Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Realnie komercyjny pewnie koło 10%

Moze są jakies z dotacja agencji ba zakup gruntów to sporo taniej.

W agcco na 3 lata  niby finansowanie fabryczne 0% ale opłata przygotowawcza I kilka tys się uzbiera.

Pieniądz tez kosztuje.

Opublikowano
9 godzin temu, Marl napisał(a):

Zapytam, w którym banku daja kredyt na 5%. To już jest RRSO?

Jest ta linia mrcsk dla młodych rolników, nawet chyba z dopłatą do kapitału. 

Ostatnio był płynnościowy 2%.

Opublikowano
1 godzinę temu, slavik80 napisał(a):

W agcco na 3 lata  niby finansowanie fabryczne 0% ale opłata przygotowawcza I kilka tys się uzbiera.

Pieniądz tez kosztuje.

Dalej nie wiecie jak działa finansowanie agco 0% ?

Opublikowano
10 godzin temu, toooomaszewski napisał(a):

Jest ta linia mrcsk dla młodych rolników, nawet chyba z dopłatą do kapitału. 

Ostatnio był płynnościowy 2%.

A ten młody rolnik to do 40 lat ,  vzy jak w agencji 5 lat od przejęcia gospodastwa

Ten płynnościowy to chyba do 200 tyś , więc na zakup ziemi to na  waciki starczy

10 godzin temu, slavik80 napisał(a):

Pieniądz tez kosztuje.

10% to samobójstwo hektar zakupiony muszą 2,5-3 ha spłacać , 

• Like 1
Opublikowano

Banki spółdzielcze mają jakąś pule nieco tańszych kredytów ale trzeba miec umowę przedwstępna ze sprzedającym. Nie kazdy chce podpisać, u nas chętnych sporo na zakup ziemii, z gotówką.

• Like 1
Opublikowano
59 minut temu, wilkołak napisał(a):

A ten młody rolnik to do 40 lat ,  vzy jak w agencji 5 lat od przejęcia gospodastwa

Ten płynnościowy to chyba do 200 tyś , więc na zakup ziemi to na  waciki starczy

10% to samobójstwo hektar zakupiony muszą 2,5-3 ha spłacać , 

Myślę że bliżej 4 ha

Opublikowano
36 minut temu, wilkołak napisał(a):

A sprzedaje ktoś wogóle

Grunty od starych kawalerów i pijaczków juz dawno się skończyły.

Teraz sprzedaja ludzie, ktorzy chcą np: kupic mieszkanie dziecku. Teraz każdy chce po 100tys/ha , a nawet wiecej. Klasa 3a/3b. Nawet nie wiem jak by ktoś wycenił klasę 1 i 2, ale w mojej wsi nie ma takich dobrych klas. Świętokrzyskie, powiat Pińczów

Opublikowano
1 godzinę temu, Marl napisał(a):

Grunty od starych kawalerów i pijaczków juz dawno się skończyły.

Teraz sprzedaja ludzie, ktorzy chcą np: kupic mieszkanie dziecku. Teraz każdy chce po 100tys/ha , a nawet wiecej. Klasa 3a/3b. Nawet nie wiem jak by ktoś wycenił klasę 1 i 2, ale w mojej wsi nie ma takich dobrych klas. Świętokrzyskie, powiat Pińczów

1-2 kl 70 tyś dać nie chcą 1,35 ha LHR.

Teraz, Andpol napisał(a):

1-2 kl 70 tyś dać nie chcą DZIAŁKA 1,35 ha LHR.

• Confused 1
Opublikowano
Godzinę temu, slawek74 napisał(a):

Teraz to bywa tak działka warta przykładowo 100tys ale mają 3córki i chcą dla jażdej po 100tys 🤭🤪

A może by tak wziąć ziemię z córką🤣

Opublikowano

Idziesz z automatu na wojnę że szwagierkami i teściową🤣

Musiałbyś na polu czerwone maki siać by klątwę i uroki odstraszyć. Ślub w czerwonym garniturze🤭

Opublikowano
5 minut temu, KarolTD90 napisał(a):

A co z zoną zrobic? Pewnie połowe isniejących zabierze I na złosc sądiadowi sprzeda....

Opublikowano
3 godziny temu, wilkołak napisał(a):

Do 40lat i z czystym kontem chyba w arimr.

Waciki nie waciki, kapitał i tak musisz spłacić lub pozyskać, gdzieś został wypracowany, lub musi, z nieba nie spada. Chodzi o odsetki. 2% to też dużo w przeliczeniu na zakupiony hektar czy dwa, to od takich 200 tys. rocznie to 4 tys. zł, a teraz niech każdy tu podstawi sobie dochód z takiego hektara swojej klasy ziemi plus jeszcze kapitał. No ale wiadomo, że na to pracuje ogół.

Opublikowano
1 godzinę temu, toooomaszewski napisał(a):

Do 40lat i z czystym kontem chyba w arimr.

Waciki nie waciki, kapitał i tak musisz spłacić lub pozyskać, gdzieś został wypracowany, lub musi, z nieba nie spada. Chodzi o odsetki. 2% to też dużo w przeliczeniu na zakupiony hektar czy dwa, to od takich 200 tys. rocznie to 4 tys. zł, a teraz niech każdy tu podstawi sobie dochód z takiego hektara swojej klasy ziemi plus jeszcze kapitał. No ale wiadomo, że na to pracuje ogół.

Napewno sa tam odsetki roczne ? 

Opublikowano
2 godziny temu, slavik80 napisał(a):

A co z zoną zrobic? Pewnie połowe isniejących zabierze I na złosc sądiadowi sprzeda....

To jest oferta skierowana do osób stanu wolnego 

Opublikowano
Godzinę temu, krzychu121 napisał(a):

Napewno sa tam odsetki roczne ? 

Źle to tam napisałem. Odsetki z roczną spłatą kapitału tyle by wyniosły. Z comiesięczną będzie mniej, bo spłacamy kapitał co miesiąc.

2 godziny temu, slavik80 napisał(a):

Ten kredyt płynnosciowy to uzalezniony od powierzchni gospodarswa . Do 50 ha fixycznych było/jest 100 tys.

Niektórzy sporo na waciki wydają...

No wiadomo, duży może więcej, i zje więcej.

Opublikowano
KarolTD90 napisał:

Godzinę temu, slawek74 napisał(a):

Teraz to bywa tak działka warta przykładowo 100tys ale mają 3córki i chcą dla jażdej po 100tys 🤭🤪

raczej trudno bo do miasta chce 🤪😁🤭