Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chyba jednak przyinwestuje w tego 7011 ten maskę i wspomaganie i wystawie za 40, do tego 8145 że zrobiona skrzynia (już prawie) to z 50 i można żyć 😅

Tak na marginesie - kumpel pisał, że hydraulika w 1056 działa normalnie - był niski stan oleju w tym dodatkowym zbiorniku. Także została elektryka do poprawy. Licznik niby nie działa mth, klakson od zawsze nie działał i te światła przejrzec. 

Opublikowano
1 godzinę temu, grabaz napisał:

Czy może ktoś podpowiedzieć która z tych dwóch skrzyń to jest nowszy typ? Lub ewentualnie która jest lepsza?

20220412_152839.jpg

20220412_152724.jpg

Tapierwsza chyba nowsza idzie tam obrócić tryby i zmienić wysiew. Mam taką w amazone nadbudowany 6 lat sieje około 80 ha rocznie i sprawuje się bez zarzutu

Opublikowano
1 godzinę temu, kizak napisał:

.policja za każdym razem patrzy  . 

Bo taki jest przykaz - każdorazowo przy kontroli trzeba wklepywac stan licznika. Po tych zmianach z tym, że nie trzeba mieć dokumentów przy sobie to tyle lepiej, że nie trzeba o nich pamiętać, ale już przy kontroli wydłuża to czas, bo nawet jak masz kwity, to i tak muszę wrzucić w system i sprawdzić. Takie to udogodnienie 🤷

Opublikowano
2 minuty temu, daron64 napisał:

Bo taki jest przykaz - każdorazowo przy kontroli trzeba wklepywac stan licznika. Po tych zmianach z tym, że nie trzeba mieć dokumentów przy sobie to tyle lepiej, że nie trzeba o nich pamiętać, ale już przy kontroli wydłuża to czas, bo nawet jak masz kwity, to i tak muszę wrzucić w system i sprawdzić. Takie to udogodnienie 🤷

W przypadku pojazdów wolnobieżnych jest ten stan licznika nadinterpretowany. Bo sposób naliczania nie jest ujednolicony u każdego producenta. 

• Like 1
Opublikowano

Powiem Ci, że nawet nie pamiętam jakie jednostki mam do wyboru przy wpisywaniu. W sumie same auta tylko wrzucalem

1 minutę temu, tytanowyJanusz napisał:

ostatnio miałem rutynową kontrolę to zapytali się tylko czy mam prawko bo to im znacznie przyśpieszy całe sprawdzenie, o dow.rej nawet nie pytali, a to że spisują przebieg to bardzo dobrze- będzie mniej tego oszukaństwa

Jeden patrol Cię zatrzymuje - mówisz im, że nie masz przy sobie prawka - zatrzymują Ci wirtualnie. Jedziesz dalej, zatrzymuje Cię kolejny patrol - mówisz, że masz prawko i im dajesz. Jak nie wklepia w system, to nie mają pewności, że nie masz zatrzymanych. Oczywiście to bardzo rzadkie sytuację, ale się zdarzają. 

Tak dla zwykłego Kowalskiego to w sumie pewnie wygoda, bo większość pewnie nie ma ani jednej kontroli w roku. Ale dla sprawdzających to wydłużenie roboty(nie jakieś straszne oczywiście) - muszę wrzucić Twoje dane żeby sprawdzić czy masz prawko, sprawdzić czy masz przegląd, sprawdzić czy masz ubezpieczenie. 

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, hubertb napisał:

W przypadku pojazdów wolnobieżnych jest ten stan licznika nadinterpretowany. Bo sposób naliczania nie jest ujednolicony u każdego producenta. 

No właśnie, Policja czy diagnosta ma spisać stan drogomierza. Znajdź w ciągniku drogomierz...

Edytowane przez MF675ursus
Opublikowano

O ile z diagnostą widzisz się raz w roku to z policją możesz mieć doczynienia co dzień i tak naprawdę nikt ich nie kontroluje co oni tam wpisują, wystarczy że zaokrąglą jedną cyfrę i na następny raz możesz mieć problem bo oni w systemie mają więcej km niż u Ciebie na liczniku

Opublikowano

traktorem ,to co dwa ,i zaraz mi tu dla dwóch wypada . Oj kiedyś to były czasy ,z kwitami zajechał i poszłoooooo . Swego czasu u znajomego robiłem przegląd sześć dziesiątki  ,ale to z 20 lat w tył ,i diagnosta odkrył numery na traktorze ,wycinane przecinakiem ,i już myślałem że tu zaraz będzie niebiesko ,a on mówi że ok ,do PGR traktory szły bez numerów ,a jak szli z PGR do chłopa trzeba było jakoś to natłuc ,a jak natłukali ,to już radosna twórczośc ,tym co mieli akurat w łapach  coś tam ostrego .

Opublikowano
16 godzin temu, semos napisał:

opłaca się kupić ten klucz udarowy z LIDLA który dziś i jutro jest na promocji za 400zł z baterią 20V ??

Ja kupiłem ten na kablu, jest mocniejszy i całkiem fajnie sie sprawdza w warsztacie

Opublikowano
9 minut temu, Grzechooo napisał:

Pług rabe werk ażurowy idzie po tabliczce sprawdzić jaką ma szerokość roboczą? 

5504116ff2c1aad2a3048b5f5d72892f_image.jpg

Chyba 1,20 m szerokości roboczej. 

Opublikowano
2 minuty temu, rafal4610 napisał:

Normalna cena wtedy to było chyba 230zł🤔

Ja to kupiłem go w sklepie online bo w jakiejś promocji był ale to było na jesieni w zeszłym roku.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, SamaPrawda napisał:

O ile z diagnostą widzisz się raz w roku to z policją możesz mieć doczynienia co dzień i tak naprawdę nikt ich nie kontroluje co oni tam wpisują, wystarczy że zaokrąglą jedną cyfrę i na następny raz możesz mieć problem bo oni w systemie mają więcej km niż u Ciebie na liczniku

Tak samo na przeglądach zdarza im się obsuwka. Nawet człowiek o tym nie wie. Teraz Braciak jak busa sprzedawal to ktoś pytał o Vin to mu wysłałem, i mówię sam z ciekawości sprawdzę co tam historiapojazdu.gov.pl pokaże. Wchodzę, sprawdzam, a tam podczas jednego przeglądu wbite 282tys.km zamiast 272tys.km. do kolejnego przeglądu nie dokręcił do tych 282tys.km i już wyskoczyło że licznik cofany.

Edytowane przez bratrolnika
Opublikowano

Kiedyś przebiegu ciągników nie spisywali na przeglądzie ostatni sprawdzałem no to teraz mam w ciągniku raz 3 tyś mtg raz 8 tyś no i nawet przebieg około 350 tyś km w ciągniku i to wszystko jest wklepane w system

Opublikowano
33 minuty temu, bratrolnika napisał:

Tak samo na przeglądach zdarza im się obsuwka.

Jakiś czas temu właśnie się bujali z czymś takim u nas, jakoś dzwonili na stację diagnostyczna, gdzie był przegląd, żeby to wyjaśnić. Ewidentnie były zamienione jakieś dwie cyferki. Naprostowali to, ale dokładnie nie wiem jak to przebieglo

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v