Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Notariusz nic nie wysyła. Sami musicie zgłosić się do KOWR i wystąpić o decyzję na zakup pola. Jeżeli ktoś będzie próbował zrobić wałek z niską ceną ziemi to faktycznie KOWR się tym zaintereusje, aczkolwiek przy normalnych cenach nie ma szans :) W drukach wypełnia się wszystko ... od danych nabywcy do danych sprzedającego, podajecie tam kwotę, potrzebne dokumenty do tego i leci do weryfikacji. U mnie trwało to 2tyg i decyzja przyznana, wtedy do notariusza (jest ta decyzja wpisana w akcie notarialnym) i śmiało można finalizować transakcje.
Nie słuchajcie głupot z wystawianiem ziemi, bo to bujda.

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, krzysiek277 napisał(a):

Z internetu wyczytałem że czy mam wykształcenie czy nie, I czy prowadzę gospodarstwo 5lat czy też nie to tak czy siak prawo pierwokupu ma kowr, w działkach od 0.3ha do 1ha, i notariusz wysyła informacje do kowru i kowr na miesiąc czasu na decyzję czy kupuje czy nie, jeśli się nie odezwie w ciągu miesiąca każda osoba będąca i niebędąca rolnikiem może nabyć działkę rolną od 0.3ha do 0.99ha

Ale z tego co podawają to kowr poniżej 1ha to praktycznie wcale nie jest zainteresowany zakupem, chyba że cena 10tys na 90ar

no tak nie jest ..jeśli między innymi wypełniasz definicje rolnika to prawo pierwokupu nie przysługuje i KOWR nie ma prawa go stosować i nie stosuje .

"""Prawo pierwokupu nie przysługuje KOWR m.in. jeżeli:

1. nabywcą nieruchomości rolnej jest:
    • rolnik indywidualny i w wyniku nabycia następuje powiększenie gospodarstwa rodzinnego do powierzchni nie większej niż 300 ha użytków rolnych, a nabywana nieruchomość rolna położona jest w gminie, w której ma miejsce zamieszkania nabywca, lub w gminie graniczącej z tą gmina ,""
Edytowane przez Bogdan_ja
  • Like 1
Opublikowano

@Bogdan_ja Faktycznie jeśli spelnian definicje rolnika to kupuje bez problemu, jeśli nie spełniam to muszę zdobyć zgodę od kowru na zakup działki od 0.3ha do 1ha

Ale jeszcze takie pytanie, jeśli osoba jest rolnikiem ale bez wykształcenia rolniczego to czy może kupić działki powyżej 1ha za zgodą kowr ? Czy wtedy nawet kowr nie pomoże?

Opublikowano
2 godziny temu, Zetix napisał(a):

Notariusz nic nie wysyła. Sami musicie zgłosić się do KOWR i wystąpić o decyzję na zakup pola. Jeżeli ktoś będzie próbował zrobić wałek z niską ceną ziemi to faktycznie KOWR się tym zaintereusje, aczkolwiek przy normalnych cenach nie ma szans :) W drukach wypełnia się wszystko ... od danych nabywcy do danych sprzedającego, podajecie tam kwotę, potrzebne dokumenty do tego i leci do weryfikacji. U mnie trwało to 2tyg i decyzja przyznana, wtedy do notariusza (jest ta decyzja wpisana w akcie notarialnym) i śmiało można finalizować transakcje.
Nie słuchajcie głupot z wystawianiem ziemi, bo to bujda.

Tam są tylko ludzie i zależy na kogo trafisz ją ci napisałem co mam nakazali zrobić,  ale ty lepiej wiesz bujdą  jest to że w dwa tygodnie ci  decyzję dali , w dwa tygodnie to tak dadzą jak jest poniżej 1 ha .

W jakim odziałem ciebie rozpatrywali.

Opublikowano
2 godziny temu, krzysiek277 napisał(a):

@Bogdan_ja Faktycznie jeśli spelnian definicje rolnika to kupuje bez problemu, jeśli nie spełniam to muszę zdobyć zgodę od kowru na zakup działki od 0.3ha do 1ha

Ale jeszcze takie pytanie, jeśli osoba jest rolnikiem ale bez wykształcenia rolniczego to czy może kupić działki powyżej 1ha za zgodą kowr ? Czy wtedy nawet kowr nie pomoże?

Zgodnie z art. 6 ust. 2 pkt 2 ustawy o kształtowaniu ustroju rolnego uważa się, że osoba fizyczna posiada kwalifikacje rolnicze, jeżeli:

1. uzyskała wykształcenie rolnicze zasadnicze zawodowe, zasadnicze branżowe, średnie, średnie branżowe lub wyższe, lub
  2. uzyskała tytuł kwalifikacyjny lub tytuł zawodowy, lub tytuł zawodowy mistrza, w zawodzie przydatnym do prowadzenia działalności rolniczej, lub
  3. uzyskała wykształcenie wyższe inne niż rolnicze i posiada co najmniej 3-letni staż pracy w  rolnictwie albo wykształcenie wyższe inne niż rolnicze i ukończone studia podyplomowe w zakresie związanym z rolnictwem, albo wykształcenie średnie lub średnie branżowe inne niż rolnicze i posiada co najmniej 3-letni staż pracy w rolnictwie, lub
  4. posiada co najmniej 5-letni staż pracy w rolnictwie.

Za staż pracy, uznaje się okres, w którym osoba fizyczna:

1. podlegała ubezpieczeniu społecznemu rolników, lub
  2. prowadziła działalność rolniczą w gospodarstwie rolnym o obszarze nie mniejszym niż 1 ha stanowiącym jej własność, przedmiot użytkowania wieczystego, przedmiot samoistnego posiadania lub dzierżawy, lub
  3. była zatrudniona w gospodarstwie rolnym na podstawie umowy o pracę lub spółdzielczej umowy o pracę, wykonując pracę związaną z prowadzeniem działalności rolniczej, lub
  4. wykonywała pracę związaną z prowadzeniem działalności rolniczej w charakterze członka spółdzielni produkcji rolnej, lub
  5. odbyła staż, o którym mowa w art. 53 ust. 1 ustawy z 20 kwietnia 2004 r.
    o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy, obejmujący wykonywanie czynności związanych z prowadzeniem działalności rolniczej,
  6. pracowała w indywidualnym gospodarstwie rolnym (okres pracy potwierdzony zaświadczeniem wydanym na podstawie przepisów ustawy z dnia 20 lipca 1990 r. o wliczaniu okresów pracy w indywidualnym gospodarstwie rolnym do pracowniczego stażu pracy).

jeśli nie masz wykształcenia rolniczego i nie posiadasz co najmniej 5 letni staż w rolnictwie to musisz pytać o zgodę KOWR 

na pewno wydadzą zgodę jeśli chcesz powiększać gospodarstwo 

Opublikowano

Dobra już rozumiem, jeszcze upewnię sie z tym, jesli minie mi 5lat od czasu rozpoczęcia prowadzenia gospodarstwa rolnego, wtedy jestem uznawany z automatu za rolnika ? I już nikt nie pyta czy mam wykształcenie rolnicze czy podstawowe itp.  ? 

To znaczy że nawet osoby z wykształceniem podstawowym które posiadały przez 5lat powyżej 1ha  zostają uznawane za rolnika i mogą nabywać grunty powyżej 1ha bez problemu 

Dobrze ja to rozumiem ?

Opublikowano

Pi€rdol KOWR, zbedna papierologia i czas ( z pol roku do roku daja decyzje) Bierz ziemie na matke/ojca/brata - kogos po pierwszej linii powinowactwa co jest rolnikiem w swojej gminie i bez problemu notariusz to przepchnie.Potem droga darowizny ci niech przepisza, jak sie nie wyrobia ( czytaj umra) zrobisz spadek ( po pierwszej linii za free) i ziemia tak czy tak będzie twoja. Do tego czasu zrob na nia umowe dzierzawy z ta osoba z rodziny- doplaty/akcyza/programy legalnie twoje. Najprostsza metoda

• Haha 1
Opublikowano
20 minut temu, Celownik07 napisał(a):

Pi€rdol KOWR, zbedna papierologia i czas ( z pol roku do roku daja decyzje) Bierz ziemie na matke/ojca/brata - kogos po pierwszej linii powinowactwa co jest rolnikiem w swojej gminie i bez problemu notariusz to przepchnie.Potem droga darowizny ci niech przepisza, jak sie nie wyrobia ( czytaj umra) zrobisz spadek ( po pierwszej linii za free) i ziemia tak czy tak będzie twoja. Do tego czasu zrob na nia umowe dzierzawy z ta osoba z rodziny- doplaty/akcyza/programy legalnie twoje. Najprostsza metoda

jak dzierżawa jak ten co kupić przez 5 lat nie może jej wydzierżawić?

Opublikowano (edytowane)

Po pierwszej linii to nie obowiazuje. Ojciec moze synowi. Tesc ziemie kupil i normalnie obrabialem ( na corke czyli moja zone doplaty/akcyza itp. ).

Na umowie dzierzawy nie wpisywac kwoty

Wlasnie nie mogl jej sprzedac przez 5 lat- ale droga darowizny po pierwszej linii przeszlo chyba po 3 latach na zone. A do tego czasu dzierzawa.

2 godziny temu, Bogdan_ja napisał(a):

KOWR ma miesiąc na skorzystanie z pierwokupu po zawiadomieniu  ..po tym terminie jeśli nie skorzysta nie trzeba czekać na żadne decyzje .

Bez decyzji kowr jezeli nie masz statutu rolnika indywidualnego zaden notariusz nie ruszy tematu. Niech krzysiek idzie do pierwszego lepszego, powie jaki temat i ten powie co z czym. 

Edytowane przez Celownik07
Opublikowano (edytowane)

myślisz się albo byłeś u niekompetentnego notariusza 

Prawo pierwokupu nieruchomości rolnej KOWR może wykonać w ciągu miesiąca od otrzymania zawiadomienia o treści zawartej warunkowej umowy sprzedaży. Przepisy Kodeksu cywilnego dotyczące pierwokupu nieruchomości stosuje się w takim wypadku odpowiednio. Oświadczenie KOWR o nabyciu danej nieruchomości rolnej na podstawie przysługującego prawa pierwokupu, składane jest w formie aktu notarialnego. KOWR wysyła zobowiązanemu z prawa pierwokupu ww. oświadczenie przesyłką poleconą nadaną za potwierdzeniem odbioru w placówce pocztowej operatora pocztowego w rozumieniu ustawy z dnia 23 listopada 2012 r. – Prawo pocztowe, a następnie publikuje je na stronie podmiotowej w Biuletynie Informacji Publicznej KOWR. Uważa się, że zobowiązany z prawa pierwokupu zapoznał się z treścią oświadczenia KOWR o wykonaniu prawa pierwokupu z chwilą jego publikacji na stronie podmiotowej w Biuletynie Informacji Publicznej KOWR.

Jeżeli cena sprzedaży nieruchomości rażąco odbiega od jej wartości rynkowej, KOWR może w terminie 14 dni od dnia złożenia oświadczenia o wykonaniu prawa pierwokupu, wystąpić do sądu o ustalenie ceny tej nieruchomości.

Niezłożenie w powyższym terminie przez KOWR ww. oświadczenia o nabyciu danej nieruchomości, pisemne poinformowanie zobowiązanego o niekorzystaniu przez KOWR z prawa pierwokupu lub upływ zakreślonego terminu bez reakcji ze strony KOWR - oznacza możliwość zawarcia przez strony docelowej umowy przenoszącej własność tej nieruchomości.

https://www.gov.pl/web/kowr/pierwokup-i-nabycie-nieruchomosci-rolnych

Edytowane przez Bogdan_ja
  • Like 1
Opublikowano

Nadmienie ze sam jestem na etapie kupna ziemi jako nie rolnik indywidualny . Mam zameldowanie w innym miejscu niz gospodarka i ta ziemia. Sprzedajacy mimo ze go zapewnialem ze sam poprowadze temat od a do z z kowr wystraszył sie calej machiny urzedowej. Stanelo na tym ze biore ziemie na tesciowa ktora jest na emeryturze z zus w tej gminie i jest rolnikiem indywidualnym w mysl tych przepisow. Prosta droga. Nie doczeka ( choc wiadomo niech zyje jak najdluzej bo dobra kobieta) to zrobi sie spadek po pierwszej linii na zone( jej corke).

Byl juz taki temat grany w rodzinie i poszlo jak burza. Troche papierologii w USC/gminie/starostwie ale 2dni i temat zalatwiony. 

Opublikowano
9 minut temu, Celownik07 napisał(a):

Nadmienie ze sam jestem na etapie kupna ziemi jako nie rolnik indywidualny . Mam zameldowanie w innym miejscu niz gospodarka i ta ziemia. Sprzedajacy mimo ze go zapewnialem ze sam poprowadze temat od a do z z kowr wystraszył sie calej machiny urzedowej. Stanelo na tym ze biore ziemie na tesciowa ktora jest na emeryturze z zus w tej gminie i jest rolnikiem indywidualnym w mysl tych przepisow. Prosta droga. Nie doczeka ( choc wiadomo niech zyje jak najdluzej bo dobra kobieta) to zrobi sie spadek po pierwszej linii na zone( jej corke).

Byl juz taki temat grany w rodzinie i poszlo jak burza. Troche papierologii w USC/gminie/starostwie ale 2dni i temat zalatwiony. 

Tylko pilnuj teraz teściowej aby się koło niej jakiś jurny młody Janusz biznesu nie zakręcił bo przepisze na młodego i ziemia przepadnie.🤣

• Haha 1
Opublikowano

Tak, notariusz x2. Zakup ziemi na tesciowa a potem spadek/darowizna na corke/zone. US po pierwszej linii zwolniony ( darowizna/spadek matka-corka), czyli place tylko raz podatek pcc za zakup ziemi tesciowa-sprzedajacy. Innej opcji nie mam. Sprzedający nie zgodzil sie na KOWR. Ludzie po wsiach jak slysza takie dziwne nazwy urzedow to zaczynaja inaczej gadac niz jak bylo kiedys rejent-kasa, dogadane. 

Opublikowano

nie zgodził się i miał rację bo sprzeda komu innemu bez czekania ...to jest indywidualny przypadek że musisz tak kombinować ...mogłeś wydzierżawić coś wcześniej jak myślałeś o gospodarce .

kolega tu pytał o zakup chyba do 1 ha to może olać bo nie potrzebuje ich zgody 

tak czy siak kowr nie może zwlekać z decyzją pół roku czy rok jak pisałeś bo  termin na decyzję administracyjne reguluje kodeks i tam jest coś max chyba 2 miesiące 

Opublikowano

UWAGA!

Powyższe oznacza, że nieruchomości rolne o powierzchni od 0,3 ha do 0,9999 ha może co do zasady nabyć każdy zainteresowany. W takich przypadkach zgoda Dyrektora Generalnego KOWR na nabycie nieruchomości rolnej nie jest wymagana

jedyne co to może KOWR ewentualnie skorzystać z prawa pierwokupu ale ich do 1 ha nie interesuje 

faktem jest że porobili teraz z tym nabywaniem ziemi ... niezły cyrk 😲

• Thanks 1
Opublikowano
47 minut temu, Bogdan_ja napisał(a):

nie zgodził się i miał rację bo sprzeda komu innemu bez czekania ...to jest indywidualny przypadek że musisz tak kombinować ...mogłeś wydzierżawić coś wcześniej jak myślałeś o gospodarce .

kolega tu pytał o zakup chyba do 1 ha to może olać bo nie potrzebuje ich zgody 

tak czy siak kowr nie może zwlekać z decyzją pół roku czy rok jak pisałeś bo  termin na decyzję administracyjne reguluje kodeks i tam jest coś max chyba 2 miesiące 

No tu akurat mi zalezy na tej ziemi i dlatego te manewry pod sprzedajacego. Nie potrzebuje nic wydzierzawiac bo mam swoje hektary powyzej 5 lat, lecz nigdy nie bede rolnikiem indywidualnym po ich mysli bo nigdy nie bede zameldowany w gminie w ktorej prowadze gospodarke. I zawsze bym musial prosic zgode kowru.  Taki paradoks.