Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2021

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2021 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2021 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2021 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2021 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy ARR, czyli Agencji Rynku Rolnego, która stara się określić, ceny pszenicy 2021 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/279526-ceny-pszenicy-2020/page/304/

• Like 4

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
41 minut temu, mysza103 napisał:

Bizona  nigdy nie miałem , ale jak jeszcze najmowałem , to jęczmienia wchodziło 1,5 -1,6  tony a pszenicy 1,7 do max 1,9tony

@Ursus932 do BS to 5 - 5,5 tony ,

1.7 -1.9 pszenicy do zwykłego bizona . Dobre dobre . To już wam skad wasze plony

• Like 1
  • 0
Opublikowano
14 godzin temu, masa24 napisał:

Ile za godzinkę ?

W życiu 8 ton pszenicy bizon nie wykosi w godzinę . Może w 1.5

350 w tym roku będzie, bo wiadomo że wszystko podrożało jak nie pasuje to nie muszę im kosić, zrobię swoje 30 ha i do garażu

• 0
Opublikowano

Każdy dowiadywał się kiedyś że Mikołaj nie przynosi prezentów

przychodzi też czas że człowiek rozumie że opowieści o plonach to najlepiej nie słuchać

jednemu co buraki zawsze sypały najlepiej wyszło że podawał wage bez potrąceń za zanieczyszczenia :D

tu się tony podciągnie tam hektary przytnie i plony lux,a później ktoś się zastanawia jak to możliwe że wszystko dopilnowane a nawet się nie zbliżył do takich wyników

• 0
Opublikowano
6 minut temu, masa24 napisał:

1.7 -1.9 pszenicy do zwykłego bizona . Dobre dobre . To już wam skad wasze plony

Co cię ta pojemność niby tak dziwi ? Przelicz sobie m3 na tony jak dasz radę i zobaczysz ile ci wyjdzie .                                                                                                                Kombajn Z-056, opracowany jako następca kombajnu Z-050 w typie "Super", jest przeznaczony do zbioru z pnia czterech podstawowych zbóż, rzepaku i niektórych roślin strączkowych. Zastosowanie podbieracza pokosów umożliwia zbiór metodą dwufazową. Kombajn jest przystosowany do montowania odpowiednich adapterów, co rozszerza zakres zastosowania kombajnu do zbioru innych kultur nasiennych, jak kukurydza, słonecznik, trawy i koniczyna. Kombajny Z056/5 mogły być fabrycznie wyposażone w rozdrabniacz słomy

Parametry:

• pojemność zbiornika ziarna: 2,5…3 m³
  • Like 1
  • 0
Opublikowano

Zbiornik od bizona ziarnowy mieści średnio około 1600-1650 kg do włączenia się koguta, ,, przed chwilą czytałem na fb komentarze o jeczmieniu zimowym i planach po 10 t , tak że są rekordy więc ceny muszą spadać

• 0
Opublikowano
27 minut temu, wojak1986 napisał:

A co mnie twoje łożysko interesuje. Wszyscy jedziemy po bandzie z opłacalnością. Nie chcesz siedź w domu. Jak nie będzie usługi w odpowiedniej cenie to ludzie to zostawia i możesz wziąć dzierżawę...

No i nie ma sensu jezdzić dla satysfakcji po polu za 350 zł.Kto niema kombajnu to niema pojęcia o utrzymaniu go.

• 0
Opublikowano

Jak u mnie kosił bizon na usłudze to 1200 kg mówił kombajnista i to się sprawdzało . Pszenicy 5 t zbiornik kosił 15 min. 
doninatorem 108 własnym . Pszenice 7.5 t zbiornik pełen kosimy około 10 min. Wchodzi około 5500-5600 pszenicy . To wychodzi na to ze bizonem Zbuornik kosilby około 5moze z8 min. Myśle ze dłużej bo mniej wydajny . Wiec zanik tym bizonem hekrar by skosił to mineloby dużo dłużej niż godzina

• 0
Opublikowano
6 minut temu, poderwa napisał:

No i nie ma sensu jezdzić dla satysfakcji po polu za 350 zł.Kto niema kombajnu to niema pojęcia o utrzymaniu go.

Utrzymanie żony, dzieci, domu i psa też kosztuje. Bydło 365 dni w roku też wymaga opieki i wydatków kto ma ten wie ile to kosztuje wyrzeczeń...

• 0
Opublikowano
52 minuty temu, Mario81 napisał:

Z tymi cenami usług to wszystko zalezy od regionu kraju i głownie od konkurencji na danym rejonie. Kolego Pronar to że bierzesz  ponad 450 zł i ktos sie na to godzi to tylko sie ciesz bo uwierz mi ze w innym regionie za 350zł przyjdzie i z pocalowaniem reki nowym lexionem skosi. Analogicznie u nas kombajny do buraków, Holmery czy Ropy w tamtym roku brały po 800zł z hektara i to młode maszyny nie jakies stare trupy. Inne regiony Polski po 1000zł brali. I co uwazasz ze ten właściciel firmy co ma 10 Holmerów i bierze po 800 jest głupi bo nie umie liczyc?

Jeden jedzie dla satysfakcji kosić i żeby zarobić na piwo a drugi za piwo nie będzie robił

• 0
Opublikowano
12 minut temu, wojak1986 napisał:

Utrzymanie żony, dzieci, domu i psa też kosztuje. Bydło 365 dni w roku też wymaga opieki i wydatków kto ma ten wie ile to kosztuje wyrzeczeń...

Jeden spokojnie żyje za 2800zl miesięcznie, drugi nie płacze jak sprzeda pszenicę za 650zl😉... a jak jest naprawdę, to każdy rozsądny człowiek powinien wiedzieć. 

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Na ile taki kombajn .

Czy liczyłeś ile serwis będzie cię kosztował przed żniwami to raz .

Po 3 latach serwis może już 100 tyś tak skromnie powiedziane .

Uwierz że taki nowy kombajn jest na gwarancji ma czujniki wilgotności i nim kosił nie będziesz bo parametry nie pozwolą .

Trzeba zdemontować  te czujniki i tu problem bo utrata  gwarancji .

A to ciekawe. Ten nowy lexion kosi pszenicę 30% i nic nie wyłącza...

• 0
Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, masa24 napisał:

Jak u mnie kosił bizon na usłudze to 1200 kg mówił kombajnista i to się sprawdzało . Pszenicy 5 t zbiornik kosił 15 min. 
doninatorem 108 własnym . Pszenice 7.5 t zbiornik pełen kosimy około 10 min. Wchodzi około 5500-5600 pszenicy . To wychodzi na to ze bizonem Zbuornik kosilby około 5moze z8 min. Myśle ze dłużej bo mniej wydajny . Wiec zanik tym bizonem hekrar by skosił to mineloby dużo dłużej niż godzina

Nie wiem jak ty to liczysz , ale ten dominator 108 to musi być wariat skoro w godzinę nakosi 33 - 34 tony pszenicy , no ale mniejsza o to, bo nie którzy jak widać żyją w świecie fantazji . Po 2 zbiornik to chyba 7500 litrów , a nie 7,5 tony bo i pszenicy  by weszło 7,5 tony . a w tym bizonie to musiał ci sypać gdy zbiornik był nie pełny , albo tak czyścił że było pół na pół z plewami i wtedy wchodziło faktycznie tylko 1200kg 

Edytowane przez mysza103
  • Like 1
  • 0
Opublikowano

Dominator maxi 108 wchodzi 5500 kg -5600 z otwarta klapa nabity do pełna. Ale jak wiesz lepiej to ok

Mówię o wydajności pszenicy 7.5 t ile czasu kosze zbiornik 

• Haha 1
  • 0
Opublikowano
masa24 napisał:

34 minuty temu, andrzej1988 napisał:

7 ton z hektara. godzina koszenia ale bizon był zapięty na ostatni guzik. wszystko cacy.

Co ile minut miałeś pełny zbiornik ? Mowimy o bizonie z056?

zwykły bizon z056 1988 rok ale konkretnie odszykowany nie jakiś szrok. bebechy powymieniane. dokładny areał to 0.95 ha w godzine. stedni plon z ha 7.1 ton.

• 0
Opublikowano (edytowane)

10 minut temu, masa24 napisał:

Dominator maxi 108 wchodzi 5500 kg -5600 z otwarta klapa nabity do pełna. Ale jak wiesz lepiej to ok

Czyli jak dobrze liczę tym dominatorem robisz jakieś 3,5 hektara w ciągu godziny? 

Edytowane przez misio3p
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
17 minut temu, masa24 napisał:

No chyba że tak , to było przecinek wstawić , bo tak to wychodziło że zbiornik ma 7,5 tony pojemności .Ale zostaje kwestia że za godzinę nakosi 33 -34 tony pszenicy . Są pewnie kombajny co tyle przerzucą , ale jakim cudem dominator maxi 108 da radę tego dokonać ?

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, galan99 napisał:

Uwierz że taki nowy kombajn jest na gwarancji ma czujniki wilgotności i nim kosił nie będziesz bo parametry nie pozwolą .

Trzeba zdemontować  te czujniki i tu problem bo utrata  gwarancji .

Który to kombajn ma takie czujniki wilgotności?

• 0
Opublikowano
5 godzin temu, Partyzant85 napisał:

Który to kombajn ma takie czujniki wilgotności?

Myślę że czujniki wilgotności mają pokazywać aktualną wilgotność ziarna czy słomy.Mokrego nie da się kosić nawet Bizonem bez czujników bo zapcha słomą podajnik lub młocarnię

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano

No takie to są, ale o takich co by nie pozwalały na koszenie to nie słyszałem

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
  • Dodaj nową pozycję...
v