Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A niby dlaczego tak długo chcesz budować ja w rok wybudowałem na spokojnie ,do zimy stan surowy zimą w środku

Opublikowano

Więc tak:

Mając 2 lata temu 50% wartości mieszkania  i biorąc kredyt na resztę płaciłbyś przykładowo 7 zł za pustaka, 4000 z tonę stali, 550 za m3 deski szalunkowej, 700 m³ więźby, 40 zł/m² muru, fundamentu, stropu, wieńca, 200zł m³ betonu, x zł za hydraulika, elektryka, glazurnika i innych.

Dziś zapłacisz 9 zł za pustaka, 4500 z tonę stali, 650 za m3 deski szalunkowej, 900zł m³ więźby, 80 zł/m² budowy muru, fundamentu, stropu, wieńca, 250zł m³ betonu, x +50%zł za hydraulika, elektryka, glazurnika i innych. Na lokacie zyskałeś 1%, dorobiłeś kolejne 10% lokaty, koszt budowy mieszkania wzrósł o 40%. Miast wówczas pożyczyć np 300tys, dziś pomimo wyższej lokaty idziesz po kredyt 400tys zł. 

To tak w dużym uproszczeniu.

Opublikowano

a pamiętasz jaki był boom budowlany w 2010-12 roku i później ceny spadły . To co wtedy ? nie wiadomo co bedzoe. Ale wydawanie nagle wszystkich oszczędności i czasami jeszcze dobieranie kredytu bo corona i zaraz pieniądze nic nie będą warte jest conajmniej śmieszne. A Karol ciągle płacze jaka niska opłacalność a jeszcze kredyty na ziemię bierze 😂

Opublikowano

Pamiętam jak mieszkanie rozbudowywałem. W 2006r. Wiosną za pustaka płaciłem 4,7zł. W sierpniu brakło na zabudowę facyjatów. Z wielką łaską kupiłem płacąc 12,5zł. Później faktycznie bańka pękła i ceny wróciły na poziom 7zł.

Dziś produkty tak nie drożeją, ale drożeją i to głównie o koszty pracownika. A te są ogromne i rosnąć będą.

Niemniej mam to szczęście że nie korzystałem i nie korzystam z kredytów

Opublikowano
2 godziny temu, FarmerDyzio napisał:

no to powiedzmy chce postawić nowy dom. Odbecnie mam gdzie mieszkać no ale chcę nowy. Mam połowę pieniędzy. I co mam zrobić ? brać kredyt czy odkładać jeszcze dwa lata i zrobić to za swoje ? Niech teraz tęga głowa mi powie na czym lepiej wyjde. Przez dwa lata nagle się moje oszczędności staną gówno warte ?

Jak przez 4 lata jesteś w stanie odłożyć z 500 tys. to rzeczywiście nie potrzeba ci kredytów, więc nie wiem po co tutaj się spinasz i dziwisz się ludziom którzy muszą wsiąść kredyt zeby kupić kawałek ziemi

• Haha 1
Opublikowano

Kolega stawia, kiedyś gadałem to mówił że w 1,3mln chyba się nie zamknie. Na razie stan surowy, ale wszystko pewnie będzie z górnych półek .

Opublikowano
Agrest napisał:

Więc tak:

Mając 2 lata temu 50% wartości mieszkania  i biorąc kredyt na resztę płaciłbyś przykładowo 7 zł za pustaka, 4000 z tonę stali, 550 za m3 deski szalunkowej, 700 m³ więźby, 40 zł/m² muru, fundamentu, stropu, wieńca, 200zł m³ betonu, x zł za hydraulika, elektryka, glazurnika i innych.

Dziś zapłacisz 9 zł za pustaka, 4500 z tonę stali, 650 za m3 deski szalunkowej, 900zł m³ więźby, 80 zł/m² budowy muru, fundamentu, stropu, wieńca, 250zł m³ betonu, x +50%zł za hydraulika, elektryka, glazurnika i innych. Na lokacie zyskałeś 1%, dorobiłeś kolejne 10% lokaty, koszt budowy mieszkania wzrósł o 40%. Miast wówczas pożyczyć np 300tys, dziś pomimo wyższej lokaty idziesz po kredyt 400tys zł. 

To tak w dużym uproszczeniu.

dokladnie tak jak piszesz poprostu kasa ciagle traci na wartosci. ceny wszystkiego ida w gore również (glownie) robocizna

Opublikowano
1 godzinę temu, FarmerDyzio napisał:

a pamiętasz jaki był boom budowlany w 2010-12 roku i później ceny spadły . To co wtedy ? nie wiadomo co bedzoe. Ale wydawanie nagle wszystkich oszczędności i czasami jeszcze dobieranie kredytu bo corona i zaraz pieniądze nic nie będą warte jest conajmniej śmieszne. A Karol ciągle płacze jaka niska opłacalność a jeszcze kredyty na ziemię bierze 😂

O nie mój drogi wcale nie płaczę, a to że opłacalność jest niska to fakt! Nawet minister publicznie nie raz o tym mówił! A ziemię kupiłem bo nawet jak mi się noga podwinie, albo całkiem je wyciągnę  to moja żona nie zostanie na lodzie bo ziemia jest warta przynajmniej to samo. To ty masz jakiś kompleks niższości i muszę się z tobą użerać w każdym temacie, ale obiecuję to było po raz ostatni 

Opublikowano

kolejny przyklad iles lat temu kupoealem ziemie na kredyt placilem po 21 tys (kredyt splacilem) pewnie jak by policzyl koszty kredytu wyszla by pewnie po 28tys. a kilka lat pozniej kupowalem kolejna ziemie rowniez przez miedze i placilem juz po 43 tys

Opublikowano
28 minut temu, robercikj100 napisał:

Za tyle to już pełen wypas 

Na pewno o podwyższonym standardzie, bo limitu wydatków w wypadku domu niema.

Opublikowano (edytowane)
23 godziny temu, damin1 napisał:

U mnie to przystopowało trochę i nie ma tylu chętnych do kupna. Jak ktoś wystawia za niebotyczne kwoty to ludzie odpuszczają. Ludzie się trochę najedli już. Sprawa się ma inaczej co do dzierżaw. Nabijają od 1500 w górę plus dopłata. 

To przynajmniej możesz coś kupić lub wziąść w dzierżawe. U  Mnie pole drogie i nie kupisz bo obszarnik i tak przebije ( Swiętokrzyskie, okolice gminy pińczów i złota ) . Za gorsze pole z kiepskim dojazdem owszem kupisz ale ludzie chca conajmniej 50 tyś zł. Dzierżawe dasz 800 zł + dopłata dla własciciela to przebije, dasz 1200 plus dopłata-  tak samo... Obszarnik skupuje dużo, co roku ubywa gruntów a to nie wróci juz do obiegu. Dzierżawa jednak to jest szansa na powiekszenie gospodarstwa, bo dasz 200 zł wiecej jak konkurent i na 5 lat masz... 

Edytowane przez Marl
Opublikowano

To i tam tak szaleją? A ja słyszałem że jadąc po drodze do zakładu  przetwórczego w Pińczowie to od groma nieużytków, a ludziom robić się nie chce.

Opublikowano

ja coraz bardziej zastanawiam się czy nie zasadzić z 10 ha porzeczki i ze 4ha wiśni. ziemie mam pod to dobre, nakład nie za wielki a raz na jakiś czas trafi się rok co zarobi się na tym kokos. Dokładki do tego raczej nie będę miał chyba że trafi się rok że przemrozi. Przewracać ziemię i żeby zostawało 2tys jak może zostać 5-10 razy tyle to po co

Opublikowano (edytowane)

@Agrest :Na pólnoc od pińczowa nie skupuje tak intensywnie, tu są piaskowe ziemie. Interesują go dobre gleby i dojazd najlepiej z asfaltu lub utwardzona polna droga ale nie zawsze. W gminie złota jest czarnoziem. Przed wejsciem ustawy o ziemii sprowadził sie biznesman z okolic Końskich. Kupił kilka dawnych PGR i wykupuje ziemie obok, w dzierżawy tez bierze. Kiedys było u nas taniej jak w innych rejonach kraju. Teraz ludzie dają po 60-70 tyz za 2 klase i nie daja rady kupic... Zajrzyj w ten link, przeczytaj komentarze do zdjęcia. Napisałem tam kilka postów bo niektózy nie wiedzieli kto to jest. Zobacz co robi z miejscowymi rolnikami, Niszczy uprawy sąsiednie opryskami, pod oruje pola, niszczy miedze i nawet opryskiwaczem nie chce zjechać jak jada samochody... Tu link https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/789317-claas-tucano-440/ 

Ale jadą od Kielc do pińczowa to tylko jest jeden nieużytek przy torach kolejowych za miejscowością Chałupki. Grunt po PGR kupił ktos obcy, wyjechał do Anglii a teraz na tym terenie otwarto kopalnie wapienia. Interesowało się tym terenem Kieleckie Kopalnie Surowców Mineralnych  ale po problemach z autostradą A2 popadli w długi... Ogólnie wszystko zagospodarowane, kiedy ostatni raz jechałeś w te strony?

Edytowane przez Marl
Opublikowano
Agrest napisał:

Kolega stawia, kiedyś gadałem to mówił że w 1,3mln chyba się nie zamknie. Na razie stan surowy, ale wszystko pewnie będzie z górnych półek .

To co ten kolega chce miec w tym domu ze on 1.3 mln bedzie kosztowal. Ja praktycznie na ukonczeniu to pod klucz powinieniem w 350 sie zmiescic. Tyle ze dzialke mialem

Opublikowano

Nie jechałem do pińczowa, moje owoce tam jeżdżą i od kierowców słyszałem.

A co kolega chce w domu to nie wiem. Sam dach jak patrzę to za 100 pewnie nie ogarnie. Pompa ciepła, ta ziemna, fotowoltaika, rekuperacja. A do salonu i łazienki to można kłaść bez ograniczeń