Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, hubertuss napisał:

Masz ty żniwa teraz? Znowu zaczynasz jakąś jatkę. Mamy po zasiewach wiosennych jest po sezonie. Żniwa będą za jakieś 3 miechy. Można by napisać, że sezon jest cały rok bo jak nie żniwa to zasiewy. I chyba każdy rozumie. No chyba, że się chce przyczepić i szuka dziury w całym.

No ja na przykład co roku kupowałem czerwiec i czasami lipiec wieloskładnik , bo w sierpniu 100% nawozów wysiewam pod rzepak i od razu pod pszenicę sieję . Jarych roślin nie uprawiam więc pózniej cały rok już NPK nie kupuje . Teraz się trochę pospieszyłem i tydzień temu kupiłem poli 6 , która mi starczy na przyszły sezon , więc następny zakup NPK nie wcześniej niż za rok 

Edytowane przez mysza103
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, hubertuss napisał:

Masz ty żniwa teraz? Znowu zaczynasz jakąś jatkę. Mamy po zasiewach wiosennych jest po sezonie. Żniwa będą za jakieś 3 miechy. Można by napisać, że sezon jest cały rok bo jak nie żniwa to zasiewy. I chyba każdy rozumie. No chyba, że się chce przyczepić i szuka dziury w całym.

Czyli ty kupujesz jak sie pali, nic dziwnego że narzekasz

Ja wszystko sieje na ściernisko przed uprawą, kupione 1 marca w niższej cenie

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

sól potasowa 4200                                                                                                                                                                                                             saletra  3700                                                                                                                                                                                                                     polifoska 6  3900                                                                                

Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, miwigos napisał:

Czyli ty kupujesz jak sie pali, nic dziwnego że narzekasz

Ja wszystko sieje na ściernisko przed uprawą, kupione 1 marca w niższej cenie

A tu cię zaskoczę. Na przyszły sezon. Poli 6 na jesień kupiona. za 3600 za tonę. Ostatnie palety z placu wtedy. Pulan 34,4 kupiony po coś koło 3000 jak pamiętam. Na wiosnę już tylko zostało rsm dokupić. Ja pisałem kiedy jest sezon na poli na wysiew. Wtedy ludzie jednak najwięcej kupują i jest to wiosna i późne lato. Mamy już po zasiewach wiosennych ceny minimalnie spadną. Po to by na wakacje znowu wzrosnąć. Bo wielu pod zasiewy będzie kupować.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
9 godzin temu, KarolaKarotka napisał:

gdzie ta sól?

Niestety wykupione ostatnie 900 kg, teraz nie wiadomo kiedy będzie nowa dostawa i po jakiej cenie

Opublikowano
12 godzin temu, hubertuss napisał:

W tej chwili na potęgę kupują gospodarstwa wielkoobszarowe , po sąsiedzku zakupiło 200 t z dostawą do 15 lipca, kolejne kupiło 1000 t z realizacją dostaw do 15 sierpnia

Opublikowano

I to bardzo a tak sobie przed chwilą czytałem że prognozy na przyszłe zbiory są większe o 0,7mln ton niż w zeszłym roku 🙆 żeby czasem w żniwa się nie okazało o 1mln mniej 🤭

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, rocknrollnik1 napisał:

Nie wkurzają was te reklamy przy każdym otwarciu AF?  Ja rozumiem , że reklama jest potrzebna, ale nie po 4 razy jednym ciągiem.

ADBLO... PLUS

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, rocknrollnik1 napisał:

ten artykuł jest z 11 lutego 2022 roku , więc chyba nieco nieaktualny.

Nie wkurzają was te reklamy przy każdym otwarciu AF?  Ja rozumiem , że reklama jest potrzebna, ale nie po 4 razy jednym ciągiem.

Faktycznie już usuwam, sugerowałem się datą na początku artykułu.🤦‍♂️

Co do nawozów, GA zawalona azotami, wręcz zmusza pośredników do zakupu i odbierania nawozów pod groźbą zerwania współpracy, npk w górę ma iść jeszcze.

1 godzinę temu, ws71 napisał:

W tej chwili na potęgę kupują gospodarstwa wielkoobszarowe , po sąsiedzku zakupiło 200 t z dostawą do 15 lipca, kolejne kupiło 1000 t z realizacją dostaw do 15 sierpnia

Mogą mieć szybką dostawę🤠

Opublikowano (edytowane)

Jak nawóz PK nie stanieje, to chyba nic nie kupię. Przejdę na sam azot i posypię wapna gdzie pH poniżej 6... 2000 zł za tonę w ubiegłym roku było mi drogo, a co dopiero 2x więcej...

Edytowane przez JanKrzysztof
Opublikowano

Głód, głód i jeszcze raz głód. Jesteśmy uzależnieni jak nie od gazu, to od ropy i sami nawet nawozu nie ogarniemy, krów nie ma, świń poza rządem to już w ogóle, jeszcze gdzieniegdzie kury, ale pomiot to słaby nawóz... Czy ktokolwiek pomyślał rok temu że nawozy będą w 6 razy droższe?

Wszyscy ograniczamy nawożenie, wiecie do czego to doprowadzi?

A czy ktoś w tym kraju myśli dalekosiężne, perspektywicznie, a może jest jakaś strategia? Nawet prądu może brakować, bo tylko węgiel, a mamy za małe wydobycie, dlatego patrzymy i wspieramy Ukrainę. Chwała, że nie zarżnęli jedni i drudzy wszystkich naszych kopalń, to w razie braków  coś od nich się dokupi. 

• Like 2
Opublikowano
2 godziny temu, JanKrzysztof napisał:

Jak nawóz PK nie stanieje, to chyba nic nie kupię. Przejdę na sam azot i posypię wapna gdzie pH poniżej 6... 2000 zł za tonę w ubiegłym roku było mi drogo, a co dopiero 2x więcej...

Z tego co się dowiedziałem to NP do jesieni ma jeszcze drożeć.

Opublikowano
22 minuty temu, ravoj napisał:

Głód, głód i jeszcze raz głód. Jesteśmy uzależnieni jak nie od gazu, to od ropy i sami nawet nawozu nie ogarniemy, krów nie ma, świń poza rządem to już w ogóle, jeszcze gdzieniegdzie kury, ale pomiot to słaby nawóz... Czy ktokolwiek pomyślał rok temu że nawozy będą w 6 razy droższe?

Wszyscy ograniczamy nawożenie, wiecie do czego to doprowadzi?

A czy ktoś w tym kraju myśli dalekosiężne, perspektywicznie, a może jest jakaś strategia? Nawet prądu może brakować, bo tylko węgiel, a mamy za małe wydobycie, dlatego patrzymy i wspieramy Ukrainę. Chwała, że nie zarżnęli jedni i drudzy wszystkich naszych kopalń, to w razie braków  coś od nich się dokupi. 

Zboże przy azocie i dobrym pH urośnie. Rzepak zasieją, bo drogi, ale może przyjść rok, że robale go zjedzą dzięki unijnej bandzie. Największy problem będzie moim zdaniem z cukrem. Opadów mało, nawozy drogie, a buraki względem zbóż i rzepaku, tanie.

Opublikowano
3 godziny temu, JanKrzysztof napisał:

Dałem jednego roku tylko 100kg polifoski 6 to pszenica sypała max 5t, a stanowiska były po fasoli, soi i kukurydzy. Totalna prażka, na liściach były nawet widoczne niedobory potasu.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v