Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, disel16v napisał:

@Andpol ten środek nawet nie ma nazwy tylko "zaprawa na rzepak" fajny skład , jakbyś mógł zrobić zdjęcie samych substancji 🧐 Ale samo słowo "neonikotynoidy" brzmi obiecująco. Może być i na priv

Ja niestety poleciałem dzisiaj klasykiem bo cruiser od Saszy z olx na wysyłkę nie brzmiał zbyt wiarygodnie.

IMG_20210813_113006.jpg

Ten Seba z Gorzyce na olx?

Opublikowano

Panowie jak dodatkowo zaprawie rzepak zaprawą to nie bedzie problemu ze wschodami mam rzepak z zaprawą buteo + scenic gold ale chce dodatkowo zaprawić ale sie zastanawiam 

Opublikowano
7 minut temu, szwagier24 napisał:

Podpowiedzcie czy to dobry pomysł dzisiaj radkowit, za około tydzień randap, i po kilku dniach orka pod rzepak. 

randap, to minimum 2 tygodnie bez uprawy

• Like 1
Opublikowano
Dnia 12.08.2021 o 12:02, gigix napisał:

Podpowie ktoś co za cholera wyłazi z przyczepy z rzepakiem?

robal.jpg

Gnatarz rzepakowiec 

Średni plon Ilony i Marsa 4.13Ilona trochę gorzej ku memu zdziwieniu niż mars. Ilona zdrowsza i większą wilgotność. Mars 6.2-6.3 Ilona 8.5 i jeszcze sporo liści zielonych miała.

Opublikowano

Nie ma zależności w tym roku w plonie wogóle, no chyba że na tyvh rzepakach sianych 5września to jest lipa a te w terminie rozstrzał na tej samej odmianie od 2,5t do 5,5t i były różne działki i nowe i te co już był rzepak, a rzepak po rzepaku dał najwięcej 😂 miałem rzepak po oborniku końskim, świński, po sztucznych nawozach najwięcej oczywicho, i wychodziło po świński takie dobre plony, po końskim słabe, po sztucznych takie o chyba że zasób supstancji a najważniejsze próchnicy większy to tam lepiej sypało

Opublikowano
7 godzin temu, piotrols napisał:

Średni plon Ilony i Marsa 4.13Ilona trochę gorzej ku memu zdziwieniu niż mars. Ilona zdrowsza i większą wilgotność.

W praktyce odmianę Ilona kosi się późno.

Opublikowano
Mari82 napisał:

1 godzinę temu, andrzej1988 napisał:

ja sie zastanawiałem nad tymi dwoma ale juz zamowiłem Gemini po 625 brutto z Buteo. Kepler tez ciekawa odmiana ale sprobuje ją za rok.

odpowiedź dla Turok

Będę miał te dwie odmiany więc zobaczymy, tzn gemini miałem i zostaje ale chcę jeszvze z populacji spróbować Keplera 

i jak ci ta odmiana Gemini plonowal bo w sklepie ja polecali i dałem się skusić

Opublikowano

mam przez kawałek pola przy między perz. Chciałbym zastosować odchwaszczanie doglebowe, mógłbym pozniej jesienią jak już rzepak i perz powychodza poprawić w tym miejscu jakimś środkiem tylko na perz ? są w ogóle takie środki w rzepaku ?

Opublikowano

Oczywiście, wszystkie np. grmicydy wezmą perz. A jednoliścienne i tak zwalcza się oddzielnie 

Opublikowano
7 godzin temu, Turok napisał:

i jak ci ta odmiana Gemini plonowal bo w sklepie ja polecali i dałem się skusić

Pisałem gdzies wcześniej 3.8 t/ha na drugiej działce 3.6 tak więc ja jestem zadowolony, gdzie u nas naprawdę w plonowania w regionie ciężko było osiągnąc 4 t No prócz tych co się na skupie chwalili ale to mieli więcej nawet, a tak jak wjeżdżało się kombajnem to średnio wszędzie najwięcej 3t, 3.5 różnie mniej lub więcej, ale widzę że u nas dużo ludzi Do susza i to był błąd w tym roku bo rzepaki na kujawach dochodzi ład ie równo a oni jescze bardziej za wsmczesnie go spalili, mój bez dosuszania fajnie dojrzewa wilg 8.6% 5 d i później młócony jak dosuszane, które miały po 6% i marną gęstość, ja sieję jak pisałem. Kepler, gemini i atora 

Opublikowano

Jak pszenicę pokoszę to będzie sianie dzisiaj nawet ciągnik 160km z prasą utopiłem... Jakaś porażka wszyscy się topią pola zjeżdżone w koleinach woda stoi.

Opublikowano
Dnia 13.08.2021 o 14:04, szwagier24 napisał:

Podpowiedzcie czy to dobry pomysł dzisiaj radkowit, za około tydzień randap, i po kilku dniach orka pod rzepak. 

Wapno nie idzie w parze z chemią

Opublikowano (edytowane)

Belkar + Kliper

Skuteczna ta mieszanka w tych dawkach co są w pakach? 

Do tej pory z powodzeniem stosowałem  Metazanex + Navigator

Dnia 18.06.2021 o 22:58, ma123 napisał:

Edytowane przez Jarek22B
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v