Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
16 minut temu, ZetorMisio napisał:

Na co zwracać uwagę przy zakupie takiego sprzętu?? Zetor 7245 da sobie z nimi radę?

https://m.olx.pl/d/oferta/przewracarka-kuhn-7501-mh-digidrive-CID757-IDOvSZ5.html?reason=observed_search

Najlepiej podpiąć ciągnik i popatrzeć jak chodzi, czy tryby na wirnikach całe, a tak to standardowo, czy nie jest pospawana, popękana i czy nie ma luzów na tulejach łączących poszczególne gwiazdy, na krzyżakach. Niby proste urządzenie ale można po zakupie dodatkowo wpakować kupe kasy i roboty.

• Thanks 1
Opublikowano

Powiem tak - dwa tygodnie i będzie kosił - następny sezon. Mam mały heder 3m, nie ma kabiny. W zasadzie czeka mnie rozbieranie całego, bo łożysko na głównym wale muszę wymienić, cepy, blachy odrzutnika, klepisko przydałoby się połatać. Przenośniki u dołu słabe. I tak naszło mnie kupić drugi, z kabiną, z hydrostatem chętnie

Opublikowano
2 minuty temu, Krzysztof81 napisał:

Najlepiej podpiąć ciągnik i popatrzeć jak chodzi, czy tryby na wirnikach całe, a tak to standardowo, czy nie jest pospawana, popękana i czy nie ma luzów na tulejach łączących poszczególne gwiazdy, na krzyżakach. Niby proste urządzenie ale można po zakupie dodatkowo wpakować kupe kasy i roboty.

Zetor da sobie radę? Mam kosiarkę 2,2 m,to ten by zabierał 3 pokosy z zapasem.bo takie po 5 m szerokości będą za wąskie?🤔

Opublikowano (edytowane)

1 godzinę temu, jahooo napisał:

Mam na oku i szukam kogoś, kto ma, żeby podpytać

mam do wyboru - Mercator (drugi, z kabiną), MF i Fahr 1300

byle sprawny i nie wypracowany za nadto, ale jak masz mercatora i się sprawdza to brałbym drugiego większego i  tyle, zawsze ,masz bazę części 

14 minut temu, ZetorMisio napisał:

Zetor da sobie radę? Mam kosiarkę 2,2 m,to ten by zabierał 3 pokosy z zapasem.bo takie po 5 m szerokości będą za wąskie?🤔

no powiem ci że z taką fendt 307c już miał co dzwigać więc zetor 7xxx będzie miał naprawdę ciężko, żeby komfortowo jeździć, i to samo na wałku, jak ci weźmie ładnej długiej trawy to można się zdziwić, chociaż ja będę  w tym roku próbował z 6tką felli ciąganą c360 ale to 2ka 3ka bo z 4ką to i na 4ce się jeździło ale to jak była  łąka równa 

https://www.olx.pl/d/oferta/kosiarka-dyskowa-krone-am-167-szerokosc-robocza-167cm-CID757-IDP8Bcr.html#fe64f462bd

fajny temat do ciapka, trochę drogawa ale do rotacyjnej to niebo a ziemia 

Edytowane przez igor10246
Opublikowano

Jahoo Tutaj na forum z naszych okolic jest taki użytkownik co miał ładną 75 przez jeden rok i nie mógł nim robić bo mu rzekomo sita jadąc z góry zspychało czy coś... miał wcześniej ferdka to mówił że to była maszyna a teraz na bizona stawia. Ja mam swojego dziadka senatora i jakoś nim ciułam jak miałbym zmieniać to sam nie wiem na co bo wszystko już leciwe i wyeksploatowane a co nowsze to parę worków pieniędzy trzeba dać. Mam takiego dobrego znajomego co ma dużego JD z 2003r (nie wiem jaki model) to mówił że w tym roku serwis 30tyś go pochłonie.

Opublikowano

Ja mam Mercatora z pierwszej serii, 1969 rok. Swoje już wykosił, kupiłem go w cenie złomu 6 sezonów temu i doprowadziełm w miesiąc do ładu. Heder był zgięty, komora silnika opalona, silnik lał olejem. Zmieniłem koła na  młocarni , paski. Sieczkarnia po remoncie. Ale to stara maszyna , jedno zrobisz, dwie inne rzeczy wyłażą. Sprzęgło do regulacji, nowe, a się ślizga, coś źle ustawione. Mam go w galerii - z zewnątrz jako tako, rdza podmalowana. Jak nic nie znajdę, to go podszykuję i sezon wykosi, ale mam chętnych na usługi, a tym nie bardzo

Opublikowano

@igor10246 ten Fendt ma coś 70-80 KM? Ogólnie Zetor jak na swój wiek i moc to ma (chyba??) mocny podnośnik.? A u nas łąki bardziej torfowe,siane ze 40 lat temu to z prędkością nie poszaleje...jak kosze łąki Zetorem to 2, bo na 3 można z fotela wypaść. Chyba że z tą zgrabiarka Belarusa połączyć🤔

Opublikowano
19 godzin temu, Janeczko napisał:

Panowie trzeba mi porady. Nie znam się kompletnie  na ogrodzie ale zostałem poproszony o poszukanie "czegoś" w oprysku na robaka i od "zarazy" (chyba chodzi o fungi) pacjenci to drzewka owocowe jabłoń, czereśnia itd oraz pomidory i ogórki. Nic na handel parę szt dla siebie. Co można kupić żeby nie zaszkodzic bo nawet nie wiem co mam szukać bo ani "zaraza" ani robak nie został sprecyzowany 

Agrest to fachowiec od drzewek. Ja to wczesno wiosną miedzian, później kombinacje alpejskie a i tak jest ciężko:) Jak zarazy jeszcze nie ma i chcesz ekologicznie to miedzian. Na drzewka na robaki to mam inny środek wycofany z użytku, którego nazwy nie podam bo mnie jeszcze podpierdzielo. Ważne żeby pryskać wieczorem i nie podczas kwitnienia.

Opublikowano
3 godziny temu, ZetorMisio napisał:

@igor10246 ten Fendt ma coś 70-80 KM? Ogólnie Zetor jak na swój wiek i moc to ma (chyba??) mocny podnośnik.? A u nas łąki bardziej torfowe,siane ze 40 lat temu to z prędkością nie poszaleje...jak kosze łąki Zetorem to 2, bo na 3 można z fotela wypaść. Chyba że z tą zgrabiarka Belarusa połączyć🤔

ta, 75km, ale tu chodzi też o masę, generalnie to maszyny bardzo dobre, a jak masz większy park maszynowy to co to za problem podczepić  do czegoś większego, jak chcesz do jakiegoś dużego to np krone ma fabrycznie niższe obroty na wałku wymaganie i jak jeżdżę z takimi to zamiast 2000 obr to trzymam ok 1600 obr i fajnie to idzie, a taką maszyną masz już fajną wydajność, ja jeździłem ok 8-12km/h na równych to już pola ubywa   

• Thanks 1
Opublikowano
6 godzin temu, ZetorMisio napisał:

U majstra na pewno zetor dałby sobie rade u ciebie też tylko  wyjmij cegłę z pod gazu 

• Like 1
Opublikowano
ZetorMisio napisał:

Ale jeździć 120KM z przewracarka to na paliwo nie wyrobie. Poszukam czegoś mniejszego chyba.

ja bym się bardzo nie przejmował w lekkiej robocie ''duży'' zbyt więcej nie spali ja 100km w tym roku zgrabiałem kawałek 🤭

Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, slawek74 napisał:

ja bym się bardzo nie przejmował w lekkiej robocie ''duży'' zbyt więcej nie spali ja 100km w tym roku zgrabiałem kawałek 🤭

Że dużo więcej nie spali to wiem, ale "Ty wiesz jak on sianoooo ugniecie" koniec cytatu🤷i ten duży taki mało skrętny. Ciekawe czy Zetor ma mocniejszy podnośnik czy Belarus?🤔 Ciekawe czy ten facet ze Świderek nie ma nic ciekawego? 

Edytowane przez ZetorMisio
Opublikowano

Tak z ciekawości jak daleko od tylnej ściany kombajnu zamontować czujnik zapchania wytrząsaczy.? U mnie chyba nie było tego i myślę w którym miejscu żeby spełniało swoje zadania.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v