Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, 6MaaJsTeR9 napisał:

JA CIE ale wy bogate,  czasowe, wszystko macie, pszenice po 10 ton zbieracie  tylko na niczym się nie opłaca ? U nas też taki figo chwalipięta jest

Ja nie jestem chwalipięta tylko mam obawy bo całe życie były krowy i to był motor napędowy gospodarstwa, a pszenica średnio mi sypie 8 ton nie 10!I synu zapieprzam po 16-18 godzin więc czegoś się dorobiłem a teraz chce odpocząć!

• 0
Opublikowano
9 minut temu, Zdzinio napisał:

Ja nie jestem chwalipięta tylko mam obawy bo całe życie były krowy i to był motor napędowy gospodarstwa, a pszenica średnio mi sypie 8 ton nie 10!I synu zapieprzam po 16-18 godzin więc czegoś się dorobiłem a teraz chce odpocząć!

Średnio 8 ton mówisz ? Rozumiem że ziemia 1 klasa?

• 0
Opublikowano
11 minut temu, Zdzinio napisał:

jpr . niektórzy to piszą tak bez sensu ze czytać sie tego nie da. chłop osiąga srednią 8 ton pszenicy ma 110 ha mówi ze już sie dorobił i boji się ze sie nie utrzyma ze tego gospodarstwa. 🤣

• Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 9
  • 0
Opublikowano
4 minuty temu, Zdzinio napisał:

3-4 klasa ale co roku idzie obornik i nawozu też nie żałuję.

Szacun, u nas na takiej ziemi średnia nie chce dobic do 6 ton, w suchym roku potrafiło podejść średnio pod 7 ale jak mokro tak plon zaniża o 2 tony średnio 

• Like 2
  • 0
Opublikowano

Ponad 100 ha użytkownikowi udało się dorobić, rozumiem że swoja ziemia, nie żadne dzierżawy, to jeżeli kredyty w miarę po spłacane, to uważam za mega komfortową sytuację. Za lata ciężkiej pracy teraz można kupony odcinać, szkoda czasu wtedy na zwierzaki, gratuluję. Tak to powinno wyglądać, żeby praca dorobić się na tyle majątku, aby w pewnym wieku mieć możliwość komfortowego życia. Niestety w obecnych i przyszłych czasach myślę, że będzie to trudne do powtórzenia. 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
6 minut temu, Bartek933 napisał:

Panowie, załóżcie sobie prywatną rozmowę bo siejecie zamęt w temacie. Nie przeszkadzajcie innym

Dokładnie. Dwie strony pisania takich bzdur które nikogo nie obchodzą. A o cenach zbóż kilka postów.

• Like 1
  • Haha 2
  • 0
Opublikowano

Ktoś mi powie czym pokierowane są wzrosty ? Jakiś raport przeoczyłem o mniejszych zbiorach czy o wiele mniejsze zakupy nawozów w porównaniu z lutym ubiegłego roku ? 

A może zaczynają inwestorzy obawiać się suszy bo widmo konfliktu Rosji z Ukrainą nie zażegnany .

• 0
Opublikowano
Przed chwilą, AdamKutno napisał:

Czytam i wpadam w depresję. Wychodzi na to, że ludzie po etacie potrafią obrobić 50 ha i jeszcze zostaje im czasu. Albo koloryzują, albo ja jestem tak słaby. Przecież gospodarstwo to nie tylko pole. Zakupy, rachunki, wizyty w ARIMR, koszenie trawnika, wizyta z dzieckiem u lekarza, wywiadówki, wymiana oleju w aucie, ciągnikach, przejrzenie sprzętu, przygotowanie kombajnu/prasy... Przecież oprócz ziemi są dziesiątki innych rzeczy. Albo ktoś robi na odpierd..., albo ma kogoś do pomocy. 

Przecież tu 3/4 to młodzi gniewni, ojce robią to wszystko jeszcze się kręci 

• Like 2
  • Thanks 2
  • 0
Opublikowano
2 minuty temu, Mateusz1q napisał:

Przecież tu 3/4 to młodzi gniewni, ojce robią to wszystko jeszcze się kręci 

Dokładnie albo mają jakiego luja co za piwo czy wino opierdoli pola 

• 0
Opublikowano
8 minut temu, Damianek20 napisał:

Ktoś mi powie czym pokierowane są wzrosty ? Jakiś raport przeoczyłem o mniejszych zbiorach czy o wiele mniejsze zakupy nawozów w porównaniu z lutym ubiegłego roku ? 

A może zaczynają inwestorzy obawiać się suszy bo widmo konfliktu Rosji z Ukrainą nie zażegnany .

O jakich wzrostach mówisz?

Te 2 euro przy lekko umacniającej się złotówce?

• 0
Opublikowano (edytowane)

Obecnie tylko 0,5 EURO do góry ,

Edytowane przez miwigos
  • 0
Opublikowano (edytowane)

pływa raz więcej raz mniej, są sprzeczne informacje z Ukrainy i giełda świruje

Przy nabrzeżu zbożowym w Gdańsku cumuje statek do Norwegii FEED FISKAA Summer DWT: 4178 t

oraz FEED HALTEN Summer DWT: 3186 t

Płynie LOWLANDS AMBER Summer DWT: 100309 t

Edytowane przez jahooo
  • 0
Opublikowano
16 minut temu, jahooo napisał:

pływa raz więcej raz mniej, są sprzeczne informacje z Ukrainy i giełda świruje

Przy nabrzeżu zbożowym w Gdańsku cumuje statek do Norwegii FEED FISKAA Summer DWT: 4178 t

oraz FEED HALTEN Summer DWT: 3186 t

Płynie LOWLANDS AMBER Summer DWT: 100309 t

Po zboże czy ze zbożem bo różne info było tu na forum 

• 0
Opublikowano
AdamKutno napisał:

Czytam i wpadam w depresję. Wychodzi na to, że ludzie po etacie potrafią obrobić 50 ha i jeszcze zostaje im czasu. Albo koloryzują, albo ja jestem tak słaby. Przecież gospodarstwo to nie tylko pole. Zakupy, rachunki, wizyty w ARIMR, koszenie trawnika, wizyta z dzieckiem u lekarza, wywiadówki, wymiana oleju w aucie, ciągnikach, przejrzenie sprzętu, przygotowanie kombajnu/prasy... Przecież oprócz ziemi są dziesiątki innych rzeczy. Albo ktoś robi na odpierd..., albo ma kogoś do pomocy. 

Fajnie by było jeszcze w sobotę z dzieciakami gdzieś wyskoczyć itp itd. Wracam z pracy o godz 16 to wiele nie naskaczesz przez te kilka godzin. Chyba że robisz do nocy a dzueciaki c tylko w niedzielę oglądasz, jak nie pracujesz. Kto jak woli

• 0
Opublikowano

48 minut temu, jahooo napisał:

Ukraina się już wyprzedała, teraz może zacznie się u nas handel

Raczej dalej trwa szybka wyprzedaż aby pozbyć sie towaru, czymś trzeba zapłacić za dostarczaną broń

obraz.png

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v