Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, qqweqwe napisał(a):

Bambrów nie brakuje to i ceny wysokie. A mówią że rolnictwo jest nieopłacalne

U mnie w regionie brak bambrów z produkcją zwierzęta, gleby słabe - uprawiane głównie pod dopłaty a ceny ziemi nie spadają poniżej 50tys. A i do kupienia nic nie ma. Ziemia to nie tylko rolnictwo. Dużo ludzi napaliło się na fotowoltaike. Poza tym zakup traktują jako lokatę kapitału.

Opublikowano
W dniu 2.02.2025 o 10:23, qqweqwe napisał(a):

Bambrów nie brakuje to i ceny wysokie. A mówią że rolnictwo jest nieopłacalne

W moim rejonie ceny ziemi wysokie z tego względu że każdy działkują i potem sprzedaje jako działki budowlane. Więc nikt nie sprzedaje ziemi rolnej. Chociaż jest teraz wystawiona na sprzedaż w mojej gminie ecofarma 300 ha ziemi w tym budynki maszyny bydło 290 krów dojnych cena wywoławcza 20mlionów i są chętni.

Opublikowano

Powiat siedlecki i sokołowski 80-100 tyś  dużo kupujących mało sprzedających . Ale przecież się nie opłaca . Każdy narzeka że ciągniki i maszyny drogie a za ziemię płacą jak za złoto

Opublikowano

W moim rejonie ostatni pojawiła się V klasa za nie całe 70tyś/ha a tak przeważnie V klasa cena 150-200tyś/ha i to rzadkość, skoro na zadupiu za działkę budowlaną płacą od 70zł/m średnio po 100zł to każdy woli przekształcić na budowlaną i dostać dużo większy pieniądz. Dziwię się że tyle tych działek się sprzedaje. A ci co nie działkują podpisują umowy na fotowoltaike. 

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, sw_kamil napisał(a):

Powiat siedlecki i sokołowski 80-100 tyś  dużo kupujących mało sprzedających . Ale przecież się nie opłaca . Każdy narzeka że ciągniki i maszyny drogie a za ziemię płacą jak za złoto

Jaka jest wielkość gospodarstw które kupują grunty w takiej cenie?

Edytowane przez piotrp88
Opublikowano

W większości są to gospodarstwa utrzymujące krowy mleczne w ilości ok. 50-200 sztuk.

Ale są też drobiarze dla których cena rzędu 150tys/ha nie jest problemem

Opublikowano

U mnie podobnie kupujący = 70-200 dojnych 40-60h własnych + drugie tyle dzierżawy. Tacy +-30h też czasem coś kupią a mniejsi to częściej ziemię sprzedają niż kupują.

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Bamberros napisał(a):

U mnie podobnie kupujący = 70-200 dojnych 40-60h własnych + drugie tyle dzierżawy. Tacy +-30h też czasem coś kupią a mniejsi to częściej ziemię sprzedają niż kupują.

Edytowane przez Badwolf
Opublikowano
21 godzin temu, piotrp88 napisał(a):

Licytacja krowiarza, sąsiedzi krowiarze rzucili nieco ponad 40k/ ha, klasa głównie V-VI.

Za 40tys/ha też bym kupił i to zaraz bym brał kredyt bez zastanawiania . Jak by nie było z czego spłaci wytyczamy na swoim gruncie działkę budowlaną i sprzedaje za 70zł/m. I mam za 1000m² 1,5ha.  U mnie i tak większość V i VI i troszkę IVb

Opublikowano

Kupując w akcie potwierdzasz że zoobowiązujesz się osobiście prowadzić przez okres co najmniej 5ciu lat gospodarstwo. 

Czyli teoretycznie nie możesz kawałka z zakupionego gruntu sprzedać.

Pewnie potrzebna zgoda kowr i tracisz ewentualną przyznaną ulgę de minimis

Opublikowano
39 minut temu, kuna9977 napisał(a):

Za 40tys/ha też bym kupił i to zaraz bym brał kredyt bez zastanawiania . Jak by nie było z czego spłaci wytyczamy na swoim gruncie działkę budowlaną i sprzedaje za 70zł/m. I mam za 1000m² 1,5ha.  U mnie i tak większość V i VI i troszkę IVb

tylko nie wszędzie wytyczysz działki a sprzedający nie są głupi. Przecież sami mogą te działki podzielić. Energetyka musi wystawić papier że prąd doprowadzi i gmina się musi zgodzić. To nie jest takie proste bo teraz wchodzą plany ogólne zagospodarowania i to się mocno ukruci/odwlecze w czasie.

ja mam 3 ha po 50 tys klepnięte ale tylko dlatego że facet potrzebuje na już sprzedać.

Opublikowano
4 godziny temu, kibix napisał(a):

tylko nie wszędzie wytyczysz działki a sprzedający nie są głupi. Przecież sami mogą te działki podzielić. Energetyka musi wystawić papier że prąd doprowadzi i gmina się musi zgodzić. To nie jest takie proste bo teraz wchodzą plany ogólne zagospodarowania i to się mocno ukruci/odwlecze w czasie.

ja mam 3 ha po 50 tys klepnięte ale tylko dlatego że facet potrzebuje na już sprzedać.

W moim rejonie gmina od ręki daje pozwolenia z energą też nie ma problemu. I dobrze że wchodzi ten plan zagospodarowania przestrzennego i żeby nie dawali tyle pozwoleń na budowę, wszyscy co nie gospodarzą działkują i działki schodzą jak ciepłe bułki całe trójmiasto przeprowadza się na wieś. Jak ktoś wytyczy 10 działek w miarę dobrej cenie czyli 70zł/m² jeszcze  ma to w rok sprzedane znajomy sprzedaje na łąkach lub zadupiu po 120zł/m i jedną działkę zawsze ktoś rocznie kupi chociaż pod cele turystyczne 

4 godziny temu, Agrest napisał(a):

Kupując w akcie potwierdzasz że zoobowiązujesz się osobiście prowadzić przez okres co najmniej 5ciu lat gospodarstwo. 

Czyli teoretycznie nie możesz kawałka z zakupionego gruntu sprzedać.

Pewnie potrzebna zgoda kowr i tracisz ewentualną przyznaną ulgę de minimis

Temu jak by już przyszło sprzedać to sprzedaje z gruntów które posiadałem a nie kupiłem. Chyba z tych można. Chociaż nie jestem zwolennikiem sprzedaży ziemi 

Opublikowano
16 minut temu, kuna9977 napisał(a):

W moim rejonie gmina od ręki daje pozwolenia z energą też nie ma problemu. I dobrze że wchodzi ten plan zagospodarowania przestrzennego i żeby nie dawali tyle pozwoleń na budowę, wszyscy co nie gospodarzą działkują i działki schodzą jak ciepłe bułki całe trójmiasto przeprowadza się na wieś. Jak ktoś wytyczy 10 działek w miarę dobrej cenie czyli 70zł/m² jeszcze  ma to w rok sprzedane znajomy sprzedaje na łąkach lub zadupiu po 120zł/m i jedną działkę zawsze ktoś rocznie kupi chociaż pod cele turystyczne 

Temu jak by już przyszło sprzedać to sprzedaje z gruntów które posiadałem a nie kupiłem. Chyba z tych można. Chociaż nie jestem zwolennikiem sprzedaży ziemi 

masakra w Polsce nie ma planowania przestrzennego. później trzeba też wszystkie rozsiane domy utrzymywać i frasteumture do nich, z komunikacja zbiorowa też problem. wjedzie się do Czech to inny świat, wioski zbite a u nas dramat 

• Like 4
Opublikowano

A bo powinni wzorem niemieckim tworzyć getta ... by żyło i kontrolowało się lepiej🤭