Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, kubamako66 napisał:

kompletne koło około 750zl jak ktoś ma jakieś r20-825 w lubelskiem w dobrym stanie to kupię 2 Sztuki ?

zapraszam dwie radialki w ładnym stanie, tylko bieżnik różny, dętki z tego co pamiętam ja wsadzone nowe tak nie ruszanekola-8-25-20_l_ed7bc6c60126d03713a37483a1d3cecd.jpg

Opublikowano
2 godziny temu, izydor6280 napisał:

zapraszam dwie radialki w ładnym stanie, tylko bieżnik różny, dętki z tego co pamiętam ja wsadzone nowe tak nie ruszanekola-8-25-20_l_ed7bc6c60126d03713a37483a1d3cecd.jpg

jaka cena i czy opony zdrowe nie popękane bieżnik w szlaczki ? nie mogę do ciebie wiadomości wysłać 

Opublikowano
3 godziny temu, Pawelek998 napisał:

Pany opinie o oponach radialne  ozka czy alliance te i te w podobnej cenie ? 

Ozka niby nie jest zła marka , alliance chyba lepsza marka .

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Grzechooo napisał:

na co Ci te lampy? teraz to tylko Ledy.

zamiennik ledowy żarówki można wsadzić tylko że to chiba duży gwint E40 i ni ma hvja żeby coś taniego znaleźć 

i szkło do czysta umyć trzeba bo inaczej chyba lepiej bez niego będą świecić , ja swoje powywalałem porcelany gdzie poszły naświetlacze , w starych budynkach były jeszcze żarówki z lat 60tych z całym żarnikiem który rozpadł się w trakcie wykręcania

Opublikowano
1 godzinę temu, mf362 napisał:

alliance chyba lepsza marka .

A to Aliance w Dębicy przypadkiem nie robią? Bo do przyczep to chyba nawet Kabat i Aliance z tej samej linii schodzą.

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Grzechooo napisał:

na co Ci te lampy? teraz to tylko Ledy.

Gdzieś tam dla nich miejsce znajdę. Mam i takie zwykle porcelanowe oprawy z żarówkami ledowymi (osramy, odpowiedniki 100), mam i oprawy przemysłowe z żarówkami ledowymi,  mam i świetlówki ledowe. 

9 godzin temu, konteno napisał:

zamiennik ledowy żarówki można wsadzić tylko że to chiba duży gwint E40 i ni ma hvja żeby coś taniego znaleźć 

i szkło do czysta umyć trzeba bo inaczej chyba lepiej bez niego będą świecić , ja swoje powywalałem porcelany gdzie poszły naświetlacze , w starych budynkach były jeszcze żarówki z lat 60tych z całym żarnikiem który rozpadł się w trakcie wykręcania

Powiem Ci, że tak jak wyżej pisałem - mam u siebie najróżniejsze oświetlenie. W sumie dopiero w tamtym roku pociągnąłem normalny prad w budynku (po 40 latach stała się światłość). Co do ledow - nie jestem zwolennikiem najtańszych, a dobre też nie kosztują malo. W jednym pomieszczeniu mam oprawy że świetlówkami philipsa, a w drugim kupiłem jakieś tańsze niby z mocniejszymi świetlówkami i dłuższymi, ale cała oprawa że świetlówkami kosztowała mniej niż tam same świetlówki philipsa w drugim. No i powiem Ci, że nie widać różnicy, żeby te tanie miały być mocniejsze od Philipsow. 

Gdzie nie pracuje, to mam wstawione zwykle porcelanowe oprawy x2 i wystarcza. Tam gdzie coś rzeźbie mam zwykle oprawy, które włączam jak tylko po coś przyszedłem czy coś mało dokładnego robię, a dodatkowe odpalam jak coś dłużej robię. A zakładałem tak, bo w sumie miałem 7pomieszczen do zrobienia a miałem tych opraw w domu dużo w domu i nie musiałem inwestować kasy. Pod wiatą mam założone 3 przemysłówki i też wystarczają. 

Z kloszami nie wiem czy będzie problem - zakładałem w domu te przemysłówki chyba gdzieś z pgrow przyciągnięte i bez problemu się doczyscily i świeca ok.

A co do tych to nie rozkręcałem ich jeszcze. Na necie dla nowszych jest podane, że są na E27.

Za 7lamp (farba w bdb stanie, chyba w dwóch trzeba haczyk dorobić bo pęknięty, albo nie ma, w jednej brakuje jednej śruby) dałem 300zl. To myślę, że nawet jak nie znajdę dla wszystkich zastosowania, to je w świat puszczę i nie stracę na tym. 

Edytowane przez daron64
Opublikowano
daron64 napisał:

Gdzieś tam dla nich miejsce znajdę. Mam i takie zwykle porcelanowe oprawy z żarówkami ledowymi (osramy, odpowiedniki 100), mam i oprawy przemysłowe z żarówkami ledowymi,  mam i świetlówki ledowe. 

Odkąd kupiłem takie https://allegro.pl/oferta/panel-led-slim-ip65-36w-oprawa-hermetyczna-lampa-12042024598 to w garażach stodołach warsztatach nie chcę widzieć nic innego prądu ciągną nie wiele, są tanie w zakupie światła dają w ch... wszędzie gdzie zamierzam zakładać światło daję takie, co prawda teraz podrożały bo można było kupić takie za ok 30zł to i tak jest opłacalne. W miejscach gdzie dziennie świecą po 10godzin zwykłe świetlówki powymieniałem na takie i już parę lat to tylko dwie się spaliły na 15szt, a i to nie całkiem bo tylko połowa bo druga połowa świeci tz nie to że się spaliły tylko po prostu coś przestało łączyć być może jakby rozebrał to by naprawił ale za takie pieniądze to komu by się chciało rozebrać. leży u mnie karton i podmiana to dosłownie 2minuty. Ale najważniejsze jest światło szwagrowi poleciłem do storarni to też zadowolony tylko ważne żeby brać barwę ciepłą albo chociaż neutralną.

Opublikowano (edytowane)

Przymierzam się do zakupienia klucza udarowego od Ryobi, bo mam już ładowarkę i akumulatory z tej firmy. Tylko nie mam pojęcia na jaki się zdecydować bo nigdy tak naprawdę nie mialem okazji pracować takim sprzętem ale koniecznie muszę sie zaopatrzyć bo mam już dość kręcenia kluczami i omykania śrub.

Klucz będzie mi potrzebny do sporadycznych prac, więcej będzie leżał niż robił ale chciałbym mieć coś porządnego z szerokim wachlarzem zastosowań.

Nie wiem czy brać najdroższy i najmocniejszy 1000Nm dokręcania i 1600Nm odkręcania? Ma on 4 zakresy momentu od 120Nm do 1000Nm więc niby powinien być uniwersalny i najmocniejszego niby za często nie będę używał ale pewnie się zdarzy raz na rok sytuacja, że przyda się zerwać jakąś zapieczoną śrubę. Klucz ten waży 2,2kg bez baterii. Akumulator jakim dysponuję to 4 Ah więc też nie wiem czy na takiej baterii w pełni wykorzystam potencjał tego klucza i wtedy jeszcze musiałbym rozważyć dokupienie mocniejszego akumulatora.

Jaki realnie moment jest potrzebny żeby odkręcać i dokręcać śruby w kołach od traktora albo w przyczepie? Te 1000Nm to w jakich sytuacjach ma praktyczne zastosowanie? I czy odkręcanie korków od oleju jest bezpieczne takim sprzętem, rzecz jasna na najniższym momencie, czy można je pozrywać i lepiej robić to zwykłym kluczem?

https://pl.ryobitools.eu/elektronarzedzia/wiercenie-i-wkrecanie/klucze-udarowe/riwh18x/riwh18x-0/

Edytowane przez KlimekPL
Opublikowano
20 godzin temu, kubamako66 napisał:

jaka cena i czy opony zdrowe nie popękane bieżnik w szlaczki ? nie mogę do ciebie wiadomości wysłać 

jedna opona nalewka z Piotrowic, druga bieżnik jak w tarpanie, obie stomil
swoje lata mają, więc jakieś tam pajączki na zewnętrznej warstwie są, ale ogólnie ładna guma
cena nie mam pojęcia, 300 za koło ?

tarpan w kategorii Opony i felgi w Oficjalnym Archiwum Allegro - archiwum  ofert

Opublikowano
8 godzin temu, Grzechooo napisał:

miejscach gdzie dziennie świecą po 10godzin

A to ja w zasadzie nigdzie po tyle nie siedzę. Tzn nie robię tyle takich rzeczy żeby przez długi okres takie światło lepsze było mi potrzebne. 

8 godzin temu, Grzechooo napisał:

ważne żeby brać barwę ciepłą albo chociaż neutralną

Ja mam chyba neutralna i bardzo spoko. 

8 godzin temu, SamaPrawda napisał:

kuzyn ma takie w salonie, dość fajnie się to komponuje

No ja nie czuje tego klimatu. Tzn jak u znajomego podobne są, to jak z innymi elementami wystroju się komponują to jest bardzo spoko, ale nie dla mnie.

Jakby krzyknął po stówie za sztukę to bym wolał już ledow szukać faktycznie. Tutaj były wystawione po 60zl/szt. Pytam ile za całość, a chłopak sam czy 3stowy będzie ok. To wydaje mi się, że po 40zl z groszami za lampę to spoko pieniądz. A to co niektórzy wystawiają na internetach to jak widzę niekiedy nieodnowione po 150-200zl, to nie wiem kto to bierze.

Opublikowano

niektórzy szukają takich wynalazków może z czasem jakiś fan "loftu" lub innej epoki się skusi ale do garażu bym sobie odpuścił tylko założył coś z czego byłbym zadowolony.

KlimekPL napisał:

Nie wiem czy brać najdroższy i najmocniejszy 1000Nm dokręcania i 1600Nm odkręcania? Ma on 4 zakresy momentu od 120Nm do 1000Nm więc niby powinien być uniwersalny i najmocniejszego niby za często nie będę używał ale pewnie się zdarzy raz na rok sytuacja, że przyda się zerwać jakąś zapieczoną śrubę. Klucz ten waży 2,2kg bez baterii. Akumulator jakim dysponuję to 4 Ah więc też nie wiem czy na takiej baterii w pełni wykorzystam potencjał tego klucza i wtedy jeszcze musiałbym rozważyć dokupienie mocniejszego akumulatora. Jaki realnie moment jest potrzebny żeby odkręcać i dokręcać śruby w kołach od traktora albo w przyczepie? Te 1000Nm to w jakich sytuacjach ma praktyczne zastosowanie?

Obawiam się że to jest tylko teoretyczny moment obrotowy, tak dla porównania szpilki w samochodach dokręca się momentami ok 100-120 Nm, głowice też dokręcasz siłą ok 120-150Nm. Jakby w rzeczywistości miał kaki moment to wszystkie śruby pourywane. Często klucze pneumatyczne mają napisane że kręcą siłą 1500Nm a nie dają rady odkręcić koła w osobówce jak ktoś zakręcił zwykłym kluczem z rurą. 2,2kg to sporo do tego dojdzie 0,5kg aku to już 2,7kg wbrew pozorom to jest co trzymać, szczególnie jak ręce w górze, ale jak jest masa to jest i moc.

Opublikowano
3 minuty temu, Grzechooo napisał:

Obawiam się że to jest tylko teoretyczny moment obrotowy

Tak i mi się coś wydawało że te wartości to z kosmosu. W robocie mieli stężenia dociągać na 400Nm to jeden miał ciężko d takiej wartości metrowy klucz dociągnąć 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v