Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
9 minut temu, AniaYogi napisał:

Jeśli dalej Pan gwaracje jakości 76 gestosc 260 Opadanie 14.5 Wilgotność 12.5 białko 26 Gluten to daje Panu dzis 1200netto na gospodarstwie jak lubella. Ale w razie obniżek to bierze je Pan też na siebie i możemy handlować. 

Tak prawdę mówiąc głupiego gadanie. Pani jest przedsiębiorcą, to pani przed się bierze ewentualne ryzyko straty, czy też problemów z tego wynikających, czyż nie? To już jest skrajna podłość, o nieelegancji i braku taktu ze strony kupującego, chyba w tym przypadku już nie trzeba wspominać. 🤭

• 0
Opublikowano
5 minut temu, jahooo napisał:

Byc może to ostatni moment, żeby się tanio obkupić, oni tez wiedzą, że potrzebujesz pieniędzy na nawozy i wiosenne prace

Gdybym miał pewność że będzie droższe to i kolejny sezon mogę trzymać. Nawozy jakieś są, SOR też, ON też. 

Tutaj mamy do czynienia z czystym i cynicznym okradaniem rolnika

• 0
Opublikowano
21 minut temu, AniaYogi napisał:

Jeśli dalej Pan gwaracje jakości 76 gestosc 260 Opadanie 14.5 Wilgotność 12.5 białko 26 Gluten to daje Panu dzis 1200netto na gospodarstwie jak lubella. Ale w razie obniżek to bierze je Pan też na siebie i możemy handlować. 

A przy parametrach gęstość 83, białko 16,opadanie ponad 300, gluten 34. Dostanę o 100 więcej? Bo jak któregoś parametry zabraknie 0,1 to już 100 mniej. 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
4 minuty temu, danielursus3p napisał:

Tak prawdę mówiąc głupiego gadanie. Pani jest przedsiębiorcą, to pani przed się bierze ewentualne ryzyko straty, czy też problemów z tego wynikających, czyż nie? To już jest skrajna podłość, o nieelegancji i braku taktu ze strony kupującego, chyba w tym przypadku już nie trzeba wspominać. 🤭

Hmmm... nie zgodzę się... Kupuje towar o danych parametrach zeby go sprzedać i na nim zarobić. Kupując pszenice paszową nie sprzedaje jeje do Mlyna tylko na wytwórnie Pasz na której aktualnie jest cena nizsza średnio 100zl/t .... kupujac pszenice paszową która ma w sobie przytulie/fuzarioze i inne choroby grzybowe biorę na siebie ryzyko sprzedaży...  natatomiast kupując towar na młyn oczekuje takich parametrow jakie rolnik mi deklaruje... sprzedając mi towar o parametrach mlynarskich... no ludzie proszę was.... nie widzę tu w sobie brak taktu oczekując uczciwości ze strony rolnika... skoro deklaruje takie parametry jeśli pszenica nie ma parametru wypiekowsci chleb wam nie urosnie... 

• Like 3
  • 0
Opublikowano
2 minuty temu, poosa21 napisał:

A przy parametrach gęstość 83, białko 16,opadanie ponad 300, gluten 34. Dostanę o 100 więcej? Bo jak któregoś parametry zabraknie 0,1 to już 100 mniej. 

Bardzo ładne parametry uważam że za taką pszenice może Pan dostać wyższa cenę... A co do obnizek są zgodna z kartą obniżek finalnego odbiorcy czyli młyn lub Port. Kartę zawsze mogę przesłać do wglądu dostawcy jeśli sprzedaje ilosc calosamochodowe I towar jedzie bezpośrednio od niego do mlyna czy portu.... nie mam nic do ukrycia w takiej sytuacji... 

• 0
Opublikowano

@AniaYogi a Ty jesteś przedstawicielem firmy "Kowalczyk" ? 

Chyba najlepiej byłoby mieć na "firmie" swój przyrząd do mierzenia parametrów i w momencie sprzedaży obie strony wiedziałyby na czym stoją 😉 Oficjalnie przecież nikt nie podaje dwóch cen pszenicy tylko funkcjonuje określenie i cena "pszenica paszowa" (Kowalczyk).

Ale domyślam się , że w niektórych wypadkach lepiej kupić ładna pszenicę a zapłacić jak za paszówkę by później "wyjść na swoje" 🤫 Więc po co ta cała ideologia o uczciwości rolnika ?

• 0
Opublikowano (edytowane)

W porównaniu do CBOT Matif wygląda słabo. Pewnie różnica kursu. Zauważyliście, że konsumpcja jest 100 złotych droższa od paszy? Niedawno cena była praktycznie równa. Czyżby porty miały ruszyć?

Edytowane przez AdamKutno
  • Like 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, andrzej1988 napisał:

jak gieldy spadaja to na skupach rownież w trybie narychmiastowym. A jak giełdy od kilku dni w gore to trzeba czekać na podwyżki. Chcą jak najwiewcej nachapać sie jeszcze po nizszych cenach pewnie

Akurat w ostatnich tygodniach giełdy pospadaly a ceny skupu Itak się długo utrzymywały.

38 minut temu, Damianek20 napisał:

No statki płyną giełda w górę a ceny na skupach w dół to jest uczciwość tych skupów 👏

Nie wszędzie ,kto chce handlować ten reaguje podwyżką ceny. 

• Thanks 2
  • 0
Opublikowano
44 minuty temu, Damianek20 napisał:

A kolega chyba pchał coś gdzie nie powinien 🤪

Zbierało się zbierało i niestety kręgosłup nie wytrzymał i trzeba było operować. No cóż jest jak jest. Będzie późny start w pole i tyle.

• 0
Opublikowano
13 minut temu, AniaYogi napisał:

Hmmm... nie zgodzę się... Kupuje towar o danych parametrach zeby go sprzedać i na nim zarobić. Kupując pszenice paszową nie sprzedaje jeje do Mlyna tylko na wytwórnie Pasz na której aktualnie jest cena nizsza średnio 100zl/t .... kupujac pszenice paszową która ma w sobie przytulie/fuzarioze i inne choroby grzybowe biorę na siebie ryzyko sprzedaży...  natatomiast kupując towar na młyn oczekuje takich parametrow jakie rolnik mi deklaruje... sprzedając mi towar o parametrach mlynarskich... no ludzie proszę was.... nie widzę tu w sobie brak taktu oczekując uczciwości ze strony rolnika... skoro deklaruje takie parametry jeśli pszenica nie ma parametru wypiekowsci chleb wam nie urosnie... 

A ja ten brak taktu widzę. Deklaruje się Pani zapłacić cenę x, to pani powinno zależeć, aby dobre imię firmy nie ucierpiało, wypadałoby sprawdzić parametry u gospodarza. Tym samym gospodarz może mógłby sprzedać pszenice drożej, niż po obnizkach w punkcie docelowym? Od kąd współpracuje z dużymi podmiotami skupującymi nigdy się nie zawiodlem, ale tutaj to byśmy się chyba nie dogadali... kupowanie kota w worku = biorę ryzyko na siebie. 

• 0
Opublikowano
1 minutę temu, pawlus224 napisał:

@AniaYogi a Ty jesteś przedstawicielem firmy "Kowalczyk" ? 

Chyba najlepiej byłoby mieć na "firmie" swój przyrząd do mierzenia parametrów i w momencie sprzedaży obie strony wiedziałyby na czym stoją 😉 Oficjalnie przecież nikt nie podaje dwóch cen pszenicy tylko funkcjonuje określenie i cena "pszenica paszowa" (Kowalczyk).

Ale domyślam się , że w niektórych wypadkach lepiej kupić ładna pszenicę a zapłacić jak za paszówkę by później "wyjść na swoje" 🤫 Więc po co ta cała ideologia o uczciwości rolnika ?

Oczywiście że się zgodzę.... tak by było ekstra tylko nie każdego stać zeby mieć tak drogie urządzenia... jeśli masz ilości całosamochodowe i deklarujesz parametry mlynarskie cena ustalana jest indywidualnie... Ale ja cały czas twierdze że na Lubelszczyźnie bardzo ciężko kupic pszenice o parametrach mlynarskich... 

• 0
Opublikowano

Ja nie będę niczego deklarować bo nie mam ani kompetencji ani sprzętu żeby sprawdzać każdy ładowany samochód,może sobie Pani to sprawdzać przed zabraniem towaru.

• Like 1
  • 0
Opublikowano
5 minut temu, danielursus3p napisał:

A ja ten brak taktu widzę. Deklaruje się Pani zapłacić cenę x, to pani powinno zależeć, aby dobre imię firmy nie ucierpiało, wypadałoby sprawdzić parametry u gospodarza. Tym samym gospodarz może mógłby sprzedać pszenice drożej, niż po obnizkach w punkcie docelowym? Od kąd współpracuje z dużymi podmiotami skupującymi nigdy się nie zawiodlem, ale tutaj to byśmy się chyba nie dogadali... kupowanie kota w worku = biorę ryzyko na siebie. 

Proszę sprzedac do firmy BZK Viterra lub Procam lub wielu innych i podpisac umowę i parametry takie jak zapisalam. Już to widzę jak biora na siebie ryzyko i obniżki :) Pozdrawiam

• 0
Opublikowano
4 minuty temu, AniaYogi napisał:

Oczywiście że się zgodzę.... tak by było ekstra tylko nie każdego stać zeby mieć tak drogie urządzenia... jeśli masz ilości całosamochodowe i deklarujesz parametry mlynarskie cena ustalana jest indywidualnie... Ale ja cały czas twierdze że na Lubelszczyźnie bardzo ciężko kupic pszenice o parametrach mlynarskich... 

To co to za skup . W regionie skup co nie mają czym badać parametrów to cenna jest stała. Jeden skup pada parametry bo posiada taki drogi sprzęt i to ponoć wzięty w lizing

4 minuty temu, lols123 napisał:

Ja nie będę niczego deklarować bo nie mam ani kompetencji ani sprzętu żeby sprawdzać każdy ładowany samochód,może sobie Pani to sprawdzać przed zabraniem towaru.

Dokładnie

• 0
Opublikowano
33 minuty temu, poosa21 napisał:

takiej gęstości to ja jeszcze na oczy nie widziałem ,chyba koledze pomyliło się z wyrównaniem w 81-82 mógłbym jeszcze uwierzyć ps. jaka to odmiana ?

• 0
Opublikowano

@AniaYogi Kamil też tak mówi , że ciężko o parametry w naszym regionie.

Na pewno jest to bardzo duży koszt , ale myślę , że na 5 skupów jedna taka "maszynka" by się przydała , choć nie chce mi się wierzyć że takowej nie macie , dla własnego użytku , w końcu musicie też kontrolować to co sprzedajecie 😉

Ja jestem "małorolny" , nawet jeśli mam takie ilości to problematyczne jest dla mnie wozić próbki gdzieś indziej niż do kupującego , robić zamieszanie a później Itak "drżeć" czy u waszego odbiorcy wyjdą takie same wyniki , a jeśli wyjdą zaniżone , to nie pójdę się sądzić. Możliwe że taka sytuacja tłumaczy politykę firmy , że wolicie kupować jak leci w cenie paszowki , no przynajmniej od tych małych rolników.

Żeby nie było , dotychczas jestem bardzo zadowolony ze współpracy z "wami".

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, lols123 napisał:

13 minut temu, tom1985 napisał:

To co to za skup . W regionie skup co nie mają czym badać parametrów to cenna jest stała. Jeden skup pada parametry bo posiada taki drogi sprzęt i to ponoć wzięty w lizing

Dokładnie

Ale.kto powiedział że nie ma urzadzen do badań ;) urzadzenia są i badania białko gluten Wilgotność gęstość nikt nic takiego nie powiedział.... rozmawiamy tu o ty co rolnik deklarował a nie co wyszło w badaniu ;)

Edytowane przez AniaYogi
  • 0
Opublikowano
20 minut temu, casefarmer napisał:

Niewiele brakuje i 300 € przebije

patrząc na cbot , to powinno to nastąpić jutro , przynajmniej jeśli chodzi o kontrakt majowy , a obecny jutro , lub na zamknięciu piątkowym pewnie się zamknie powyżej 300 euro . Tylko żeby się to przełożyło jak najszybciej , na nasze rynki ,żeby każdy miał możliwość sprzedać po cenie jaka mu odpowiada , a ci co nie sprzedadzą to niech nie leją łez na forum że można bylo sprzedać drożej ,  bo jednak trzeba mieć na uwadze że te wzrosty są trochę sztuczne , i co ładnie i szybko idzie do góry może jeszcze szybciej spaść .

• Like 2
  • 0
Opublikowano
3 minuty temu, AniaYogi napisał:

Proszę sprzedac do firmy BZK Viterra lub Procam lub wielu innych i podpisac umowę i parametry takie jak zapisalam. Już to widzę jak biora na siebie ryzyko i obniżki :) Pozdrawiam

Chciałoby się zjeść ciastko i mieć ciastko. To że pani kupuje towar w ciemno, by później również sprzedać ten sam towar w ciemno i obciążyć za to rolnika, to jest uczciwe? To pani pośredniczy w transakcji, i to w pani gestii jest by się wszystko zgadzało, na słowo mogę powiedzieć że mam 100 milionów euro na koncie, uwierzy mi Pani? To jest podłość. Ja zarobię, a chłop za to zapłaci... 

• 0
Opublikowano (edytowane)

@jahooo

Bo to znowu rozchodzi się o mentalność , że jeden chce być lepszy od drugiego 😉

Nie powiem, też chętnie bym się pośmiał ze znajomego który chodzi od Świat i się że mnie śmieje , wyliczając ile to on nie jest do przodu 😁

Edytowane przez pawlus224
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
7 minut temu, jahooo napisał:

chłopu jeszcze nikt nie dogodził, i nie dogodzi, i 500 euro będzie mało, będzie marudzenie

wystarczy 500 euro a na cobot 882 dolary

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v