Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Parę dni temu jeszcze stał. Stoi na swoim polu w środku swojego pola. Z drogi go nie widać, tylko od sąsiada z pola.

Ostatnio rozmawialiśmy z kolesiem, który w lesie zrywke robi. Ciągniki zostawiają w lesie żeby nie jeździć nimi. Mówił, że ropę bierze na styk, tak żeby na koniec dnia pare litrów w baku zostało, bo jak brał więcej, to wszystko spuszczali. Nawet przepalony olej pokradli z baniek

Opublikowano

U nas takie aparaty w żniwa kombajn na polu zostawili, zepsuł się a  oni zamiast ładować kombajn to zaczęli ładować ale wóde. Z jakieś parę dni patrzę a na kombajnie baner z napisem nie rozbierać na części, będziemy naprawiać.

• Haha 1
Opublikowano

U nas kiedyś w szkole, w starych oborach stał wózek z hederem od bizona, jakiś inteligent wlazł, powyciągał siłowniki, bagnety i inne pierdoły, oczywiście kamer brak więc sprawcy nie ma, za drugim razem weszli już na warsztaty, stare akumulatory z bizona zabrali i jakieś drobiazgi z warsztatu, kamery były ale szkoła chciała zaoszczędzić i nic na kamerach nie widać.

Opublikowano

Panowie mam pytanie, nie chce mi się szukać odpowiednich tematów, a że tu duża aktywność, to zapytam tutaj... 

Mianowicie na jakiej zasadzie działa włączanie przedniego napędu elektrozaworem...? Zostaje podane ciśnienie oleju i coś tam zaczyna zazębiać po załączeniu? Czy odwrotnie - tzn ciśnienie tylko wyłącza naped , czyli np rozsuwa jakieś kły czy coś w tym rodzaju... 

Opublikowano
2 godziny temu, mariuszd93 napisał:

Panowie mam pytanie, nie chce mi się szukać odpowiednich tematów, a że tu duża aktywność, to zapytam tutaj... 

Mianowicie na jakiej zasadzie działa włączanie przedniego napędu elektrozaworem...? Zostaje podane ciśnienie oleju i coś tam zaczyna zazębiać po załączeniu? Czy odwrotnie - tzn ciśnienie tylko wyłącza naped , czyli np rozsuwa jakieś kły czy coś w tym rodzaju... 

Zależy jaki ciągnik ale raczej jest kosz z tarczkami jak w wom załączanym hydr 

Opublikowano (edytowane)

Mam taką od nowości od 2009. Robilem nią przez 10 lat około 800 rocznie. Z czego 600 to była słoma. Nie narzekam na nią. Przesiadka z czerwonej sipmy z wąskim podbieraczem to przeskok. Jadę tylko siatka. Sznurek jak brakuje siatki a nikt nie dowiózł. Chodzi z John Deere 5090m. Bele ładnie zrobione i w miarę zbite. Rozpoczęcie owijania hydrauliczne i licznik w traktorze z alarmem od centralnego smarowania. Nie wiem jak ta ma. Moja jest pomarańczowa

Edytowane przez migacz
Opublikowano
16 godzin temu, szymon09875 napisał:

@danielursus3p wszystkie w jego okolicy mają datavision 

Znaczy się te o których wie i ma kontakt z właścicielami

ch*j trzeba jechać jeszcze raz to obejrzeć. Na yt mi jeden gość podpowiedzial trochę. 

Opublikowano
9 godzin temu, daron64 napisał:

Parę dni temu jeszcze stał. Stoi na swoim polu w środku swojego pola. Z drogi go nie widać, tylko od sąsiada z pola.

Ostatnio rozmawialiśmy z kolesiem, który w lesie zrywke robi. Ciągniki zostawiają w lesie żeby nie jeździć nimi. Mówił, że ropę bierze na styk, tak żeby na koniec dnia pare litrów w baku zostało, bo jak brał więcej, to wszystko spuszczali. Nawet przepalony olej pokradli z baniek

Zrobić sanki z grubej blachy pod tylne koła i wio na warsztat. 

Opublikowano

Jutro do roboty, w środę do lekarza, w czwartek do roboty, także może w piątek coś powalczę. Rozmawiałem z dwoma znajomymi. Jeden samozwańczy mechanik mówi, że na bank pękł wodzik, że on mi przyjedzie na pole i rozblokuje, potem tylko ściągnąć do domu, tam nic nie rozbierać, tylko wodzik zespawać i po sprawie. Drugi - stary mechanik z pgr mówi żeby odkręcić wałek od przedniego mostu, spróbować drugim ciągnikiem lekko poszarpać do tyłu i powino się dać wyrzucić reduktor na luz i wtedy ściągnąć go do domu i spokojnie szukać przyczyny.

Opublikowano
4 godziny temu, mariuszd93 napisał:

Przeważnie jest tak że ciśnienie rozłącza napęd, tak żeby na postoju był zahamowany, zależy od konstrukcji. 

Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, daron64 napisał:

Jutro do roboty, w środę do lekarza, w czwartek do roboty, także może w piątek coś powalczę. Rozmawiałem z dwoma znajomymi. Jeden samozwańczy mechanik mówi, że na bank pękł wodzik, że on mi przyjedzie na pole i rozblokuje, potem tylko ściągnąć do domu, tam nic nie rozbierać, tylko wodzik zespawać i po sprawie. Drugi - stary mechanik z pgr mówi żeby odkręcić wałek od przedniego mostu, spróbować drugim ciągnikiem lekko poszarpać do tyłu i powino się dać wyrzucić reduktor na luz i wtedy ściągnąć go do domu i spokojnie szukać przyczyny.

Zblokowalo biegi?model?

Puszczajac sprzęglo to tak jak bys go zadusic mial?

Edytowane przez Baks00
Opublikowano
2 godziny temu, pawel885 napisał:

Zależy jaki ciągnik ale raczej jest kosz z tarczkami jak w wom załączanym hydr 

18 minut temu, szymon09875 napisał:

Przeważnie jest tak że ciśnienie rozłącza napęd, tak żeby na postoju był zahamowany, zależy od konstrukcji. 

Pacjent to Ford 7740 .

Pytam bo sprawdzałem elektrozawór i okazało się, że na elektrozaworze jest napięcie jak napęd jest wyłączony. Czyli wychodzi na to, że napędu jest na stałe,a elektrozawór go tylko wyłącza. No ale i tak nic nie wiem narazie, cewka ok, zawór chodzi, wygląda dobrze. Trzeba będzie szukać przyczyny

Opublikowano
53 minuty temu, Baks00 napisał:

Zblokowalo biegi?model?

Puszczajac sprzęglo to tak jak bys go zadusic mial?

Juz pisalem tu o tym jakis czas temu. Tak wyglada, ze zblokowana. Puszczam sprzegło toczuc ze chce jechac, ale sie dusi - cos jakbydwa biegui sie wbily. Stalo sie tow czasie jazdy. Zetorek 8145

Opublikowano

Jest sterowany plusem. Ale zawór chodzi, cewka działa. Tylko zadziwiło mnie, że napięcie jest na wyłączonym napędzie, jak się włączy to nie ma. Ale tak ma być, Szukałem na necie i ten typ tak ma

Nie jestem fachurą, proszę sprawdzić cylinderek, bo mozę tak być że opiłki zablokowały tłoczek i pomimo że zawór chodzi (cewka działa) ale ciśnienie tłoczka nie ruszy. Już dawno miałem taki przypadek w fordzie starym.

Opublikowano
33 minuty temu, daron64 napisał:

Juz pisalem tu o tym jakis czas temu. Tak wyglada, ze zblokowana. Puszczam sprzegło toczuc ze chce jechac, ale sie dusi - cos jakbydwa biegui sie wbily. Stalo sie tow czasie jazdy. Zetorek 8145

Zająca/żółwia masz sprawnego?

Pytam, bo w moim kiedyś taśma wzmacniacza się zerwała i objawy podobne były. 

Opublikowano

Podobno ma zaspawany, to pierwsze, o co pytałem

1 godzinę temu, mariuszd93 napisał:

Pacjent to Ford 7740 .

Pytam bo sprawdzałem elektrozawór i okazało się, że na elektrozaworze jest napięcie jak napęd jest wyłączony. Czyli wychodzi na to, że napędu jest na stałe,a elektrozawór go tylko wyłącza. No ale i tak nic nie wiem narazie, cewka ok, zawór chodzi, wygląda dobrze. Trzeba będzie szukać przyczyny

Sąsiad ma tak w 16245 - cos mu się poptaszkowało w elektryce i jeździ na załączonym napędzie non stop. A że się pokłócił ze wszystkimi mechanikami w okolicy, to chyba długo tak będzie jeździł

Opublikowano

No ale chodzi o to, że u mnie nie ma napędu... W sobotę rano orłem i było wszystko dobrze, potem uczepiłem talerzówke i już nie było napędu. Jak zjeżdżam z pola to zawsze wyłączam napęd, jak zajechalem z talerzówką już nie działał. Nie wiedziałem szczerze mówiąc na jakiej zasadzie to zalączanie działa i sprawdziłem na początek elektryke. Myślałem, że przycisk włączony to elektrozawór podaje ciśnienie i załącza napęd. Okazało się, że jest odwrotnie... 

No trzeba będzie szukać przyczyny mechanicznej 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Szukałem,nic nie znalazłem wiec napisałem ten temat.
      No,własnie na pewno czesc z was ma komórke,bo to przydatne urządzenie
      Chciałbym wiedziec jakie macie marki i modele swoich sprzetów,jesli to nie jest tajemnicą..
      Co jest w nich dobre i przydatne a co raczej nie pasuje i wam przeszkadza.
      Piszcie ,chetnie zobacze jakie posiadacie sprzety.
      Ja mam aktualnie Nokie 3310 i jestem zadowolony,nie psuje mi sie,jest prosta w obsłudze.
      A wady to wiadomo jak w starych telefonach,a mianowicie brak polifonii,troche juz sie muli ze starosci ale jakos chodzi,juz mi sie cyfry na przyciskach zmazaly ale mam ja tak dlugo ze jak pisze cos to juz pamietam gdzie co jest.
      Tak wiec prosze o wypowiedzi.
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
  • Dodaj nową pozycję...
v