Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, JanKrzysztof napisał:

WIększość zboża z Ukrainy najprawdpodoobniej została wywieziona przed inwazją ruskich. Jak im spalą obecnie rosnące zboże to będą mieli głód i czeka nas kolejna fala migracji z UA. Sianie tam czegoś innego niż słonecznik, kukurydza, soja to finansowe samobójstwo.

Sam Cargill ma co najmniej kilka mln ton pszenicy na terenie Ukrainy, podaj chociaż jeden przykład w których ucierpiały przedsiębiorstwa rolne zachodnich koncernów

• 0
Opublikowano

No ty wyjechałeś z teorią jakby całą gospodarka się wokół rolnictwa kręciła jakbyś nigdy w świecie nigdzie nie był. to ci delikatnie wytłumaczyłem że rząd ma to w d*pie i z ich punktu widzenia czym tańsze żarcie tym lepiej.

• 0
Opublikowano
7 minut temu, jahooo napisał:

Trzynastka, czternastka , deputat węglowy, wczesniejsza emerytura - mam dalej wymieniac zalety pracy w górnictwie ??

Tu nie jest problem z górnikami ,,dołowymi'' bo im się faktycznie to wszystko należy na 3 pracujących na dole przypada 7 ,,górników'' tylko z nazwy

• Like 1
  • 0
Opublikowano

I to jest problem polityków. Tak samo jak wszystkie XXX+, naste emerytury itp. Idzie kryzys i trzeba zaciskać pasa w budżecie, bo drukowaniem pustych pieniędzy nikt niczego jeszcze nie osiągnął

U minie proponują za pszenicę paszową  podobno 1300 brutto, może ktoś potwierdzić ?

• 0
Opublikowano (edytowane)

W agropierdołach Kowalczyk z wojciechowskim zatroskani eksportem ukrowskiego ziarna i podwojenie przepustowości żeby głodu na świecie nie było i nawet ani słowa że to odbije nam się czkawką z cenami.

Edytowane przez Andpol
  • Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

To czy Ukraina wiele zbierze to się okaże. A to że teraz chce sprzedać co ma to chyba oczywiste. Mapy się nie oszuka . Większość skierują na Bałtyk . Ale to zboże z Ukrainy jak nie wyjedzie to jest kilka mln zagłodzonych ludzi i pewnie kilkadziesiąt mln emigrantów pod granicami Europy, bo raczej do ruskiego dobrobytu się nie garna. Ale widzę że parę stówek na tonie ważniejsze.

Edytowane przez PawelWlkp
  • Like 1
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
4 minuty temu, Andpol napisał:

W agropierdołach Kowalczyk z wojciechowskim zatroskani eksportem ukrowskiego ziarna i podwojenie przepustowości żeby głodu na świecie nie było i nawet ani słowa że to odbije nam się czkawką z cenami.

Dzięki temu że na Ukrainie wojna i nie szło zboże na świat to ty miałeś takie ceny....trzeba było przewidzieć że przed żniwami coś z tym zbożem trzeba będzie zrobić...

• 0
Opublikowano
11 minut temu, ws71 napisał:

Sam Cargill ma co najmniej kilka mln ton pszenicy na terenie Ukrainy, podaj chociaż jeden przykład w których ucierpiały przedsiębiorstwa rolne zachodnich koncernów

Cargillowi włos z głowy nie spadnie, to oczywiste, ale na polach zwykłych Ukraińców pszenica będzie się palić. Obrazki pokazywane w telewizji rozgrzeją wyobraźnię wielu i będzie panika... Wtedy właśnie korporacje typu Cargill ruszą na "pomoc".

• 0
Opublikowano
53 minuty temu, PawelWlkp napisał:

No ty wyjechałeś z teorią jakby całą gospodarka się wokół rolnictwa kręciła jakbyś nigdy w świecie nigdzie nie był. to ci delikatnie wytłumaczyłem że rząd ma to w d*pie i z ich punktu widzenia czym tańsze żarcie tym lepiej.

No coś chyba nie tak skoro wyciągnàleś pierwszy wniosek, że uważam iż gospodarka tylko wokół rolnictwa się kręci.

I drugi wniosek, że czujesz się kompetentny by mi tłumaczyć, mając mnie za głupka, iż rząd ma w nosie mnie i wszystkich rolników.

Nie wiem dlaczego nie wyczytałeś tego z pierwszego mojego postu.

43 minuty temu, bop23 napisał:

Dzięki temu że na Ukrainie wojna i nie szło zboże na świat to ty miałeś takie ceny....trzeba było przewidzieć że przed żniwami coś z tym zbożem trzeba będzie zrobić...

To jeszcze trzeba było przewidzieć i w 2020 nakupić nawozów na 15 lat. Bo koszty zostaną z nami. A ceny płodów zjadą 

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, ws71 napisał:

Tu nie jest problem z górnikami ,,dołowymi'' bo im się faktycznie to wszystko należy na 3 pracujących na dole przypada 7 ,,górników'' tylko z nazwy

A nasz torfiarze (czytaj brunatni) mają te same co na Śląsku a kopią tylko wielką dziurę 🙆‍♂️

1 godzinę temu, Andpol napisał:

56 minut temu, przybyslawice5211 napisał:

A wczoraj tusk mówił ze po drodze przez Polskę te ziarno zostaje w Polsce i wpływa ujemnie na ceny dla polskich rolników  

A teraz to już nie wiadomo kogo słuchać , wszyscy pier**lą a nas mają w d...

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał:

W głosowaniu promile, to fakt, ale w konsumpcji i napędzaniu gospodarki już jesteśmy konkretnym ogniwem.

Spadnie sprzedaż paliw nawozów maszyn, części i innych.

Spadną wpływy z podatków, kogoś w sklepie się zwolni bo obrotu brak, pójdzie do mopsu bo brak na wykarmienie rodziny.

Nie kupimy mebli, wczasów. Znowu ktoś straci pieniądze,  pracę...itd. i znowu .niejsze wpływy do budżetu...

No ale tego nie widzą i pewnie nie zobaczą bo rolnik to wrzód na tyłku napędzający inflację

No konkretne ogniwo.  Nic nie spadnie przez to czy pszenica będzie parę stówek tańsza oprócz ceny mąki. I kupisz paliwo na przyszły sezon i wszystko co potrzeba bo od tego zależy czy w przyszłym sezonie cokolwiek zarobisz.

A jak stanieje mąka to  wtedy piekarze i handel zrobią większy zysk bo w spadek cen pieczywa raczej nikt nie wierzy. Zapłacą od tego żywy podatek w wysokości 25 % a za resztę zrobią to co pisałeś. Pytanie do ciebie. Co wybierze jakikolwiek rząd? 

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, przybyslawice5211 napisał:

A wczoraj tusk mówił ze po drodze przez Polskę te ziarno zostaje w Polsce i wpływa ujemnie na ceny dla polskich rolników  

Na cenę wpływa podaż, no i spekulacje. Jak rolnicy się wystraszą i ruszą sprzedawać resztę zapasów to ceny będą mogły być mniejsze. 

• 0
Opublikowano
9 minut temu, PawelWlkp napisał:

No konkretne ogniwo.  Nic nie spadnie przez to czy pszenica będzie parę stówek tańsza oprócz ceny mąki. I kupisz paliwo na przyszły sezon i wszystko co potrzeba bo od tego zależy czy w przyszłym sezonie cokolwiek zarobisz.

A jak stanieje mąka to  wtedy piekarze i handel zrobią większy zysk bo w spadek cen pieczywa raczej nikt nie wierzy. Zapłacą od tego żywy podatek w wysokości 25 % a za resztę zrobią to co pisałeś. Pytanie do ciebie. Co wybierze jakikolwiek rząd? 

Nie wiem o co ci chodzi, dlaczego próbujesz zalegalizować słuszność obecnej polityki, czyli pompować pieniądze w Ukrainę kosztem zayebania naszego rolnictwa?

Znajdziesz drugi taki kraj ?

Czy uważasz że zarabiając dużo mniej będę tyle kupował co zarabiając więcej? Nadmienię tylko że za mniejsze zarobione pieniądze będę musiał kupić dużo droższe produkty.

I po co mam zgadywać co wybierze rząd skoro wcześniej sam napisałem że traktują nas jak wrzód napędzający inflację?

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, JanKrzysztof napisał:

Cargillowi włos z głowy nie spadnie, to oczywiste, ale na polach zwykłych Ukraińców pszenica będzie się palić. Obrazki pokazywane w telewizji rozgrzeją wyobraźnię wielu i będzie panika... Wtedy właśnie korporacje typu Cargill ruszą na "pomoc".

Nie ma czegoś takiego jak zwykły Ukrainiec gospodarz[ewentualnie klepiesz biedę na kilkudziesięciu ha] , tam albo jesteś pracownikiem zachodnich,chińskich agroholdingów,czy ukraińskich oligarchów ci drudzy jak opłacą Rosjanom dolę[wypalne] to będą mieli spokój, jak bedziesz podskakiwać to się przydarzy rakietka jak na prywatny port Nika-Tera w Mikołajowie [ terminal zbożowy należący do ukraińskiego oligarchy]

• Like 2
  • 0
Opublikowano
4 godziny temu, krilan06 napisał:

Nie wiem po jakim czasie, ja tylko dopytywałem o cenę, bo ja wolę dla świń zostawić zboże 😂

Następny biznes życia 😅

• 0
Opublikowano
52 minuty temu, Agrest napisał:

Nie wiem o co ci chodzi, dlaczego próbujesz zalegalizować słuszność obecnej polityki, czyli pompować pieniądze w Ukrainę kosztem zayebania naszego rolnictwa?

Znajdziesz drugi taki kraj ?

Czy uważasz że zarabiając dużo mniej będę tyle kupował co zarabiając więcej? Nadmienię tylko że za mniejsze zarobione pieniądze będę musiał kupić dużo droższe produkty.

I po co mam zgadywać co wybierze rząd skoro wcześniej sam napisałem że traktują nas jak wrzód napędzający inflację?

Czyli jak pszenica nie będzie po 2 tys to rolnictwo leży. A pomyślałeś że niektórzy potrzebują tej pszenicy na pasze i nie bardzo im zależy płacić po 2 tys. 

A pomyślałeś że jak ukraińska nie wyjedzie to gdzieś w Afryce dzieci umierają z głodu w męczarniach. A odrosniete wsiada na pontony i do Europy przypłyną za chlebem. A ci Ukraińcy to myślisz że na majówkę tu przyjechali. Lepiej chyba im pomagać żeby walczyli za swój kraj niż czekać bezczynnie aż 20 mln ich do nas przyjedzie. Chcesz ich wtedy utrzymywać czy przeczekać aż z głodu umrą bo przecież twoja pszenica najważniejsza na świecie. 

Trochę gówno burza ale ludzie, jest 21 wiek. Czego wam brakuje, nowego fenda i nowych zabawek. Ludzie tam giną na froncie  a cywile w swoich domach i na ulicach. A niektórzy ciągle aby ja, moje. Ruskie grożą wszystkim wkoło, jakiego Iskandery w pszenicę mają puścić żeby się optyka zmieniła? Już teraz otwarcie mówią o denazyfikowaniu  Polski i Europy. 

A w temacie ktoś zna cenę u FD Borowski Dobrzyca 

• Haha 2
  • 0
Opublikowano

Gdybyśmy mieli uczciwych polityków to żadnego załamania  ceny by nie było. Każdy by wiedział że gram tego zboża co chcą przewieś przed Polskę nie zostanie u nas. Brakuje tylko informacji że Sasin się zajmie tym transportem. 

Nie jeden zrobi majątek na tym zbożu. Kto i w jaki sposób zweryfikuje gdzie te zboże jedzie ? 

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

"Sprzedam kukurydzę z Ukrainy.  Dowóz do kupującego naszymi samochodami. Cena w Ukrainie 200 euro "

"

źródło igrit 

Edytowane przez Tigon
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Ktoś tu wcześniej pisał  że my tego zboża  z Ukrainy   nawet nie powąchamy , a tu  zaraz będzie się nam chykać  jak nie będzie gdzie go magazynować i to żeby się jeszcze w żniwa nie okazało że naszego nie będzie gdzie sypać u pośredników  u  nas na wschodzie , Dołchobyczów   już wynajęty pod zboże z Ukrainy, do żniw jeszcze daleko i wszystko się może zdarzyć  ,ale na razie o dobrej   cenie  to  można zapomnieć jak zaczną to wszystko pchać przez Polskę.

Edytowane przez Zbyszek3939
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, Leszy napisał:

Na cenę wpływa podaż, no i spekulacje. Jak rolnicy się wystraszą i ruszą sprzedawać resztę zapasów to ceny będą mogły być mniejsze. 

Byłem początkiem maja w skupie i pracownik powiedział ze właściciel skupu kupił 1500 t kukurydzy i 500 t soi z Ukrainy ale trzyma ją w Zamościu     

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v