Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
21 minut temu, shiftman napisał:

Jeszcze go nie kosiłeś? Daj znać jaki plon i zaolejenie. I opisz jak możesz agrotechnike i klasę ziemi

Jeszcze nie. Pogoda nie pozwala. Ziemia klasy od 3b do 4b. Wygląda ładnie, zobaczymy jak sypnie. jesienią zwierzęta i go trochę spanachały ale na wiosnę odbił. Zabiegi były standardowe i raczej z ekonomicznej pułki. 

15 minut temu, aezakmi666 napisał:

Lubelskie ktoś kosi dziś?  Popadało ładnie przez 2 dni wczoraj bez dziś też ładna pogoda

A, jaką masz wilgotność? 

Opublikowano
michal009 napisał:

21 minut temu, shiftman napisał:

Jeszcze go nie kosiłeś? Daj znać jaki plon i zaolejenie. I opisz jak możesz agrotechnike i klasę ziemi

Jeszcze nie. Pogoda nie pozwala. Ziemia klasy od 3b do 4b. Wygląda ładnie, zobaczymy jak sypnie. jesienią zwierzęta i go trochę spanachały ale na wiosnę odbił. Zabiegi były standardowe i raczej z ekonomicznej pułki. 

15 minut temu, aezakmi666 napisał:

Lubelskie ktoś kosi dziś?  Popadało ładnie przez 2 dni wczoraj bez dziś też ładna pogoda

A, jaką masz wilgotność? 

Daj znać jak wykosisz

Opublikowano
8 godzin temu, jahooo napisał:

Ja daje 100kg mocznika przed siewem pod agregat, ale w tym roku pewnie będzie po siewie RSM albo saletra, bo cena mocznika zwala z nóg

Niestety ceny rsm też poszybowały już na wiosnę. Jeśli chodzi o podwyżki cen wszystkiego w tym nawozów to raczej nie da się ich ominąć. Może masz zapas ale to też pewnie nie na parę lat.

Opublikowano
9 godzin temu, aezakmi666 napisał:

U mnie patrząc na pogodę to najbliższy wjazd w pole i w sumie początki koszenia to następny poniedziałek. Od soboty codziennie dolewa.

Opublikowano
43 minuty temu, PanPawel napisał:

U mnie patrząc na pogodę to najbliższy wjazd w pole i w sumie początki koszenia to następny poniedziałek. Od soboty codziennie dolewa.

LCH również. Dzisiaj do niektórzy wyjechali po 17 na chwilę co nieco złapać. Ale przy tej wilgoci to rosa szybciej łapie to nawet nie opłacało się wyjeżdżać. Współczuję tym co jeszcze rzepaki maja do koszenia.

Opublikowano

Ja w tym roku trochę inaczej zrobiłem nawożenie rzepaku z powodu małej i średniej zawartości potasu a wysokiej fosforu. na ściernisko najpierw wysłałem wapno a zaraz potem sól w dawce 100 kg/ha zaraz jadę to zrobić broną talerzową, potem orka, polifoska 8 w dawce 200kg/ha no i azot w końcu pogłównie najprawdopodobniej saletrosan. 

Opublikowano
8 minut temu, Rzepakowiec napisał:

Ja w tym roku trochę inaczej zrobiłem nawożenie rzepaku z powodu małej i średniej zawartości potasu a wysokiej fosforu. na ściernisko najpierw wysłałem wapno a zaraz potem sól w dawce 100 kg/ha zaraz jadę to zrobić broną talerzową, potem orka, polifoska 8 w dawce 200kg/ha no i azot w końcu pogłównie najprawdopodobniej saletrosan. 

Bez polifoski, a 200-300 soli potasowej dzielonej jesień /wiosna

• Root Admin
Opublikowano

Po jakim czasie znikają samosiewy jęczmienia po zastosowaniu: chizalofop-P-etylowy?

Po tygodniu już będzie widać ze działa czy jednak musi dłużej podziałać?

Opublikowano
2 godziny temu, yacenty napisał:

Po jakim czasie znikają samosiewy jęczmienia po zastosowaniu: chizalofop-P-etylowy?

Po tygodniu już będzie widać ze działa czy jednak musi dłużej podziałać?

Wydaje mi się, że po około 10 dniach jak jest ciepło

• Root Admin
Opublikowano

Zobaczymy, ciepło jest i cały czas kropi. Tzn popada godzinkę, 5 godzin słońca, popada godzinkę i znów ładna pogoda. W poniedziałek pryskane

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v