Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, GucioJUMZ napisał:

Kupowałem końcem września mocznik po 1930 brutto bez inhibitora 

Ja też miałem zamówiony po 1900 ale zamówienie anulowano i było trzeba kupić za 2400 . 

Opublikowano
6 godzin temu, Minkes napisał:

Gość ma towar na placu, przyjeżdżasz ładujesz i płacisz tylko ten npk zbrylony jest.

Gdzie onma ten plac? Saletra i mocznik jak wygladaja tez tak zmielone?

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Cena 60 netto to wiem że w innych rejonach. U mnie nie było wogóle.

Tu biegunki nie mam bo na 3/4 sezonu mam.

I jaka decyzja z npk? Ja myślę jeszcze nad ultra8

Polecam smag z Biostymy. Jest w formie płynnej, nie jest drogi, można pryskać w słońcu (nie poparzy).

Opublikowano
1 godzinę temu, lonoh napisał:

Gdzie onma ten plac? Saletra i mocznik jak wygladaja tez tak zmielone?

Gdzieś w okolicy Piotrkowa- Łodzi nie pamiętam dokładnie, mówił żeby przyjechać i zobaczyć i że to najlepiej rozsiewaczem do wapna siać.

Opublikowano (edytowane)

Ten smag z biostymy

133 g/l czyli dostarczasz 266g/l Mg

173g/l czyli 340g/l siary

za ok 26 pln

Z siarczanu z roztworu 10kg ha  1600g Mg i 3200g Siary za aktualnie jakies 22 pln.

Czy ja wiem... Chyba ze cos pomylilem  o obliczeniami.

Edytowane przez Cheesburger
Opublikowano

Jezeli bym nie mial nic to pewnie bym kupil chociaz troche. Mam okolo 80% nawozu na kolejny sezon, wiec czekam do samego konca, stanieje to fajnie, nie stanieje to kupie reszte, zdrozeje to nie dokupie.

Opublikowano
2 godziny temu, mysza103 napisał:

Ale tu nie chodzi o to żeby wyjść na swoje , tylko o to żeby godnie zarobić .

Nie uprawiam zbóż intensywnie, mógłbyś mi podać całkowite koszty uprawy pszenicy celując w 8-9 ton? Przyjmijmy tylko sezon 2020-2021 kiedy wszystko kosztowało "normalnie".

Opublikowano
2 godziny temu, tytanowyJanusz napisał:

żeby było lepsze porównanie do mocznika to ~460g jest w ~3L i jest to azot amidowy więc sporo trzeba tego lać

No właśnie, czyli 3 litry Adblue za 7,95zł odpowiada 1kg mocznika, który kosztuje max 3,8z zł/kg

1kg azotu z mocznika 8,26zł

1kg azotu z AdBlue 17,65zł 🙃

Opublikowano
32 minuty temu, Cheesburger napisał:

Ten smag z biostymy

133 g/l czyli dostarczasz 266g/l Mg

173g/l czyli 340g/l siary

za ok 26 pln

Z siarczanu z roztworu 10kg ha  1600g Mg i 3200g Siary za aktualnie jakies 22 pln.

Czy ja wiem... Chyba ze cos pomylilem  o obliczeniami.

Uważam, że nawóz, który jest zarazem biostymulatorem jest lepiej przyswajalny, niż rozpuszczony czysty składnik.

W tym roku pryskalem porzeczkę. Przez pogodę nie zdążyłem dokończyć kwatery. Na drugi dzień, jak pojechałem dokończyć, to widziałem dużą różnicę, w kolorze liści krzaków opryskanych, a nieopryskanych. Zrobiłem przez przypadek kontrolę i wyszło, że środek działa.

Mój medyk od sor mówi, że rolnicy sobie chwalą. Poza tym ma jeszcze dwie zalety, które opisałem wyżej. Szczególnie ten , że nie idzie poparzyć. Zresztą mocznikiem tej samej firmy też nie sparzysz rośliny.

Opublikowano

W tym sezonie interes zrobią wszelakiej maści "magowie", miksujący w stodołach rozmaite płyny, glony, bakterie, muchy, komary 🤣

Opublikowano

Jak sprzedam pszenżyto po 1500 to może i ja się skusze na nawozy 😋 

Nakupiłem na sezon śor, siatki, oleje,  i różne pierdylety żeby kosztów sobie zrobić do US. Zawsze były to nawozy i paliwo, ale w tym roku wszystko stoi na głowie, w dalszym ciągu totalnie nie wiem jakie będą zasiewy na wiosnę, a może całkiem yebnąć grochu z 15ha 🤔 i głowa spokojna. Akurat mam ok 5t... Co tydzień to nowe pomysły 🤯

Opublikowano
danielhaker napisał:

No właśnie, czyli 3 litry Adblue za 7,95zł odpowiada 1kg mocznika, który kosztuje max 3,8z zł/kg 1kg azotu z mocznika 8,26zł 1kg azotu z AdBlue 17,65zł 🙃

wiadomo, mocznik najlepszy i najtańszy ale nie z inhibitorem albo uff. adblue jest alternatywą, droższą alternatywą ale wraz taniej wychodzi niż lać jakieś Nitromagi

Opublikowano
8 godzin temu, KlimekPL napisał:

Nie uprawiam zbóż intensywnie, mógłbyś mi podać całkowite koszty uprawy pszenicy celując w 8-9 ton? Przyjmijmy tylko sezon 2020-2021 kiedy wszystko kosztowało "normalnie".

Jakoś nie widać, ani nie słychać żeby coś miało taniec. Do tego jak się słucha ekonomistów, to raczej na początek przyszłego roku przewidują, że dopiero odczujemy podwyżki. Także nie wiadomo, czy od teraz "normalnie" nie będzie tak jak jest, albo i drożej.

A pytanie takie to u każdego będzie inaczej. Chłop może mieć ziemię w lepszej kulturze niż Ty, lepsze zmianowanie, lepszy rozkład opadów itd. U kogoś da 9, a u Ciebie przy tej samej agrotechnice może dać 6. 

Kurde ja na jednym kawałku u siebie miałem miejsca, gdzie pszenżyto spokojnie przekraczało 6, a zaraz obok nie było nawet 4 - trochę gleba cięższa, trochę bardziej przez zimę dostało na stoku itd. A gdzie dopiero porównywać do osób mających gospodarstwo dziesiątki, czy setki kilometrów dalej. Chyba, że mieszka wioskę obok. Choć i tu - w tym roku u mnie padało i nie mogliśmy wjechać w pole kombajnem, bo się kopaliśmy, a wujek na polu jakieś że 2km dalej w linii prostej kosił w najlepsze.

A druga sprawa, to że do tego, co tu ludzie wypisują odnośnie uprawy i plonów, to ja tam raczej z dużym dystansem podchodzę. Nie mówię, że akurat mysza koloryzuje.

• Like 1
Opublikowano

Mój rekord to pod 7t/ha a normalnie to się kręci koło 5.5-6t z ha średnio. Przez parę lat co gospodarze to jest coraz lepiej bo jest wapno, lepsze nawozy i śor ale to i tak od pogody zależy

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v