Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, KlimekPL napisał:

Kto powiedział, że nic nie będę robił? Jeżeli w lutym saletra będzie kosztować 6000 a zboża, w zależności od gatunku,1000-1500 to niestety ze zboża trzeba będzie zrezygnować i wykazać się jakąś kreatywnością. Nie ma co na siłę brnąć w zboża i pokazywać "że się potrafi". Na chwilę obecną trzymam się wersji, że wszystko oram na zimę i zobaczymy co będzie wiosną. Wpadną może w miedzy czasie zaliczki i kasa za zboże i będzie sie czym rządzić bo teraz to takie skrobanie po d*pie w oczekiwaniu na zastrzyk finansowy.

Nikt tego nie mówił 😀, 'ad personam'. Może tak zabrzmiało, ale raczej to była wypowiedź retoryczna. Pisałem o ogóle- po co robić jak dają- jak wszelkie przybytki usługowe w czasach pandemii-> 'panie nie robię bo mi państwo za pracowników płaci'.

Edytowane przez WiesiekTraktorzysta
Opublikowano
5 godzin temu, jan88 napisał:

no coś  około 130 N było ,

problem bogactwa azotu to żaden problem ;) możesz zostawić na następny rok , 

Wcześniej pisałeś że na 42ha kupiłeś 10 ton nawozu , teraz piszesz że dawałeś na ha 200+100+100= 400 x 42ha =16,800 tony

Opublikowano

Na słabych glebach to moim zdaniem trzeba wchodzić w ekologię, bo przy tych cenach to będą robić za darmo. To już nawet nie chodzi o nawozy, ale SOR, paliwo, części, robocizna skoczyły drastycznie. Ja sobie policzyłem, ile rzepak będzie kosztował mnie tylko jesienią. I to ja jeszcze kupiłem w żniwa większość. Już się skłaniam powoli do kukurydzy, bo ten rzepak to studnia bez dna 

Opublikowano
12 godzin temu, PawelWlkp napisał:

Zamówiłem mocznik po 4700. Całe 3 tony. Chyba na głowę upadłem , ale więcej tak drogo chyba nie kupie.

Gdzie wy tak tanio macie te nawozy?  Ja mam zamówione po 5500

Opublikowano (edytowane)

Też nigdzie w świętokrzyskim(TPI, TJE, TKA),  nie mogę namierzyć tego mocznika z importu po 4500-4800 , choć jak ostatnio byłem w Skalbmierzu to stał mocznik import na placu , ale było zamknięte. Może zna ktoś cenę jaką tam mają na ten mocznik?

Edytowane przez mysza103
Opublikowano
50 minut temu, Damianek20 napisał:

U mnie na 2 klasie ludzie bez nawozów 2 tony nie zbierają a co u niektórych na V po 5 t no jestem w szoku .

Na agrofoto to na 6 klasie jebnac 4 tony rzepaku to

jak splunąć. Mam klasy ziemi takie jak kolega (zmienił post) ze na 5 klasie na oborniku jest 5 ton i ch*ja prawda, 2 tygodnie suszy i juz widać gdzie jaka ziemia, a na 3 gdzie glina w spodzie może padać raz na miesiąc czy półtora i tam 6 ton nie zagrożone nigdy zboża. 

• Like 3
Opublikowano
44 minuty temu, Nintendo napisał:

Gdzie wy tak tanio macie te nawozy?  Ja mam zamówione po 5500

bo zamawiasz te patryjotyczne a nie te z sankcjami 🤣

Opublikowano
59 minut temu, Badwolf napisał:

Na słabych glebach to moim zdaniem trzeba wchodzić w ekologię, bo przy tych cenach to będą robić za darmo. To już nawet nie chodzi o nawozy, ale SOR, paliwo, części, robocizna skoczyły drastycznie. Ja sobie policzyłem, ile rzepak będzie kosztował mnie tylko jesienią. I to ja jeszcze kupiłem w żniwa większość. Już się skłaniam powoli do kukurydzy, bo ten rzepak to studnia bez dna 

54 minuty temu, Tomek90 napisał:

A co takiego ciebie aż tak kosztowało?? 

Powiem tak, nawet niechce liczyć ile w tej chwili kosztowałoby mnie założenie 1ha plantacji zgodnie z książką tak jak zalecają nasi doradcy, mianowicie zaczynając od npk w ilości 300-400kg + kwalifikowany materiał siewny, kończąc na specyfikach na rozklad słomy..  a tak fajny swój rzepak po talerzowce, część na chwasty dwuliścienne  coś zrobilem, na jednoliść wszystko, przed deszczem dalem okrojone dawki azotu żeby jakieś rozety sie zrobiły, zaraz jakis fungi i skrócenie i naleci pewnie z 800zl/ha w sumie (celując w plon 3-3,5t) , a tak byłoby pewnie juz z 3k.. a gdzie reszta? 

8 minut temu, SawekBraczyk napisał:

Kukurydza to tez potrzebuje bo z niczego to tez nie urośnie sama . 

Jak dla mnie po 1roku uprawy kuku widzę, że jej trzeba dać nawet lepiej jak pod buraki, więc przy tym co sie dzieje z cenami skorygowałem moje zeszłoroczne zapędy z kuku I na przyszły rok raczej nie planuje

• Sad 1
Opublikowano (edytowane)

Ty za dwa lata nie będziesz co miał siać

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
27 minut temu, SawekBraczyk napisał:

Kukurydza to tez potrzebuje bo z niczego to tez nie urośnie sama . 

Ja dałem nawozu jak co roku,  niestety susza straszna. Padało moze kilka razy w roku a upały okropne.  2metry wysokości,  max dwa i pół.  W tamtym roku pod 4metry dochodziło.  Kto nei dał nawozu to i metrowe stoją... 

46 minut temu, HF86 napisał:

bo zamawiasz te patryjotyczne a nie te z sankcjami 🤣

Stoaowaliscie już te importowane z Egiptu itd?  Są równie dobre jak nasze? 

Opublikowano
mysza103 napisał:

Też nigdzie w świętokrzyskim(TPI, TJE, TKA),  nie mogę namierzyć tego mocznika z importu po 4500-4800 , choć jak ostatnio byłem w Skalbmierzu to stał mocznik import na placu , ale było zamknięte. Może zna ktoś cenę jaką tam mają na ten mocznik?

Zadzwoń tu: https://g.co/kgs/B9nm7y. Ta firma to właściciel tego składu po prawej stronie drogi, jak wjeżdżasz do skalbmierza.

Fhu agrotech, Adam waligora
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, KlimekPL napisał:

Kto powiedział, że nic nie będę robił? Jeżeli w lutym saletra będzie kosztować 6000 a zboża, w zależności od gatunku,1000-1500 to niestety ze zboża trzeba będzie zrezygnować i wykazać się jakąś kreatywnością. Nie ma co na siłę brnąć w zboża i pokazywać "że się potrafi". Na chwilę obecną trzymam się wersji, że wszystko oram na zimę i zobaczymy co będzie wiosną. Wpadną może w miedzy czasie zaliczki i kasa za zboże i będzie sie czym rządzić bo teraz to takie skrobanie po d*pie w oczekiwaniu na zastrzyk finansowy.

Tez tak robię,  ozime i rzepak zasiany na tym areałem co mam azot kupiony

10/20 procent zostanie na wiosnę,  w tedy zobaczymy, zawsze wszystko bulo zimowe siewy , ale nie zamierzam dołożyć 

Edytowane przez ralf3635
Opublikowano
7 godzin temu, przemek28_28 napisał:

PH 6,5-7 to napewno wapna brak.

jak się nie udzielasz publicznie to tylko w domu wiedzą że debil a tak pół kraju wie

Chamstwo buractwo i gówniactwo szerzy się tu niesamowicie. Ten portal dawno zszedł na psy, głównie dzięki moderatorom a teraz to już po dnie szoruje.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
59 minut temu, Krzysztof81 napisał:

Chamstwo buractwo i gówniactwo szerzy się tu niesamowicie. Ten portal dawno zszedł na psy, głównie dzięki moderatorom a teraz to już po dnie szoruje.

Chamstwo, buractwo to jak ktoś z drugiego końca Polski  wie że wapna napewno mi brakuje a nawet się nie wysilił zapytać o pH…..

a nie pomyślał że w Wielkopolsce praktycznie co roku brakuje najważniejszego składnika- wody.

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, przemek28_28 napisał:

Chamstwo, buractwo to jak ktoś z drugiego końca Polski  wie że wapna napewno mi brakuje a nawet się nie wysilił zapytać o pH…..

a nie pomyślał że w Wielkopolsce praktycznie co roku brakuje najważniejszego składnika- wody.

To nie można napisac po prostu że badałeś pH i jest w porządku ?

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
9 godzin temu, Tomek90 napisał:

A co takiego ciebie aż tak kosztowało?? 

No więc policzymy koszt plantacji na przykładzie dzialki 5.8 ha;

2.4 t wapna jurak premium (2.4x 380=912zl)

2 x nasiona Derrick (1980zl)

1.6 t polfoski 6 ( 1.6 x 4010)

10l butisan star+ 1.5 nawigatora ( niecale 2000) 

Caryx 0.6 + orius extra 0.6 l+ cyperkill (985zl)

5 l labradora (170 zl)

100 kg mocznika ( 0.6 t x 5900=3540 zł) 

Do tego siarczan magnezu jednowodny+ bór+odżywki, nie zagłębiając się (6 x 150=900). 

Wychodzi mi 16787 zł, czyli 2894 zł na ha jesienią, przy średnich nakładach. A gdzie paliwo, podatki,amortyzacja, a gdzie wiosna? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v