Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pogadamy w maju/czerwcu przyszłego roku. To są sytuacje cykliczne ze wzrostami cen. Wystarczy prześledzić ostatnie kilkanaście lat i można zaobserwować że takie ceny na nawozy już były. Co więcej poli 6 kiedyś była nawet po 2500 brutto przy dużo niższej średniej krajowej czy ogólnym koszcie życia. Żeby aktualna sytuacja miała odzwierciedlenie do tamtych lat to poli 6 musiała by kosztować ponad 3000-3500 brutto. Ktoś przewidział że zboża w poprzednia zimę wzrosną aż tak dużo względem lata? Aktualnie są drogie zboża to i cena na środki do produkcji też jest. O ile rolnik na tym tak mocno nie straci a nawet zyska  bo np rzepak jest droższy o tysiąc zł w porównianiu do ubiegłego roku a nawozy wzrosły 500-600 zł. Dla zwykłego konsumenta który robi za najniższą krajową już nie jest tak kolorowo bo jemu pensja nie wzrosła względem tamtego roku o 50 %. I dlatego to wszystko jeb.ie bo poprostu ludzi nie będzie stać długo tak żyć przy tak wysokich cenach. Przy każdym takim wzroście cen były i będą przepowiadane czarne scenariusze. Aktualne ceny to są spekulacje na których zarabiają potężne pieniądze korporacje i będą zarabiać aż do momentu ogólnego buntu. 

• Like 2
Opublikowano
1 minutę temu, Krzysztof81 napisał:

Ja myśle że do wiosny dociągno z tymi cenami. Obstawiam obniżki na czerwiec lipiec 2022.

Obniżki ale o ile z tak wysokich stawek. Tam w kasie państwa pusto a każdy marzy o obniżkach coś słabo to widzę w dodatku przy tym wirusie i kolejnych 13,14 i podwyżkach dla budżetówki

Opublikowano

Dziś zamówiłem rsm32 po 1500brutto.

Myślę że do końca roku zdrożeje, po nowym może i stanieje ale nie poniżej tego poziomu. 

A jak mam wiosną czekać na zamówienie to wolę teraz.

Opublikowano

Toc w grupie azoty pół rodziny pisdzielcow siedzi. Schronisko dla nie upośledzonych nadmiarem wiedzy. Te koryto musi być pełne. Spółki skarbu państwa nie mają prawa zbankrutować. 

Opublikowano

mocznik importowany oferta sprzed miesiąca 1750 netto plus transport a wczoraj 1650 netto plus transport  firma krzak (x),mocznik z phosagro, a co się dzieje z importem teraz 

• Like 1
Opublikowano
26 minut temu, Agrest napisał:

Dziś zamówiłem rsm32 po 1500brutto.

Myślę że do końca roku zdrożeje, po nowym może i stanieje ale nie poniżej tego poziomu. 

A jak mam wiosną czekać na zamówienie to wolę teraz.

masz racje pieniądz nie wydany traci.

Opublikowano
Dnia 1.09.2021 o 20:05, thor1984 napisał:

Saletra 1490

Mocznik 2150

RSM 26    1190

RSM 32    1330

NPK Plonvit 1960

Poli 6  2210

Sól potasowa 1860

Ceny brutto WZW

dzień różnicy i 

saletra 1560

rsm 26   1280

rsm 32   1430

Opublikowano

Trzy  miesiące temu  znajomy  który  mnie  zaopatruje  powiedział  że  taniej  już  było  teraz tylko  drożej  i  póki co  tak  jest  , wczoraj  z nim  rozmawiałem  i  powiedział  że  do  maja  na pewno  taniej  niż  jest  teraz nie  będzie  a  ci  co  handlują  zbożem  i nawozami   jeśli  nie  nakupili taniej  zboża  w  żniwa  i  nie  zarobią  na  nim  to  odbiją  to  sobie  na  nawozach  . Jeśli firma  zatrudnia  ludzi  to  ma  stałe  koszty  z ich  utrzymaniem  i  jeśli  w żniwa  pracownicy  omiatali  wagę  z  pajęczyn  no  to  zarobku trzeba  będzie szukać  na  czym  innym  - jak myślicie , na czym ?

Opublikowano

ludzie wyciągają wnioski z poprzedniego sezonu i liczą że scenariusz powtórzy się w następnym ,a tymczasem 2 lata z rzędu z takim samym przebiegiem są rzadkością , ludzie nie pognali do skupów prosto z pola w większości w między czasie giełdy odnotowały wzrosty cen płodów ,aby nie dopuścić do dalszego wzrostu cen zbóż trzeba podnieść skokowo ceny nawozów i wywołać panikę aby rolnicy ruszyli do skupów ze zbożem. Ja zamawiam saletrę i jadę z próbką do młyna .jak będą parametry ok to pchnę autko pszenicy.

Opublikowano
14 godzin temu, warchest napisał:

jaki nawóz dajesz pod ozime i w jakiej okrojonej dawce bo tez chyba cos troche musze rzucic PK pod oziminy 

Pod rzepak kupiłem ultre10 w cenie 2130zł , 250 kg/ha . Na pszenice po rzepakach miało iść 0kg  PK , ale wyniki gleb jednak trochę zmieniły plany , i przed wczoraj zamówiłem Polifoskę 6 po 2220zł/tona tańszego nic nie znalazłem , a i to już cenniki zmieniali od 1 września po 30-50zł w górę , a będę dawał po 150 kg na ha. Zamówiony mam też siarczan magnezu po 900zł . Wszystkie ceny brutto.

Opublikowano

Pamiętam jak chyba dwa lata temu kupiłem saletra i npk w październiku a potem dokupiłem w marcu i miało taniej nie być a tu cyk 150zł taniej tona.mobornika Tyle że nawozy npk sobie odpuszczam całkowicie jedyne co.musze kupić to saletra ale mam czas do kwietnia wtedy nawożę łąki  więc zobaczymy i sobie głowy nie zatruwam 

Opublikowano

na przełomie czerwca/ lipca nie wziąłem saletry za 1150 netto, bo mi się wydawało za drogo, a dziś zamówilemm auto za 1385. Jakoś po tym co się słyszy o cenie gazu, o zagraniach ruskich z pustymi magazynami gazowymi przestałem wierzyć w to, że uda się kupić względnie tania saletrę na przyszly rok.

Opublikowano

Mocznik co kupiłem 01.09 tylko czekam na dostawę po 1910 brutto bb dziś już 2150 brutto bb. Z tego co pytałem na innym składzie saletra była jeszcze 1460 brutto bb (2 tyg. temu kupiłem po 1360 brutto) mówili że dojdzie do ceny 1700-1800 napewno. Ja zakończyłem zakupu na przyszły sezon. Ceny możliwe że do lutego kiedyś trochę spadną tylko pytanie zjakiego poziomu.

Opublikowano

Na ten moment dostępność nawozów azotowych jest dobra i chęć zamawiania przez pośredników na składy ,ale przed dalszym wzrostem cen możemy się uchronić my sami wystarczy tylko przestać się nakręcać wzajemnie ,czy któryś z handlowców dawał znać wam 2 miesiące temu co się może wydarzyć ? na pewno sami nic nie wiedzieli ? prawda jest taka że kapitał spekulacyjny przerzucił się giełdy surowcowe .Czy wiemy jaka będzie pogoda w następnym sezonie nie czy wiemy jakie będą ceny też nie , najrozsądniejsze będzie zmniejszenie dawek nawozów azotowych o 30 proc .a pk tam tylko gdzie bardzo niska i niska zasobność i także w okrojonych dawkach .Surowce są napompowane i dojdzie do przeceny notowań w przyszłości https://biznes.interia.pl/gospodarka/news-ceny-nawozow-notuja-najwyzszy-poziom-od-2012-roku,nId,5353907?fbclid=IwAR3xDXGIbtaqpfuvvJXFGCtRWTEBISjnUQ5-IsqiSb5Qy8-REZianG9AEBg 

• Like 1
Opublikowano
Dnia 3.09.2021 o 09:46, lassie napisał:

mocznik importowany oferta sprzed miesiąca 1750 netto plus transport a wczoraj 1650 netto plus transport  firma krzak (x),mocznik z phosagro, a co się dzieje z importem teraz 

Co za firma i lokalizacja?

Opublikowano
5 godzin temu, lassie napisał:

Na ten moment dostępność nawozów azotowych jest dobra i chęć zamawiania przez pośredników na składy ,ale przed dalszym wzrostem cen możemy się uchronić my sami wystarczy tylko przestać się nakręcać wzajemnie ,czy któryś z handlowców dawał znać wam 2 miesiące temu co się może wydarzyć ? na pewno sami nic nie wiedzieli ? prawda jest taka że kapitał spekulacyjny przerzucił się giełdy surowcowe .Czy wiemy jaka będzie pogoda w następnym sezonie nie czy wiemy jakie będą ceny też nie , najrozsądniejsze będzie zmniejszenie dawek nawozów azotowych o 30 proc .a pk tam tylko gdzie bardzo niska i niska zasobność i także w okrojonych dawkach .Surowce są napompowane i dojdzie do przeceny notowań w przyszłości https://biznes.interia.pl/gospodarka/news-ceny-nawozow-notuja-najwyzszy-poziom-od-2012-roku,nId,5353907?fbclid=IwAR3xDXGIbtaqpfuvvJXFGCtRWTEBISjnUQ5-IsqiSb5Qy8-REZianG9AEBg 

Handlowcy wiedza tyle samo co i my.......

Opublikowano
1 godzinę temu, read napisał:

Co za firma i lokalizacja?

no właśnie nie nazwał bym tego firmą ,a raczej jednosobowa działalność gospodarcza, nazwa ontrade.pl to jest ich strona.sposób płatności to przedpłata a więc wiąże się to z ryzykiem wiarygodności ,cena jest atrakcyjna ,na olx takich pośredników multum ,on robi fakturę proforma ty robisz przelew ,on przelewa gdzieś pieniądze i wtedy towar rusza do ciebie ,pytałem skąd jedzie gdzie terminal to powiedzieć nie chciał ,bo nie do końca wiadomo jaka będzie cena transportu także moim zdaniem lepiej kupić drożej a od kogoś pewnego https://rejestr.io/krs/642356/ontrade-pl

Opublikowano

Niech wystawi fakturę sprawdzisz konto czy jest na białej liście zawsze coś ja niedawno kupowałem też z olx zbiornik na Rsm dał cenę chłop z dostawą taniej niż inni za sam zbiornik, zbiornik już w domu więc ... Warto sprawdzić podumać nie każdy chce wydymać, ale nie wszystko co się błyszczy to złoto .

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v