Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

To wyjdzie tak że przy mokrej wiośnie rzepak może się nie doczekać na papu :) Chyba że macie suche dobrze zdrenowane  pola i początek marca wjeżdżacie zestawem 20-30t albo większym  i lejecie budyń. Trzeba tylko pamiętać że wjechać łatwo tylko trudniej później wyjechać...

Opublikowano (edytowane)

Napewno nie zapałce 😉

A rzepak będzie i po 2tyś to zarobisz. 

Zresztą każdy ma własne, kalkulację, pozatym może czas zainwestować w magazyny??? 

Edytowane przez Tomek90
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, matek89121 napisał:

Przy obecnych cenach saletry ok 4,5tys to samo nawożenie wychodzi tyle ile całkowite koszty  uprawy z poprzednich lat . Koszt uprawy 1 ha rzepaku będzie oscylował w granicach 5 tys .

Niech się na ten temat może wypowiedzą osoby , które pisały w tamtym roku że mają koszty na pszenicę 3,5- 4 tys/ha , a na rzepak 4 do nawet 5 tys/ha . Ciekawy jestem wyliczeń tych osób na ten rok  , bo przy dzisiejszych cenach nawozów i innych środków do produkcji , to nawet jak rzepak byłby 2500zł/tona w żniwa , to 3 tony raczej na koszty im nie starczy .

Edytowane przez mysza103
  • Like 1
Opublikowano
Dnia 24.12.2021 o 13:24, mysza103 napisał:

Niech się na ten temat może wypowiedzą osoby , które pisały w tamtym roku że mają koszty na pszenicę 3,5- 4 tys/ha , a na rzepak 4 do nawet 5 tys/ha . Ciekawy jestem wyliczeń tych osób na ten rok  , bo przy dzisiejszych cenach nawozów i innych środków do produkcji , to nawet jak rzepak byłby 2500zł/tona w żniwa , to 3 tony raczej na koszty im nie starczy .

Bo to są bardziej realne koszty (jak się chce mieć przyzwoity plon), niż pisanie 2000 zł/ha. Jak komuś wychodzi 2000, to chyba z matmy miał 2. A wypadałoby doliczyć m.in. koszty ukryte (czyli. np. amortyzacja maszyn) a to już ciężkie jest nawet dla mnie.

Opublikowano

Amortyzacje ciężko policzyć u każdego wychodzi inaczej , lepiej nie liczyć dopłat do zysku tylko przeznaczyć je na amortryzacje

Opublikowano
2 godziny temu, metrax12 napisał:

Bo to są bardziej realne koszty (jak się chce mieć przyzwoity plon), niż pisanie 2000 zł/ha. Jak komuś wychodzi 2000, to chyba z matmy miał 2. A wypadałoby doliczyć m.in. koszty ukryte (czyli. np. amortyzacja maszyn) a to już ciężkie jest nawet dla mnie.

Na takie coś to ci tylko odpowiem takim oto przykładem . ' Kosiłem w tym roku u kolegi rzepak , pierwszy raz w życiu siał , odmiana populacyjna , plon bardzo dobry 4,3t ważone od razu spod kombajnu , jak by go kosić z tydzień póżniej  to myślę że ze 100 - 200 kg mogłoby być więcej bo sporo jeszcze było zielonego  , mówię mu że plon piękny , bo u mnie mieszaniec dał 3,8 tony , więc się pytam dalej ile mu wyszedł koszt na ha , a on mi mówi że 4300 , gdzie u mnie wyszło 2500zł . Pytam się , coś ty chłopie dawał że taki koszt , a on że dawał to co mu w sklepie powiedzieli . Te koszty co podaje to są koszty uprawy bez jakiś tam opłat typu krus ubezpieczenie czy coś takiego . Ale do sedna on mimo że miał ponad 500 kg /ha większy plon , to finalnie zarobił na tym rzepaku z ha o 600 zł mniej o de mnie .  I teraz taka ciekawostka że w tym roku ten kolega rzepaku nie ma bo nie zdążył zasiać , ale ze 3 tygodnie temu był u mnie z pytaniem jakie ja stosuje środki na zboża  , bo mimo że on stosuje środki z wyższej półki to ma wydajność na podobnym poziomie , a koszty co najmniej 1000zł na ha . Teraz stwierdził że go nie stać na takie drogie środki , widząc że u mnie są takie same plony , a koszty o niebo niższe . 

• Root Admin
Opublikowano

U nas -14 i -10 przez dwa dni, bez śniegu, a co do nawożenia, to w tym roku lekka redukcja. Przez ostatnie lata głównym ogranicznikiem dla plonu była woda, na tą chwilę też nic nie zapowiada aby cokolwiek miało się zmienić. Na tą chwilę jesteśmy -160l względem poprzedniego roku. Jesień to już prawdziwy dramat.

image.png

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v