Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
10 godzin temu, 6465 napisał:

Może oni muszą mieć papier od kogo kupują i płacą przelewem. Tu przywożą towar i biorą gotówkę.

Dokładnie. W dużych firmach jest problem z takimi szybkimi akcjami. Najlepiej na tym wyjdą firmy krzaki, różne Januszexy.

• 0
Opublikowano
25 minut temu, Damianek20 napisał:

Chodzą słuchy że młyn w werbkowicach został kupiony przez Ukraińców .

Jasina z metelina podobno jeden silos przeznacza tylko na rzepak  bo mu zboże i qq z Ukrainy 

Młyn w Werbkowicach to nadaje się tylko na złom. Szybciej jakieś silosy tam wybudują.

A z Jasiną słyszałem, że jest zasypany kukurydzą

• 0
Opublikowano
1 minutę temu, Marek123456 napisał:

Młyn w Werbkowicach to nadaje się tylko na złom. Szybciej jakieś silosy tam wybudują.

A z Jasiną słyszałem, że jest zasypany kukurydzą

Nie wykluczone że będą stawiać silosy miejsce jest.  Tory blisko więc logistycznie idealne miejsce. 

Bieda zapowiada się i to okropna , ludzie szykują magazynu na rzepak i zboże tylko czy będą w stanie przechować pod względem wilgotności i finansowej tak jak wszystko drogie. Coraz więcej osób rezygnuje z inwestycji zarówno mali jak i tacy co mają po 100 h. 

Nawozy do tego pogłoski że Ukrainkę można kupić po 500 zł plus transport rozwala każdemu system. Do tego oficjalne info od MR że rolnicy muszą się liczyć z tym że co roku będzie coraz więcej zboża ściągane z Ukrainy do Polski. Jawnie i w prosty mówią że nas wykończą zielonym ładem a do tego syf z ukrainy sprawi że sami porzucimy uprawę bo nie zapnie się zysk .

• 0
Opublikowano
11 godzin temu, miwigos napisał:

To czemu duże mieszalnie płacą po 1300, skoro jest taka tania ,chyba bez  białka

Rzeczywiście płacą czy tylko w cennikach piszą? bo słyszałem że cena w cenniku a cena rzeczywista to dwie różne ceny.

• 0
Opublikowano
38 minut temu, Damianek20 napisał:

Chodzą słuchy że młyn w werbkowicach został kupiony przez Ukraińców .

Jasina z metelina podobno jeden silos przeznacza tylko na rzepak  bo mu zboże i qq z Ukrainy 

Nie opłaca mu się rzepaku skupować hehe woli pszenice za 300 czy tam 400 i zarobić około 2k

• 0
Opublikowano
7 minut temu, Damianek20 napisał:

Nie wykluczone że będą stawiać silosy miejsce jest.  Tory blisko więc logistycznie idealne miejsce. 

Bieda zapowiada się i to okropna , ludzie szykują magazynu na rzepak i zboże tylko czy będą w stanie przechować pod względem wilgotności i finansowej tak jak wszystko drogie. Coraz więcej osób rezygnuje z inwestycji zarówno mali jak i tacy co mają po 100 h. 

Nawozy do tego pogłoski że Ukrainkę można kupić po 500 zł plus transport rozwala każdemu system. Do tego oficjalne info od MR że rolnicy muszą się liczyć z tym że co roku będzie coraz więcej zboża ściągane z Ukrainy do Polski. Jawnie i w prosty mówią że nas wykończą zielonym ładem a do tego syf z ukrainy sprawi że sami porzucimy uprawę bo nie zapnie się zysk .

Jak tak dalej będzie jak jest teraz to nikt nie będzie miał gospodarstw jeszcze ci co mają dzierżawy 2 tys np to już wogole zobaczymy co będzie za parę lat 

• 0
Opublikowano

a może zamiast zasiać lepiej kupić ukraińskie ziarno ????????

5 ton pszenicy po 800 =4000 przecież zasiać drożej wyjdzie , jak bym miał gotówke sam bym kupił

to że to ziarno z ukrainy kupują to wcale być może żle nie robią , my za dużo nie wiemy odnośnie władka , jak się wkó...rwi i zakręci wszystkie kurki  to do pyska rzeczywiście za 2 lata nie będzie co włożyć

• 0
Opublikowano

dokładnie jak ktoś kupi za 800 w żniwa to taniej niż je siać i nawozić drogimi nawozami , teraz handel to czysty biznes szczególnej jak ktoś z Ukrainy przywiezie

• Like 1
  • 0
Opublikowano
3 minuty temu, DamianRolnikSkup napisał:

gorzej jak kupisz ziarko i trafisz na salmonelle czy inną substancję które wykluczy Ci całość paszy w magazynie.

Kto nie ryzykuje to nie pije szampana. Salmonella to temat rzeka w polskim przetwórstwie. Powiem tyle, że Salmonelli tam gdzie są dobre układy to nie ma.

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, rolnik039 napisał:

Jak tak dalej będzie jak jest teraz to nikt nie będzie miał gospodarstw jeszcze ci co mają dzierżawy 2 tys np to już wogole zobaczymy co będzie za parę lat 

Jak jakiś czas temu wspomniałem co stryj wuj mówił mi ze Śląska dużo lat wstecz  jaki mają plan i że ma być w Polsce zniszczone  rolnictwo i tereny zalesione to śmiech tutaj wybuchł 

• 0
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Damianek20 napisał:

Jak jakiś czas temu wspomniałem co stryj wuj mówił mi ze Śląska dużo lat wstecz  jaki mają plan i że ma być w Polsce zniszczone  rolnictwo i tereny zalesione to śmiech tutaj wybuchł 

I tak pewnie będzie przeciez jak pszenica będzie niech te 1000 w żniwa to jest to 4tony pszenicy 1t saletry 

Edytowane przez rolnik039
  • 0
Opublikowano
25 minut temu, Damianek20 napisał:

To już gadali od początku lat 90. Jak do Unii wchodziliśmy również. Chociaż u nas lokalnie nieużytków ubyło i to sporo, praktycznie do zera. Zawsze gdy jakiś kryzys wybucha to ludzie głoszą, że to spisek mający nas zniszczyć. Zaś zawsze jakoś to się rozwiązuje. 

• Like 1
  • 0
Opublikowano

rusek nie odpuści i ta woja jeszcze potrwa że dwa lata, widać że to Europa ma teraz problem przez sankcję a Rosja ile zarabiała tyle zarabia, rubel mocniejszy niż przed wojną, szkoda zwykłych ludzie ale Ukraina już de facto nie istnieje.

• Like 2
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Leszy napisał:

To już gadali od początku lat 90. Jak do Unii wchodziliśmy również. Chociaż u nas lokalnie nieużytków ubyło i to sporo, praktycznie do zera. Zawsze gdy jakiś kryzys wybucha to ludzie głoszą, że to spisek mający nas zniszczyć. Zaś zawsze jakoś to się rozwiązuje. 

No powiem ci że takiego spisku na taką skalę jeszcze nie było 

1 godzinę temu, rolnik039 napisał:

I tak pewnie będzie przeciez jak pszenica będzie niech te 1000 w żniwa to jest to 4tony pszenicy 1t saletry 

I ponad 4 tony na npk 

A gdzie paliwo i reszta ?

• 0
Opublikowano (edytowane)

teraz to tylko cztery tony bo gaz zdrożał 200% od 10 czerwca a saletra tylko 600 zł, poza tym gdzieś czytałem żę wgl mają wstrzymać produkcje bo nikt nie będzie kupował po 6k koła.

Edytowane przez Tigon
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v