Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2021

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2021 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2021 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2021 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2021 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy ARR, czyli Agencji Rynku Rolnego, która stara się określić, ceny pszenicy 2021 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/279526-ceny-pszenicy-2020/page/304/

• Like 4

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
51 minut temu, Dawid727 napisał:

@szczypka@szczypka po to zapierdzielam na gospodarstwie żeby spełniać jakieś marzenia i zachcianki. Zawsze chciałem mieć wypasiony rozsiewacz na gpsie i z wagą i taki sobie kupię. Rolnictwo to nie tylko moje źródło utrzymania ale i pasja i strasznie drogie hobby 🙂 co do ceny zbóż jak spadły tak są na tym poziomie. Jedynie konsumpcja trzyma poziom. 

Dawid większość nie wie co  to gps i traktory kombajny po 800 tyś netto

• 0
Opublikowano

Anżej dynamika wzrostu cen na skupach malała przyspieszając bo zwalniała, a teraz wzrasta zwalniając bo przyspiesza rosnąc wolniej ale szybciej.  Zabraknie pszenicy w kraju jak eksport nie zwolni w przyspieszeniu malejąc albo wzrastając w dół albo w górę . Tyś chyba sam ten handlarz , takie głupoty piszesz że ciężko się czyta .. Saletrę kupujesz tirami a pszenicę handlarzom sprzedajesz? To gdzie oni to wożą na matif bo tam podobno najdrożej 

• 0
Opublikowano
18 minut temu, JanKrzysztof napisał:

To tani masz ten kombajn, teraz za wypasionego Lexiona wołają prawie 1,5 mln zł.

Tak wielki mi nie potrzebny i kupiony nie w tym roku

• 0
Opublikowano (edytowane)

@miwigos tak czytam to forum i mam wrażenie ze tu większość rolnikow posiada po kilkaset ha sądząc po mądrościach u mnie w okolicy jest 2 letni jd kupiony za ok 1mln zł i w sezonie musi on obrobić ok 2,5 tyś ha inaczej generuje  straty i to liczone w dziesiątkach tyś zł, w obecnym sezonie mieli już zysk przy cenie  pszenicy konsumpcyjnej 750 zł, sensowny gps+ szczegółowa mapa zasobności gleb ' żeby to miało ekonomiczny sens to jest min 300 ha gruntów ornych inaczej to jest zbędny gadżet[ słowa zarządcy gosp, którego duża część wypłaty  zależy od zysków jakie osiąga to gospodarstwo], jutro ładowana pszenica pasz 930 netto

Kiedyś ktoś wnikał w cenę ukraińskiej pszenicy w głębi kraju[UA] na dziś na pewno poniżej 920zł[przeliczone z $]

Edytowane przez ws71
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
18 minut temu, ws71 napisał:

@miwigos tak czytam to forum i mam wrażenie ze tu większość rolnikow posiada po kilkaset ha sądząc po mądrościach u mnie w okolicy jest 2 letni jd kupiony za ok 1mln zł i w sezonie musi on obrobić ok 2,5 tyś ha inaczej generuje  straty i to liczone w dziesiątkach tyś zł, w obecnym sezonie mieli już zysk przy cenie  pszenicy konsumpcyjnej 750 zł, sensowny gps+ szczegółowa mapa zasobności gleb ' żeby to miało ekonomiczny sens to jest min 300 ha gruntów ornych inaczej to jest zbędny gadżet[ słowa zarządcy gosp, którego duża część wypłaty  zależy od zysków jakie osiąga to gospodarstwo], jutro ładowana pszenica pasz 930 netto

Ludzka fantazja nie zna granic. Całkiem niedaleko ode mnie na 200 ha kursuje Lexion za 1,3 mln zł z hederem 7,5 metra. Można? Można.

• 0
Opublikowano
6 godzin temu, Dawid727 napisał:

Zaklepałem rozsiewacz kvermeland w piątek za 84 tys netto. Od dzisiaj tej sam sprzęt który stoi na placu już kilka miesięcy kosztuje 8% więcej. Porąbało ich wszystkich... 

5 lat temu pierwszy amazone zav 2700 na isobus 60k brutto 8 sekcji. GPS mój. 

• 0
Opublikowano
9 godzin temu, masa24 napisał:

Miwigos ma nowiutki sprzęt za miliony na 80 ha. Tak się gospodarzy . Bez kredytów 

Mocno się mylisz, 65 ha było pszenicy ,a gdzie reszta

• 0
Opublikowano
10 godzin temu, pawel885 napisał:

Anżej dynamika wzrostu cen na skupach malała przyspieszając bo zwalniała, a teraz wzrasta zwalniając bo przyspiesza rosnąc wolniej ale szybciej.  Zabraknie pszenicy w kraju jak eksport nie zwolni w przyspieszeniu malejąc albo wzrastając w dół albo w górę . Tyś chyba sam ten handlarz , takie głupoty piszesz że ciężko się czyta .. Saletrę kupujesz tirami a pszenicę handlarzom sprzedajesz? To gdzie oni to wożą na matif bo tam podobno najdrożej 

Do cb wypowiem sie ostatni raz bo więcej tak jak mówiłem nie ma sensu , Teraz powolutku żeby twoja główka mogła to przetworzyć zgromadź nr do przyjmijmy 5 firm skupujących pszenicę może to być tam gdzie sprzedajesz mogą być to mieszalnie najbliżej cb zadzwoń i zapytaj o ceny potem weź 5 nr tel do handlarzy ale dużych i zapytaj o cene w hurcie w twojej lokalizacji zobaczysz co ci wyjdzie ,Ale wszystko musi sie dziać tego samego DNIA!!!! Nie będe tłumaczył dlaczego u handlarza mówię tu o pro cam /dalgety/unex/łochpol itp takich już z prawdziwego zdarzenia  wyjdzie ci nie raz lepiej  bo to nie na twoją jak widzę głowę ,reszta inteligentnych osób to pojmie .

• 0
Opublikowano
48 minut temu, andrzej1988 napisał:

na tarnogrodzkiej w Księżpolu?? Czynny już skup??

Tak czynny. Robią też badanie parametrów na konsumpcję. Pasza 950 brutto a konsumpcja chyba 1040 brutto. 

• 0
Opublikowano

Jeśli kombajn ma zrobić 2,5 tyś ha w sezonie, to 100 ha/dziennie musi być, przy tej pogodzie która teraz mamy, no i piękne kawałki. Chyba ze to razem z kukurydza, słonecznikiem, soja itp. Kombajnista chyba ma już zamontowana kanapę w JD. 

• 0
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, magnum123 napisał:

Lekkie obnizki o 20 zl. Zaraz chlopki efektem owczego pedu rzuca sie na skupy. Biedni ludzie tak niewiele trzeba zeby ich podpuscic

Dokładnie, nie dajcie się wyleszczyć, że tak giełdowo powiem ;)

Przesyłam też prostą analizę techniczną wykresu pszenicy. Dla tych co nie wiedzą co i jak to powiem tylko, że jeśli jesteśmy nad SMA50 (pomarańczowa linia) to jest bardzo dobra sytuacja. Ewentualna korekta (chociaż ciężko to jeszcze nazywać korektą) z jaką mamy miejsce powinna być silnie wspierana właśnie tą linią, czyli poziomem około 700 Usc/korzec. Podsumowując - trzymać, nie sprzedawać :P

PS.: To nie jest porada inwestycyjna xd

pszenica.png

Edytowane przez Lukarso
  • Like 1
  • Haha 1
  • Confused 1
  • 0
Opublikowano
13 godzin temu, JanKrzysztof napisał:

Ludzka fantazja nie zna granic. Całkiem niedaleko ode mnie na 200 ha kursuje Lexion za 1,3 mln zł z hederem 7,5 metra. Można? Można.

Coś mi świta, że też jesteś z Wielkopolski, więc w jakiej wiosce niedaleko Ciebie? Bo w mojej okolicy też lex na mniej więcej takim areale kursuje, jak dobrze pamiętam w 2019 były jego pierwsze żniwa.

• 0
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, magnum123 napisał:

Lekkie obnizki o 20 zl. Zaraz chlopki efektem owczego pedu rzuca sie na skupy. Biedni ludzie tak niewiele trzeba zeby ich podpuscic

Tu prawdopodobnie coś Rosjanie kombinują u nich spadki ok 10 € do  ok180€, i coś tam przebąkują o wprowadzeniu cła , zrobiła się ponoć spora nadwyżka towaru na ich rynku

@QuQurydza chodziło o traktor JD

Edytowane przez ws71
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
  • Dodaj nową pozycję...
v