Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, Zefir napisał:

Wierzyć mi się nie chcę u mnie z dzierżawy  z 1,5 % od wziecia do prawie 4 % w ciągu 8 lat więc bajki opowiadasz albo była z raz siana kukurydza lub okopowe 

Mówimyo klasach od 4a do 5 żeby była jasność w ciągu 8 lat zwiększyć próchnicę o ponad 100%, to ewenement na skalę przełomu w agrotechnice, bo wszelkie prace naukowe mówią o 0,1  rocznie wczasie intensywnej produkcji za sukces, wszelkie bilanse mówią o niewielkim wyjściu na + w przypadku produkcji zbożowej i to jest  przeważnie 2 miejsce po przecinku

• Like 3
  • 0
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Bartek933 napisał:

Pierwsze słyszę o tym a sam dzierżawie i znam innych dzierżawców bez tego obowiązku 

Ile masz ha? bo ja piszę o 250ha dzierżawy , szwagier ma od zeszłego roku i też ma taki obowiązek po 5 latach,   tak jak tu ktoś napisał w razie istotnych spadków parametrów następuje z automatu rozwiązanie umowy z winy dzierżawcy

1 godzinę temu, masa24 napisał:

dokladnie,  jakies dobre bajki  z krainy andersena

Śmieszą mnie ludzie ,którzy mają mniemanie o sobie że zjedli wszystkie rozumy i mają mniemanie o własnej wszechwiedzy i nieomylności, niestety ale w tym temacie wyszedłeś na kompletnego ignoranta

Edytowane przez ws71
  • Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Obecnie mam 100 ha dzierzawy , znam dzierżawców po 300 ha i żaden nie ma takiego obowiazku . Nie wyobrażam sobie rozwiązania umowy dzierzawy z czynszem 2-3 t za to ze się parametry pogorszyły .

Mnie śmieszą ludzie którzy wiedze czerpią z opowieści innych 

Edytowane przez masa24
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano

tzn że kowr jest głupi i działa na szkodę państwa. z resztą nie od dziś tam patologia. 

na państwowych gruntach ornych jakieś orzechy, czy wierzba energetyczna 🤦‍♂️

• 0
Opublikowano

Patologia jest od lat , ustawiane przetargi , czynsze w ilosci 100 kg pszenicy za 8 ha, obniżanie czynszu po przetargu . Ja takie rzeczy widziałem na oczy , dlatego pytam o badanie gleby bo nie spotkałem się z czymś takim . Nazywa mnie ignorantem osoba która nie miała ani hektara dzierzawy z kowr a opowiadała znajoma 

• 0
Opublikowano
1 minutę temu, masa24 napisał:

Patologia jest od lat , ustawiane przetargi , czynsze w ilosci 100 kg pszenicy za 8 ha, obniżanie czynszu po przetargu . Ja takie rzeczy widziałem na oczy , dlatego pytam o badanie gleby bo nie spotkałem się z czymś takim . Nazywa mnie ignorantem osoba która nie miała ani hektara dzierzawy z kowr a opowiadała znajoma 

Jeżeli masz wiedzę o ustawianych przetargach, przestępstwach a nie zgłosiłeś ich do odpowiednich organów scigania to podlegasz egzekucji karnej

• Haha 1
  • 0
Opublikowano
2 minuty temu, Mateusz1q napisał:

Jeżeli masz wiedzę o ustawianych przetargach, przestępstwach a nie zgłosiłeś ich do odpowiednich organów scigania to podlegasz egzekucji karnej

haha dobre żarty w jakim Ty świecie żyjesz myślisz że organy ściągania ściągają przestępców ?? im więcej ukradniesz Ty bardziej niewinny jesteś, tylko pamiętaj nigdy nie kradnij mało bo za batonika to wsadzają do więzienia 

• Like 3
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, Marl napisał:

Cukier na jesień mocno podrożeje. Już dawno pisano o tym na portalach ekonomicznych. Jakie przyczyny: -mały import cukru z trzciny, -wzrost ceny kontraktacji burakow -mega duzy wzrost ceny prądu dla przemysłu. Na początku czerwca w biedronce był po 3.22 zł/kg.

Tak tak, dokładnie jak z trzodą, zakłady mają zawsze mało, to samo cukrownie.

1 minutę temu, jan88 napisał:

haha dobre żarty w jakim Ty świecie żyjesz myślisz że organy ściągania ściągają przestępców ?? im więcej ukradniesz Ty bardziej niewinny jesteś, tylko pamiętaj nigdy nie kradnij mało bo za batonika to wsadzają do więzienia 

2 minuty temu, jan88 napisał:

Za 1,30 zł dokładnie, za miliony nie karzą wcale.

https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2022-07-01/ukradla-130-zl-29-letniej-kobiecie-grozi-10-lat-wiezienia/

• 0
Opublikowano
13 minut temu, Mateusz1q napisał:

Tak ? A znasz takie powiedzenie ręka rękę myje? Tak to działa. 

• 0
Opublikowano
komizmo napisał:

Ja mam lepiej bo badania do kowr co rok, jak nie zrobię to zrobią sami na mój koszt

Skoro masz badania co roku, to pewnie jest inny chętny na tą dzialke/pole... :/

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, adamn999 napisał:

przy dzierżawach z kowr jest to wymagane, aby nie wyciągnąć im z ziemi wszystkiego i potem zwinąć manatki

A kto pobiera próby z gleby? Pracownik kowr czy rolnik ma dostarczyć wynik badania. Pytam z ciekawości 

• 0
Opublikowano
54 minuty temu, masa24 napisał:

Obecnie mam 100 ha dzierzawy , znam dzierżawców po 300 ha i żaden nie ma takiego obowiazku . Nie wyobrażam sobie rozwiązania umowy dzierzawy z czynszem 2-3 t za to ze się parametry pogorszyły .

Mnie śmieszą ludzie którzy wiedze czerpią z opowieści innych 

Dalej brniesz w temat o którym masz bardziej niż mgliste pojęcie i stajesz się coraz bardziej śmieszny, wchodza tu w grę tzw przetargi ograniczone ,  tam czynsz z góry jest ustalony przez Kowr np u nas ostatnio było 2,5t czynszu za 14 ha i w takich umowach występują zapisy o badaniu gleby, wyżej wymieniona znajoma płaci czynsz w wysokości 4q pszenicy  za/ha, szwagier  9q za 3 ha także trochę pokory, to że Ty z takim czymś nie miałeś do czynienia to nie znaczy że takie coś nie istnieje

@gregory81 u nas rolnik jest zobowiązany dostarczyć wyniki badań do KOWR-u w określonym przez nich terminie

• 0
Opublikowano
4 minuty temu, ws71 napisał:

Dalej brniesz w temat o którym masz bardziej niż mgliste pojęcie i stajesz się coraz bardziej śmieszny, wchodza tu w grę tzw przetargi ograniczone ,  tam czynsz z góry jest ustalony przez Kowr np u nas ostatnio było 2,5t czynszu za 14 ha i w takich umowach występują zapisy o badaniu gleby, wyżej wymieniona znajoma płaci czynsz w wysokości 4q pszenicy  za/ha, szwagier  9q za 3 ha także trochę pokory, to że Ty z takim czymś nie miałeś do czynienia to nie znaczy że takie coś nie istnieje

@gregory81 u nas rolnik jest zobowiązany dostarczyć wyniki badań do KOWR-u w określonym przez nich terminie

Dobry jesteś bajkopisarz . Przetargi ograniczone są po z góry ustalonym czynszu który jest korzystny , zgadza się . Ale są to stawki ustalone według powszechnie obowiązujących przy wyliczaniu czynszu wyjściowego i nie jest to 2,5 tony za 14 ha 😊

Przetarg ograniczony przeważnie ustalony jest dla tego który wie ze wygra 😊

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Odnośnie badań gleby może być taki obowiązek. Jest w skali kraju 17 czy 18 Oddziałów Terenowych. I każdy interpretuje dany przepis po swojemu bo nie ma szczegółowych wytycznych. Przykładem może być rejestracja pojazdów w jednym powiecie da się coś zarejestrować a w sąsiednim jest problem 

• 0
Opublikowano
5 minut temu, masa24 napisał:

Dobry jesteś bajkopisarz . Przetargi ograniczone są po z góry ustalonym czynszu który jest korzystny , zgadza się . Ale są to stawki ustalone według powszechnie obowiązujących przy wyliczaniu czynszu wyjściowego i nie jest to 2,5 tony za 14 ha 😊

Przetarg ograniczony przeważnie ustalony jest dla tego który wie ze wygra 😊

W jaki sposób można określić przy przetargu ograniczonym kto wygra [dalej brniesz w temat o którym w ogóle nie masz pojęcia na co dałeś przykład powyższym postem[ tam się liczą takie duperele jak wiek, wielkość produkcji zwierzęcej,odległość od działek, obszar dotychczasowy gosp, tam jest wszystko punktowane, u nas decydują setne punktu,  , przy tego typu przetargach w zeszłym roku średnia dla podzielonych działek wyszła od 2q-do 4q/ha , tylko nie napisz że to niemożliwe ,bo dyskutujesz z uczestnikiem takich przetargów

• 0
Opublikowano

Nie mówię ze nie ma , nie spotkałem się z tym ale z tego co tu piszą osoby maja taki obowiązek . Bardziej interesuja mnie sankcje za niewywiązanie się bo przy czynszach 2-3 t wątpię żeby kowr rozwiązywał umowy . Bardziej deberwuje mnie nazywanie ignorantem przez kogos kto temat przetargów umow zna z opowieści 

1 minutę temu, ws71 napisał:

W jaki sposób można określić przy przetargu ograniczonym kto wygra [dalej brniesz w temat o którym w ogóle nie masz pojęcia na co dałeś przykład powyższym postem[ tam się liczą takie duperele jak wiek, wielkość produkcji zwierzęcej,odległość od działek, obszar dotychczasowy gosp, tam jest wszystko punktowane, u nas decydują setne punktu,  , przy tego typu przetargach w zeszłym roku średnia dla podzielonych działek wyszła od 2q-do 4q/ha , tylko nie napisz że to niemożliwe ,bo dyskutujesz z uczestnikiem takich przetargów

A tak to ze 95 % przetargów jest w firmie licytacji . Przetargu ofertowe to rzadkość . Są organizowane na wniosek izby rolniczej a ona nie popiera wniosku zwykłego rolnika😊 popiera wniosek znajomka który wie ze ma szanse wygrać bo np ma działkę obok , mieszka w pobliżu działki + hodowla zwierzęca . Tak to się odbywa.m w moich okolicach 

• 0
Opublikowano
6 minut temu, masa24 napisał:

Nie mówię ze nie ma , nie spotkałem się z tym ale z tego co tu piszą osoby maja taki obowiązek . Bardziej interesuja mnie sankcje za niewywiązanie się bo przy czynszach 2-3 t wątpię żeby kowr rozwiązywał umowy . Bardziej deberwuje mnie nazywanie ignorantem przez kogos kto temat przetargów umow zna z opowieści 

A tak to ze 95 % przetargów jest w firmie licytacji . Przetargu ofertowe to rzadkość . Są organizowane na wniosek izby rolniczej a ona nie popiera wniosku zwykłego rolnika😊 popiera wniosek znajomka który wie ze ma szanse wygrać bo np ma działkę obok , mieszka w pobliżu działki + hodowla zwierzęca . Tak to się odbywa.m w moich okolicach 

U nas setki ha poszło tylko w trybie takim jak powyżej opisałem ,to Ty zacząłeś określać swoich adwersarzy mianem bajkopisarzy, nie mając do końca pojęcia o rzeczywistości

• 0
Opublikowano
5 godzin temu, Bartek933 napisał:

Pierwsze słyszę o tym a sam dzierżawie i znam innych dzierżawców bez tego obowiązku 

U nas na zachodzie wcześniej nie było takich zapisów a od 2019r po przedłużeniu umowy mam że na żądanie kowr mam przedstawić badania gleby. 

• 0
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, masa24 napisał:

Kolego widzisz co najwyżej koniec własnej gminy i przenosisz to  na cały kraj.  Jak nie masz pojęcia za ile można dzierżawić ziemie to tu masz warunki i najniższa wartością jest 0,9 dt za hektar fakt ze za 6 klasy ziemie ale można.

Żebyś wiedział o czym rozmawiamy podrzucam link.

https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/sposob-ustalania-wysokosci-czynszu-dzierzawnego-w-umowach-dzierzawy-18333150

Co do dzierżaw może u ciebie 95% to licytacje ale w innych stronach to może być większość ofertowych   . I znów żebyś wiedział o czym rozmawiamy podsyłam poglądowy link. 

https://www.kowr.gov.pl/nieruchomosci/harmonogramy/ot-szczecin

Możesz się tez zapoznać z cena czynszu za hektary i też zobaczysz że nie są to jakieś wielkie liczby.    To ze w twojej okolicy rolnicy pozwalają załatwiać przedstawicielom izb załatwiać własne interesy to wasza sprawa. 

Dodam że w naszych stronach też od jakiegoś czasu obowiązuje w umowie punkt dotyczący robienia badan i nie muszę mówić ze ma to znajomy znajomego mojego przyjaciela smoka wawelskiego bo sam posiadam taki zapis w umowie.

Edytowane przez NieMadry
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v