdrajcy i kapusie ja bym na waszym miejscu postawił jednak na ruch który zrobi porządek i wsadzi Tuska i Morawieckiego do więzienia i pod trybunał ale taki prawdziwy tu trzeba Majdanu jak na Ukrainie 

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Panowie PO złe PIS mniejsze zło podobno, po innych jeździcie niedopuszczając   ich do wykazania się skoro jest dobrze to nie narzekać a jak jest zle to wybierać z tego co jest lub może być LEPPERA też tak prześladowano i ośmieszano przecież to konkurencja  

• Like 1
  • 0
Opublikowano
4 godziny temu, miwigos napisał:

Wasze prywatne punkty skupowe by płaciły 1000 bo ponoć miały po tyle pszenice z Ukrainy, a to tylko propaganda żeby zbić cene

To to jest to wyjaśnienie? A gdzie tu działanie rządu? 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, stiopa80 napisał:

A np. ceny skupu w sp. Elewar

To jakie są ceny skupu w Elewar? Odpowiedź - niższe niż u konkurencji ;) 
Np. w Zamościu ZZZ jest własnością ELLEWARu a płaci 20zł brutto więcej za konsumpcję co za płotem prywatny Agrii Plus za paszówkę, także tego ;) 
Werbkowice za konsumpcję już płacą 50zł netto więcej. 
Także raczej ELLERAR w regionie to ceny zaniża ;) 

• 0
Opublikowano
4 minuty temu, galan99 napisał:

Na to się zanosi z wypowiedzi, Ardanowski wypowiadał się dosłownie jaki jest plan w Polsce co do rzepaku .

A ja planuje zwiększyć areał rzepaku względem pszenicy?  Może ten projekt z ograniczeniem bio paliw nie przejdzie?

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

Chyba zapowiadali skup , pewnie nie kupili nic bo prywaciaże się wystraszyli i ceny dali dobre jak na żniwa , w moim rejonie interwencja nie była potrzebna , ukraińskiej nie ma, podmiótów skupowych kilka , każdy walczy o klienta żeby zarobić , skupują do 1 w nocy tak długo jak jest kolejka, kto nakosi  o 22 jedzie na skup

Tu się grubo mylisz ukraińskie jest i jest mieszane z naszym z obecnych żniw, w okolicy są takie proporcje 2  łódki ze wschodu 1 naszego, niektórzy co bardziej strachliwi do dziś żałują że nie kupili w czerwcu ukraińskiej pszenicy, wychodzi na czysto ok 300-400 zł/t po odliczeniu wszelkich kosztów[kuj-pom]

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, Zodiax napisał:

Ani PiS ani PO to wszystko to szambo tu potrzeba nowej władzy takiej typowo Polskiej która będzie niezależna od obcych wpływów i zjednoczy Polaków 

Ps PiS i PO to zdrajcy i kapusie ja bym na waszym miejscu postawił jednak na ruch który zrobi porządek i wsadzi Tuska i Morawieckiego do więzienia i pod trybunał ale taki prawdziwy tu trzeba Majdanu jak na Ukrainie 

A kogo konkretnie masz na myśli pisząc o "nowej władzy takiej typowo Polskiej"? Podaj jakieś  nazwisko, lub nazwę organizacji.  Czy to raczej jednak coś wyimaginowanego?

3 godziny temu, galan99 napisał:

Nie straszę tylko przestrzegam przed durniami Unii co mają w planach .

Jak dopłat by miało nie być wiesz jaki by tu był płacz .

Akurat znaczenie dopłat w ostatnim czasie bardzo znacząco się zmniejszyło. Mówiąc inaczej: zdewaluowały się bardzo istotnie.  Dla rolnika więcej jest strat  z pomysłów euroidiotów, niż korzyści z dopłat.

• 0
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, miwigos napisał:

Ale musicie docenić że gdyby nie rząd to cena pszenicy w żniwa by była duża niższa , zwłaszcza na wschodzie, potraficie tylko krytykować i narzekać jak stare baby, tsoche optymizmu bo piędziesiątki nie dożyjecie

Skupy są pewne wzrostów, stąd duże zainteresowanie ziarnem i oferują bardzo atrakcyjne ceny względem giełdy Euronext (dawny Matif). Tylko naiwni wierzą, że horrendalne ceny energii i nawozów nie pociągną za sobą podwyżek cen płodów rolnych.

Edytowane przez JanKrzysztof
  • 0
Opublikowano
3 godziny temu, miwigos napisał:

A jak rozróżniesz młyn pisowski od platformowski, ja się nie pytam na skupie czy w sklepie , za kim są sprzedaje gdzie najdrożej ,kupuje gdzie najtaniej

Tak na serio to plityke mam w du..e, 

Ty już jesteś znerwicowny bo PO już nie rządzi nie wiem 6-8 lat, tą i następną kaencje PIS jeszcze porządzi , bo opozycje nie wie jak wygrać i rządzić , nie mają koncepcji, taka jest prawda

Ja nie rozróżniam, to Ty napisałeś "wasze prywatne skupy". Co do po, mam ich tam gdzie światło nie dociera. Pokażesz te działania rządu, czy jednak nie? Obawiam się jednak, że nie ma czego pokazywać. Gdybyś politykę miał w d..., nie dogryzałbyś przeciwnikom obecnej władzy. I naprawdę nie mogę pojąć jak ktoś na Twoim poziomie gospodarzenia może popierać tych idiotów.

• 0
Opublikowano

Energia opłaty za nią kolosalne - pociągną koszta bardzo duże koszta , oby tylko było ta energia dla , mleczarni cukrowni i dla ludzi . 

Chleb nie może podrożeć bo będzie dym w Polsce . 

Co może rząd z tym zrobić dasz rękę że rząd nie zaniży  cen na pszenicę ? .

• 0
Opublikowano
4 minuty temu, galan99 napisał:

Wypuści rezerwy pszenicy  na rynek i cena od razu spada .

Wiosną 2020 jak się młynarzom pod dupskiem zapaliło i poprosili Ardanowskiego o sprzedaż pszenicy z Elewarrów, to dziwnym trafem NIC nie dostali. Uratowała ich wtedy ptasia grypa pod Żurominem i miliony sztuk wybitego drobiu.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v